Даний гостьовий пост запрезентували нам з оргкомітету Форуму Фрілансерів (Freelance.lviv.ua), що пройде 20 вересня (субота) у Львові. До речі, я теж виступатиму в межах даної події з темою Найсприятливіші місця у світі для віддаленої роботи і класного щасливого життя. Також кожен учасник, хто зареєстується у події, вказавши промокод LFF2014OZ, додатково безкоштовно отримає від мене семінар 100 способів заробітку онлайн, котрий чудово вписується у дану тематику.

Але перед тим, як ставати на цю тернисту стежину, варто спочатку вирішити для себе підходить Вам фрілансерський стиль життя чи ні, адже навколо специфіки віддаленої роботи є купа міфів та упереджень.

Фрілансер(на острові Панган, Тайланд

Щоб дати відповідь на ці питання, давайте визначимо хто такий фрілансер… (Далі прямим текстом від команди Freelance.lviv.ua). Отже фрілансер – це людина, яка виконує роботу на замовлення. При цьому місце і час роботи вони вибирають самостійно.  У фрілансерів немає стабільного прибутку та чіткого графіка, у них є лише замовлення та терміни виконання. Звісно, що не кожен може бути фрілансером. Ця робота вимагає хорошої самодисципліти, постійного розвитку, відповідальності і бажання завжди бути в курсі всього що відбувається на ринку послуг.

Якщо людина не володіє потрібними знаннями або не здатна працювати самостійно без постійного нагляду керівника, то їй  навряд чи вдасться реалізувати себе на цьому полі діяльності. Втім, при бажанні і наполегливості усього того, що потрібно для успішної роботи фрілансером, можна навчитися. Потрібно лише чітко розуміти як працює справжній фрілансер. Про роботу фрілансерів ходить багато міфів. Отже давайте розглянемо пару з них…

***

  1. У фрілансера багато вільного часу

Я знаю хто придумав цей міф! Чоловіки, що працюють в офісах, так думають про дружин, що працюють у фрілансі. Звісно, а як їм ще думати? Він, голова сім’ї, великий трудоголік, заручник заторів на дорогах і вічної тисняви в метро – приходить ввечері додому в очікуванні вечері, розслабляючого масажу, спортивної газети  і вечірніх теленовин. І якщо з газетою та новинами, як правило, проблем не виникає, то з вечерею та масажем… «Вибач, дорогий, я не встигла, підвернувся хороший проект…» І це не лукавство і не бажання відмазатись від виконання подружнього обов’язку.

Починаючий фрілансер тратить багато часу на своє правильне позиціонування, напрацьовування репутації, налагодження зв’язків, пошук клієнтів. Він повинен бути на зв’язку, тримати «руку на пульсі», проявляти гнучкість і толерантність, відточувати свої комунікативні навички. А фрілансер зі стажем, досвідом та репутацією може бути завантажений настільки, що там вже і не до вечері, і навіть не до сніданку…Ех, шкода, що в добі всього 24 години…

ОРЕСТ: Насправді це все питання управління часом. Стаття 10 фішок тайм менеджменту, хороший старт по опануванню даної навички, а якщо хочете стати справжнім гуру, тоді моя книга Формула Продуктивності – це справжня хрестоматія для Вас..

 

  1. У фріланс йдуть ті, кого не взяли на роботу у нормальні
    фірми з офісом, страховками та корпоративами.

Твердження не зовсім вірне. Справді є такі персони котрі пішли у фріланс з відчаю, від того що ніяк не вдається знайти постійну роботу та стати штатним працівником якоїсь великої корпорації або маленької компанії. Прийшли вони у фрілансинг та й тут і залишились. Сподобалось їм. А хтось згодом став офісним працівником, але і «вільний політ» не закинув.

Окремо відмітимо тих людей, котрі не могли б влаштуватись на постійну роботу в офіс при всьому своєму бажанні – це молоді матусі і люди з обмеженими фізичними можливостями. Не секрет що роботодавці такий «контингент» не жаліють, а держава платить їм настільки мало що про це навіть соромно казати. Саме тому вони йдуть у  фріланс і часто знаходять у всесвітній павутині хорошу роботу з достойною оплатою, повагою колег та цікаву компанію для спілкування

Проте, велика частина «вільних пташок» вибрала собі таку форму роботи, побачивши в цьому більше плюсів і можливостей, ніж у офісній праці. Тому що фріланс дає справжнє відчуття свободи особистості і неймовірний простір для творчості і самовираження. А це як відомо найголовніші життєві цінності.

ОРЕСТ: От саме і тому я пішов на власні хліби…

 

  1. Фрілансер – сам вибирає з ким йому працювати

Напевно один з найвідоміших міфів. Фрілансер вибирає тільки цікаві проекти (у випадку, якщо фрілансер дизайнер, то це проекти, де можна проявити неабиякий політ фантазії). Насправді фрілансер нічого не вибирає, в більшості випадків сподівається, що виберуть його. І тільки найстійкіші за багато років клопіткої роботи можуть «вибирати» собі клієнтів. Якщо говорити точніше, фрілансер просто продовжує працювати з тим, з ким йому працювати було комфортно.

 

  1. Фрілансеру важко підвищувати кваліфікацію

Повна маячня! Фрілансер, який чітко розуміє, що розраховувати йому можна лише на себе, змушений постійно підвищувати свою кваліфікацію. Вірніше буде сказано “вимушений”, він чітко знає що нові знання і навички дозволять йому розширити коло своїх послуг, підвищити їх якість, зробити роботу більш продуктивною та рентабельною. Тому він з радістю сприймає та засвоює все нове, що стосується його професійної діяльності.

Найманий працівник натомість практично ніколи не бачить прямого зв’язку між підвищенням своєї кваліфікації і підвищенням своєї якості життя. Тому що ти можеш вивчити три іноземні мови, закінчити кілька теоретичних курсів і практичних семінарів, чудово виконати кілька стратегічних проектів, але… начальником відділу все одно призначать родича генерального директора. А тобі дадуть грамоту, можливо виплатять премію і обов’язково подякують за чудову роботу. Та побажають рости та рухатись вперед.

ОРЕСТ: Саме так, рівень Ваших заробітків напряму залежатиме від рівня послуг, які надаватимете. Тут халява не проходить.

 

  1. Фрілансер не має стимулів гарно виглядати і слідкувати
    за собою, оскільки його все рівно ніхто не бачить 🙂

Копірайтера або дизайнера в агентстві теж мало хто бачить – адже з замовником спілкуються менеджери. А головний стимул гарно виглядати – це просто бажання гарно виглядати. Для себе, ну і для своєї сім’ї.

ОРЕСТ: Зацініть найсексапільнішого фрілансера всіх часів і народів – мою Мартусю.

Марта(десь на Балі)

 

  1. Фрілансер відчуває брак спілкування, тому що працює
    на самоті і через це страждає від комплексів…

Нісенітниця! По-перше, з замовниками фрілансери спілкуються дуже активно. Зустрічаються або говорять по відеозв’язку. По-друге, в професійних групах можна «наспілкуватись вище криші». Для розуму, душі і чудового настрою.

ОРЕСТ: Я от цього місяця почав працювати у коворкінгу Communa. Тут завжди купа позитивно настроєного веселого професійного народу, з ким можна поспілкуватися

 

  1. Фрілансер не впевнений в завтрашньому дні, у нього
    немає медстрахівки, нарахувань у пенсійний фонд.

По-перше, будь-який фрілансер може зареєструвати свою діяльність як ФОП. І все у нього буде. По-друге, фрілансер може укласти офіційні договора зі своїми замовниками і вони будуть робити нарахування і пенсійний фонд і вираховувати податки. По третє, не державний пенсійний фонд і ПІФи (Пайовий інвестиційний фонд) – набагато вигідніше.

ОРЕСТ: Дуже рекомендую. Ніде у світі не має таких податків, як, скажімо, 250 грн. на місяць при максимально можливих задекларованих доходах у 500 000 грн. на рік.

       

8.
Робота в офісі набагато стабільшіна і спокійніша

Це дивлячись з якої сторони подивитись…Якщо ви працюєте в серйозній західній компанії, де у вас є суворий контракт, відповідні обов’язки, порядок виплати бонусів і «інші солодощі», то можливо ви і будете почуватись у спокої. А при роботі в середньостатистичній українській компанії навряд можна говорити про спокій – звільнити можуть в будь-який момент, причину при бажанні знайти не важко.

Додайте до цього можливі інтриги і доноси, котрі часто провокує саме керівництво – щоб колектив не розслаблявся так би мовити. «Вільний художник» не обтяжений всією цією буденністю. Він може працювати в своє задоволення і не тратити сили, час та нерви на побудову внутрішньо корпоративних зв’язків.

А на сам кінець – математичний аргумент. Копірайтер, працюючий в рекламному або PR-агенстві повинен подобатись:

  • Замовнику текстів
  • Менеджерам які ведуть проекти цих замовників
  • Працівника аналітичного, інформаційного відділів, програмістам, бухгалтерії і так далі
  • Керівництву компанії
  • Інвесторам та акціонерам

Копірайтер-фрілансер має подобались ЛИШЕ замовнику тексту…ВСЕ!

ОРЕСТ: Також додам на рахунок стабільності. Як написано у статті 10 причин ніколи не йти на роботу, хіба можна вважати стабільною ситуацію, коли хтось може перекрити всі Ваші доходи, сказавши лише два слова: “Вас звільнено”?

***

Ну як? Все ще хочете бути фрілансером, працювати віддалено і абсолютно самостійно нести відповідалььність за власні дії та напряму впливати на власні заробітки?

Якщо так, то Вам може бути корисною участь Форумі Фрілансерів (Freelance.lviv.ua), що пройде 20 вересня (субота) у Львові, в якому пересічемося очно, оскільки я теж виступатиму з доповіддю. Кожен учасник, хто зареєстується у події, вказавши промокод LFF2014OZ, додатково безкоштовно отримає від мене семінар 100 способів заробітку онлайн, котрий чудово вписується у дану тематику і можливо допоможе Вам вибрати той вид діяльності, котрий власне будете використовувати для віддаленої роботи.

Просто напишіть мені після того, як зареєструєтеся і я відразу надішлю Вам всі матеріали семінару.

freelance(попередній форум фрілансерів)

.
Скажіть, друзі, може Ви чи Ваші знайомі вже працюють віддалено?
Що б Ви додали до цього списку міфів про касту фрілансерів?

Support and Follow events in UkraineMore Info