Дану статтю оновлено 30.09.2015. Спочатку візу на 5 років отримав я і поділився власним досвідом. Після публікації статті сотні читачів цього блогу теж отримали 5-річні Шенгенські візи. І от власне сьогодні моя дружина отримала паспорт з таким же терміном дії візи.

Ми робимо всі свої візи виключно самостійно, але якщо вам потрібна допомога то рекомендую звернутися до Христини Антоник. Вона здатна вам допомогти і проконсультувати.
Ось деталі її послуг візової підтримки. Зазначте, що ви дізналися про неї з сайту Ореста Зуба OpenMind.com.ua і отримайте знижку, хоча ціни у неї і так смішні. Користайте.

А наразі про те, як отримати Шенгенську візу на 5 років можете самостійно і ви.  Читайте далі! 🙂

На щастя великих проблем у мене ніколи не було, аж поки я не стикнувся з типовими для більшості факапами: жодної можливості зареєструватися на подачу документів і відсутніть місць.

Хоча в результаті мені вдалося отримати Шенгенську візу на 1 рік (а згодом і на 5), досвід був не з найприємніших. Тому виклав історію про свої пригоди, а також способи як цим доротися у статті Як без проблем отримати Польську Шенген візу (45 000+ переглядів, 500+ лайків, 100+ коментів). 

Згодом моя Мартуся отримала дворічну візу (а тепер і теж на 5), що описано у статті Як отримати ДОВГОТРИВАЛУ Шенгенську візу. Пройшов рік. Термін дії моєї візи вичерпався, тож я знову побіг у візовий центр, як діти в школу.

Але цього разу вже озброївся важкою артилерією і сфокусовано пішов на перемогу за 5-річною Шенген візою. І знаєте що? Ось вона вклеєна у одному із моїх закордонних паспортів.

Питання подорожей Європою вже знято (Також маю 10-річну візу в США, але зараз не про це) 🙂

Орест-Зуб-віза

То як мені вдалося отримати 5-річну Шенгенську мультивізу, якими нововведеннями до законодавства я скористався на власну користь, а також як це можете зробити і Ви (за умови витримання певних формальностей)? Про все це у даній статті.

Наперед скажу лише, що це простіше ніж Вам здається, і наразі це найкращі умови для отримання мега довготермінової візи у Європу.


Позитивні нововведення до візового
законодавста ЄС для сімей переселенців.

Відразу палю всі фішки. Згідно останніх нововведень право на отримання багаторазових Шенгенських віз поширюється на громадян, які були переселені з території Польщі у 1944-47 рр.  на підставі угод між Польським комітетом національного визволення та Урядом УРСР від 09.09.1944, а також Тимчасовим Урядом Національної Єдності та Урядом Радянського Союзу від 06.07.1945.

Це також стосується…

Цитую з сайту Польського консульства у Львові:

Дані спрощення стосуються також дітей, внуків та одного з подружжя евакуйованих осіб, одного з подружжя дітей та внуків репатрійованої особи за умови представлення оригіналу вищезгаданого документу, що підтверджує факт переселення з території Польщі на територію України їх батьків чи дідів, а також документу, який підтверджує їхні родинні зв’язки.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

На фото: Цей хрест збудований коштом Яна Зуба (мого пра-пра-пра-прадіда),
1865. 
Етнічна Холмщина, Східна Польща, неподалік українського кордону.

Що це означає?

Даною нормою фактично покривається майже все населення Західної України і значна частина всього населення нашої держави вцілому. У більшості сімей Галичини є хоча б одна особа (дідусь чи бабуся), які були переселені з Польщі до УРСР в результаті операції «Вісла». Скажімо моя родина по маминій лінії – лемки, а по батьковій з Холмщини. Хоча ми українці, в документах моїх предків стояла національність Русин.

Тобто я, як внук переселеної особи, також підпадаю під це правило.

А тепер візьмемо мою Мартусю, чия родина не має нічого спільного з даною історичною подією. Так ось, ставши моєю дружиною, вона має таке саме право. Уявіть собі, що навіть шлюбні партнери внуків користаються цим правом (нехай хоч з Сибіру буде чи з Африки). Вони все одно прирівнюються до цієї категорії громадян. 

ОНОВЛЕНО! Буквально сьогодні моя дружина, також отримала Шенген візу тривалістю на 5 років.

(для затравочки ось американська віза, але про це згодом)шенген-віза-марта(а ось і облюбований п’ятирічний Шенген)

За тим же принципом п’ятирічну візу отримав чоловік моєї сестри, родом з Дніпропетровщини.

***

А тепер уявіть масштаб.

В результат масових переселень 1944-1946 і зміни кордонів у післявоєнні часи на територію новоствореної УРСР (тепер Україна) прибуло порядка 500 000 осіб. Враховуючи тогочасні багатодітні сім’ї (мій дідусь був одним із 12 дітей у сім’ї) давайте припустимо, що серед наших сучасників в живих залишилося 100 000. Це дідусі і бабці сучасного молодого покоління (мої ровесники). А сюди ще додайте старшу генерацію. Прибавимо ще 50 000.

А тепер додамо (маємо 150 000) і помножимо на 2 (батьки мого покоління) і ще на 4 (сучасне покоління 20-35 років). Це вже 1 200 000 осіб, які напряму мають право скористатися з даних нововведень. І ще помножимо на 4 (чоловіки і дружини останніх). Виходить 4 800 000 осіб.

Друзі, майже 5 мільйонів осіб можуть отримати довгострокові Шенгенські візи на підставі того, що їхні пращури були несамовільно переселені зі своїх рідних домівок на нову батьківщину. Це звичайно приблизні цифри, але ж я не рахую і тих, хто ще залишився в живих.

Перемишель (2)

На фото: моя сестра Анничка з нашою мамою у Перемишлі,
колись 
набагато більш українському місті ніж Львів. Тепер Польща.

Перемишель (1)

***

Отже, які документи для цього потрібні?

Знову цитую:

Особи, які були евакуйовані на підставі вищезгаданих угод
та представлять оригінал документу, який підтверджує:

– рішення видане колишнім Державним Репатріаційним Урядом;
офіційний документ, виданий державним архівом РП чи України;
– інший офіційний документ, виданий органами польського чи українського державного / місцевого самоврядування, який підтверджує факт проживання на території тодішньої РП, а також евакуації з цієї території, на підставі ст. 24 п. 2 Візового Кодексу ЄС

Також необхідно принести із собою на подачу документів:

  • Оригінал та копії Вашого внутрішнього та закордонного паспортів
  • Заповнену та підписану особисто заявником візову анкету
  • Дві фотографії, що відповідають вимогами розміщеним на сайті (ви можете зробити фотографію паспортного формату безпосередньо у візовому центрі).
  • Усі попередні закордонні паспорти, які Ви маєте в наявності (їх копії)
  • Медичне страхування подорожуючих за кордон (обов’язково з чеком підтвердження оплати страхового полюсу. Зробити також можна безпосередньо у візовому центрі).
  • Документи, що підтверджують наявність фінансових коштів на подорож до Польщі (приймають тільки виписку з банку про рух коштів на вашому рахунку, бажано за пів року і  з печатками банку. Просто з Приват 24 не підійде, так само, як інші документи, наприклад декларації про доходи).
    *** Якщо вашою фінансуючою стороною є іншо особа, це потрібно вказати. Підтвердженням у цьому випадку є письмова заява соби про фінансування вашої подорожі + виписка про рух коштів з рахунку цієї особи.
  • Документи, що підтверджують зайнятість/працевлаштування і доходи як доказ зв’язку з Україною.
  • Запрошення / резервація готелю
  • Повний список документів необхідних для подачі на отримання візи Шенген: http://www.polandvisa-ukraine.com/shorttermvisa.html (в даному випадку офіційний документ, виданий державним архівом РП чи України + всі документи, що засвідчують ваш родинний зв’язок з цією людиною. Наприклад свідоцтва про шлюб дідуся з бабцею + про народження мами + про шлю мами і батька. Ви вловили логіку.)
  • Візова оплата (35Є) – оплачуєте вже у візовому центрі, коли прийняли ваші документи
  • Банківська квитанція, що підтверджує оплату сервісного збору (послуги візового центру, які ви оплачували перед реєстрацією на подачу документів)

***

Як зареєструватися на подачу документів?

Реєстрація проводиться лише після оплати послуг сервісного центру. Як це зробити?

Ідете у будь-яке відділення KREDO Bank (зразок квитанції  натисніть тут) або Idea Bank (зразок квитанції  kliknij tu) і кажете, що вам потрібно оплатити послуги візового центру, а решта вони там вже все знають.

Через 24 години після оплати можна реєструватися на подачу документів.

Для цього є 2 способи:

  1. онлайн на сайті візового центру – polandvisa-ukraine.com/scheduleappointment_2.html
  2. за телефонами гарячої лінії (+ 38 044 5945496, + 38 032 2351776, + 38 032 2424564, +38 050 1179053; + 38 067 3430480, +38 093 1755503).

Додзвонитися буває дуже важко, тому перший метод є більш дієвим, хоча все одно часто просто не має вільних місць у системі. Тому раджу перевіряти їх наявність вночі, поки нові місця ще не розібрані.

Ось окрема покрокова інструкція реєстрації онлайн: (клацніть, щоб переглянути інструкцію)

інструкція-віза(клацніть на картинку, щоб побачити всі кроки)

Далі з’являєтеся у візовий центр у призначений час із заповненою анкетою і необхідним переліком документів, про що йшлося вище у статті.

***

УВАГА! Якщо зареєструватися все ж таки не вдається, рекомендую звернутися до Христини Антоник. Вона здатна вам допомогти і проконсультувати. Ось деталі її послуг візової підтримки.

Зазначте, що ви дізналися про неї з сайту Ореста Зуба OpenMind.com.ua і отримайте знижку, хоча ціни у неї і так смішні. Користайте.

***

На який термін видаються візи?

Знову цитую з сайту:

Можуть клопотати до польських консульських установ на території України
про отримання шенгенських віз з правом багаторазового в’їзду на термін:

  • а) 2 роки, в разі відсутності попередніх шенгенських віз;
  • б) 5 років, в разі наявності щонайменше однієї шенгенської візи, яка використовувалась згідно із законами країни (країн) ЄС, яка відвідувалась.

Яку саме візу видають?

Враховучи, що я до того вже мав купу Шенгенських віз, мені нарешті відкрили візу на 5 років. При тому, друзі, мова йде про тип С. Тобто з даною візою можна їздити всюди в межах Шенгенської зони, що включає у себе всі країни ЄС, (окрім Великобританії (куди мені вдалося поїхати без візи взагалі) та Ірландії), а також Шверцарію і Норвегію.

Аще я не говорю про інші непрямі переваги наявності в українському паспорті 5-річної Шенгенки. Як от вільне відвідування Коста Ріки, численних островів Карибського і Тихоокеанського басейнів, чи просто повага з боку численних прикордонників у різних кінцях світу.

Орест віза

Час перебування складає не більше 90 днів в межах одноразового візиту і не більше 90 днів загалом в межах півроку. Тобто щороку протягом тривалості візи в країнах Шенгену можна перебувати аж 180 днів. Це повністю вирішує «візове питання», якщо Ви не збираєтеся офіційно працевлаштовуватися, звичайно. В такому разі буде працювати трудове законодавство, а це вже зовсім інша цукерочка.

***

Резюме

Чи гарантовано видають візи на підставі даної умови? Це право, а не обов’язок відповідних органів, але за наявності вищевказаних документів про відмови я ще не чув. Зрештою не так просто декларують подібні заходи європейські можновладці.

Друзі, це величезний поспуп по лібералізації візового режиму для українців. Зважаючи на те, що прем’єр міністр нашого західного сусіда Дональд Туск нещодавно почав головувати у Європейській Раді, можемо сподіватися на ще більш рішучі дії. Особисто я дуже сподіваюся, що ще раз виробляти Шенгенську візу мені більше не доведеться і дуже оптимістично дивлюся у майбутнє нашої країни разом з Європейським Союзом.

Деякі можуть вважати, що це крок до розвалу країни, при якому Схід і Захід тягнуть масу кожен у свою сторону. З одного боку маємо спец статус ЛуганДону, а з іншого – потенційно п’ять мільйонів людей, котрі можуть вільно пересуватися Європою, що в принципі можна розцінювати майже, як право на короткострокове проживання.

Решта висновків додумуйте самі або записуйте знизу в коментах…

***

І на кінець. Я цілком свідомий того, що з даних нововведень не всі можуть скористати. Окрім того, щодня до мене надходить купа листів і приватних повідомлень у соцмережах з окремими питаннями по тих чи інших аспектах отримання віз.

Наперед вибачте, але реально не маю можливості детально опрацьовувати весь потік інфи.

Тому щиро рекомендую наступні варіанти:

  1. Перегляньте статтюЯк без проблем отримати Польську Шенген візу (там купа інфи).
  2. Перегяльте коментарі нижче і швидше за все ви знайдете відповідь на ваше запитання.
    Сотні людей знаходяться у такій же ситуації і вже неодноразово знаходили вихід. А якщо ж ні, то просто запишіть що вас цікавить н аобговорення.
  3. Звернуться за порадою до Христини Антоник. Вона шарить і здатна вам допомогти.
    Ось всі деталі у неї на сайті – travelby.com.ua/viza-v-polschu/.
    Вкажіть, що ви прийшли з блогу Ореста Зуба OpenMind.com.ua і отримайте знижку.

Щиро бажаю вам успіхів і всього найкращого з візами і подорожами світом.

Support and Follow events in UkraineMore Info