В попередньому пості про райське Єгипетське містечко Дахаб я писав, що сюди їдуть в першу чергу заради дайвінгу.

Справді, Дахаб є одним з найкращий місць у світі для пірнання і споглядання за підводним життям. Хоча я не про-дайвер, зате з впевненістю можу сказати, що подивитися тут справді є на що. За шість днів перебування в Дахабі ми відвідали як мінімум 8 різних чудових частин рифу Акабської затоки.

Цей пост є своєрідним україномовним путівником по місцях для дайвінгу та сноркелінгу в Дахабі та його околицях. Я розкажу де краще починати і як потрапити до більшості точок. Ну і звичайно, відкрию секрети Блакитної діри 😉

дайвінг в Дахабі

Дайвінг чи Сноркелінг?

Для тих хто не в курсі, дайвінг – це пірнання з аквалангом, а сноркелінг англійською означає пірнання з маскою і трубкою.

Насправді риф у Дахабі настільки доступний, що маски і трубки цілком достатньо, щоб ознайомитися з підводним світом. Стіл рифу починається фактично відразу з берега, а рибне різномаїття можна досліджувати з поверхні води, не занурюючись на глибину.

Це був мій перший досвід такого типу, тому я може занадто сильно захопився, але насправді почувався космонавтом хоча і під водою.

Давайте пройдемося по частинках рифу, які нам вдалося дослідити. Я розкажу як знайти підходяще місце і що варто відвідати в першу чергу.

Для зручності я створив гугл карту з позначеннями найцікавіших частин рифу.

Місця входу у море поряд з найцікавішими частинками рифу позначені великими інформаційними дошками з детальною схемою заходу у воду. Користуйтеся рекомендаціями, щоб не покалічити себе і не пошкодити сам риф теж.

Табличка перед заходом у воду в Дахабі

 

Ну, давайте пройдемося по всіх класних місцях по-черзі 😉

1. Біля Маяку (Lighthouse reef)

Розташований фактично в самому центрі містечка, поряд з набережною. Саме звідси починають перші свої погруження дайвери-початківці і вам раджу сюди прийти відразу по прибутті в Дахаб. Даний риф дуже просто знайти. Він знаходиться в північному кінці маленької затоки в центрі містечка поряд з однойменним білим готелем. Решта туристів спостерігатимуть з тутешніх ресторанів, як ви заходитиме у воду.

 

2. Ще одним непоганим місцем для початку є захід у воду кількасот метрів південніше попереднього. Просто пройдеться в сторону місточка на набережній і ви не оминете заходу у воді поміж двома ресторанами.

Сноркелінг в Дахабі

3. Сад вугрів (Eel Garden)

Назва походить від великої колонії морских вугрів, які оселилися на дні в цьому місці за рифом. Див на карті. Знаходиться кілька сотень метрів на північ від Lighthouse reef. На жаль я мабуть цієї колонії так і не знайшов. Бачив багато їжаків, голки котрих починали нервово рухатися при моєму наближенні, але на колонію вугрів не натрапив.

 

 4. Острови (Іslands)

Реально один з найкрутіших рифів на тій території. Знаходиться в південному кінці району Масбат, що вздовж моря подорозі до Лагуни. Величезні рифові нагромадження утворюють здоровезні живі острови у морі. Тут надзвичайно велика кількість риб постійно тусується між стінами рифу, а кольори поліпів просто заворожують.

 

5. Наполеонівський риф (Napoleon reef)

Цей розташований на «каблуку» коси, яку ви бачите на карті. Дрібні (до10 метрів в діаметрі) поліпові колонії розкидані по піщаному неглибокому дну. Подекуди є настільки мілко, що можна реально животом напоротися на якогось злого морського їжака.

6. Ставки (Pools)

Теж дуже гарний риф. Якщо до всіх попередніх можна з легкістю дійти пішки від будь-якого готелю чи хостелу в Дахабі, то сюди мабуть прийдеться брати таксі або винаймати мотоцикл чи скутер. Ставки знаходяться на Південній окраєні Дахабу, ще навіть далі за Лагуною. В місці, де головна дорога повертає у гори, щоб потім з’єднатися з трассою на Шарм Ель Шейх, візьміть вліво до моря і побачите численні дайверські місця. Тут 3 великих впадини обросли рифом зі всіх сторін. Ці своєрідні підводні ставки поєднані між собою вузькими проходами, наче прохідні кімнати у хрущовці, сильно заповнені всякою рибиною. Я навіть бачив отруйно-небезпечних рибів-левів. Чомусь саме вони плавають парами або то як так потрапляв.

Блакитна діра в Дахабі

7. Блакитна Діра (Blue Hole) – одна за найвідоміших дайверських точок у світі. Пірнання тут було одним із найнезабутніших досвідів у моєму житті. Одного абзацу тут не вистачить, тож зацініть Мартину статтю про це відоме горемісце.

 

Вам може сподобатися:

Близький Схід у Мушлі

Райське Єгипетське містечко Дахаб

Як ми вибирали куди поїхати купатися в теплому морі на Новий Рік

Геройське нічне сходження на гору Синай

Support and Follow events in UkraineMore Info