Зараз в Україні нікого не здивуєш проведеними вихідними у Варшаві, Берліні, Парижі, Барселоні чи навіть у Лондоні. Всі ці міста знаходяться в межах 2-3 годин льоту з Києва. Навіть пару днів у Дубаї вже доволі типове явище для багатьох людей. А от Нова Земля, Америка все ще знаходиться поза зоною досяжності більшості українців і мандрівка туди – це справжня подія. Принаймні так воно здавалося для мене.

Чесно кажучи, у моєму чек-листу на «підкорення всесвіту» (наразі відвідав 52 країни) не був запланованим візит у США найближчим часом, але раз вже випала нагода мотнутися у Торонто (Канада), то чому б не заскочити у сусідній Нью Йорк,- подумав я. Як то кажуть: «Ніщо не може спинити ідеї, час котрої настав»!

1-Нью Йорк. Централ Парк(в Централ Парку, Нью Йорк)

Враховуючи, що час на підготовку та й сама мандрівка були обмеженими у часі, я взявся за справи. У даній статті на власному прикладі я покажу Вам, як можна ефективно (але не напрягаючись) самостійно організувати спонтанну короткотривалу подорож у США і скільки це може коштувати.

Я вкажу на основні кроки, які необхідно зробити, якщо Ви так само, як і я, хочете провести незабутні вихідні у найлегендарнішому мегаполісі у світі, що задає ритм розвитку цілому всесвіту – Нью Йорку.

***

Отже, ось ця мінімальна ефективна доза (МЕД), яка необхідна Вам, щоб організувати подібну поїздку.

 

1) Бажання

Маючи цей безцінний ресурс Ви можете не лише поїхати на вихідні у Нью Йорк, але й реалізувати будь-яку свою найзухвалішу мрію. Коли я чую у розмові, що людина чогось хоче вже потягом тривалого періоду часу, але в силу тих чи інших причин ще не реалізувала своєї захцянки, то швидше за все просто не достатньо сильно цього бажає або ж має інші пріоритети.

Для розвіювання міфів про мрії і дії рекомендую почитати статтю про кльові відмазки або причини нічого не робити. Може трішки вправити мізки.

2) Віза у США

Без цього формального документу Ви просто легально не зможете потрапити у країну. Окрім того, не варто скажімо купувати квитків до того, як Ви впевнитеся, що візу Вам відкриють. Особисто для мене весь процес  з моменту виникнення ідеї відвідати США і власне до підтвердження отримання візи, зайняв небагато немало – не більше 40 годин. В результаті маю на 10 років.

Всі деталі стосовно Американської візи тут – ukrainian.ukraine.usembassy.gov/general-information2.html. До речі скоро планую в комплексі підійти до цього питання, тож stay tuned.

 

3) Авіа переліт

Придбання квитка на літак слугує певною точкою невідворотності, а крім того чітко встановлює часові рамки Вашої поїздки. Як і задекларовано у даній публікації, мова йде про вихідні, тому відштовхуємося від цього. Також варто врахувати, що саме переліт буде найбільшою статтею витрат у вашій поїздці, тому до даного питання варто підійти з окремою увагою.

Особисто я знайшов і придбав квиток, скориставшись пошуковою формою, що доступна на моєму сайті – avia.openmind,com.ua. Шукав, щоб не було довгих пересадок і зручне по часу прибуття в Нью Йорк, оскільки їдемо на вихідні. Лише так можна позустрічатися з численними знайомими, які зазвичай працюють протягом робочого тижня.

Відтак найкраще підійшов наступний варіант. Виліт з Києва в п’ятницю о 09:50, коротенька пересадка в Амстердамі  і прибуття у Нью Йорк того ж дня о 15:30. Кльово, чи не так? Попереду цілі вихідні. Стосовно повернення, то у мене це припало аж на 20 днів по тому, оскілки після США я запланована Канада, звідки я знову повертаюся по тому ж маршруту. Але для туристів на вихідні хорошим варіантом буде наступний варіант для зворотнього рейсу. Виліт о 18:10 в понеділок – прибуття у Київ о 13:10 у вівторок.

Таким чином час мандрівки зафіксований. На відвідини Великого Яблука у нас є вечір п’ятниці, ціла субота + неділя, перша половина понеділка. Багато «ділового часу» у себе вдома ми не пропускаємо, оскільки це припадає на вихідні, а 2,5 пропущені робочі дні можна зорганізувати наперед.

Ціна? Всього 690 $. Спробуйте пошукати подібні варіанти і для себе –  avia.openmind,com.ua

((вибачте, але у кращій якості принтскріну не збереглося))

 

4) Проживання

Житло у Нью Йорку доволі дороге. Койкомісце у хостелі на Манхетені зазвичай коштує від 50 $ за ніч, у Квінсі/Брукліні – від 35 $ за ніч. Двомісні номери у скромних готелях на Манхетені від 150 $, у Квінсі/Брукліні – від 90 $. Більш люксусове проживання просто не має верхньої межі по цінах.

Оскільки, в нас лише одні вихідні, жити в якійсь «дупі» і витрачати по 1 годині часу на добирання до цікавих об’єктів, не хочеться. Окрім того, враховуючи, що це вихідні, більшість «рибних» місць у Нью Йорку бронюються щонайменше за місяць.

Тому варіантів я бачу два:

  1. Розкошелитися і подарувати собі зручне проживання на Манхетені або ж у Північному Брукліні чи Західному Квісні, до яких буквально пару зупинок метро від острова з хмаросочами. Шукайте на HostelWorld.com, Booking.com, AirBnB.com. В такому разі лише три ночі винесуть ще 150-400 $
  2. Скористатися старим добрим CouchSurfing.org і заодно з проживанням вирішити питання з ким би то потусуватися, а також весело провести час.

Чесно кажучи, перед самою поїздкою у мене багато чого висіло на голові, тому я задумався над проживанням всього за 4 дні до вильоту. Зайшов на CouchSurfing.org, написав парочку добротних реквестів і наступного дня вже мав щонайменше два варіанти, де мене були готові тепло прийняти.

В результаті перших три ночі зупинився у чорношкірого програміста Вінсі, котрий проживає на 24 поверсі одного із новозбудованих хмарочосів у Бруклін Сіті, відразу навпроти Манхетена.

1-Нью Йорк (2)
(не знаю для чого йому стільки взуття, але як то кажуть:
Чим би дитина не бавилася, лиш би не плакала)

Зацініть вигляд з вікна моєї кімнати…

1-Нью Йорк (3)

 

Зазвичай я не звик понтуватися, але цим просто не можу не поділитися.

1-Нью Йорк (4)

А далі перебрався до Сергія, хлопчини з України, котрий вже 6 років проживає у США, і орендує квартиру в польському районі RidgeWood, що буквально в 20 хвилинах їзди на метро від Манхетену, але знаходиться у сусідньому Квінсі (Queens).

1-Нью Йорк (5)(поряд з нами також моя однокласниця Юля, котра як і ще шестеро учнів з
мого класу середньої школи виїхала закордон, але про це вже у інші статті)

Обидва варіанти були в сто раз кращими ніж ночівля у готелях, не лише з точки зору фінансової, але й фану і чисто людського фактору. Завжди кльово, коли маєш друга у новій локації, який покаже, розкаже і просто весело розділить проведений час.

 

Чим зайнятися і як ефективно провести час

Ну ось. Всі життєво важливі «must do» аспекти владнали. Тепер культурна програма 🙂

Нью Йорк доволі велике місто і швидше за все навіть за рік щоденного активного дослідження міста Вам не вдасться осягнути всього. З рештою цього і не потрібно робити, адже у кожного свої власні пріоритети.

Зважаючи на те, що у нас всього, 3 вечора, 2 повних дні і 1 один ранок, я б зробив акцент на ознайомчому характері поїздки, оскільки презюмую, що це не єдина подорож у Нью Йорк. Далі після того, як зорієнтуєтеся на місцевості, можна буде вже вибирати те, що ближче до душі.

Відтак, досліджуємо Велике Яблуко поверхово.

 

5.1) Придбайте класичний путівник

Замість того, щоб годинами просиджувати на різних сайтах чи форумах і «по нитках» визбирувати корисну цінну інфу, просто придбайте путівник. Щиро рекомендую видавництво Lonley Planet. Зазвичай купую паперовий варіант, оскільки люблю цей запах, постійно щось там домальовую, позначаю чи загинаю кутики сторінок, а також залюбки передаю іншим людям, що прямують у тому ж напрямку. Врахуйте, що термін доставки до України коливається в межах 10-20 днів.

Повірте, мало яке заняття може бути більш приємним та захоплюючим по вечорах ніж дослідження своєї чергової подорожі. Фактично сама мандрівка починається ще задовго до прибуття у точку призначення.

Не нехтуйте цією порадою. Зекономите багато грошей і час. Довіртеся мені 😉

Ось ще ряд корисних сервісів для планування подорожі і звичайно мій семінар про самостійній організації будь-якої мандвірки.

 

5.2) Типова програма «туру вихідного дня»

У таких містах, як Нью Йорк, є класичні точки, без яких Ваша подорож буде неповною і міста Ви не зрозумієте, а крім того купа інших локацій на любителя. Враховуючи, що це перший раз і кількість часу обмежена, пропоную для початку побачити основне, щоб скласти уявлення про місто.

Відштовхуватися варто від свого місця проживання, адже доволі багато часу може йти на переїзди між цікавими місцями. Особисто мій варінт Ви бачили у пункті 4 – Проживання.

 

Пересування по місту

В Нью Йорку афігєзне мето. Густа мережа ліній покриває практично всі куточки величезного міста. Тому не задумуйтеся і відразу придбайте собі у автоматі на першій же станції MetroCard з безлімітним проїздом на 7 днів. Ціна – 30 $.

1-Нью Йорк (58)

Орендувати машину лише для міста навіть не думайте. Ціни на паркування починаються від 15 $ за годину і ось що відбувається на мостах при в’їзді у Манхетен, оскільки це острів.

1-Нью Йорк (57)

 

Отже:

День 1 (п’ятниця)

Після обіду. Прибуття в аеропорт і поселення у Downtown Brooklyn. При першому же вході у метро купуйте MetroCard з безлімітним проїздом на 7 днів – 30 $.

Коротка ненапряжна прогулянка набережною поряд з Бруклінським мостом (район Dumbo) і отримання ВАУ-ефекту від панорами Манхетену, коли йтимете вздовж Booklyn Bridge park.

1-Нью Йорк (7)

Це ще не бруклінський міст, а Manhattan Brigde

1-Нью Йорк (9)

І зовсім поряд вже Brooklyn Bridge. Пригадуєте як на ньому Годзіла застряв?

1-Нью Йорк (8)

Далі по набережній…

1-Нью Йорк (6)

 

Вечір. Вечеря і завершення дня у одному із барів чи андеграундних клубів з концертом якогось місцевого інді-рок гурту. Район Brooklyn Heights – якраз поряд з набережною. Але довго не засиджуйтеся. Швидше за все, якщо Ви не поспали у літаку, то просто валитиметеся з ніг, оскільки часова різниця складає 7 годин. Тобто 23 год у Нью Йорку – це 6 ранку наступного дня в Україні.

1-Нью Йорк (10)

От мене і підловили, коли я клюнув носом на рок концетрі. 30 годин без сну далися взнаки.

Бруклін

 

А тут маршрут першого дня, що я зробив за допомогою – igotoworld.com

1-Нью Йорк (11)(детальніше переглянути карту і навіть посовгати можна за цим посиланням)

 

День 2 (субота)

Ранок. Поїздка у жидо-російсько-український район Брайтон Біч (Brighton Beach). В народі ще всім відомий, як «Мала Одеса» (Little Odessa), завдяки компактному проживанню вихідців з держав колишнього СРСР.

1-Нью Йорк (15)

1-Нью Йорк (14)

1-Нью Йорк (13)

Колись основне місце літнього відпочинку більшості мешканців мегаполісу. Тепер прибережний район з чудовою набережною, магазинами з російськомовними вивісками і алкашами та бабульками східнослов’янської зовнішності.

1-Нью Йорк (12)

1-Нью Йорк (17)

1-Нью Йорк (16)

Тим не менше, дуже цікаве місце для відвідин, враховуючи значущість цього району для численних українців, котрі знайшли тут свою другу домівку.

У протилежному кінці пляжу знаходиться класичний старий американський парк атаркціонів Coney Island Amusement Park. Саме тут були придумані хот-доги свого часу.

1-Нью Йорк (18)

 

Обід. Прогулянка по Prospeсt Park і прилеглих районах на захід від парку в центральній частині Брукліну. Будете приємно здивовані скільки людей займаються спортом і виходять на пробіжки чи організовують пікнік просто неба у парку.

1-Нью Йорк (20)

1-Нью Йорк (22)

Історична забудова центральної часники Брукліна більше нагадує, скажімо Бельгію, ніж США (принаймні, зважаючи на стереотип, що існує у свідомості більшості українців).

 

1-Нью Йорк (21)

1-Нью Йорк (19)

 

Вечір. Їдемо на Манхетен, а саме на Union Square, де зазвичай тусується купа вуличних музикантів, артистів та решти «неформалів» всіх мастей і вдачі, а також просто неба діє ринок зі свіжими органічними продуктами. У США це рідкість.

1-Нью Йорк (25)

1-Нью Йорк (24)

Далі спокійно прогулюємося до іконічного Flatiron Building (Будинок-Праска), робимо контрольне фото. До слова, від часу своєї побудови (1902) до 1909 це був найвищий будинок у світі.

1-Нью Йорк (26)

Потім пішки повертаємося на Union Square, звідки ще пару сотень метрів до району East Village. Також можна під’їхати до зупинки метро – Astor Place.

Колись (поч-сер 20 ст.) East Village був переважно українським районом, де базувалися переселенці більшою мірою з Галичини в результаті перших хвиль еміграції. І хоча зараз це більше хіпстерський квартал з різного роду оригінальними кафешками і барами, українська історія все ще збереглася на вулицях цього колоритного району, що власне є чудовою точкою для вечері і вдалого завершення дня.

1-Нью Йорк (27)

1-Нью Йорк (23)

1-Нью Йорк (28)

Культовий ресторан веселка…

1-Нью Йорк (31) 1-Нью Йорк (29) 1-Нью Йорк (30)

 

Ось точки розміщення цих районів на карті цілого міста

1-Нью Йорк (32)(і детальніше, щоб посовгати і все подивитися тут)

 

День 3 (неділя)

Виділяємо його лише на Манхетен. Враховуючи, що це неділя і туристів навколо просто товпи, навіть не думайте про те щоб потрапити на Empire State Building, Статую Сводоби, якісь музеї чи інші цікаві об’єкти, які передбачають вхід в середину. Шкода часу, щоб простояти півдня у чергах і побачити лише щось одне.

Напротивагу рекомендую такий маршрут 🙂

 

Ранок

З самого раня приїжджаєте на станцію метро South Ferry Loop і сідаєте на безкоштовний паром, що прямує на Staten Island, один із п’яти частин Нью Йорка (крім нього є ще Манхетен, Бруклін, Квінст і Бронкс). Махаємо у відповідь п’ятдесятиметровій бронзовій жіночці із смолоскипом.

1-Нью Йорк (35)

Відразу по прибуттю на острів переходимо у інший термінал і сідаємо на паром, що йде у зворотньому напрямку. Дивимося на драматичну панораму Фінансового кварталу (найпівденнішої точки Манхетену) і ще більше кайфуємо по мірі наближення до будинків-велетнів.

1-Нью Йорк (34)

1-Нью Йорк (33)

Як тільки ступаємо на землю, прогулюємося вузенькими вуличками між хмарочосаи і рухаємося на північ.

1-Нью Йорк (37)

1-Нью Йорк (39)

По ходу мацаємо бика за яйця…

1-Нью Йорк (38)

.. і навідуємося на Wall Street, уявляючи себе одним із героїв численних фільмів про торговців акціями чи фінансових інвесторів.

1-Нью Йорк (36) (цей день ми провели з Дарою Кареліною, котра перебралася недавно у Нью Йорк) 

 

Обід

Просуваємося далі на північ і потрапляємо у Китайський квартал (Chinatown). Власне час підкріпитися і скористати з дешевої, але смачнющої місцевої кухні. Всі китайські райони чимось подібні. Бачив таке у Бангкоку, Сінгапурі і Куала Лумпур.

1-Нью Йорк (43)

1-Нью Йорк (40)

1-Нью Йорк (42)

1-Нью Йорк (41)

Далі рухаємося на захід на протилежну сторону острова у колись індустріальний квартал М’ясників (Meatpacking dostrict). Останніми роками ця депресивна зона сильно ожила за рахунок того, що численні цехи почали освоювати і перетворювати у бутіки, ресторани чи галереї.

1-Нью Йорк (46)

Окрім того, тут починається Hight Line, один із найцікавіших проектів з озеленіння міста, згідно якого кількакілометрову закинуту залізничну колію було перетворено у симпатичну паркову доріжку, що височіє над містом.

1-Нью Йорк (44)

1-Нью Йорк (45)

 

Вечір

Пройшовшись до High Line, беремо метро і їдемо до Центрального Парку (Central Park), щоб зловити останні промені сонця і поніжитися на сонечку посеред величезної зеленої галявини, що розкинулася під хмарочосами.

1-Нью Йорк (48)

Як варіант, візьміть велосипед на прокат і покатайтеся одним із найвідоміших міських парків у світі.

1-Нью Йорк (47)

 

Після того, як зайшло сонце, беріть курс до неонових вогнів Time Square, що засіла у самому серці Midtown – району, з найбільшою концентрацією хмарочосів Нью Йорку.

1-Нью Йорк (54)

1-Нью Йорк (50)

Якщо пригадуєте старі фотки, де робочі їдять канапки, сидячи на перилах десь посеред неба, то це переважно власне тут у Midtown, де і знаходиться відома Empire State Building (найвища будівля світу 1933-1977 рр.), на яку залазив Кінг Конг та всі інші тварюки з бокбастерів. Аж складно уявити, що такі споруди могли будуватися, коли більшість наших бабусь і дідусів вчилися при свічках і їздили до школи на фірі.

1-Нью Йорк (53)

1-Нью Йорк (51)

1-Нью Йорк (52)

Виберіть підходяще місце для вечері і завершіть день відвідавши найбільший залізничний вокзал у світі – Grand Central Terminal, звідки вже зловіть метро до Вашого місця ночівлі.

1-Нью Йорк (55)

А це карта відвіданих місць третього дня…

1-Нью Йорк (56)(…і детальніше ось тутечки)

День 4 (понеділок). Ранок

Враховуючи, що згідно даної програми можливого туру вихідного дня зворотній рейс у нас відправляється о 18:10, а прибути у аеропорт варто за дві години та ще й перед тим виділити 1-1,5 год на добирання, вважаємо що часу є фактично до 14:00.

Тому ранок рекомендую виділити на те, щоб подивитися все, на що не вистачило часу або сил, чи просто було влом, у зв’язку великою кількістю людей. Якщо даний об’єкт не закритий (наприклад Metropolitan Museum), то це якраз класна нагода мати місце майже для себе одного.

Окрім того, пам’ятайте, що одяг у США значно дешевший ніж в Україні, а вибір ширший. Тому, якщо хочете прикупити якогось дрантя або інших прибамбасів, виділіть на це ранок понеділка. Також добре пообідайте і гайда у аеропорт на свій рейс.

 

Грошове питання і детальний фінстрип

Коли сто років тому на Нову Землю виїжджали наші пращури, то скидалося все село. Багато хто із емігрантів останніх 20-ти років попродавав квартири, щоб зачіпитися за життя у США, але для того, щоб відвідати Нью Йорк на вихідні (як показано у даній статті), не потрібно йти на такі відчайдушні кроки.

Це все набагато простіше і дешевше ніж Вам може здаватися. Ось власне це я зараз і збираюся довести на моєму власному прикладі, прозоро розбивши всі видатки, протягом  всіх чотирьох днів, згідно матеріалів даної статті:

Віза – 1840 грн. (140 $)
суміжні витрати – 300 грн. (24 $)

Авіапереліт – 690 $
Проживання – 0 $

Транспорт
МетроКард – 30 $
Таксі/Airtrain – 17 $

Кафе/Ресторани – 138 $
Клуби/Бари – 116 $
Музеї/Розваги – 27 $

Разом 4 дні у Нью Йорку (включаючи переліт і витарти на візу) винесли – 1 182 $

Звичайно, сума не мала. Але ж це Нью Йорк, величне місто на іншому кінці світу.

Будь ласка, врахуйте, що лише 60% цілої суми пішло на переліт, ну і звичайно факт того, що я ніде не платив за ночівлю, дався взнаки. Зате з радістю водив по кафе і виставляв у барах людям, у котрих гостював. Середній обід на двох легко потягне на 30-50 $, а стандартна гальба пива у пабі коштує 6-7 $, не кажучи вже про більш наворочені коктейлі. Вхід у клуб 5-20 $.

 

Резюме

Як було сказано у рекламі численних «останніх» концертів нашого співучого ректора Михайла Поплавського: «Він пішов щоб повернутися». Те саме, можу сказати про Нью Йорк і я, хоча далі дорога повела мене не назад на Батківщину, а у сусідню Канаду (де власне перебуваю зараз), після якої знову збираюся повернутися на 3 дні у США, звідки вже нарешті полечу в Україну.

Нью Йорк – це місто, яке варте сотень візитів і кожен наступний з них буде унікальним по-своєму, адже це одне із небагатьох точок земної кулі, де по одному тротуарі бомжі ходять поруч з мільярдерами, за день можна витратити ні копійки або ж спустити всі гроші і однаково весело провести час. Тисячі людей тут реалізували свою мрію, але і багато хто розчарувався не на жарт.

Це просто Нью Йорк…

1-Нью Йорк (59)

.
Друзі, а який у Вас досвід з відвідин цього мегаполісу, якщо теж поталанило побувати?
Чим займалися і де були? Як би Ви відкоригували програму цього ознайомчого візиту?

Support and Follow events in UkraineMore Info