Як ніяк зараз є актуальною тема гірськолижного чи сноубордового катання. Я став на гірські лижі, коли мені було 7, а перейшов на борд у 16. Наразі вже восьмий сезон відкатую на дошці, тож можете прикинути скільки мені зараз. Хе-хе….

Так, майже третину життя кожної зими я невпинно їжджу в Карпати займатися однією з улюблених справ. Кажуть, що катання на сноуборді приносить навіть кращі відчуття ніж… Так, саме те, що ви подумали. Частково погоджуюся :-Р

Відкатавши на більшості гірськолижних курортах України я вже чітко визначив найприкольніші місця для катання, відштовхуючись від різних факторів. Зокрема, цін, якості снігового покриття, кількості людей, зручності добирання  і т.д.

Звичайно в кожного свої вподобання, але пост пишу я, тож мова піде про мій улюблений  – Драгобрат (Драг, Dragobrat).

 

Вид на гори Жандарми та Боизницю взимку

Вид на гори Жандарми та Боизницю взимку

 

В першу чергу варто зазначити, що Драгобрат – це найвисокогірніший гірськолижний курортний комплекс України. Саме містечко з численними готелями знаходиться на висоті приблизно 1400 метрів над рівнем моря, звідки численні підйомники тягнуть лижників та бордерів аж до вершини гори Стіг (1707 метрів). Для порівняння найвища точка у Славському, гора Тростян, має 1232 м., а на Буковелі вище вершини гори Довгої (1372 метрів) хіба підстрибнеш з чупчика.

Крім того Драг лежить на північно-східних схилах Свидовецького хребта, що є другим найвищим гірським масивом в Україні після Чорногори, звичайно. В ясну погоду вдень Говерлу та Петрос видно, як телевежу на Високому Замку з мого вікна.

Також у Дгагобраті є водоспад Свидовець.

 

Драгобрат. Вид на гору Петрос

Вид на гору Петрос

 

Таке вдале географічне розміщення забезпечує Драгобратські схили натуральним сніговим покривом як мінімум 5 місяців у році. Зазвичай сезон відпочинку тут починається в листопаді і триває аж до пізньої весни. Пам’ятаю як кілька років тому була справді тепла зима. Більшість європейських курортних комплексів в Піренеях, Альпах чи тих же Карпатах стояли пустими, а місцеві мешканці плакали. І лише на Драгобраті гордо крутили вже майже утилізовані бугелі. Навіть по Euronews показували. А ще раніше ми  друзями тут розсікали на Травневі свята в плавках.

Ось так.

Фрірайд на Драгобраті в Травні

Фрірайд на Драгобраті в Травні

 

Тоді там ще зовсім було дико. Стояло лише кілька бугельних витягів, більшість готелів лише будувалися, а душ з гарячою водою був справжньою знахідкою. Тепер же ситуація зовсім інша. Минулих вихідних я вкотре побував тут і залишився приємно здивованим. Колишня сукупність гірських притулків перетворюється у справжнє високогірне туристичне містечко. Позводилися нові садиби, котеджі і готелі з вай-фаєм, діють кілька барів і магазинів, є сауни і пункти прокату лиж та іншого туристичного спорядження. Видно, що старенький Dragobrat розвивається.

Котеджі в зимовому Драгобраті

Котеджі в зимовому Драгобраті

Звичайно найголовнішим для кожного комплексу такого типу це крісельно-бугельна інфраструктура. За останні кілька років тут додатково встановили два крісельних підйомника довжиною більше кілометра кожен, плюс ще декілька маленьких витяги для початківців. Крім того залишаються функціонувати чотири старих бугеля. Разом вони всі з легкістю справляються з кількатисячною армією лижників та бордерів і без проблем розвантажують всі лижні траси. Навіть на вихідні тут не утворювалися черги відпочивальників.

Драгобрат. Траса.

Драгобрат. Траса.

 

Траси Драгобрата

Більша частина всіх спусків знаходиться вище межі лісу, тож тут знайдеться де розігнатися без небезпеки натикнутися на кущ чи врізатися у дерево. Тим не менше в нижніх частинах схилів з боків трас вже росте рідкий ліс, який теж по своєму цікавий для любителів екстремального слалому.

Спуск зі схилу гори в Драгобраті

Спуск зі схилу гори в Драгобраті

 

Ну а мабуть за що найбільше люблять тутешні схили, особливо бордери, це за найкращі в Україні можливості для фрірайду. Пухкого снігу тут вдосталь. Ретрак не загладжує всієї площини, тому для власників дощок тут справжні рай. Численні яри, снігові надуви і круті спуски з пухким глибоким снігом славляться навіть поза межами України.

Драгобрат. Гора Стіг.

Гора Стіг

 

Справжні екстремали можуть самостійно або за допомогою ретраку піднятися на сусідні домінуючі скелясті вершини Жандармів (1800 м.), що під Близнецею (1883 м.). І звідти по спусках вже валять справжній фрірайдєц. Така афера вже не для початківців, оскільки тутешні схили дуже чутливі, і може трапитися ситуація, що буде сходити лавина. Тому недосвідченим райдерам краще сюди не пхатися.

 

Деякі практичні поради від мене

 

Трансфер, або схема як добратися. 

На авто.

Мінусом Драгобрату є його досить віддалене місце знаходження. Доїхати досить складно. Саме гірське містечко знаходиться високо в горах за 15 км від селища Ясіня Закарпатської області. Це друге поселення в Закарпатській області після перетину Яблунецького перевалу по трасі Н09.

Насправді не так далеко. Відстань на південь від: Буковелю –25 км, Яремчі –45 км, Івано-Франківська –105 км.

Приїхавши в Ясіню продовжуєте рухатися основної трасою на південь в сторону Рахова та Ужгорода. Через 6 км після розвилки в центрі селища доїдете до мосту через Тису, після якого побачите маленький поворот вправо. З цими підказками буде легко зорієнтуватися на карті. Якраз ця дорога і піднімається на Драгобрат.

Навіть не думайте їхати туди на легковому авто. Краще залишити машину на стоянці поряд і піднятися наверх в одному із місцевих таксі (УАЗ або ГАЗ-66), тому що тільки вони можуть подужати цю дорогу. Домовитися про трансфер можна попередньо при бронюванні проживання.

Є декілька схем, щоб добратися.

Поїздом.

В Ясіні знаходиться залізнична станція. Тут зупиняються поїзди, що курсують між Раховом та Івано-Франківськом і Львовом.

Зі Львова

Найзручнішим і прийнятним по ціні є наступний варіант: Щоденний поїзд Львів-Рахів відправляється о 15:20, прибуваючи в Ясіню о 22:45. Назад він же відправляється о 01:25, прибуваючи у Львів о 09:12.

З Франківська. 

Цей самий поїзд зі Львова відправляється з Франика о 19:10. Крім того ходить ще легендарний дизель “Червона Рута”, яка відправляється о 03:30, прибуваючи в Ясіню о 06:55. Назад він відправляється з Ясіні о 15:55, прибуваючи у Франківськ о 19:20, де можна пересісти на Львів або Київ.

З Луцька, Києва або інших місць центральної чи східної України 

Мабуть найкраще їхати до Львова. Діставшись туди, передивіться описані вище пункти.

 

Проживання у Драгобраті

Як я вже попередньо писав, з житлом на Драгобраті проблем немає. Є купа готелів і турбаз. Можна також орендувати приватну садибу або ж котедж. Майже всі бази відпочинку компактно розташовані біля підніжжя схилів та решти підйомників. Ціни від 150-200 грн. в день з дворазовим харчуванням з особи. Я особисто зняв номер в «Сніговій Королеві». Решта місць для проживання, можна легко знайти в неті. Детальніше тут: http://www.dragobrat.biz/. Там можна придивитися дешеве житло, або ж зняти щось для великої компанії.

 

Гарного снігу і катання

***в оригіналі запощено мною на Автотревел.

Support and Follow events in UkraineMore Info