Дуже часто, перед тим, як починати заробляти гроші в інтернеті чи займатися іншою справою, ми робимо страшенну помилку і порівнюємо себе з іншими людьми. Звичайно, у кожного різний бекграунд, життєвий досвід чи уявлення про світ, а значить у кожного свій шлях.

Не має однакових життів. Зате, я бачу, що доволі часто на шляху до реалізації бажаного різних людей у різних сферах, події розвиваються згідно тих самих принципів. Все велике починається з малого. Кожен складний механізм – це сукупність простих чи вже всім нам знайомий вислів з «бізнес цитатника» – шлях у тисячу миль починається з першого кроку.

заробляти гроші в інтернеті(шлях був непростим, зате цікавим)

Саме тому так цікаво, а також важливо, знати і мати можливість подивитися зі сторони яким чином інші люди пройшли по дорозі, котру можливо доведеться пройти і нам. Саме тому біографії «відомих та успішних» людей користуються такою популярністю.

В даному розділі я максимально деталізовано спробую показати, яким чином відбувався розвиток подій у моєму житті після того, як я почав заробляти гроші в інтернеті. Звичайно на перших парах до власне працездатного бізнесу було ще далеко, але ж ви пам’ятаєте приказку про перший крок 🙂

Це ніяка не заявка на біографію чи щось подібне. Я просто хочу для себе систематизувати всі основні події потягом останніх кількох років, а також поділитися з вами і можливо показати (хто як побачить) ефективний спосіб реалізації мрії. Сподіваюся, вам такий приземлений приклад буде корисним.

***

Отже, на вулиці осінь 2011 року. Я вже пару місяців фігачу ukraine-travel-secrets.com, свій англомовний онлайн путівник по Україні, а результатів жодних не має. Практично щодня я пишу нові статті, трафік потроху зростає, але таке враження що я зупинився на місці. Бажані результати, гроші і клієнти все так же далеко, як були тоді, коли я написав свій перший рядок.

Я мріяв, що на той момент вже покину офіс і буду працювати лише на себе, але єдині мізерні грошові надходження – це пару баксів на місяць, що пасивно надходять з GoogleAdsense.

І тут щаслива несподіванка. Приходить простий мейл: «Hello, Orest. Great and helpful site. Thanks. I was just wondering if you could organize a car transfer for us from Lviv to Goronda near Mukachevo. My grandma originates from there and we’d like to expore the region to get more info about our roots».

Маючи досвід в туризмі (ще у студентські роки я відпрацьовував гідом у Львові), мені не склало проблем обслужити своїх перших клієнтів. В той же момент це заставило мене про дещо задуматися. Я у поті чола практично щодня створював контент до власного сайту з надією на те, що повинні прийти гроші, яких все не було і не було. А тут одна тітонька мені написала і за 3 дні роботи я фактично заробив місячну середню зарплату для України.

***

Перше прозріння (як заробляти гроші в інтернеті)

Тобто гроші приходять не з написання контенту чи просування сайту, а з продаж продуктів чи послуг. Сайт – це лише спосіб залучити аудиторію (тобто потенційну клієнтуру), хоча самі слова грошей не приносять.

Детально пояснюю цей принцип у статті про заробіток в інтернеті.

Наступного ранку я створив сторінку Services і був здивований, що практично відразу почали надходити замовлення. Ось це так просвітлення. Друзі, перед тим як почати щось продавати, необхідно повісити цінник. Чітко побачивши яскраве світло у кінці тунелю, я звільнився з основного місця роботи і почав приділяти весь час лише власній справі.

 ***

Занурення в оточення і перші партнери

Паралельно я почав відвідувати різноманітні тусовки, де збиралася молодь для того, щоб поділитися власними ідеями чи напрацюваннями. Це якісь мистецькі заходи, презентації проектів і навіть тематичні конференції.

Однією з таких подій був icamp, де я познайомився з моїми новими колегами. Вони якраз запускали туристичний онлайн портал autotravel.ua і запропонували мені стати дописувачем статей за непогану на той момент для мене плату – 250 грн. за пост з кількома фото.

Таким чином до моїх туристичних послуг додалося ще й створення контенту за гроші. Нарешті хтось почав платити не лише за мої прямі послуги, але і за знання. Мені було чим поділитися, адже у студентські роки я немало наїздив по Європі, а крім того у 2010 провів п’ять місяців у Індії на стажуванні. Таким чином я нарешті почав заробляти гроші в інтернеті.

***

Власний блог

Як то кажуть, процес потроху пішов. В голову постійно почали лізти нові ідеї і задуми проектів. Одне, що я знав точно, це те, що на блогах можна також заробляти. Біда була в тому, що я не знав як саме, хоча розумів, що це шлях до того, щоб заробляти гроші в інтернеті.

29 листопада 2011 року я зареєстрував доменне ім’я openmind.com.ua і залив на новостворений блог старі записи з ЖЖ (livejournal.com). Це був більшою мірою флуд з розряду «Який гарний дощ – він нагадує мені про сльози» або «Вчора ми класно двіжанули + фото з вечірки».

Зважаючи на те, що власники інших сайтів готові платити за хороший контент, очевидно це саме стосується і читачів. Звичайно платити за просте перечитування статей ніхто не стане, зате класні статті будуть читати живі люди, котрі шукають вирішення тої чи іншої потреби. Тож я почав писати якісні статті про подорожі у свій вже власний блог. Тим не менше жодної копійки більше до власного бюджету з цього не почало надходити.

Якось, в гості заїхав мій давній приятель Петро Савич. Оскільки я проживаю у Львові, то багато київських друзів частенько набирають, коли прямують з/до Європи. Петро якраз повертався з чергової мандрівки Балканами і був сповнений радості та оптимізму. Я ж у свою чергу перебував на межі, бо вже довго товкся на одному місці.

«Не переживай»; – сказав він, і записав мені на флешку аудіокурс по тайм менеджменту. Я в житті чогось подібного не робив, але почав прослуховувати занятті і виконувати ДЗ. І ви знаєте що? Це мені допомогло. Хто б міг подумати, що якихось 100 мегабайт і пару годин інформації здатні так забарвити моє життя.

***

Шалена ідея проводити онлайн курси

На початок 2012 року я чітко запланував старт власного безкоштовного онлайн курсу по тайм менеджменту, а відтак і принципово новий вид діяльності. Для цього я написав у блог декілька розумних статей по саморозвитку і зробив оголошення про старт курсу відразу після різдвяних свят, адже курси це також класний спосіб заробляти гроші в інтернеті.

Добігав кінця 2011 рік…

Явно потрібна була перезарядка, тож за ті невеликі кошти, що у мене були, я придбав квитки у Ізраїль, щоб провести з Мартусею (моя теперішня дружина) два тижні зимою на Близькому Сході. В межах тієї мандрівки ми зустріли новий рік на березі Червоного моря у бекпекерському містечку Дахаб, що у Єгипті, а також мандрували цілою Святою Землею.

Це було вперше, коли ми спробували полетіти у вирій. Крім того, ми заїхали у гості до відомого тревел-блогера Олександра Лапшина (він же puerrtto) і запланувати провести наступну зиму у Тайланді, не маючи поняття як це реалізувати.

***

2012 (не)вдалий початок року

Ну ось і повернулися з чудової поїздки. До мого першого у житті вебінару залишалося два дні. Ми зустрілися з друзями у барі, щоб обговорити як хто провів свята і зустрів Новий Рік. У Львів якраз день перед вперше за зиму випав сніг і авто, котрим я керував було на всесезонках. За іронією долі я потрапив у ДТП. Не переживайте зі мною нічого не трапилося, зате збитки довелося відшкодовувати. Сума у розмірі 22 000 грн. була просто непідйомною для мене у той мент. Принаймні мені так здавалося 🙂

Очевидно, рівень власної самооцінки і настрій сильно впали, а ще через один день же повинен відбутися мій дебют онлайн з початком курсу по тайм менеджменту. Який жах. В принципі непогані умови, щоб знайти відмазку і відмовитися або перенести подію. Тим не менше все таки переконую себе, що потрібно йти до кінця.

Дивлячись на ту ситуацію зараз, розумію, що це був один із найважливіших кроків у моєму житті.

На годиннику 20:00, неділя, 15 січня 2012 року. Я з нетерпінням чекаю дебюту і знаєте скільки людей учасників приходить онлайн? Одна людина! Всього одна людина зголосилася на мою афігєзну пропозицію пойти курс по тайм менеджменту. Це все здавалося епічним фейлом. Михайлу (дякую тобі друже) мабуть було ще більш незручно ніж мені, але ми почали працювати.

 

Несподіванка, підкинута долею…

І тут до нас додому завалюються ще п’ятеро знайомих Мартусі. Споглядаючи на химерну картину того, як я розпинався перед монітором мого компа, вони вирішують приєднатися до цієї афери після моїх пояснень що це і для чого. Рівно через 10 днів наш курс завершився. Учасники отримали величезний багаж знань з тайм менедженту, а я відгуки щасливих учнів. Крім того ми згенерували пару сотень гривень на благодійність.

Мій наступний онлайн курс по тайм менеджменту стартував вже за місяць. До нього приєдналися вже 8 осіб, а участь була платною. Ще у наступному курсі було 12 осіб і далі сніговий м’ячик покотився. Таким чином народився онлайн курс Формула Продуктивності, котрий вже пройшли сотні людей, і з того часу я почав по-справжньому непогано заробляти гроші в інтернеті. 

Фактично протягом першої половини 2012 року я лише тим і займався, що тестував різноманітні способи проведення онлайн занять та їх маркетингу. Інколи до мене приходило більше сотні людей, інколи пару ентузіастів.

***

Безперервний розвиток

Паралельно я вів ukraine-travel-secrets.com та активно дописував у блог openmind.com.ua. Таким чином навколо мого скромного імені та діяльності почала формуватися аура, що об’єднувала у собі туризм і саморозвиток. Кількість читачів збільшувалася і по ходу я знайомився все з новини і новими цікавими людьми, багато з ким наразі підтримую тісні дружні і партнерські стосунки.

Це був якраз час перед Євро 2012, що задало поштовху розвитку англомовного туристичного сайту, а кількість замовлень перевищувала мої фізичні можливості, тож багато справ довелося делегувати і туризм почав працювати. UTS почав жити своїм окремим життям, але щодо OpenMind мене були інші плани…

***

Універсальна інтернет-бізнес модель для всіх

Фактично я навчився дистанційно заробляти гроші в інтернеті на власних знаннях, допомагаючи при цьому іншим. В моєму випадку – це був тайм менеджмент. Погодьтеся, доволі м’ягка ніша, в якій молодому недосвідченому хлопцю знайти клієнтів не так вже й просто. Хайлайтом моєї діяльності у сфері тайм менеджменту стало написання книги Формула Продуктивності, котру вже наразі прочитали кілька тисяч осіб.

То чому б не застосувати дану модель і до інших сфер знань? Адже кожна людина щось знає або вміє робити краще за інших, чи не так?

У мене виникла ідея: допомагати це робити іншим, адже у кожного з нас є унікальні знання у певній сфері, які можуть стати у пригоді людям. А, якщо ці знання правильно подати, оформити, і надати результат, то клієнти готові за це платити гроші. Тим більше почало звертатися все більше і більше людей із запитаннями: “Як ти це робиш”?

Для початку я добре опрацював глибини інтернету, розібрав купу кейсів, поспілкувався з десятками людей, які вже успішно стояли на ногах в мережі, а так само перевірив на собі більше 50-ти різних способів заробітку онлайн, з яких активно продовжую використовувати майже два десятки.

***

Перша бізнесова онлайн подія

Всі ці напрацювання я ретельно систематизував і зробив оголошення про революційний для моєї діяльності і свідомості багатьох людей вебінар: 50 способів заробітку онлайн. Я переконав Мартусю на тиждень відпроситися з роботи, і ми поїхали провітритися в Румунію

До вебінару залишалося два тижні і почалися перші реєстрації. Було дуже приємно слідкувати, як набирається класна група, і приємно слухати звук sms-ок, які сповіщали про надходження коштів на банківський рахунок. 🙂

Ми класно проводили час і життя здавалося чудовим. Постійно зростаюча кількість учасників додавала мені впевненості і я нетерпляче чекав настання моменту зустрічі з моєю вже новою аудиторією.

Раптом, одного чудового дня, відразу після перетину Дунаю у сусідню до Румунії Болгарію нас обікрали. І обікрали так, що ми реально залишилися голі-босі. Ноутбуки, об’єктиви до фотоапарату, дрібну техніку, одяг і навіть найпростіші предмети гігієни. Все, що нас годувало, перейшло у актив циганського табору.

Добре, що залишились гаманець, документи і айфон, які були при мені. І що ви думаєте? Це ніяк не вплинуло на перебіг подій на блозі. Учасники продовжували реєструватися і гроші продовжували поступати навіть, коли матеріального у мене нічого не стало.

 

Істина вже стає ближчою, правда? 😉

За пару днів до дати проведення самого вебінару ми повернулися до рідного Львова. Реєстрації закінчилися, оскільки вичерпалася кількість місць, і я був, на превеликий жаль, змушений відмовляти багатьом бажаючим. Загалом 50 людей придбали участь за ціною 50-150 грн. в залежності від часу реєстрації. Сумарно це вийшло 3850 грн. Ще до початку події за ці кошти я придбав собі новий ноут і успішно провів двогодинний вебінар «50 способів заробітку онлайн».

Після цього невеличкого успіху життя кардинально змінилося. Я почав проводити курси по онлайн бізнесу та виступати на конференціях і у медіа на тему як заробляти гроші в інтернеті. Також, як виходить, це почало приносити користь іншим. Деякі особи, які були присутні ще тоді, зараз успішно заробляють в інтернеті на власних знаннях. З деякими я продовжив працювати, що теж позитивно вплинуло на життя багатьох людей. А дехто досі спостерігає за цим всім зі сторони.

У моєму житті почалися зовсім інші суми, паралельно вистрілив Ukraine-Travel-Secrets, самостійно або з партнерами я вдихнув життя у багато нових цікавих проектів в різних нішах. Хоча не всі були успішними, справа розвивається по висхідній.

Найцікавіше те, що займатися даною різношерстою діяльністю, мені вдавалося під час подорожей Європою протягом майже цілого літа 2012. Звичайно паралельно я активно працював над власною самоосвітою, щоб бути в тренді ринку і постійно розвиватися. Для цього я навчався, як онлайн так і офлайн, у різних експертів у галузі. Загалом у 2012 році я проінвестував у своє навчання 25 920 грн.

В серпні я звільнив Мартусю з її роботи (відпрошуватися вже не потрібно. Ну і слово – ніби хтось, тримає на ланцюгу), після чого ми здійснили ще ряд класних мандрівок Європою, а згодом і реалізували план по проведенню зими у Південно-Східній Азії.

І що найцікавіше, я постійно працював. Ні, краще сказати: «Займався улюбленою справою, допомагаючи при цьому іншим, заробляючи дистанційно». А починалося все з вебінару з тайм-менеджменту, на який прийшла аж одна людина… Пам’ятаєте?

Фактично за 2012 рік кількість моїх клієнтів (може краще назвати «учнів») перевалила за п’ять сотень і openmind.com.ua став блогом, що набрав ваги, тож до подібних ідей почало примикати все більше і більше послідовників.

***

У 2013 році справа далі просувалася

Випала нагода виступити на ряді класних подій, серед яких Social Media Camp (проводив вебінар з Балі) в лютому, TEDx-Donetsk у квітні, E-Commere Forum в травні iСamp в жовтні, а також в ряді менш масштабних заходів і численних онлайн конференціях.

Окрім того цього року в УАнеті зародився цікавий феномен – онлайн конференція. Перша – itravel по подорожах, пройшла в травні, а друга – по саморозвитку, у вересні. В межах цих двох подій вдалося зібрати майже 7 000 учасників, більше трьох десятків спікерів, що згенерувало майже сотню годин відбірного цінного тематичного контенту, який доступний і досі та ще й безкоштовно.

До початку 2013 року практично все, що стосувалося буденності і бізнесу, я робив самостійно і свято був переконаний у тому, що це найкращий спосіб розвиватися і розвивати. Хоча згодом зрозумів, що настане момент, коли стрибнути вище голови буде складно, тож почав занурюватися у менеджмент і для початку взяв собі одного помічника. Згодомо команда розрослася і були моменти, коли над нашими проектами працювало 6 осіб.

Також варто зазначити, що запрацював форум OpenMind, де кожна людина може отримати вичерпну відповідь на своє запитання в межах тем саморозвитку, подорожей і онлайн бізнесу.

Звичайно були короткотермінові злети і падіння. Інколи я навіть задумувався чи не зайнятися мені чимось іншим, хоча спілкуючись з моїми учнями і бачучи результати до котрих приходять, вкотре переконувався у правильності і гідності вибраного шляху.

***

2014

Буремну для України зиму (2013-2014) ми провели переважно у Мексиці (надзвичайної краси і різноманіття країна), поживши у абсолютно різних географічних та кліматичних зонах.

І ось я знову в Україні. Вже пройшло більше місяця з того часу, як ми повернулися. Щойно завершилася  онлайн конференція про інтернет-бізнес в Україні, метою якої було показати можливості ефективного використання всесвітньої мережі у буденному житті і у бізнесі для кожного з більш як 3 800 осіб, що взяли участь у цій пілотній для України події.

***

Оновлено 06/06/2016 

Просто сумлінна системна робота

Якось зараз вже слабо пригадую, як пройшов 2014 рік. Переглянувши саттю Підсумки 2014 року або Як жити, наче мільйонер, без мільйона в кишені (vol.3), зрозумів, що цей рік пройшов під егідою масових онлайн заходів, що вилилися у численних вебінарах та онлайн конференціях. 

До речі, якраз зараз, коли пишу ці рядки, проходить реєстрація на ebiz2016, щорічну безкоштовну онлайн конференцію про інтернет бізнес. Подібі речі об’єднують людей, дають можливість напряму отримати купу корисної інформції, а також підняти будь-яку діяльніст на новий рівень за рахунок в рази тіснішого інтерактиву й відчуття події. 

Завдяки ось таким ініціативам мій блог OpenMind.com.ua ставав потроху популярнішим, а все більше і більше клієнтів/учнів почали отримувати позитивні результати і у їхній практиці. Надзвичайно приємно спостерігати за успіхами колег, розуміючи, що десь раніше й самому випала нагода до покращення чийогось життя. 

Чесно кажучи, важко виділити якийсь конкретний момент сходження на новий етап у 2014 році. Я просто продовжувати далі вести блог, проводити онлайн події, виступати на живих заходах, занурюватися у бажане оточення, просувати мої власні продукти і послуги. 

У короткотерміновій перспективі здається, наче рухаєшся на місці, хоча озирнувшись назад зараз, розумієш, що десь так і проходить здоровий розвиток більшості компаній чи професіоналів. 

З рештою під кінець року ми одружилися з Мартусею, що мабуть додало нового драйву і наснаги розвиватися та й поїхали на зиму у вирій №3 (країни Пд-Сх Азії + Китай). 

*** 

2015 – рік живих заходів і формування спільноти

Початок року ознаменувався тим, що я нарешті став чесним із самим собою і не побоявся прийняти того, про що давно мріяв у глибині своєї душі – мені вдалося визначити свою персональну місію (відвідати всі країни у світі). Від цього аж захоплює дух, але й стимулює до розвитку далі. 

У наших мандрах все частіше і частіше доводилося зустрічатися з людьми, які от-от переходили на дистанційний заробіток і починали актовно подорожувати світом. 

Відповідно виникла ідея об’єднання близьких по духу осіб, що вилилося у організації ряду живих подій, серед яких семінари TraveLEarning, а також OpenMind FORUM. Відповідно 2015 рік пройшов під егідою офлайн подій, а я відчув, що можу виступити таким собі конектором і служителем спільноти українців, які люблять свободу в бізнесі та пригоди у житті. 

Дані події кристалізували моє бачення і допомогли мені зрозуміти роль для чого я все це роблю, а відтак вдалося сформувати місію професійну – допомогти почати/розвинути бізнес 1930 людям

Обов’язково перегляньте статтю 1000 справжніх фанів або весь маркетинг світу для простих людей у одній статті. Відразу багато чого стане на свої місця. 

В результаті кількох живих заходів, а також продовження активної роботи в межах курсу TraveLEarning, набір у який проводиться час від часу, ряд учасників постворювали власні проекти, почали самостійно частіше збиратися вживу і навіть подорожувати. Добра дюжина тревелернерів і полетіла у вирій на зиму 2015-16 рр і не може не надихати. 

Щоб перебувати у професійній формі і в курсі основних тенденцій розвитку індустрії залюбки їжджу по різних заходах в Україні і закордоном, інвестуючи таким чином зовсім немаленькі суми у власну самоосвіту. Чого лише вартував візит у Каліфорнію, повертаючись в додому з Південної Америки

*** 

2016 – життя у казці завдяки реальним діям 

Аж не віриться, що пройшло вже стільки часу і ті зухвалі мрії кількарічної давнини втілюються у життя з практично 100% точністю. Це стосується мене самого, бізнесу, а також людей, хто є до цього всього причетрим.  

Інколи здається, що це все казка і так просто бути не може. Ми щойно повернулися з Японії, вже 69 відвіданої мною країни. Невдовзі проходитиме чергова онлайн конференція ebiz, де левова частина спікерів є моїми учнями/клієнтами, а ще зовсім скоро у Львові відбудеться перший Digital Nomad форум, на який вже продано під сотню білетів «ранніх пташок». Тревел плани вже складені до кінця року. 

Але знаєте що? Будь-яке уявлення про світ крізь рожеві окуляри відразу пропадає, коли замислюють над тим, який обсяг роботи вже зроблено. А ще скільки всього хочеться втілити у життя. Будь-які досягнення (дрібні чи наполеонівські) даються лише в результаті активної праці. 

Інколи не зауважуємо того, коли із закатаними рукавами товчемося в рутині. Саме тому варто регулярно піднімати голову і перевіряти курс. Подібні пости, як цей допомагають це робити мені. Сподіваюся це теж стане у нагоді і вам. 

Також корисно перечитувати попередні поступи, щоб відслідковувати розвиток! 

Ось чотири пости про те, як жити життям мільйонера без мільйона в кишені і підсумки за 2015, 2014, 2013 і 2012 роки відповідно. Перегляньте за лінками. Вам буде корисно і зможете це краще простежити вектор розвитку. 

Підсумок за 2016 рік – Як я нехотячи (але й не випадково) став мільйонером.

І пам’ятайте свої перші кроки, адже якраз із них все починається. Це може бути перший вебінар з однією людиною, коротенька стаття у блозі, замовлення реклами чи відвідання заходу, де знайшлася людина, що підкинула свіжу ідею. 

Складно сказати, що саме стане цим роковим моментом, але одне я знаю точно: Потрібно постійно рухатися вперед і шукати можливостей розвиватися, не покладаючи рук. Великою мірою саме в цьому полягає бізнес та й життя вцілому.

***

Сподіваюся, дана коротенька вирізка з моєї історії професійного життя (особливо її початок, коли я лише почав заробляти гроші в інтернеті ) додала вам наснаги і показала, що можливо абсолютно все, якщо цього сильно захотіти і йти по вибраному шляху, як би банально воно не звучало.

Друзі, а наякому етапі реалізації власної мрії наразі знаходитеся зараз ви?

Якщо це стосується онлайн бізнесу, то які кроки вже вдалося зробити?  🙂

***

Що ж буде далі зі мною? Хммм. Подивимося. Переконаний, це буде весело і цікаво 🙂

P.S. Також рекомендую почиати про те, як мені вдалося стати блогером і оглянути загальну картину про заробіток в інтернеті.

Support and Follow events in UkraineMore Info