Що ми знаємо про Кубу або що вперше приходить у голову, коли чуємо це приємне слово? Сигари, ром, сальса, постать здається вічно живого Фіделя, популярна фізіономія Че, а також мабуть екзотичні карибські береги і один із небагатьох пережитків Совку, що залишився жевріти у сучасних геополітичних умовах глобального капіталізму.

Ось частинка подорожі туди нашими очима…

Чесно кажучи, я ніколи сильно не рвався на Кубу хоча і збирався у Центральну Америку. І якось так сталося, що після розмови з Максом та Ірою, котрі звідали половину Південної Америки, випадково в неті натрапив на цікаву і зручну стиковочку Манчестер – Кая Коко, чим і вирішив скористатися.

Таким чином Куба стала для нас перевалочним пунктом на шляху з Європи до Мексики, де ми провели два тижні, досліджуючи нові терени.  Скажу Вам, що чогось подібного я до того не бачив, тому дуже задоволений, що вдалося прокласти маршрут в Центральну Америку саме таким чином.

До речі, зовсім скоро провидитиму вебінар,в якому детально розповідатиму про всі нюанси самостійної мандрівки на цей острів, а наразі перші враження у численних фото + трішечки тексту.

 ***

Ось карта мандрівки для зручності

Чартерний переліт, про який йшла мова вище, забезпечувався Британською компанією FlyThomasCook і через 10 годин після вильоту з Туманного альбіону ми прибули на північне узбережжя Куби, а саме острів Кая Коко.

Варто зазначити, що сама подорож з України до Британії видалася напрочуд непростою і ми були дуже близько до того, щоб нікуди не полетіти взагалі. Але детально про це у статті Як потрапити у Великобританію без візи.

Якщо Ви літали хоч кудись на південь, то добре знайомі з відчуттями, коли отримуєте по обличчю тепловий удар розпеченим тропічним повітрям, виходячи з літака. Саме так зустріла нас Куба..

1 Cuba (3)

Оскільки Кая Коко доволі ізольоване місце (до найближчого міста 40 км вглиб острова), а крім того нам хотілося відпочити після довгого перельоту і насолодитися теплим морем, довелося бронювати один із п’ятизіркових готелів, котрі знаходилися поруч з аеропортом.

Наш готель знаходися за 15 км від летовища і до слова це була мабуть найдорожчою ночівлею за історію моїх мандрів. Ціна однієї ночі 150 доларів США, хоча нічого особливого там не було. Простенькі кімнатки в численних 2-3 поверхових будівлях, пару ресторанів і басейнів на території комплексу, а також приватний пляж. Працівників довозять з містечок за 50+ кілометрів, а в радіусі 25 кілометрів лише море, чагарники і подекуди такі ж самі готелі, що стоять абсолютно своїм особняком.

3 Caya Coco (19)

Чесно кажучи, не розумію європейців, котрі сюди їдуть по пакету. З таким самим успіхом можна чудово провести час в Туреччині або Єгипті, оскільки Кубою тут пахне так само, як в Анталії. Але менше з тим…

***

Єдиним способом вибратися з того пекла було таксі, котре наступного дня доставило нас в містечко Морон, де власне і нарешті почалася Куба.

 

Відразу два прозріння:

1)      За загальним правилом туристи-іноземці можуть їздити лише на таксі або спеціальних для туристів автобусах, які курсують між окремими містами не частіше двох разів на день.

2)      В країні паралельно ходять дві валюти (Кубинське песо і Кубинське конвертоване песо),
обмінний курс між котрими 1/24 відповідно. Крім того кожна валюта діє на окремі види товарів і послуг.

1 Cuba (2)

Забігаючи наперед скажу, що таксі, кока кола, готелі, ресторани, музеї (тобто те, за що зазвичай платять туристи) оперують в конвертованих песо (далі CUC) *** верхня купюра, а банани, мило, публічний транспорт і решта дрібного побуту – у місцевій стандартній валюті, просто песо.

При чому і перше, і друге місцеві називають песо, позначаючи це значком $ на цінниках, а Ви собі здогадуйтеся у якій це валюті. Тепер усвідомлюєте яке це поле для шахрайства і спекуляцій при різниці у 24 рази?

 ***

Приїхавши у Морон після обіду, ми прогавили всі «туристичні варіанти» добратися до наступного міста окрім таксі.  Нас ледве не впустили у місцевий автобус, але якась жіночка заступилася і оплатила проїзд, бо місцевих песо у нас не було, при тому, що на руках десь річна заробітна плата середньостатистичного кубинця в CUCах.

4 Siego de a Villa (2)(кайф)

Загалом прості люди заробляють десь по 20-30 доларів в місяць, але багато чого отримують по субсидії, хоча придбати щось з категорії «туристичних продуктів» практично нереально, якщо людина не крутиться в цьому бізнесі. Відповідно майже все населення країни намагається якось зачепитися за туристичну галузь. І їх можна зрозуміти.

 

Кубинські міста

Першим містом, де ми зупинилося, було Сiego de Avilla. Це просто щось з чимось. Функцію таксі виконують кінні брички, час від часу повз проїждають здоровезні ревучі американські авто 50х рокі випуску, котрі тут залишилися з доембаргівських часів.

4 Siego de a Villa (120)

4 Siego de a Villa (108)

12 - Havana (3)

Колоніальна архітектура просто захоплює подих і все воно якесь таке приємне і тепле. Часто кажуть, що здається, що час просто зупинився. Так ось, як тут, я ще жодного разу не відчував що він зупинився аж настільки і це разюче видно.

4 Siego de a Villa (4)

4 Siego de a Villa (55)

Це не Шрі-Ланка, не Палестина, не глухі села Грузії чи Індонезії. Це щось принципово інше.

Кубинські міста просто неймовірні.

 

Sankti Spiriti

5 Sankti Spiritos (13)

5 Sankti Spiritos (41)

4 Siego de a Villa (127)

 

Trinidad

6. Trinidat (51)

6. Trinidat (53)

6. Trinidat (57)

 

Cienfuegos

8 Playa Geron (10)

7. Cinfuegos (30)

6. Trinidat (34)

 

Havana (столиця країни)

12 - Havana (177)

12 - Havana (184)

12 - Havana (67)

12 - Havana (68)

12 - Havana (160)

12 - Havana (60)

12 - Havana (48)

12 - Havana (223)

12 - Havana (43)

А між ними (містами) просто нічого нема. Жодної урбанізації чи навіть колгоспів. Просто поля, чагарники і джунглі.

 

Природа

Завдяки практично відсутності індустріалізації в країні, можна сказати, що добре збереглася природа. Зокрема йдеться про підводний світ, адже Куба відома, як одне із найкращих місць в Карибському басейні для споглядання за підводною живністю.

До багатьох місць потрібно добиратися човнем, але практично все південне узбережжя від Playa Giron до Playa Larga просто кишить. Зайшов у воді, окунув голову, а на тебе витріщаються купа місцевих мешканців.

9 Playa Giron and Playa Larga (124)

9 Playa Giron and Playa Larga (90)

8 Playa Geron (39)

DCIM100GOPRO
DCIM100GOPRO

Хоча, по правді сказати, в Єгипті, зокрема у Дахабі, були місця і більш вражаючі. Кажуть, що неподалік Playa Larga у заповіднику можна натрапити на ламантинів, але нам так не пощастило. А щодо різно птаства навкруги, то хоч відбавляй.

 ***

Окремо варто виділити, окутану стрімкими гіпсовими горами, долину Vinales, котра знаходиться на заході Куби.

10. Winjales (147)

10. Winjales (113)

10. Winjales (97)

Завдяки своєму драматичному ландшафту цілий регіон сильно нагадує частину провінції Крабі в Тайланді, де ми проживали минулої зими. Тютюн для відомих Кубинських сигар вирощується саме тут.

10. Winjales (73)

10 VINSALESS (27)

 ***

Як і всюди на світі, завжди добре почуватися туристом, без вникнення у місцеві проблеми і рутину, але довше ніж 2 тижні чи, скажімо місяць, на котрий видають туристичну картку, мені на Кубі було б якось не в кайф.

Різниця між іноземцями і місцевими тут вже аж занадто велика. Навіть в Індії я не відчував такого провалля, хоча населення Куби дуже цивилізоване. Мабуть щось подібне відчувають представники української діаспори, коли вперше приїжджають відвідати родину в наших Богом забутих селах.

 

То що спільного між яскравими фото цієї статті і її назвою?

Як на мене, то більшість людей, котрі проживають в цій країні зовсім не є щасливими. Економічна скрута і диктатура Фіделя вже у всіх в горлі. Після розпаду СРСР Куба залишилася практично самою і зовсім непристосованою до правил, за якими вже грав цілий світ. Тому, щоб не померти з голоду, курс було взято на туризм.

Публічний доступ до інтернету з’явився у людей всього пару років тому, а права на різні види підприємницької діяльності розширюються щороку. Беззаперечно поступ є, але ситуація все одно не зовсім втішна. Кожне підприємство з іноземними інвестиціями (включно з готелем, де ми ночували першу ніч), як мінімум на половину, знаходиться у власності держави, з чого остання отримує надприбутки, а чензура все сильно січе.

Тому більшість кубинців мріють виїхати закордон. Багато з них на простеньких човнах щороку намагаються потрапити на Флориду, США, що всього 100 км на північ від Гавани, а багато хто нелегалами за позичені гроші пробує потрапити у США через Мексику. Але основна маса все ще довго залишатиметься в’язнями острова свободи.

Мабуть не так уявляв собі майбутнє країни команданте Че, коли керував революційними повстаннями більше ніж півстоліття тому…

7. Cinfuegos (28)

А що Ви знаєте про Кубу чи які думки крутяться в голові? Більше про це та інше зовсім скоро у окремому вебінарі Cuba Libre…

Support and Follow events in UkraineMore Info