Мабуть ви уже чули таке модне слово, як “коучинг”. Насправді воно не дуже мені подобається, оскільки часто його використовують не за призначенням. Це своєрідний новомодний рух, що відокремлюється в професію. Коучингу навчають на тренінгах, семінарах, відкриваються окремі школи, які навчають цьому ремеслу.

Я також особисто використовую коучинг у власній професійній практиці (але радше називаю це Наставництвом) і допомагаю клієнтам починати і розвивати бізнес онлайн, використовуючи мій ефективний метод – ОМБІЗ Формулу

Тож давайте спробуємо з’ясувати що собою являє коучинг і яка справжня суть цієї діяльності.

***

Що таке коучинг?

Це вид консультаційної діяльності, яка направлена на вирішення проблеми клієнта. На відміну від тренінгів, коучинг використовує індивідуальний підхід. Звідси його перший недолік – масштабованість.

Вікіпедія надає ряд інших визначень, якщо вам цікаво копнути глибше.

Якщо для денного тренінгу можна набрати групу в 20 людей з оплатою, скажімо, 500 гривень, таким чином заробивши за день 10 000 гривень, то щоб в коучингу за день заробити 10 000 гривень необхідно або ставити плату 10 000 гривень за одну сесію, або ж набрати 5 учнів з оплатою 2 000 гривень і для кожного провести годинну сесію. Як бачимо, для кінцевого клієнта продукт виходить і дорожчий і всього-то година замість 8 (денний тренінг передбачає 8 годин роботи).

 

Виникає істотнє питання – чому тоді коучинг досі має місце і користується популярністю?

Справа в тому, що можна прослухати вебінар. Та це не дасть практики, що є найбільшою цінністю в данному контексті. Тим більше, кожен слухач має різний рівень підготовки і потребує індивідуальної консультації. Прослуховування вебінару, звісно корисна справа, та далеко не завжди вирішує всі проблеми.

***

Хто може бути коучем?

Теоретично, коучем може стати кожен, хто володіє експертизою у вибраній області. Експертиза поняття доволі неформальне. Ось пару емпіричних критерієв:

  • Коуч сам вирішив задачу, по якій збирається консультувати. Якщо, скажімо, консультації відбуваються в області працевлаштування, то коуч сам мусить отримати роботу як мінімум раз (чим більше – тим краще звісно).
  • Крім власного досвіду, коуч має враховувати і чужий. Світ багатогранний, варіантів мільйон і самостійно їх прожити доволі складно. Одразу скажу – власного досвіду мало, і якщо вам цікаво займатись консультаційною діяльністю просто необхідно цікавитись досвідом інших людей.
  • Інтерес до навчання. Відсутність інтересу до передачі знань, до того як ваші поради приносять користь неможливо досягти успіху.
  • Вміння вести комунікацію. Консультація, це в першу чергу спілкування і без вміння чітко висловлювати власну думку буде доволі важко. Навик формулювати думки чудово прокачується в публікаціях. Тому ведення блогу є плюсом для коуча.
  • Успішність і лідерські якості. У своїй консультаційній діяльності по працевлаштуванню початківців Java, крім того, що я ділюсь власними експертними знаннями, я заряджаю учнів на перемогу, що є половиною успіху. Для цього необхідно мати достатній запас внутрішньої сили. Люди слідують за лідерами і вірять сильним і успішним.

В принципі список можна ще довго продовжувати, та що цих пунків буде достатньо для потенційного коуча зрозуміти де йому варто допрацювати, а для учня визначити компетентність свого тренера.

коучинг

***

Що дає коучинг тренеру?

Як на мене, переваги практики коучинга не зовсім очевидні, а часу і сил треба докласти чимало.

То що дає коучинг тренеру:

  • Контакти. Ніхто не знає що з вами буде через 5-10 років і які знайомства допоможуть вам реалізувати нагальні задачі. Якщо коуч буде якісно виконувати свою роботу – за короткий термін у нього накопичиться чималий список контактів лояльних до нього людей, яким він допоміг вирішити складну задачу. Особисті знайомства вирішують все в нашому сьогоденні.
  • Персональний розвиток. Для того, щоб вирішити чужу складну задачу (для простої задачі коуч не потрібен, або це просто комерція) треба самому бути актуальним і постійно працювати над власною формою. Коли від коуча залежить чийсь успіх, це добряче мотивує замість перегляду серіалу почитати корисну літературу, тощо.
  • Відчуття небезглуздості власного існування. Допога людям в будь-якій формі дарує відчуття актуальності, потрібності проживання на планеті Земля. Цей стан є дуже важливим у житті кожної людини, він допомагає людям бути успішними і навпаки.
  • Грошова винагорода вдячних учнів. Завжди приємно, коли за старання щиро дякують грошима.

***

Що дає коучинг учню?

Найбільш відчутною цінністю для учня у коучингу є вирішення нагальної задачі, яку самотужки вкрай важко вирішити і яка заважає розвиватись. Нагадую, що крім експертних знань, коуч дає ще й мотивацію – іноді буває доволі важко організувати себе. При зовнішньому мотиваторі і контролері це робити легше.

 

Ось приклади з власної практики. Свого часу я допомагав робити перші кроки в інтернет-бізнесі:

Людмилі Калабусі, котра зараз є загально-визнаним бізнес-тренером і автором книжок-бестселлерів.

 

Віктору Стіничу, автору онлайн проекту Подорожуй

 

Мар’яні Лісовській, лідеру руху викладачів інохемних мов України.

 

Андрію Стефаруку, засновнику першого розмовного онлайн-клубу.

… та багатьом іншим, хто є частиною найкориснішої бізнес-спільноти УАнету ОМБІЗ Картель.

***

Також існують декілька упереджень, які заважають користуватись послугами коуча:

  • Я можу сам. Самодостатність є чудовою якістю, та не завжди самотужки можна швидко і якісно вирішити поставлену задачу. Звісно, що зпершу варто докласти максимум зусиль, та якщо існують труднощі варто забути про це упередження.
  • Це дорого коштує. Класний коучинг доволі дорогий вид консультаційної діяльності. Це зумовлено індивідуальним підходом. Тут варто мислити як інвестор. А це у свою чергу вказує на те, що коучинг не найкращий спосіб вирішити справи, якщо людині “нетерпиться”. Мова йде про послідовні методичні кроки, що заливають міцний фундамент до колосальних змін.

***

РЕЗЮМЕ

Коучинг є доволі потужною практикою як для тренерів так і для учнів. Перш ніж починати, коучу варто добре подумати в якій області він володіє експертизою, як йому можна вдосконалити власні навики, щоб дати більше користі своїм клієнтам. І найголовнішим є мотив. Гроші не можуть бути гарним мотивом – тільки бажання допомогти іншим.

Учням також не варто з першою ж проблемою бігти до експерта і не варто довіряти першому ліпшому. Тут варто перечитати пункт Хто може бути коучем? і перевірити наскільки обраний кандидат відповідає цим пунктам. Також, користуйтесь інтуіцією і вашим враженням від людини. 

Ну, а якщо ви шукаєте способів почати або розвинути вашу справу в інтернеті, то я буду радий вам допомогти. Для цього маю два перевірені варіанти: 

  1. Груповий у спільноті – ОМБІЗ Картель
  2. Індивідуальний зі мною – Наставництво

Обидва способи дієві. Якщо не впевнені, можете сміло написати мені на пошту і я впевнений, що нам вдасться обрати найкраще рішення, зважаючи на вашу ситуацію. Успіхів та до зв’язку.

Support and Follow events in UkraineMore Info