Всі ми любимо подорожувати, досліджувати незвідане і шукати щось нове, щоб постійно втамовувати свій голод від нестачі нових вражень та цікавинок.

Так вже склалося історично, що попередні століття передали нам велику спадщину. Левову частку цього всього складають результати будівництва мегаспоруд. В Єгипті піраміди, в Мексиці теж. На сході тисячі кілометрів стін, що їх видно аж з космосу. Ну в кожного клаптика Землі є своя фішка.

У нас в Європі мабуть найбільше збереглося замків та інших оборонних споруд, адже турбулентні події минулих століть ніколи не давали жити спокійно. Територія Західної України, як Ви знаєте або ж не знаєте, завжди перебувала в епіцентрі різних віськових міжусобиць. Століттями орди десятків держав чубилися на тутешніх просторах.

Як наслідок саме ця частинка нашої країни несе найбільшу культурну та архітектурну історичну цінність для сучасної України. На території нашої держави в цілому було зведено тисячі різного роду оборонних будівель.

На даний момент в Україні вціліло лише 100 замків, замкових споруд чи їх руїн. І знаєте що? Третина з них всіх сконцентрувалася на Тернопільщині. Ту практично в кожному селі чи місчетку віє історією. Лише, проїхавшись по одній дорозі з півночі на південь області, можна побачити дюжену старих фортифікацій.

кудринці замок

***на фото руїни замку в Кудринцях.

Я дуже люблю цей край за його природу, автентичність і більш-менш нормальні дороги у порівнянні з тими, що навколо Львова, скажімо. Хе-хе… А саме південь Тернопільської області, де Дністер та Збруч глибоко врізаються у стрімкі береги західного Поділля, що не залишить байдужим жодного поціновувала прекрасного.

В цьому пості Ви знайдете фото і корисну логістичну інфу про кілька цікавих оборонних об’єктів півдня Тернопільської області.

Поїхали….

Червоноград, Червоногруд – називають по-різному.

Факт один. Цього міста вже не існує, зате вціліли рештки замку.

червоногруд замок1
Це одне з наймальовничіших місць нашої країни. Польова дорога кількома серпантинами опускається на дно котловану, посередині якого на горбику розмістилися вражаючі руїни.

червоногруд замок

З’їхавши далі вниз потрапие до підніжжя доволі повноводного Джуринського водоспаду. До слова, це найбільший водоспад рівнинної частини України. Вода в три каскади падає з більш як 15ти метрової висоти.

джуринський водоспадТут класне місце для кемпінгу, але не залишайте після себе сміття. Не будьте “биками”, що утворили туристичне сміттєзвалище тут же. За мотивами «де живу, там і ***»

Як добратися?

З траси Тернопіль-Чернівці М19, трішки південніше містечка Товсте поверніть на захід в напрямку до Городенки на трасу Р24. Далі за 5 км зверніть на північ до сіл Нагоряни і Нирків (буде вказівник). Відразу, коли проїдете Нагоряни побачите вказівник ліворуч, що виведе Вас до місця ВАУ-ефекту. Далі просто спускайтеся вниз.

 

Для трьох наступних замків беремо районний центр Борщів, як відправну точку.

Тут до речі симпатичний маленький центр, що має навіть свій туристично-інформаційний офіс (це не він на фото).

борщів

Скала Подільська

Доволі відоме місце, оскільки руїни замку знаходяться при трасі Львів – Тернопіль – Чортків – Камянець-Подільський.

скала подільська
Якщо їхати з Борщева, то в містечку варто звернути ліворуч в напрямку на Чортків і Тернопіль. Дорога виведе Вас прямісінько під стіни колишньої твердині.

Решта пам’яток вишикувалися на південь від районного центру. Виїдьте з Борщева дорогою Т2002, що бере початок на сході містечка, в напрямку на Кривче, Мельницю-Подільську і далі Хотин.

В Кривчому є збережених кілька фрагментів, серед яких і вежа. На жаль тих фоток в мене нема. Сором. Крім того Кривче відоме своєю Кришлавевою печерою, що відкрита для відвідування туристами. Але про це в іншому пості.

Наразі в нас руїни замків.

Збручанське.

Взагалі то руїни замку знаходяться вже у Хмельницбкій області, в селі Чорнокозинці.

Але з зі Збручанського прикольніший вигляд. Руїни розташовані на крутому березі ріки Збруч, що розділяє два села, дві області і колись розділяла дві країни.

Сорі, фотка лише така :-Р

збручанське

Щоб добратися туди зверніть на схід в селищі Іване-Пусте. Тут 7 км до місточку через Збруч, з якого відкривається чудовий вигляд на руїни.

Взагалі через таке стратегічне положення долина річки Збруч є домом для великої кількості фортифікаційних споруд і тут можна влаштувати класну тематичну подорож на човні.

Кудринці

Наступне село вниз по течії річки. Тим не менше, якщо їхати по асфальтовій дорозі, то зі Збручанського сюди більше 25ти км. Теоретично можна проїхатися польовою дорогою, зрізавши тим самим десь 20 км шляху.

Руїни замку в Кудринцях реально класні. Щоб ними помилуватися доведеться з’їхати по селу у Нижні Кудринці (навіть такий поділ є). Замок просто нависне над головою.

кудринці замок

Якщо альтернатива польової дороги Вам не до вподоби, то добратися сюди також можна напряму з Мельниці-Хмельницької, що на тій же трасі Т2002.

Подивившись на карту, побачите, що тутешня територія є таким собі півостровом, який утворився Дністер та Збручем. Звідси рукою подати до Кам’янця чи Хотина.

Гарних мандрів 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info