Україна межує з сімома сусідніми країнами. Найбільше кордонів зосереджено на заході, де порівняно маленькі відрізки європейських держав дотикаються до нашого кордону.

Західна Україна глибоко врізалася у східні форпости Европейського Союзу, наче прагнучи прокласти шлях для всіх братів і сестер. Варто зазначити, що зовсім недавно деякі сусідні держави теж стояли осторонь найграндіознішого міждержавного утворення планети.

Потрапивши у сусідню Румунію, ви знайдете там набагато більше спільного з пониззями Дністра, ніж з берегами Сени або Рейну. Там не все працює злагоджено, сільська місцевість схожа на нашу, а романтичні пам’ятки давнини ще не повністю комерціалізувалися. Що ж цікавого є у Румунії? Давайте подивимося на це з перспективи українського туриста, після нашої чергової мандрівки в цю країну, куди ми потрапили разом з топовим тревелл-блогером сучасності Puerrtto.

Буковина

Історично ми з румунами поділяємо одну спільну територію – Буковину. Ці місця переходили з рук у руки в різні часи. Наразі ж Північна Буковина є частиною теперішньої Чернівецької області, а Південна опинилася по інший бік від кордону. Зовсім поруч з кордоном на українській стороні є вражачий монастир.

З туристичної точки зору “румунська” Буковина вирізняється типовою архітектурою монастирів та церков, яка є притаманною лише для цього регіону.

Монастир Воронець, Румунія

Воронець

Більшість з цих сакральних споруд відігравало ще й оборонну функцію. Внаслідок цього площа зовнішніх стін явно переважає стиснутий інтер’єр, а тому саме ззовні знаходяться більшість настінних розписів.

Монастир Воронець1, Румунія

Найцікавіші монастирі знаходяться в Карпатах на захід від Сучави, центрального міста цього регіону, у селищах Воронець (Voronet), Гумор (Humor), Модовіца (Moldovita) тощо.

Трансільванія

Всі чули цю назву, але чи так само всім відомий регіон? Адже граф, про якого всі знають, прийшов не звідси, а з іншого регіону, про який піде мова далі. Трансільванія – це великий регіон, огорнутий з усіх боків Карпатами. Можна сказати, що це “найбільш європейська частина теперішньої Румунії”, адже історично ці терени населяли угорці і німці.

Палац, Синайя, Румунія

Палац у Синайї

Зараз Трансільванія є центром туристичної індустрії країни. Її похмурі замки, стрімкі скелясті гори,  розкішні палаци і середньовічні міста захоплюють своєю таємничою красою усіх без винятку мандрівників.

Нам пощастило зупинитися в самому серці цього регіону в містечку Предеал, про що я писав у попередній статті про Румунію.

Замок, Рашнов

Замок, Рашнов

Валахія

Ось це справжня Румунія. Саме тут виникла перша національна румунська держава. Абсолютно рівнинна територія між величними Трансільванськими Альпами і не менш величним Дунаєм є місцем найбільш компактного проживання ромів (циган) на планеті. Майже кожен десятий (без перебільшення) транспортний засіб є кінною бричкою, а третина місцевого населення сидять на заробітках в Італії чи Великій Британії.

Валахія, Румунія

Це така собі Індія в Європі. Пересування цією рівниною займає вдвічі більше часу від запланованого і чудернацькі картинки життя не раз змусять вас зупинитися, аби їх сфотографувати.

Валахія1, Румунія

Залізні Ворота (Iron Gate)

Просто неймовірне геополітичне місце. Найбільша річка Європи, Дунай (Волгу до уваги не берем), в середній своєї течії звужується до небачених розмірів – всього 150 метрів у ширину.

Могутня ріка протинає Карпатський хребет, утворюючи природній кордон між Сербією і Румунією. Течія пришвидшується, глибина сягає 50 метрів, а навколишні скелі можуть виростати до півкілометрової висоти. Уявляєте, які гарні тут місця?

Залізні Ворота, Дунай, Румунія

Саме тут я записав своє перше продаюче відео до семінару “50 Способів Заробітку Он-лайн”. Окрім того, в цьому місці на початку другого століття н.е., за правління римського імператора Траяна, архітектор Аполлодор Дамаський збудував перший міст у нижній течії Дунаю, відомий як Міст Траяна. І хоча міст було знищено всього через 200 років, схожого “дива ніхто не зміг відтворити ціле тисячоліття.

Траян, Дунай, Румунія

Недалеко Залізних Воріт ми перетнули Дунай і потрапили у Болгарію, де нас успішно пограбували цигани.

Марамуреш (Мармарош)

“Остання цікавинка в Європі”,- саме таку славу здобув цей регіон в північно-західному куточку Румунії, що межує з нашою Закарпатською областю, відділяючись від неї лише річкою Тисою. В тутешніх лісах ще залишилося багато ведмедів і вовків, а в селах збереглися надзвичайні дерев’яні церкви, частина яких занесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Десесті, церка, Марамуреш, Румунія

Церква в селі Desesti

Найцікавіші і доволі легкодоступні церкви знаходяться у селах долини річки Мара, де проходить основна дорога регіону з Байя-Маре у Сігет.

А  Радісний Цвинтар у селі Сапанца проминути просто неможливо.

Цвинтар, Сапанца, Румунія

До речі, у цьому селі знаходиться церква, яка вважається навищою дерев’яною спорудою в Європі. Висота її шпиля сягає 70 метрів. Мабуть, його видно аж з закарпатського селища Тересва, яке знаходиться по той бік Тиси.

Церква, Сапанца

Місцезнаходження описаних вище місць на мапі:

*подібна моя стаття на Autotravel.com.ua

Окреме дякую Puerrtto за деякі фото, оскільки багато наших фото пішло в актив циганського табору.

Support and Follow events in UkraineMore Info