Навіть ті з нас, хто регулярно їздять у Європу і начебто не мають проблем з отриманням шенгенських віз, частенько недоотримують того, що декларується законодавством ЄС по відношенню до українців.

Перш за все треба добре попотіти, щоб отримати цю кляту чи то блаженну візу. Які труднощі чекають аплікантів, де підводні камені, як уникати останніх або куди скаржитися, щоб вирішити проблемну ситуацію,  я детально описав у майже революційній статті  Як без проблем отримати Польську Шенген візу.

Шенген віза

Замосць, всього 60 км від укр-пол кордону і 120 км зі Львова

І знаєте що? Воно дало свої плоди 🙂 Як повідомив мій колега і духовний наставник Марек Пожицький, декілька скарг (включно з моєю) потрапили до польських депутатів, котрі підняли дане питання у Сеймі. Як наслідок заворушилося МЗС, котре видало ряд позитивних для нас рекомендацій своїм дипломатичним установам в Україні і не тільки.

Пріоритет закцентовано на збільшенню видачі довготермінових шенгенськийх віз. Тож, як ми з Вами можемо з цього скористати?

 

У чому була ж проблема?

Згідно опису у статті Як без проблем отримати Польську Шенген візу (просто must do для ознайомлення) біда була навіть у тому, що люди, котрі реально часто їздять в Європу і мають позитивну візову історію, все одно отримували зазвичай візу тривалістю всього на 1 рік. А таких + решта аплікантів дуже багато. Як наслідок, утворюються черги, спекуляції і все решта…

Віднедавна, у зв’язку з шумом, який утворився навколо цієї плачевної і принизливої для польського МЗС ситуації, відбулися позитивні зміни. Було прийнято рішення видавати більше довготривалих шенгенських віз.

Дуже рекомендую почитати статтю (українською мовою) нашого польського колеги по ту саму сторону барикад Куби Логінова – МЗС Польщі обіцяє видавати українцям п’ятирічні візи. Також у даній статті Ви знайдете скан офіційної відповіді з МЗС (польською мовою) на скаргу Куби, в якому прямим текстом йдеться про позитивні для нас зміни.

Це ближче ніж нам здається 🙂 Вже маємо кейс

Нещодавно моя наречена Мартуся подавала документи. Незважаючи на те, що у запрошення було вказано термін 1 рік, ми вирішили попросити все таки на 2 роки, оскільки вже не вперше збираємося на Захід. Окрім того, влом через рік знову пхатися у черги.

І що Ви думаєте? 🙂 Так, правильно. Видали візу терміном на 2 роки (мені спочатку так не пощастило, бо подавав ще до цього нововведення).

IMG_20131010_162159

***

Оновлено!

У нас обох вже п’ятирічні Шенгенські візи. Ось детальніше у окремій статті.

***

З цього висновок!!!

Вписуйте у Вашій аплікаційній формі бажаний довгий термін дійсності візи, навіть якщо про це не йдеться у запрошенні. Консульство може відкрити візу на довший термін ніж у запрошенні, але не буде цього робити, якщо Ви не наполягаєте. В придачу до всього є вказівка з МЗС, яка рекомендує збільшувати видачу довготривалих віз, що нам повністю на руку 🙂

Може комусь недавно відкрили на 2 роки або більше? Поділіться!

 

Support and Follow events in UkraineMore Info