Коли подорожую світом, то постійно натрапляю на дуже цікаві місця. Як зазавичай, місцеве населення більше цікавиться тим, що знаходиться десь за бугром, ніж присутнім поряд. Зрештою, я можу їх зрозуміти, адже на протилежному березі ріки трава завжди видається зеленішою. Якось писав про це у статті Чому ж ти, блядь, не любиш Україну.

От що не вкладається в голову, так це те, що дехто навіть поняття не має про класні пам’ятки і об’єкти, котрі знаходяться зовсім неподалік при тому, що туристи їдуть на них подивитися з інших країн і далеких куточків світу. Наприклад, у Мексиці чи Індії я об’їздив мабуть значно більше ніж 95% людей, що проживають у ціх країнах.

Зрештою, до недавнього часу, відвідавши вже дорбих три десятки країн у Європі, я зовсім мало знав про Україну і з того моменту почав більше досліджувати рідні терени. Якось Мартуся зібралася на фото-форум у Чернігів. В Чернігів? Хммм. Цікаво! Там я ще ніколи не був, тому довго не роздумував. Ми сіли на поїзд до Києва, звідки маршруткою доїхали до цього древнього міста. Якщо у двох словах, то я був приємно вражений.

IMG_2083

Ну а тепер трішки детальніше з картинками. Як виявилося, Чернігів не єдине класне місто для відвідин на північ від Києва. Ціла область має, що показати і нехтувати цим просто гріх.

***

Для початку давайте глянемо карту цікавих місць Чернігівщини.

chenihiv-oblast

В даному випадку маємо принтскрін з сервісу igotoworld.com. Переходіть за лінком, щоб посовгати, зблизити і детальніше глянути по кожному з об’єктів. Принаймні я б саме так і робив, оскільки перед поїздкою до Чернігова не знав про місто і навколишні терени практично нічого. А ось до речі весь список основних визнчних місць Чернігівщини.

Можливо це і добре, коли не має жодниих очікувань. В таких випадках Ваша чаша пуста, а післясмак залежатиме від того, чим вона наповниться під час подорожі.

Осінній Чернігів виявився напрочуд цікавим містечком.

Мені, як любителю, статичних об’єктів і архітектури, запав в душу комплекс дитинця, найдавнішої частини міста.

IMG_2033

IMG_2041

Поряд знаходиться вал, який слугує основним місцем для прогулянок міщан. Вздовж бульвару стоять старовинні гармати, котрі обороняли тутешню фортецю, але жодного разу так і не вистрілили. Загалом історія міста доволі драматична. За княжих часів Чернігів був одним із основних міст Київської Русі, згодом втратив свою значущість, а наразі є типовим обласним центром України. Ось трішки детальніше про історію міста.

IMG_2064

Оскільки, я сам з галицького західного Львова, то добряче відчував, що знаходжуся на Півночі. Власне, на це чітко вказує архітектура місцевих старих будиночків, зокрема ставні (це ті штуки, чим закривають вікна). Таке Ви можете зустріти на багатьох маленьких вуличках міста в межах старих районів та й загалом всюди на Поліссі.

IMG_2161

Хіба ж це не чудово? 🙂

IMG_2155

IMG_2299

А ось це вже не зовсім круто 🙁

IMG_2096

Поблукавши вулицями міста можна побачити ще парочку цікавих об’єктів….

Зокрема, місцевий вокзал, який нагадує частину Кремля

IMG_2257

Окрім того, в місті збереглися старі вілли, де проживала місцева знать.

IMG_2292

IMG_2303

Ну і звичайно просто не можна пропустити основного об’єкту, заради якого більшість людей їдуть відвідати місто, Свято-Троїцький собор.

IMG_2229

IMG_2221

На превеликий жаль часу у нас було обмаль, тому все вище згадане оглянули лише поверхово. Тим не менше, хочеться повернутися знову, щоб краще ознайомитися з древнім Черніговом, а також дослідити цілу область.

Як виявилося, цілий регіон має що запропонувати туристу.

Я ще не добрався до цих місцин, але вони у моєму списку:

Древній Новгород-Сіверський


(фото з Вікі)

 

Гетьманська столиця – Батурин (детальніше)…


(фото з Вікі)

 

Ніжин зі своїм Грецьким кварталом


(фото з ukrainaincognita.com) 

Насправді Чернігівщина залишається для мене ще незвіданим краєм, де всім заправляє річка Десна. Окрім основного міста, можна буде також між іншим заскочити в інші цікаві точки, котрі виділені серед основних у регіоні. Ось короткий перелік.

.
Звичайно, це не все. Повинно бути ще багато чого незвіданого цікавого.
Можливо Ви порадите чим зайнятися і куди поїхати на Чернігівщині?

Support and Follow events in UkraineMore Info