Світ – це книжка і той, хто не подорожує, читає лише одну сторінку. – Св. Аугустин

В одному із недавніх інтерв’ю журналістка запитала у мене: «Оресте, щоб ти порекомендував людям, які хочуть почати самостійно подорожувати? З яких країн варто розпочинати і чому?»

Дуже доречне запитання, друзі. Перший досвід, незалежно у чому, завжди залишається на все життя. (Хе-хе :-Р) Великою мірою  від цього залежатиме ставлення людини до певного виду діяльності і почне формуватися стереотип.

Так само і в мандрах. Перша мандрівка зазвичай дуже сильно впливає на людину і закарбовується в пам’яті довіку.

Я прихильник вивчення маршруту, попереднього його планування і максимально детального дослідження місця, в котре їду.

Це не означає, що варто робити те саме. В кожного різні смаки. Я знаю багато людей, які йдуть світ за очі і розбираються вже на місці, від чого отримують нереальний кайф.

Тим не менше, на основі власних спостережень і точки зору спробую порекомендувати з яких же країн варто починати мандри, а з яких – можливо ні.

Туреччина

Це найбільш відвідувана українськими туристами країна. Щороку більш як півмільйона українців їздять у Туреччину на відпочинок.

У абсолютній більшості випадків це пакетні тури типу «все включено», що передбачає повний пакет послуг. Переконаний Ви знаєте про що йде мова. Людина приходить в туристичну фірму у рідному місті. Тицяє пальцем в глянцевому журналі на готель в який хоче поїхати. Платить за пакет у вирушає.

Турист отримує повний комплекс послуг: чартерний переліт, трансфер з аеропорту в готель і назад, заброньований номер, харчування і алкоголь. Пакет послуг може бути ширшим або вужчим в залежності від туру.

Що з того виходить?

Відпочиваючі «заливають кульок», дорвавшись до безкоштовного алкоголю, і зазвичай протягом тижня не виходять за межі стін свого готелю. Купаються у басейні і сплять на шезлонгах.

Пакетний відпочинок в туреччині

Я не кажу, що це погано, але так робить більшість. Такий вид відпочинку до вподоби багатьом, але тільки не мені.

Що ж втрачають хрестоматійні пакетні туристи в Туреччині?

 Це велика країна (більша за Україну до речі) з багатовіковою історією і цікавою культурою. Від розмаїття туристичних можливостей просто крутиться голова, якщо замислитися.

Береги Туреччини омиваються чотирма морями, а численні гірські хребти пересікають мальовничі долини. Це колиска кількох цивілізацій і економічно передова країна, що поєднює у собі риси Європи, Азії та Близького Сходу. Тут Ви знайдете сучасні міста і древні архітектурні пам’ятки попередніх епох. Продовжувати список можна дуже довго.

В Туреччині справді є на що подивитися і відчути дух справжніх мандрів.

Каппадокія

Каппадокія

Пропоную компроміс. Можна купити пакетний тур, щоб зекономити на перельоті і не розбиратися чим зайнятися відразу по приїзді. Це чудовий спосіб різко поміняти обстановку і зануритися у пасивний відпочинок. Але хоча б половину часу проведіть, досліджуючи цікаві місця. Спробуйте місцеву кухню і поспілкуйтеся з тутешнім населенням.

 гори Таурусгори Таурус

Які ще вагомі причини виводять Туреччину у лідери списку країн, з яких варто розпочати мандри?

–          Тут відносно дешево у порівнянні з Європою.

–          Легкість добирання і наближеність до України географічно.

–          Добре розвинута транспортна інфраструктура.

–          Можливість чудового поєднання різних видів відпочинку і мандрівок.

–          Легкість отримання візи, яку ставлять відразу на кордоні або по прильоті. Найближчим часом очікується взагалі скасування візового режиму.

–          Тут весело, а дух справжніх мандрів літає практично всюди поза межами стін великих готелів.


Польща

 Не хочете у заїжджену або, навпаки, невідому Туреччину?

Надаєте перевагу Європейському керунку? Без проблем.

Починайте з Польщі. Банально, але в саме яблучко.

Познань

Познань

Ще двадцять років тому ця країна колишнього радянського табору розпочинала свій капіталістичний шлях майже з тієї стартової точки, що і наша Україна. Подивіться на неї зараз. Це нова Німеччина. Польща єдина країна ЄС, яка не зазнала економічної стагнації під час недавньої глобальної кризи.

Зараз це одна із найвпливовіших Європейських держав. Тут шаленими темпами прокладаються автобани, реставруються цілі міста, зводяться сучасні торгові центри. Туристичний сектор впевнено розвивається і наступає на п’яти таким гігантам, як Франція та Іспанія.

Туризм у Європі – це переважно city brakes, хоча outdoors теж має що представити.

Хочете в Альпи? Спробуйте польські Високі Тарти. Теж непогано для початку

Високі Татри в Закопаному

Високі Татри в Закопаному

Високі Татри в Закопаному

Високі Татри в Закопаному

Більше причин чому саме Польща:

–          Близько.

–          Порівняно недорого.

–          Добре розвинутий туристичний сектор.

–          Братський народ і рідна душа 🙂


Ізраїль

 Нещодавно ця близькосхідна країна, куди багато українців їздили на заробітки нарешті відкрила свої кордони. Віз більше не потрібно. Ура.

Крім того багато наших співвітчизників мають у Ізраїлі родичів, які радо всіх запрошують у гості. Як наслідок шалено збільшився трафік людей, що позитивно вплинуло на ринок авіаперевезень.

Наразі між Україно та Ізраїлем курсує декілька авіакомпаній, завдяки конкуренції яких ціни на перельоти залишаються відносно невисокими. Приблизно 250-350 $ у дві сторони, що погодьтеся, непогано як на міжконтинентальний переліт.

 Окрім великої кількості співвітчизників на Землі Обітованій залишилася величезна культурна спадщина попередніх століть, події яких задавали ритму життя у цілому світі.

ЄрусалимЄрусалим

Тут у радіусі всього ста кілометрів можна побувати у древніх святинях і сучасних містах, відчути подих пустелі і опинитися під проливним дощем, насолоджуватися піщаними пляжами Середземного моря і приймати лікувальні процедури у найнижчій точці Землі – Мертвому Морі.

Мертве Море

Мертве Море

Навіть не знаючи англійської, а тим більше івриту, кожен українець може з легкістю знайти спільну мову у повсякденному житті, адже левова частка місцевого населення є вихідцями з колишнього радянського союзу.

Ізраїль є унікальної державою, яка поєднує у собі найкраще з різних континентів та країн.


«Звідки не варто починати подорожувати?», – цікаве питання виникло у журналістки.

Хммм. Кожен напрямок добрий по своєму. Мені, як мега позитивно настроєному хлопцеві, не доводиться часто шукати недоліків. Я цілком задовольняюся позитивними речима у світі.

Тим не менше, враховуючи економічні можливості більшості українців, візьму дороговизну за основний фактор.

Норвегія є найдорожчою країною, в якій мені доводилося побувати.

 Багато речей просто несумісні з Українським реаліями. Як от п’ятсоткілометровий переїзд поїздом у другому класі за 1400 грн. на наші гроші або легкий сендвіч за 80 грн.

Норвегія

Не хочеться, щоб у людини, яка вперше поїхала закордон, склалося враження, що там все нереально дорого і нема чого їздити. Краще проводити вихідні на дачі.

 Доводилося сильно економити на кожному кроці, хоча не шкодую ні хвилини. Фьорди варто побачити хоча б раз у житті кожному.

Фьорд поблизу БергенаФьорд поблизу Бергена

 Мандруйте, друзі!!!

*подібна моя стаття на Autotravel.ua тут

Support and Follow events in UkraineMore Info