Це було доводі давно. Майже 4 роки тому. Я лише повернувся з майже піврічного перебування у Індії, університет вже був позаду і у мене в душі билося нестримне бажання щось робити і розвиватися. Знаєте, таке відчуття часто трапляється, коли Ви перегортаєте чергову важливу сторінку власного життя.

Трішки покрутившись навколо, я побачив, що багато моїх колег, які зовсім недавно продавали комп’ютери в магазинах, вчилися на математичних факультетах чи займалися якимись технічними справами, позасідали у комфортні офіси, працюють з фокусом на основному ділі і не відволікаться на дрібниці типу, вкрутити лампочку чи отримати дозвіл на вивіску. Рівень їх зарплат був значно вищим за решту знайомих, що працювали у інших галузях і загалом вони прикольні люди.

іт-шники(На львівському фому фрілансерів 4 роки потому.
Автор основного тексту даної статті поруч зі мною)

Не знаю як, але певним чином я пропустив той момент, коли ІТ-шники стали окремою кастою в нашій країні. Тому твердо вирішив: Хлопці, мені до Вас. Але ж як вклинитися у IT середовище, якщо я ніякий не програміст і не хакер? Згодом з’ясувалося, що дана індустря вже настільки розвинена, що обросла великою кількістю інших затребуваних позицій, серед яких могло б знайися  місце такому гуманітарію, як я.

Тож я почав штурмувати HR-офіси компаній один за одним. Надсилав дюжини резюме і проходив численні співбесіди. Але чомусь на роботу мене брати ніхто не збирався. В результаті довелося самому створити для себе роботу, з чого в перспективі і виріс даний блог (ось як я розвивався в інтернеті – мій шлях у деталях), хоча зараз не про це…

Дана стаття написана Віталієм Подобою, CEO Softformance.com, котрий вже успішно працює у IT-галузі більше 8 років. Віталій дуже детально описав різні типи робіт, що затребувані у цій соковитій індустрії. Мова йде, як про технічні, так і про адміністративні і гуманітарні позиції. Якщо Ви зараз шукаєте як зачепитися за роботу у одній із ІТ компаній, то ця стаття справжня знахідка. Ось побачите. Далі, прямим текстом від Віталія.

***

Віталій Подоба

Нещодавно я проводив вебінар на тему “Як знайти себе в IT?“. Під час нього дізнався багато цікавого про людей, які ще поки немають ніякого відношення до IT, але хочуть спробувати себе в даній галузі.

В першу чергу мені було цікаво, які ж причини, спонукають їх цікавитись IT галуззю. І найпопулярнішими відповіддями були наступні (у порядку спадання популярності):

  • висока оплата праці;
  • цифрові технології дають свободу від фізичного місця праці;
  • робота в офісі (тобто “не пильна” робота);
  • постійна можливість вивчати щось нове та вдосконалюватись;
  • можливість кар’єрного росту.

І, дійсно, працюючи в IT ви дійсно маєте усі вище наведені переваги. IT галузь на даний час активно розвивається, відповідно затребуваність нових кадрів постійно росте, а отже і оплата праці також!

Office vs Not Office Job

Офісний працівник зустрів не офісних 🙂

Існує стереотип, що всі IT-шники – це програмісти. Насправді це не так! Незважаючи на те, що, звичайно, основу даної галузі становлять люди, які створюють програмний продукт (нову цифрову технологію), або ще як ми їх називаємо – програмісти, у даній галузі існує багато інших менш технічних спеціальностей.

Якраз в даній статті спробую розказати вам про інші популярні професії в IT компаніях. По кожній із професій розглянемо:

  • суть професії
  • що потрібно, щоб стати спеціалістом у ці професії
  • згадаю рівень оплати у порівнянні із програмістами

IT, інтернет загалом дає необжежені можливості в плані підприємницвта та можливості заробітку онлайн. Але про це вам значно краще може розказати Орест. (ОРЕСТ: Ось одне із моїх останніх відео, котре я записав у Хорватії11 способів заробітку онлайн і приклади до кожного варіанту з УАнету).  Я ж сфокусуюсь більше над існуючими посадами в IT компаніях. Тобто на роботі по найму.

***

Загальні Принципи

IT галузь – це не лише програмісти. Існує багато інших спеціальностей, як технічних так і гуманітарних, управлінських, а також тих, що вимагають певних так званих софт скілів.

Звичайно оплата праці та умови роботи залежатимуть від конкретної професії. Загалом технічні спеціалісти отримують більше, ніж решту напрямків в IT. В основному тому, що освоєння технічних спеціальностей зазвичай вимагає більше часу, а також тому, що ринок має великий недостаток саме технічних спеціалістів.

А тепер давайте розіб’ємо IT спеціалізації на кілька груп:

***

Технарь чи Гуманітарій?

Першим ділом розділимо усі професії на кілька груп:

  • технічні спеціалісти;
  • нетехнічні спеціалісти.

IT галузь – це все ж таки галузь, що створена навколо технологій, тому розділимо усіх спеціалістів на технічних та нетехнічих.

До технічних віднесемо тих, хто має безпосереднє відношення до створення інформаційного продукту. Зазвичай такі професії вимагають довготривалого навчання та підготовки і практично неможливі без комп’ютера.

ґік

Технічних спеціалістів ще називають ґіками. Це стереотип генія інтроверта, якому нічого не цікаве окрім комп’ютера.

Тобто більшість часу людина проводить за своїм комп’ютером. Ось список основних спеціалістів технічних в IT:

  • програміст;
  • дизайнер або розробник користувацьких інтерфейсів;
  • у вебі ще є верстальщик;
  • адміністратор;
  • тестер.

Нетехнічні спеціальності також можна розбити на низку підгруп:

  • управлінці;
  • спеціалісти по роботі з персоналом або HR менеджери;
  • технічні перекладачі, документація;
  • тренер (наприклад англійської мови, організаційних процесів в команді, і т.д.);
  • асистент;
  • усі інші спеціальності, так само як і в оффлан бізнесі: продажники, маркетологи, бухгалтери, економісти і т.д.

Розподіл доволі суб’єктивний, адже деякі спеціальності можуть відноситись одразу до кількох груп. Ну, але щоб полегшити задачу вибору із тридцяти спеціальоностей, спочатку значно легше визначити до якої групи ви можете належати, а вже потім в тій групі почати пробувати свої сили в кілької професіях по черзі.

Тепер коротенько пройдемось по основних професіях технічної групи і спробуємо розібратись чи вам підходить дана професія:

***

Програміст

Професія Програміст – це кістяк IT індустрії. Це люди, які своїми руками пишуть код програми та в кінцевому результаті створюють технології.

Програміст за роботою

Програміст за роботою

Дана професія є найбільш технічною і однією із найважчих для опанування. Відповідно попит на даних спеціалістів є одним із найвищих, а отже і рівень зарплат одним із найвищих у порівнянні із іншими спеціальностями в IT.

Зазвичай, щоб стати програмістом потрібно закінчити ВУЗ за відповідним напрямком, або пройти спеціалізовані курси. А вже потім протягом кількох місяців набувати практики програмування, щоб претендувати на посаду програміста джуніора (початківця).

Чи підходить вам програмування? Дані запитання допоможуть вам визначитись:

  • шкільна математика вам з легкістю давалась в школі, логічне мислення розвинуте;
  • ви впевнений користувач комп’ютера і завжди самостійно можете справитись із будь-якими проблемами, що виникають з його роботою;
  • відповідно ви без проблем і в задоволення можете просидіти весь день один на один з комп’ютером;
  • ви прочитали дану статтю і ще раз переконались, що програмування вам може підійти.

***

Адміністратор

Адміністратор – це людина, яка налаштовує та запускає комп’ютери, програми на цих комп’ютерах та мережі між комп’ютерами.

Адміністратор за роботою

Адміністратор за роботою

Дана спеціальність також досить востребувана в IT. Вона вважається менш технічною, ніж професія програміста, адже програміст створює програму, а адміністратор лише налаштовує її та запускає.

Адміністратори бувають двох типів:

  • ті, які руками налаштовують та адмініструють програми
  • та ті, які також пишуть код (так звані скрипти), які автоматизують їхню щоденну роботу.

У першому випадку, щоб спробувати себе в ролі адміністратора необхідними критеріями початковими можна назвати:

  • не просто впевнений, а поглиблений рівень володіння комп’ютером;
  • велике бажання розбиратись із поламаними програмами та комп’ютерами;
  • регулярно любите переналаштовувати та покращувати своє робоче середовище за комп’ютером.

У другому випадку також прийдеться вивчити хоча б на базовому рівні одну із мов програмування. Тому тут, окрім вище перечислених запитань додаються ще й усі ті контрольні питання із секції Програміст.

Також варта зазначити, що досить часто адміністратор – це людина, яку першу будять вночі, якщо з важливою програмою чи комп’ютером щось пішло не так. Це як швидка допомога. Також може потребуватись нагальна робота по вихідних…

***

Розробник користувацьких інтерфейсів або дизайнер

Це людина, яка створює зовнішній вигляд програмам, вебсайтам, мобільним додаткам. Хороші дизайнери та спеціалісти по інтерфейсу на даний час також як і програмісти на вагу золота.

Дизайнер в IT – це зазвичай не просто художник, який вміє гарно малювати картинки, а людина, яка обговорює деталі функціоналу програми, намагається зрозуміти потенційного користувача та якомога краще розробити під нього інтерфейс. Щоб було легко, зручно, зрозуміло та ефективно користуватись кінцевим продуктом.

У більшості випадків художній смак, вміння малювати та бажання покращувати оточуючі вас предмети щоденного побуту – хороший знак, що дана професія може гарно вам підійти.

Ну і вже, залежно від того, який саме дизайн потрібно виконувати, освоюється специфіка потрібної платформи. Наприклад, щоб розробляти дизайн для вебсайтів, потрібно ознайомитись і освоїти кращі практики дизайну для онлайн аплікацій.

***

Тестер (QA)

І на завершення огляду групи технічних спеціалістів візьмемо професію Тестера.

Тестер (або ще називають Quality Assurance (QA) спеціаліст) – це людина, яка перевіряє чи програма працює згідно описаного функціоналу та дає звіт із проведеної перевірки.

Є два типи тестерів:

  • менш технічні – це ті, які не володіють навичками кодування, а лише перевіряють програму на тому ж рівні, на якому програмою користується кінцевий споживач;
  • технічні – це ті, які мають навички програмування та можуть писати автоматичні тести, а не лише проводити вручну тести з допомогою мишки.

Звичайно, зарплата тестерів є значно нижчою, ніж програмістів. Особливо якщо мова йде про нетехнічних тестерів.

В найпростішому випадку, щоб стати тестером, потрібно:

  • володіння комп’ютером на просунутому рівні;
  • знання англійської мови на середньому рівні; до речі вимоги до англійської у тестерів часто буває вищим, ніж до програмістів початківців;
  • вміння виявляти проблеми (режим Шерлока Холмса 😉

Професія тестера може слугувати дуже класним перевалочним пунктом перед професією програміста. Маю багато прикладів серед знайомих та друзів, які починали із тестерів, а закінчували програмістами та менеджерами проектів.

***

На dou.ua є класна серія статей, де детально описано більшість технічних спеціальностей в IT. Також тут можете знайти рівні зарплат взалежності від регіону та спеціальності.

IT дає свободу

IT дає свободу. Тут я в Іспанії живу в наметі, лажу по скелях і працюю!

А тепер перейдемо нарешті до нетехнічних спеціальностей:

***

Управлінці

Найбільш поширені менеджери в IT це – менеджери проектів.

Менеджери проектів – це люди, які зв’язують виконавців із клієнтами. Організовують роботу, ведуть переговори із клієнтами щодо проекту та передають інформацію та вказівки виконавцям.

Основною задачею менеджера проекту є організація команди розробників для вчасного та якісного виконання технічного проекту.

Відповідно у обов’язки такого менеджера входить:

  • регулярна взаємодія з клієнтом для з’ясування вимог проекту;
  • передача вимог клієнта виконавцям у потрібному форматі;
  • організація команди та процесів для вчасного виконання завдань проекту;
  • постійна перевірка виконавців та прогресу проекту, щоб забезпечити його якість та вчасну дату завершення;
  • розрулення всеможливих конфліктів між ланками: клієнт – виконавець.

В Україні не має спеціального інституту менеджерів проектів. Часто ними стають старші програмісти, яким подобається процес організації та делегування обов’язків. Таким чином часто можна зустріти менеджера, який також розбирається дуже добре у програмуванні.

За кордоном менеджер – це виключно людина-організатор. Є спеціальні установи, які випускають управлінців для IT галузі і вони зазвичай не програмують. Хоча є достатньо технічними, для ведення IT проектів.

Я також прихильник менеджерів, які не володіють програмуванням. Адже – це спокуса замість делегування завдань, самому братись за ту роботу, яка по спеціальності тобі не підходить. Таким чином збільшуються ризики проекту.

Проектні менеджери в основному отримують стільки ж грошей за свою роботу, скільки старші програмісти.

Щодо навиків необхідних для управлінця проектами:

  • гарне розуміння цифрових технологій, комп’ютерів; людина не має бути програмістом, але повинна бути з технологіями на ти;
  • вміння керувати командою людей;
  • вміння організовувати та оптимізовувати робочі процеси;
  • обов’язково англійська на хорошому рівні;
  • вміння розрулювати конфлікти, трохи психолог 🙂

Тому, якщо ви, наприклад, уже успішно керуєте колективом людей, на ти з технологіями, володієте непогано англійською, можливо також спілкуєтесь із клієнтами на вашому поточному місці праці, рекомендую розглянути посаду Менеджера Проекту в IT як непоганий варіант!

***

Технічний перекладач

З цією професією більш-менш все зрозуміло. Якщо добре володієте іноземною мовою і маєте більший потяг до писемності, розбору технічних деталей, а не до усного перекладання та спілкування, тоді технічний лінгвіст в IT – це саме те, що може вам класно підійти.

Зазвичай технічний перекладач, це людина, яка:

  • документує деталі проекту та програмного продукту; в першу чергу для кінцевих користувачів;
  • перекладає користувацький інтерфейс програми на різні мови;
  • допомагає продажникам створювати продажні тексти для потенційних іноземних клієнтів;
  • інколи допомагає іншим спеціалістам вести грамотно переписку та іншу комунікацію з клієнтами.

Тому, якщо ви закінчили факультет іноземних мов, володієте хоча б однією іноземною мовою та хочете користати із переваг IT галузі – рекомендую розглянути дану професію.

Ноутбук

У більшості випадках ноутбук + інтернет – це все що може дати вам свободу, якщо заробляєте в IT галузі. Мотошолом – також 😉

***

HR менеджер

HR (Human Resource) – означає людські ресурси. HR Менеджер відповідно – wt управлінець людьми, або менеджер з персоналу.

Основними обов’язками такої людини є:

  • пошук нових спеціалістів для компанії;
  • допомога існуючим технічним спеціалістам почувати себе комфортно та задоволеними на поточному місці праці;
  • допомагати працівникам постійно розвиватися та йти вгору по кар’єрній драбині.

Чесно кажучи, не знаю чи існують установи чи навчальні заклади, де готують спеціалістів даної професії. А ви знаєте?

Якщо вам легко знаходити спільну мову з іншими людьми, мотивувати інших людей ставати кращими, вмієте переконувати працівників інших компаній перейти на вашу сторону (так так, зараз така конкуренцея, що переманювання працівників із інших контор – одне із найважливіших завдання HR менеджера), тримати позитивну атмосферу в команді людей, тоді дана професія варта вашої уваги.

Нажаль про рівень оплати даної посади нічого не знаю. Знаю лише, що в багатьох випадках за нового приведеного працівника платять бонуси.

***

Віртуальний Асистент

На закінчення розкажу про ще одну дуже цікаву можливість працювати віддалено без особливих технічних навичків, знаючи лише основи користування комп’ютером.

Заведено, що кожен великий бос має свого помічника, асистента, секретаря чи просто офіс менеджера. Так от. В теперішній час стає дуже популярним наймати подібного роду асистента, але віддаленого. Такого, який міг би робити для замовника частину його обов’язків використовуючи сучасні технології: комп’ютер та інтернет.

Завдання для віртуального асистента можуть бути найрізноманітніші:

  • підготувати фінансовий звіт;
  • назбирати певного роду інформацію та оформити у табличку, згідно наданої замовником інструкції;
  • зробити замовлення кур’єрської служби (так, завдання можуть бути пов’язанаі не з онлайн сервісами також, наприклад – доставити квіти одному з клієнтів замовника);
  • нарахувати зарплати працівникам;
  • допомогти назбирати більшу кількість друзів у мережі фейсбук.

Я сам регулярно користуюся послугами віртуальних асистентів. Зазвичай знаходжу їх через фріланс сайти. Делегую усю роботу, яку мені буде дешевше віддати на аутсорс, ніж робити самому. І такі завдання, які не вимагають складних спеціалізованих знань та досвіду.

Фрілансерські Біржі

Існує безліч фрілансерських бірж, де можете знайти варіанти для віддаленої роботи. Odesk, Elance, Freelancer, і т.д.

(ОРЕСТ: Для бажаючих спробувати свої сили у сфері онлайн асистуванння в нагоду стане це відео).

Якщо у вас немає спеціальної технічної освіти, але ви на рівні користувача володієте комп’ютером, тоді роль віртуального асистента може бути непоганим початком у вашому фрілансерському житті. На взамін ви отримаєте свободу пересування і можливість працюівати із будь-якого місця на планеті, де матимете інтернет.

На фрілансерських сайтах година роботи віртуального асистента коштує від 2 і аж до 25 доларів США. Залежить від рівня задач, які асистент може виконувати.

***

Отже, якщо вирішили спробувати себе в IT галузі, тоді першим ділом визначіть в яку групу ви попадаєте: технічний спеціаліст чи ні.

Кілька настановчих питань, що допоможуть вам визначитись:

  • Чим зараз займаєтесь?
  • До чого душа лежить?
  • Що любили у школі?
  • У чому давно мріяли себе спробувати?

Якщо визначили, що хочете спробувати себе у технічній групі спеціальностей, тоді рекомендою пройти мій безкоштовний емейл курс, який вам дасть загальну картину, що необхідно знати, вміти та зробити, щоб претендувати на посаду початківця програміста чи тестера.

Далі визнайчаємо для себе спеціальність в даній групі. Спочатку просто почитайте якомога більше в інтернеті про обрану професію. Не надто переймайтесь кінцевим вибором. Адже в більшості випадків доки не спробуєте – знати не будете. Встановіть собі кількість часу на рішення і приймайте його у будь-якому випадку навіть якщо є сумніви. Краще неправильне рішення, ніж ніякого 😉

Далі шукаємо IT компанії. Наприклад, знову ж таки на dou.ua є секція українських IT компаній.

Визначаємо чи потрібні спеціалісти даного фаху у поточній компанії. Якщо потрібні, тоді дізнаєтесь про мінімальний необхідний набір вимог. А далі уже залежно від вимог:

  • Підтягуєте слабкі навики;
  • або просто подаєте резюме.

Головне не боятись контактувати компанії. Максимум, що може статись поганого:

  • вам скажуть “ні’;
  • вас залишують без відповіді.

***

На останок хочу звернути вашу увагу, що працюючи у будь-якій із вище наведених спеціальностей, завдяки цифровим технологіям та інтернету, є реальна можливість працювати віддалено та не залежати від місця праці. А відповідно, при бажанні – постійно подорожувати! Я особисто знаю людей менеджерів, дизайнерів, і навіть управлінців персоналом, які успішно справляються віддалено зі своїми обов’язками в компанії, де керівництво загалом не проти віддалених працівників.

1294532_10153478590950313_969256068_o

Я, до речі, сам управляю проектами, де задіяні люди одночасно із кількох різних континетів, і успішно веду проекти з віддаленими працівниками. Англійська мова + інтернет – вирішує все 😉.

.
Друзі, а які ще ви знаєте професії в IT, не згадані у даній статті? 

Support and Follow events in UkraineMore Info