Боснія і Герцеговина була останньою у сприску країн, які ми заплановану вали відвідати в межах Балканської експедиції. Власне це ми і зробили, а заодно я відкрив підрахунок другої сотні відвіданих країн. Наразі сміло можу говорити, що відвідав більше ніж 50 країн у світі (ось весь список).

Окрім того, це був також один із найбільш очікуваних і найбажаніших напрямків, куди я хотів потрапити протягом декількох останніх років, оскільки саме Боснія і Герцеговина найчіткіше відображає у собі суть всіх Балкан. Принаймні так я собі уявляв.

Мостар міст(турецький місту у Мостарі)

Століттями в межах цього регіону компактно проживали католики (хорвати), православні (серби) і мусульмани (боснійці – ісламізовані слов’яни), але цьому тлі протягом першої половини дев’яностих 20 ст., якраз після розпаду Югославії світ побачив найкровопролитнішу війну з часів Другої Світової.

Також Ви мабуть чули про численні гуманітарні візити у Боснію та Герцеговину світових зірок таких, як Анджеліна Джолі з Бредом Пітом та інших. Ну і загалом більше чути поганого ніж доброго. Але думки про те, якою насправді є ця держава зараз, що собою представляють її міста і про що думають люди, не давали мені спокою, тож врешті решт кордони Боснії та Герцеговини відкрилися.

***

Традиційно для початку карта пересування

(клацніть на “-“, щоб відтягнути машстаб і глянути на всю країну)

і хронологія подій:

  • 5-7.07 Сараєво
  • 08.07 Мостар
  • 09.07 Благай, Меджугор’є, Почітель
  • 10-11.07 Неум

В’їхали ми в цю країну з живописної північної Чорногорії, де панують скелясті альпійські хребти і глибокі ущелини. Власне прямо на кордоні між двома країнами на переході Степан Поле завершується популярний туристичний рафтинговий маршрут по ріці Тара, куди щодня сотнями привозять туристів з узбережжя. Дану фотку я зробив ще 2008, коли вперше тут побував.

Республіка Сербська

Що за..? А де ж Боснія, запитаєте Ви. Хммм. Це доволі складне питання для пояснень, але я коротко всього у двох словах. Держава Боснія та Герцеговина у сучасній своїй подобі була утворена в результаті конфліктів у дев’яностих, яка складається майже з двох основних частин: Федерації Боснії і Герцеговини та Республіки Сербської. Є ще третій маленький клаптик Брцко.

Республіка Сербська (Respublika Srpska) займає 49% площі країни, в якій проживають переважно серби. Федерації Боснії та Герцеговині перепало 51% площі, яка у свою чергу ще ділиться на Боснію і окремо Герцеговину. Боснія (центральна частина країни) заселена переважно мусульманами-боснійцями, а Герцеговина (південна частина поряд з Хорватією) в більшій свої мірі хорватська.

Ethnic_Composition_of_BiH_in_2005

(Ось як виглядає дистрибуція населення трьох основних етнічних груп країни
Білою лінією позначений кордон між двома основними державними формуваннями)

Далі заглиблюватися не буду. У Вашому розпорядженні Вікіпедія – Боснія і Герцеговина. Підказка: Якщо хочете копнути глибше, читайте англомовну версію.

Оте відразу після перетину кордону аж до самої столиці Сараєва ми їхали по сербській частині, що являє собою щось дуже подібне до типової сільської місцевості в Україні. Де-не-де, будуються будинки, інфраструктури нема. Ну зрештою якось ніяк. Знаю, що це лише на даному відрізку дороги, але більшість мандрівників їхатимуть саме цим шляхом.

Ббоснія (2)

***

Сараєво і його гірке минуле

Як таких кордонів з перевірками і блок постами не зауважили і вже за півтори годинки були у славному Сараєво. Це місто найбільш відому у світі з трьох причин:

  1. Початок Першої Світової Війни (вбивство Франца Фердінанда у 1914)
  2. Зимові Олімпійські ігри 1984 року
  3. Найдовша облога міста у сучасній військовій історії (1992-1996)

З Олімпійським іграми все ясно і прекрасно. З вбивством намісника Австрійського трону Франца Фердінанда начебто теж, оскілки це послугувало причиною до початку австрійського вторгнення у Сербію. Росія вступилася за свого молодшого православного брата, а Німеччина за Австрію. В результаті вся Європа почала палати у вогні.

Ось, до речі, відомий міст, біля якого застрелили ерцгерцога.

Ббоснія (13)

***

Облога Сараєва і Боснійська війна

А от те, що трапилося у дев’яностих просто страшно. Більшість українців не знає про це, але протягом 1992-1996 мальовниче, міжкультурне, історичне Сараєво перетворилося на смертельний котлован, у якому загинуло щонайменше 11 000 захисників і цивільних місцевих та 2 000 агресорів. Сучасна столиця Боснії і Герцеговини фактично була найнебезпечнішим для життя місцем у світі. І це у центрі Європи наприкінці двадцятого століття.

Річ у тім, що під час Боснійської війни (детальніше у Вікі) сербська армія, розмістившись по навколишніх горбах, взяла місце у щільне кільце, перекривши всі засоби комунікації, і протягом 1425 днів (це втричі довше облоги Сталінграда і на рік довше облоги Ленінграда) обстрілювала адміністративні та житлові будинки міста, включаючи прицільні снайперські попадання у його мешканців.

Сараєво(ось з цих горбів вівся обстріл міста)

Відстань від житлових районів до сербських угрупувань складала 500-800 метрів. Уявіть собі, що кожен перехід вулиці – це ризик померти. Ну, а ця вулиця в центрі міста отримала назву – алея смерті, оскільки з пагорбів тут видно все, як на долоні.

Ббоснія (12)

Практично на кожній вулиці міста можна побачити сотні дір, що залишилися від обстрілів з сусідніх пагорбів.

Ббоснія (17)

Ббоснія (6)

Ббоснія (9)

Подекуди на дорогах трапляться так звані Сараєвські Троянди. Це вм’ятини у асфальті, залишені після розриву снаряду на цьому місці а відтак і численних смертей, що заповненні червоного кольору цементом для згадки.

Ббоснія (15)

Ця страшна історія була зупинена лише у 1996, коли натівські винищувачі всього протягом двох днів поклали всю сербську армію. Питання? Чом так довго часу пішло на те, щоб розібратися у ситуації? Мене теж це неабияк цікавило. Саме тому я копнув глибше, почитав трішки історичного матеріалу, поспілкувався з людьми, а крім того відвідав просто чудовий тур-музей Сараєвської облоги,який недавно започаткував молодий хлопчина Аріян.

Ббоснія (5)

Річ у тім, що для міжнародної спільноти подібні конфлікти зі сторони можуть здаватися локальним протистоянням, що не передбачає гри зі сторони. В даному випадку мова йде про сербські та мусульманські спільноти Боснії. Але, як тільки стає зрозуміло, що тут є активна роль сусідньої держави – Сербії, НАТО захищає хлопчиків для побиття. Щоб зробити цей висновок, Білу Клінтону знадобилося 4 роки і десятки тисяч смертей по цілій країні.

Як це буде у нас, подивимося, але можна про вести паралелі. Від решти коментарів, я утримаюся. Скажу лише, що будь-який збройний конфлікт, в якому гинуть люди, знищується інфраструктура, не на добро для всіх, хто до цього причетний.

***

Сараєво сьогодні

Загалом сучасна туристична інфраструктура міста будується навколо теми Боснійської війни і облоги Сараєва (детальніше у Вікі). Це типу, що в Берліні все крутиться навколо теми Стіни і поділу міста, а у Варшаві мова майже завжди йде про Другу Світову. Це і можна зрозуміти, адже дані події навіки поставили сліди у історії міст і свідомості їх мешканців. Тим не менше сьогодні, місто одне з тих ліпших, куди варто поїхати.

Ббоснія (7)

Тут, як у столиці Македонії Скоп’є, зберігся турецький квартал, що являє собою історичний центр міста.

Ббоснія (4)

Просторі вулиці з монументальними будинками вказують на австрійське минуле міста, яке тут тривало всього 40 років. Але у плані розвитку це дало поштовх, який Турки не спромоглися зробити за 400.

Ббоснія (11)

Ббоснія (10)

Майже всі будинки вже відбудовані, багато де зводяться нові.

Ббоснія (16)(Не пригадуєте, як палати ці вежі-близнюки?)

Загалом Сараєво виглядає таким собі типовим пострадянським центральноєвропейським містом з розвиненою трамвайної інфраструктурою, хорошими дорогами і сучасними торговими центрами, в цілому вказуючи на те, що держава все таки знаходиться на один крок вищому рівні розвитку ніж Україна.

***

Решта Боснії являє собою дуже гористу місцевість з поодинокими мальовничими селами, принаймні по дорозі у сторону Мостару.

Ббоснія (18)

Ббоснія (20)

Не зважаючи на суворі зими і спекотні літа, а також відносну бідність державної казни і корупцію, дороги чомусь у них у відмінному стані, навіть при тому, що навколо стрімкі гори та глибокі долини. Це лише у нас завжди є причина розбитим шляхопроводам.

Ббоснія (19)

Ббоснія (21)

*** 

Мостар і Герцеговина

Ось так майже три години їзди серпантинами, спускаємося з гір і потрапляємо на рівнини Герцеговини.  Пам’ятаєте, це вже територія більшою мірою заселена хорватами. Клімат тут значно м’якший і атмосфера інша.

Ббоснія (34)

На більшості вказівників замальований текст кирилицею, вказуючи на те, що тут «при дєлах» хорвати, а не боснійці. Ви, вважаєте це нормальним? Ні, просто смішно. Якось їдучи дорогами Каталонії в Іспанії, я зауважив на номерних знаках авто букву не E – Espana, а C – Catalonia (чого не існує), а замість іспанського символа – бика, був наклеїний осел. Ось, зацініть самі

Ббоснія (43)

Столицею Герцеговини є славний Мостар, що пачками притягує звідусіль туристів завдяки своєму чарівному турецькому мосту.

Мостар

На нього (на міст) мастурбують просто всі: туристи, турфірми, автори путівників, власники навколишніх кафешок, адміністрація міста, провінції і країни. Я можу продовжувати цей список. Факт того, що весь туризм міста побудований навколо одного мосту і всіх історій, пов’язаних  ним.

Окрім того у Мостарі симпатична центральна частина, а береги Неретви чимось нагадують наш Кам’янець-Подільський.

Ббоснія (24)

От чого небачать більшіть турисиів, так це іншого Мостара. Річ у тім, що всі тусуються у центральній історичній частині, збудованій ще турками, хоча поряд є хорватський Мостар з широкими вулицями, європейского типу кафе і радянськими будинками.

Ббоснія (25)

Ббоснія (30)(зліва хорватський Мостар, справа – мусульманський)

Ббоснія (29)(дзвіниця костелу повинна бути вища за всі мінарети)

Сара, дівчина, котру я знаю ще з часу, коли я проживав у Хорваії, живе у Мостарі і залюбки погодилася показати нам місто. Це складно уявити, наскільки різним все може бути в межах одного населеного пункту. Мова йде не просто про архітектуру чи забудову вулиць, але й про лайфстайл, спосіб проведення вільного часу і навіть рівень зарплат.

Ббоснія (28)

Ббоснія (27)

Не обійшлося і тут без слідів війни, котрі досі нагадують про ті часи. Але цього разу вже між хорватами і боснійцями мусульманами. Я зна, це все дуже заплутано.

Ббоснія (26)

Ббоснія (31)

Жителі двох сторін міста неохоче відвідують протилежні кінці і у розмові постійно чути, як той чи інши тягне масу в свою сторону, типу: «Ось там у них… А це у нас…» Чесно кажучи дивно, слухати це зі сторони, але глянувши на те, що твориться у нас, розумієш, що така людська природа, і нема куди від цього дітися.

***

За рахунок присутності Хорватського населення та інвестицій Герцеговина є більш розвиненою за Боснію і загалом тут якось в повітрі літає європейський дух. Багато хто навіть не має паспортів Боснії і Герцеговини користуючись лише Хорватським, держатель якого наразі вже є громадянином ЄС.

Їдучи далі на південь ми заскочили ще у Благай (Blagai). Таку собі місцину, де річка витікає з-під скелі, де голуби влаштували собі житло.

Ббоснія (32)

Ббоснія (33)

Далі подалися в Меджугор’є, місце щорічного паломництва тисячі католиків з цілого світу, а також і з України, де щодня являється Божа Матір, хоча її можуть бачити лише троє із шести місцевих візіонерів. Тим не менше, це аж ніяк не стримує потоків вірян до цього місця, від чого святе місце перетворилося в карнавал із сотнями сувенірних прилавків.

Ббоснія (37)

Ббоснія (38)

Чесно кажучи, я скептично ставлюся до див, у прямому значенні цього слова, і здивувався, коли побачив чергу до статуї Хреста. Люди молилися і хустинкою витирали коліно Ісуса. Я почекав своєї черги, підійшов і почав приглядатися. Раптом з бронзи почала просочуватися невідома речовина без жодного запаху чи інших особливих ознак. Я зауважив невеличку дірочку, але приглядатися не став, бо позаду мене сформувалася велика черга вірян, котрим моя поведінка очевидно виглядала дивною.

Ббоснія (35)

Ббоснія (36)

Що це було диво чи ні. Я утримаюся від коментарів…

***

Поряд з Меджугор’є знаходяться чудові Кравіцькі водоспади (Kravicefalls), котрі сміло можуть конкурувати з націоналами парками Плітвіце і Крка, що у сусідній Хорватії. Тільки от ціна за вхід там не по 13 Євро, а по 1 🙂

Ббоснія (40)

Ббоснія (39)

Ббоснія (41)

А ще неподалік є чудове історичне містечко Почітель.

Ббоснія (42)

***

Ну все, вистачає нам переїздів і відвідин історичних місць. Пора брати курс до моря, щоб добряче відмокнути наприкінці довжелезної експедиції Балканами. Тому їдемо у Неум, єдине прибережне місто Боснії і Герцеговини. До слова, країні належить всього 20 кілометрів Адріатичного узбережжя тоді, як Хорватія володіє майже всім.

Боснія Неум (1)

Якщо Ви їхали Хорватією у Дубровнік то точно проїжджали Неум. Пригадуєте подвійний перетин кордону посеред шляху і місто, яке всі проїжджають, без зупинки. Так, ось це воно і є.

Більшість туристів зупиняються тут лише транзитом, щоб перекусити, хоча воно без проблем може стати основною базою для локації. Ціни тут значно дешевші ніж у сусідній Хорватії, море те саме і ВИ фактично, будучи у Боснії та Герцеговині, знаходитеся у центрі Далматії. До Дубровніка звідси годину їзди, до Спліта – дві.

Особисто ми зупинилися у готелі Yadran, що знаходиться відразу при дорозі і височіє над містом.

Боснія Неум (2)

З вікна відкривається чудовий краєвид на затоку і це було саме те, що потрібно Мартусі для фінального відпочинку біля води (так-так, відпочинок від подорожі), а мені – щоб переосмислити той весь шлях і досвід, які нам довелося осягнути в межах сорокаденної поїздки Балканами…

***

На черзі ще буде загальний підсумковий пост про Балкани, а наразі давайте підсумуємо фінансові витрати за Боснію і Герцеговину.

Транспорт – 68 Євро

Проживання – 89 Євро

Харчування – 58 Євро

Інше:

  • Вхідні квитки та екскурсії – 13 Євро
  • Покупки – 92 Євро

Загалом 320 Євро за тиждень досліджування Боснії та Герцеговини.

У підсумку можу сказати, що ціни в країні не низенькі. Місцева валюта (Конвертована Боснійська Марка) міцно прив’язана до Євро в розрахунку 1 EUR = 2 BAM. Це далеко від Хорваських цін, але не зрівняється від того, що можна отримати за ті самі гроші у Албанії.

***

Резюме та історичний урок

Боснія і Герцеговина є чудовою країною для візиту і її полюбе варто відвідати не просто, щоб насолодитися природою чи колоритом історичних міст, а щоб зрозуміти один із найбільших важливих уроків, які дала нам історія…

Будь який збройний конфлікт неминуче призводить до величезних проблем. Країна і досі залишається поділеною, майже половина якої негативно відноситься до центральної влади. Республіка Сербська прийняла резолюцію про те, що у випадку визнання незалежності Косово більшістю країн ООН та ЄС, остання має право вийти зі складу Боснії та Герцеговини. А це неминучий конфлікт.

При спілкуванні з місцевими (навіть молодl.) вогнику оптимізму в очах я не побачив і загалом  майбутнє країни з невизначеним теперішнім залишається під питання. То може варто вирішувати такі речі відразу на початках, звернувшись до попередніх уроків історії, а не ступати у ще одне невідоме (швидше за все проблематичне)? От кому-кому, а Україні є звідки брати досвід. Решта висновків залишаю за Вами…

Ббоснія (14)

.
Друзі, а Ви були коли у Боснії і Герцеговині? Якщо так, то де, чим займалися і що бачили? Яка Ваша думка про цю країну або ж її окремі місця? 

Support and Follow events in UkraineMore Info