Туризм є однією з найбільших перспективних індустрій у світі. Протягом двадцятого століття ця сфера швидко розвивалася і вже зараз об’єднує сотні галузей і тисячі напрямків з мільйонами робочих місць.

Однією з найпопулярніших туристичних галузей Європи є “City Breaks” – “перерви на місто”. Що ж це таке?

В Європі, де густота населення є досить високою, дуже багато надзвичайно прекрасних, розвинених і гостинних міст. Тож зараз популярним стало робити короткі “перерви на міста” між роботою та сірими буднями. Тривалість перебування у місті під час типового сіті-брейку зазвичай не перевищує трьох днів. Дешеві авіалінії забезпечують комфортне та швидке пересування (тривалість перельоту між містами Європи рідко перевищує 2 години), а сила-силенна готелів чи хостелів завжди справляється з туристичною навалою вихідних днів.

Таким чином, середньостатистичний європеєць щороку відвідує щонайменше 3-4 нових міста у іншій країні, навіть не використовуючи при цьому свою відпустку.

А куди ж поїхати на сіті-брейк нам, українцям?

Далеко і довго шукати не потрібно, адже польські міста є чудовою альтернативою вихідним на дачі або відпочинку на пляжах навколо залюднених водойм.

 

Варшава

Ця енергійна столиця, яка постійно і динамічно розвивається, має що запропонувати відвідувачам. Під час Другої Світової війни Варшаву спіткала схожа із Києвом доля. 95% міста було зрівняно з землею, але після завершення війни можновладці і прості поляки заявили: “Відновлюємо нашу Варшаву, такою якою вона була”. Як наслідок – просто чудово відновлена історична забудова старого міста.

Варшава - середмістя

У Варшаві чи не найвища в Європі концентрація хмарочосів, а міський скайлайн постійно поповнються все новими і новими “вежами”.

 

Познань

Всі знають, що столицею Польщі є Варшава. Декому відомо, що раніше роль основного міста країни належала Кракову, але мало хто чув про те, що і Познань була столицею. У X столітті князь Мешко Перший об’єднав племена регіону,  заклавши фундамент Польської держави.

Познань -ринок

Наразі Познань є п’ятим за розмірами містом країни з населенням більш як півмільйона осіб і відома тим, що тут традиційно проходить одна з найбільших ділових ярмарок Центральної та Східної Європи.

Познань - ринок1

 

Вроцлав

Надзвичайно важливе місто регіону. Англійською пишеться “Wroclaw” і це, фактично, перетворює будь-якого англомовного туриста на посміховисько, коли той намагається вимовити назву міста. Звучить приблизно так – “вроклоу”. 🙂

А от німці досі притримуються старої назви Бреслав, оскільки упродовж століть була твердинею і основним містом півдненно-східних теренів численних германських держав.

Вроцлав - магістрат

На закиди деяких поляків, які стверджують, що Львів є польським, можна сміло відповідати, що Вроцлав є німецьким. Тоді безглузда дискусія відразу припиняється.

Наразі Вроцлав є активним студентським містом і важливим культурним центром країни, який може з легкістю посперечатися на цю тему з Краковом, який йде настіпним у цьому перелікові.

Вроцлав - ринок

 

Краків

Історична столиця Польщі – справжній рай для всіх сітібрейкерів. Тут знайдуть чим зайнятися поціновувачі урбаністичної культури. Численні мистецькі події, архітектурні пам’ятки і дешевий (навіть у порівнянні з українським) шопінг.

Краків - Вавель

Це місто потрапило практично у всі туристичні маршрути Центральної та Східної Європи. Слід зазначити, що окрім типових для відвідування місцин, у Кракові ще й активно розвивається такий собі “другий центр”. Мова йде про район Казіміж (Kaziemierz), південні околиці центральної частини міста, які вже починають жити своїм власним життям. А тутешня пабна культура може втерти носа, навіть, хрестоматійним бельгійським пивним кварталам.

Краків - Казіміж

 

Закопане

Ну, а якщо Вам вже досить міст, то неподалік Кракова (всього лишень за 100 км на південь) у підніжжі Високих Татрів розкинулася “зимова столиця Польщі” – Закопане.

Закопане - Татри

Як взимку, так і влітку сюди з’їжджаються прихильники активного відпочинку і різноманітних видів спорту. Шпилясті хребти гір (до речі Татри знаходяться у гірській системі Карпат) ваблять і не дають нудьгувати.

Закопане - Татри1

Як добиратися?

Зі Львова до Польщі

Як знаєте Польща межує з Україною на Заході. Для пересування по землі найзручнішої відправною точкою є Львів, звідки двічі на день їздить поїзд до Кракова, а далі до Вроцлава.

Крім того, є численні автобуси до Варшави, а також можна скористатися пішим переходом Шегині-Медика, а далі з Перемишля внутрішніми поїздами країни.

Нещодавно Єврольот  запустив дешеве авіаційне сполучення між тим самим Львовом та Краковом (від 250 грн.) і Вроцлавом (500 грн.)

З Києва до Польщі

Для мешканців Центральної та Східної України вирушати в Польщу краще з столиці.

Дешева авіакомпанія ВіззЕйр літає у Катовіце, що розташоване у південно-центральній частині країни. Ціни від 441 грн.

Крім того щоденний поїзд Київ-Берлін зупиняється у Варшаві. Відправлення з Києва о 08:15, прибуття у Варшаву – 01:20.

Для пошуку залізничного сполученя в середині країни використовуйте – www.pkp.pl

*оригінал мого посту на Autotravel.ua

Support and Follow events in UkraineMore Info