***Таке трапляється дуже рідко. Зацініть водонапірну вежу в кінці посту :-0 >>>

За кількістю історичної спадщини Львівська область є найбагатшою в Україні. Відомо, що Львів сам легко тягне на половину статків цих нашарувань попередніх століть.

Але ж тут є і багато інших міст, які варто відвідати. У Львів їдуть всі, але зовсім мала кількість вибирається за межі стародавньої Галицької столиці.

Зовсім неподалік є два цікавих об’єкта, варті уваги багатьох гостей.

Одноденний візит у затишне королівське містечко Жовква та монастир у Крехові урізноманітнять перебування у Львові, а табуни туристичних групп не висітимуть над душею.

Жовква, маленьке містечко приблизно 25 км на північ від Львова, що подорозі на Раву-Руську, а далі Люблін та Варшаву у Польщі. Тут сконцентровано більше історичного надбання ніж у будь-якому іншому населенному пункті області поза Львовом, звичайно.

Як же ж так сталося? На зламі 16-17 століть попереднє містечко Винники було перебудовано за принципами “ідеальних” ренесансних італійських міст-фортець. Над цим проектом працювали одні з найкращих архітекторів того часу. Фактично нова Жовква постала за кілька років і відразу перетворилася на місцевий центр науки, культури і торгівлі.

У порівнянні з іншими галицькими містечками тут доволі багато збереглося до наших днів, що справедливо виділяє Жовкву понад іншими.

Центром життя типового на той час міста була площа Ринок. До речі у Жовкві вона навіть більша ніж у Львові.

жовква ринок

Сама площа оточена зі всіх сторін будівлями. Серед них і міська ратуша, і парочка сакральних споруд.

Цілу грань величезного майдану займає фронтальна сторона замку. На жаль його внутрішній двір виглядає не настільки привабливо, як те, що ми бачимо ззовні.

жовква замок

Покрутіться ще трішки на площі, щоб зацінити «майже казкові» ренесансні будиночки з арками.

жовква ринок1

Крім того тут є багато на що глянути. Числені фрагменти оборнних мурів, стара синагога, старенькі міські дільниці і т.д.

жовква арки

Ну а далі просто загубіться серед вузеньких вуличок, шукаючи вдалого ракурсу на стару частину міста.

Щоб сфоткати це ми навіть вийшли за межі старої частини і мені довелося лізти на дах якогось старого складу. Але фотка цього вартувала.

жовква мури

Хоча тут все доволі на зародковому етапі, Жовква має класні шанси стати таким собі відпочинковим містечком, куди б приїжджали випити кави, відпочти від життя великого міста і відчути атмосферу попередніх століть. Даю їй на це 5-7 років… Подивимося як буде далі.

Крехівський монастир, що знаходиться неподалік просто чудово доповнює простеньку одноденну радіальну вилазку. Він знаходиться лише 15 км на захід від Жовкви в підніжжі пагорбів Розточчя.

Його історія сягає ще початку 16 ст., коли сюди прийшли перші ченці і влаштували собі місце поклоніння в печері у одній із тутешніх скель. Як бачите в когось була мода будувати міста, а у ченців робити монастирі у печерах.

З того часу вони непогано розжилися. Був закладений цілий релігійний фортифікований оборонний комплекс, що вже на протязі століть слугує місцем паломництва для тисяч віруючих.

На відміну від недореставрованої Жовкви в межах монастиря все в порядку. Ченці дбають за своїм майном на відміну від держави.

крехів
Класно виглядає і всередині охайно.

крехів двір

Якщо хочете розім’яти ноги, дуже рекомендую пройтися стежинкою до скель, звідки все починалося. Кільцева 2-3-кілометрова мальовнича стежа гірським ландшафтом піде на користь кожному.

крехів ліс


***Мабуть це доля!!!***

Щоб зробити ще декілька прикольних кадрів я видерся на одну із тутешніх водонапірних веж.

крехів водонапірна вежа
Я ледь не звалився з 15 метрової висоти, коли побачив це :-0

крехів орест

Поясніть мені…………….. Такі феномени рідко трапляються. Погодьтесь. Хоча були зі мною і ще містичніші випадки :-0

А ось до речі вигляд на сам монастир з цієї домінуючої точки.

крехівський монастир

Як добратися?

Автомобілем все, як завжди, дуже просто. Виїжджаєте зі Львова на північ по вул. Б. Хмельницького, наче на Київ. Безпосередньо при виїзді з міста на розв’язці Галицькe перехрестя їдьте за вказівниками на Жовку і Раву-Руську.

Через 25 км при в’їзді у Жовкву продовжуйте прямо, а не по головній, що звертає праворуч. Дорога просто приведе Вас безпосередньо на центральну площу.

Щоб потрапити до Крехівського монастиря, верніться на попередньо вказане роздоріжжя і поверніть праворуч. А далі через залізничний переїзд, декілька сіл і не схибите. В потрібному місці вказівник майже вкінці села покаже де повертати на монастир.

Публічним транспортом.

Маршутки на Жовкву та/або Крехів доволі часто (кожні 15-20 хв.) відправляються з маленької зупинки поряд з великим перехрестком пр. Чорновола – вул. Куліша – вул. Під Дубом. Це всього 1 км або 10 хв. пішки по просп. Чорновола, що бере свій початок відразу за Оперним Театром в самому центрі Львова.

Якщо буде відразу до Крехова, то рекомендую їхати спочатку до монастиря, а Жовкву лишити на другу половину дня.

Всі маршрутки на Крехів зупиняються у Жовкві, тож можна махнути у Жовкву і потім пересісти далі.

Support and Follow events in UkraineMore Info