Два роки тому я започаткував класну традицію – робити підсумки прожитого року. Десть тоді почав розуміти, що для яскравого життя насправді не потрібно мати товстий гаманець, як прийнято вважати. І хоча це було б непогано, мільйон у кишені – це зовсім не мета для мене. Моя мета – жити так, як можуть дозволити собі мільйонери, хоча доволі частенько більшість з них нещасні.

Верхньої межі фінансового багатства не існує, зате є той мінімум, нижче якого не варто опускатися, щоб і далі продовжувати millionaire living. Як показує практика 1000$ в місяць (а краще 2000$+) на одну особу цілком достатньо для того, щоб подорожувати і жити майже всюди у світі (окрім дорогих країн: Західна Європа, Північна Америка, Японія, Австралія і ще ряд найрозвинутіших держав) та займатися чим заманеться.

2014

Таким чином зародилася серія статей «Як жити, наче мільйонер, без мільйона у кишені», які публікую за підсумками року (ось за 2012 і 2013 рр.). У даних статтях я резюмую прожиті 365 днів згідно трьох китів, на яких грунтується діяльність OpenMind – подорожі (географічна свобода), саморозвиток (особисте), бізнес (кар’єра/фінанси).

Єдине, що б я хотів добавити у дану традицію цього року, так це підсумок та аналіз не лише досягнень і позитиву, а й негативних чи сумнівних обставин, котрі трапилися протям цього буремного 2014 року. Але почнемо ми з хорошого. Ну що ж, поїхалиииииииии… 🙂

***

Подорожі

Зважаючи на стиль життя, так виходить, що рік для мене починається не 1 січня, як у нормальних людей, а у жовтні-листопаді. Власне десь у той час ми з Мартусею вилітаємо у вирій.

Перша короткотривала спроба була три роки тому (всього два тижні у Ізраїлі та Єгипті). Сподобалося! Тож наступної зими ми провели більше чотирьох місяців у Пд-Сх Азії (бюджет під катом), відвідавши Тайланд, Малайзію, Сінгапур, Балі та Шрі-Ланку.

А якщо говорити про 2014 рік, то у плані подорожей він виглядав ось так.

відвідані країни у 2014 році

А це схема перельотів. Перейшовши за лінком навіть можна посовгати карту.

перельот у 2014 році

Він (2014 рік) розпочався ще у кінці жовтня 2013, коли ми з Марусею вилетіли на Кубу, попередньо без візи відвідавши Великобританію. Після цього було майже чотири місяці у Мексиці (фінстрип теж додаю). Поверталися аж у квітні через Бельгію і Німеччину.

Далі був короткотривалий виїзд у сусідню Польщу, через консульство якої мені до речі вдалося виробити Шенген візу аж на п’ять років. Ну і звичайно хайлайтом літа стала 40-денна експедиція на Балкани (деталі), в межах якої ми на авто проїхалися більшістю тамтешніх країн (Хорватія, Чорногорія, Албанія, Македонія, Косово, Боснія і Герцеговина), намотавши 7 200+ км.

Восени через народження мого похресника у Торонто, мені довелося полетіти в Канаду, попередньо заскочивши на вихідні у Нью-Йорк (інструкція по поїздці в США).

На той момент у нас вже був чіткий план стосовно чергового зимування у теплих краях. Доля впала на Східну частину Пд-Сх Азії. Тож на початку листопада ми на 5 днів зависли у Гонконгу, а потім провели цілий місяць у невідомому багатьом Тайвані. Зрештою перебралися у В’єтнам, де наразі я пишу ці рядки. Ось це моє робоче місце на наступні два тижні.

В'єтнам

Стосовно найближчих планів, то хотілося б до весни ще відвідати сусідні Лаос і Камбоджу та можливо навіть заскочити у недалеку М’янму. А от, що буде далі, наразі секрет 🙂

Підсумовуючи тематику подорожей у 2014, скажу, що рік видався доволі насиченим. Фактично було відвідано 21 країну, у 7 з яких я потрапив вперше. Наразі у моєму списку – 55 відвіданих країн (ось детальніше).

Загалом на мандри у 2014 році було витрачено 14 631 $. Детальний бюджет і фінстрипи по кожній подорожі викладені на відповідних сторінках-опису. Переходьте по лінках зверху.

***

Особисте

Ми нарешті одружилися з Марусею. Цікавим фактом є те, що весілля організували доволі спонтанно. Як це було задумано і що з того вийшло читайте у окремій статті Як самостійно за 30 днів організувати веселе костюмоване весілля і скільки це може коштувати. Знайдете купу корисної і цікавої інформації.

У квітні пробіг півмарафон з доволі непоганим результатом.

півмарафон

За час перебування у Центральній Америці (більше 4 місяців) на базовому рівні оволодів іспанською, тому ще обов’язково на довший термін поїду в Латинську Америкку, щоб повністю вивчити мову. А так, українська є моєю рідною. Англійською, російською (з мега акцентом) і польською спілкуюся вільно, а також на побутовому розмовному рівні знаю німецьку.

 ***

Бізнес

Я великий прихильник ідеї про те, що успіх будь-якого бізнесу напряму залежить від того, скільки користі отримують його клієнти. Так ось, парочка моїх учнів цього року неабияк вистрілили, що не може не тішити.

Зокрема, Дара Кареліна вивела свою фітнес-тренерську діяльність на новий рівень і перебралася жити у Нью Йорк, а Віктор Кучин запустив онлайн курси для Java програмістів при тому, що на той момент перебував у Непалі, а зараз активно працює з острова Ко Панганг, що у Тайланді. Обидва кейс стаді детально розписані. Просто переходьте по лінках і користайте з цього.

учні

Ще один учень Віктор Зінченко наразі набирає групу у свій курс для PHP-програмістів і вже має перших клієнтів, тому схрестіть за нього пальці. Він молодець.

***

Окрім того, в результаті серії навчально-практичних програм TraveLEarning PRO (слідкуйте за найближчими наборами) цього року світ побачив ще ряд класних онлайн проектів, котрі наразі активно розвиваються кожен у своїй ніші.

Ось деякі з них:

Дорогі учні, не тримайте на мене зла, якщо я раптом не вніс Вас до цього списку, але ми працювали разом цього року. Мені непросто слідкувати за кожним, але я стараюся. Просто нагадайте мейлом чи у коментах і я обов’язково це виправлю.

***

Також просто не можу не згадати про моїх помічників, з котрими мав за щастя працювати цього року. Олександр Гулак (gulak.me) і Олексій Босий (remote.in.ua) чудові професіонали і знавці своєї справи. Наразі кожен з них веде власний проект. Олександр більше виступає по просуванню сайтів і SEO, тоді, як Олексій взявся за комплексний он-лайн маркетинг. Не соромтеся звертатися до них напряму, якщо шукаєте фахівця по вирішенню проблеми зі сфери їхньої компетенції. Хлопці, дякую. Значною мірою завдяки Вам OpenMind виріс.

босий гулак

Окрім того, після нашої більш ніж піврічної співпраці Олексій перебрався у Індію і починає активно подорожувати світом. Впевнений, Ви ще почуєте про його тревел блог icworld.com.ua.

Взагалі якось так часто складається, що після тісного спілкування або співпраці з людьми дізнаюся про те, що вони поїхали колесити по світу. Зокрема, обоє з моїх ще давніших учнів-клієнтів Віталій Подоба та Анжеліка Романченко наразі віддалено працюють у Тайланді, акивно досліжуючи нові горизонти. Кого ще як доля порозкидувала навіть боюся уявити.

***

Якщо ж говорити про сам бізнес по своїй суті, то незважаючи на небачену кризу, цього року він виріс. Вдалося непогано автоматизувати ряд процесів, що вивільнило багато часу, котрий зазвичай спрямовувався на рутинну роботу. Хоча роботи у таких випадках зазвичай треба зробити дуже багато наперед, це важливий крок до масштабування будь-якої діяльності.

Сама відвідуваність сайту цього року зросла більш ніж на половину і наразі в середньому складає десь 1000 осіб на день. Те саме стосується і фінансів. Звичайно, хочеться стрімкішого росту, але, як казав наш перший президент: “Маємо те що маємо”.

відвідуваність

Розсилочка явно теж прибавила у масі і зараз у OpenMind більше 18 000 е-мейл підписнків.

***

В той непростий час, коли, у зв’язку з Майданом, більшість організаторів були змушені переносити свої події, мені вдалося організувати одну із найбільших онлайн подій УАнету конференцію e-biz, зібравши більше 3 300 зареєстрованих учасників. До речі ще є доступні записи виступів спікерів.

e-biz

Окрім цього, встиг виступити на інших подіях, серед яких Lviv Freelance Forum, зустріч зі студентами Могилянки, Ukraine Internatianal Travel Market та інші класні тусовки у Києві, Одесі, Фланківську, Рівному, ну і звичайно моєму рідному Львові.

конф

Ледь не забув про itravel, який вже вдруге прогудів цього року і об’єднав більш ніж півтори тисячі самостійних мандрівників.

itravel

***

Також цього року явно більше почало звертатися людей із пропозиціями, що не пов’язані з навчанням. Мова йде про рекламу і довготривалий консалтинг та супровід для крупних клієнтів. Для мене це черговий виклик, оскільки рівень відповідальності у таких випадках явно зростає, а з ним і професійний рівень. Одним з таких проектів є новостворений багатообіцяючий трепел портал ua.igotoworld.com, над яким зараз працює ціла окрема команда.

igoto

Окрім того, мабуть найбільш захоплюючою подією, що трапилися наприкінці цього року є відродження найпопулярнішого в Україні міжнародного освітнього онлайн проекту UniStudy.org.ua. Так склалося, що релаунчем займатиметься наша команда. Наразі ми вже підшукали класного менеджера і готуємося до запуску.

***

Ну, а тепер про труднощі і сльози

Як і обіцяв, привідкрию також й іншу сторону медалі, адже не все може бути «яскравим і пухнастим». Власне таким воно і зовсім не є. Se la vie…

***

Подорожі

Інколи мені здається, що я женуся за невловимим. Активні пересування по земній кулі неабияк втомлюють і частенько це негативно відображається на бізнесі, здоров’ї чи відносинах. Буває, що ловлю себе на думці, типу: «Чувак, зупинися! Для чого тобі це? Концентруйся на основному». Тоді приймаю рішення заповільнитися, але як тільки випадає нагода, знову розмінюю себе на тимчасову вилазку. Якщо все пройшло добре – жодних нарікань. Інакше катраю себе, що займався фігнею.

І хоча з часом все більше розумію, що побачити всіх гарних місць на планеті мені не вдасться, перебуваючи у середовищі, все одно намагаюся об’їздити як можна більше. Доволі часто це робиться через принесення у жертву інших важливих речей.

Ось, як я вибираю куди їхати і на що зважую, але часто цей баланс буває непросто вловити.

 ***

Особисте

Як і більшість хвацьких вояків диванної сотні під час Майдану протягом певного часу я регулярно тиснув на кнопку F5, сподіваючись вловити чергову новину. Загалом події революційної зими сильно вдарили мені по мізках, аж поки я серйозно не взявся за порятунок власної психіки, почавши з інформаційної дієти, яку практикував протягом більш як двох років аж поки не зірвався через Майдан.

Перебуваючи у Мексиці, я мало не позбувся життя, коли мене пограбували місцеві гопніки зі зброєю. Інколи прокручую варіанти розвитку подій у голові і радію, що все так завершиолося.

Загалом, як і більшість людей, час від часу я відчуваю внутрішню тривогу, а у окремі моменти життя навіть втрачає свій смак. На щастя у мене вже є ефективна цьому протидія, що описана у статті Як подолати персональну кризу і не допустити депресії. Беріть на озброєння і Ви.

Кубики у мене на животі все так і не зв’явилися досі, хоча я перебуваю у непоганій формі.

 ***

Бізнес

Не зважаючи на начебто вражаючий список зверху, я не встигаю реалізувати щонайменше половину задуманого. Часто мені здається, що справи рухаються не так швидко, як мені цього хочеться. Інколи це викликає невдоволення і почуття власної мізерності. Чому іншим вдається, а мені ні..?

Багато у чому цього року я затягував і власне ці затримки були спричиненні мною, а не зовнішніми факторами. Відкрию секрет – всі наші проблеми, лежать у нас самих. При кооперації з іншими людьми, це могло виглядати, наче підстава. Взявся за справу і не зробив. Я стараюся, друзі, чесно. Але інколи, як і у всіх людей, у мене теж бувають заморочки, і нема на то ради.

Одним із найбільших фейлів цього року було НЕ завершення першої україномовної книги про інтернет бізнес для простих людей, про що я заявив ще 2 січня, хоча толкова текстова заготовка на 118 сторінок вже є.

книга

Досвід у плані запусків онлайн кампаній та проектів у мене немалий, але все одно буває, що вагаюся. Інколи картають сумніви як краще зробити, щоб все спрацювало максимально ефективно і з користю для усіх сторін процесу.

Я дуже тяжко переживаю, коли після тісної співпраці з людьми, бачу, як вони нехтують напрацьованим на той момент і забивають на можливості, які оточують їх навкруги. Зазвичай люди зупиняються навіть не спробувавши свої сили. Левова частка моїх учнів зупиняється на половині шляху і наразі я активно працюю над тим, щоб звести подібні речі до мінімуму, хоча не завжди все у моїх силах. На жаль бути чиїмись руками я не можу, а хотілося б інколи.

Повірте, що війна та економічна криза так само сильно вдарили і по мені. Через те, що іноземцями Україна зараз розглядається таким же привабливим туристичним напрямком, як і Сирія,  Ukraine-Travel-Secrets.com залишається підвішаним у повітрі. Девальвація гривні взагалі болюча історія – у світі все стало вдвічі дорожчим. І що тепер менше подорожувати? Ні! Просто потрібно шукати шляхи заробляти щонайменше учетверо більше… 🙂

***

Ці та інші речі, постійно десь присутні у моїй голові і зазвичай вилазять назовні у найбільш несприятливі моменти, що в цілому відбивається на різних сферах життя. Тим неменше, озирнувшись назад, бачу, що насправді непогано був прожитий ще один рік і знову вкотре переконуюся – все ж таки мрії збуваються.

А подібні листи, що надходять до мене час від часу, не просто мотивують і підтримують у складні моменти, а взагалі не дають навіть жодного права задуматися про те, що опускати руки.

лист1

лист2

Тому у 2015 році я продовжуватиму йти по тому шляху, який вибрав собі ще три роки назад, коли прийняв тверде рішення жити згідно OpenMind принципів моєї формули продуктивності.

***

Шпаргалка по саморозвитку у 2015 році

Для того, щоб допомогти Вам класно зарядити у Новому Році, не наступати на ті самі граблі та з великою ймовірністю реалізувати задумане, я підготував шпаргалку по саморозвитку. Це інфографіка з більш ніж 80 різними прийомами, методами і техніками по тайм менеджменту, самомотивації і персональній продуктивності, що створена на основі моєї книги Формула Продуктивності.

(клацніть на фото, щоб завантажити матеріали)

Сміло завантажуйте матеріали, роздруковуйте і чіпляйте на стіну перед робочим столом, при дзеркалі у ванній чи навіть навпроти туалету. Переконаний, що активне застосування цих методів практичної філософії OpenMind, з чого скористали вже сотні людей, допоможе Вам досягнути значних успіхів у Вашій діяльності.

***

.
А наразі напишіть у коментах! Як пройшов Ваш 2014 рік? Що вдалося, а що ні?
Які висновки Ви зробили? Чи шкодуєте за чимось і що збираєтеся виправити?

Support and Follow events in UkraineMore Info