Все наше життя складається з послідовних кроків, які ведуть нас вгору або вниз. Якщо ж стоїмо на місці, то зазвичай дана стагнація – це спад, оскільки весь світ навколо рухається вперед. Це зовсім не означає, що варто постійно брати участь в щурячих перегонах. Просто, як тільки людина каже собі  «Все, мені більше нічого не треба» або «Я більше не маю куди рости!», вона втрачена.

Так ось, щодня перед нами постають різні завдання, шлях через які власне і є життям. Від того наскільки успішно ми справлятимемося з ними, залежатиме наше благополуччя, розвиток і вплив на оточуючий світ. Власне тут у пригоді стане навичка ефективного навчання, котра є основою основ для будь-якої діяльності: бізнес, освіта, спеціальність, відносини, спорт і навіть вейк бординг 🙂

Вже два роки не знав до чого вліпити дане відео і ось нарешті випала нагода.

Пропоную в даній статті коротенько без демагогії підійти до питання  ефективного набуття будь-якої навички в максимально короткі строки, оскільки саме це визначатиме наскільки ви пристосовуватиметеся до навколишнього світу у подальшому.

***

Ось дієвий ефективний алгоритм, котрий я частково підгледів у Тіма Феріса, одного з моїх улюблених блогерів, а також автора книги Four Hour Chef, де він на основі куховарення розкриває тему ефективного навчання. До речі я придбав цю книгу і навіть маю автограф від нього 🙂

 

Тож, про все крок за кроком, але перед тим ось невеличка схема, описаного далі.

навчитися1

Отже, перед нами чергове завдання

Наприклад: здати екзамен, вивчити нову мову, сісти на шпагат, створити бізнес чи просто накачати кубики на пресі. Зазвичай мова йде про доволі об’ємні справи, котрі за один підхід не виконаєш.

 

1) Визначення цілі

Іншими словами, чітко для себе встановлюємо і будуємо картину того, як повинен виглядати кінцевий результат. Чим чіткіше ми визначемо це, тим більше шансів матимемо його досягнути. Ось доволі детально по цьому у статті Визнач ціль , інакше стрілятимеш в холосту.

 

Що далі? Можна відразу з головою зануритися у процес, наступаючи на різні граблі і таким чином методом спроб і промахів зрештою добитися цілі. Але є більш ефективний і розумний метод, котрий вимагає невеличкого попереднього планування, що зекономить в рази час і зусилля у майбутньому, а відтак і сильно збільшить шанси на успіх.

 

2) Реконструкція

Все складне складається з малих простих частин. Перш за все варто цей комплекс поділити на дрібні дії, котрі можна буде закривати оду за іншою потроху просуваючись до мети. Часто нам складно підступитися до великих об’ємних завдань, але як тільки розуміємо, що один великий виснажливий стрибок можна замінити декількома маленькими кроками, жити стає простіше 🙂

Власне це ми і робимо у програмі тренінгу Формула Продуктивності, коли починаємо різати китів (великі об’ємні проекти) на дрібні частинки.

Наприклад! Для новачків створення сайту може здаватися складною і незрозумілою штукою. Але якщо усвідомити, що для цього потрібно всього лиш зареєструвати доменне ім’я, придбати хостинг, встановити самописну платфому для чайників (наприклад – Вордпрес), вибрати готову тему з дизайном і створити пару сторінок контенту, то дане завдання вже не буде здаватися таким складним.

Скажу, що на все про все йде не більше одного дня. Не переживайте, якщо ви вже рік створюєте сайт. Скоро я викладу класний чек-лист, по якому ви зможете запустити сайт всього за день. Ось побачите 🙂

 

3) Вибір і Селекція

Зазвичай для повністю успішного виконання завдання потрібно проробити величезний комплекс дій. Тим не менше є ті справи, що більш важливі, а є водичка та дрібні доповнюючі обставини. Так ось, наше завдання полягає у тому, щоб вибрати лише ті дії, які найшвидше призведуть до бажаного результату. Навіть, якщо це буде передбачати відмову від всього решта.

Мова йде про використання Мінімальної Ефективної Дози (МЕД), а також принципу Парето (80/20), який я доволі детально розкрив у даній статті (* обов’язково для прочитання).

Тут важливим є час і зусилля. Якщо ви хочете зробити абсолютно все – будь-ласка. Але ж, якщо ви ставите собі за мету осягнути максимально можливо у стислі стоки і сильно не напрягаючись, то варто виставляти пріоритети. Концентруйтеся на основному і робіть лише те, що НАСПРАВДІ призводить до результату.

Наприклад! Мінімальною ефективною дозою (МЕД) у маркетингу є застосування принципу 1000 справжніх фанів або весь маркетинг світу для простих людей у одній статті. Повним об’ємому тут мабуть було б десятирічне навчання у якому західному ВУЗі, але чи потрібно це насправді. Чи готові ви стільки чекати? Особисто я – ні. Мені ще хочеться окрім того відвідати всі країни у світі і ось як я збираюся це зробити

 

4) Послідовність

У якій послідовності ви збираєтеся виконувати ці найбільш ефективні дії? Очевидно, що потрібно вибрати той покроковий алгоритм. Зазвичай це варто починати від простішого, постійно ускладнюючи завдання.

Наприклад! Якщо це стосується підготовки до якогось екзамену, то ми починаємо з теорії та основ. Якщо підняття штанги – спочатку з меншої ваги, постійно збільшуючи масу. Якщо підготовки до півмарафону, то спочатку  біжу 5 км, потім 10, потім 15 і зрештою доходжу до 21 км.

 

5) Мотивація

Дуже часто самої внутрішньої сили волі не вистачає. В такому разі варто скріпити свій намір певними зовнішніми зобов’язаннями. Спаліть всі мости на відступ, зробивши публічну заяву або обіцянку колегам. Таким чином не зробивши чогось, ви просто виглядатимете дурнем у очах інших, а це дуже хороша причина, щоб все ж таки реалізувати задумане.

Наприклад! Почавши писати книгу Формула Продуктивності, я пообіцяв своїм тодішнім підписникам, що надам їм копію не пізніше визначеного терміну. Тому написати все таки довелося. Також доволі часто, коли готую певну доповідь чи вебінар, я спочатку відкриваю реєстрацію та набираю учасників, а по ходу готую сам контент. Уявіть собі як би було, коли збирається пару сотень людей послухати розумні речі по онлайн бізнесу чи маркетингу, а я несу якусь фігню. На щастя такого ніколи не траплялося, оскільки дане зовнішнє зобов’язання просто змушує мене діяти.

 

Це були п’ять основних принципів, які варто сповідувати, якщо ви хочете досягти бажаного або опанувати ті речі, про які завжди мріяли.

***

Тим не менше є ще ряд додаткових фішок, після застосування яких ви просто будете приречені на успіх, незалежно від того, за що візьметеся.

.

6) Графік

Яким є графік застосовування вибраних дій у пункті 2? Встановіть собі чіткий розклад, впритул до строгого закріплення часу за певними діями. Практично неможливо опанувати нових речей, якщо займатися ними вибірково лише у ті моменти, коли є натхнення. Повинна бути чітка наперед визначена послідовність дій. Це особливо ефективно і важливо для часто повторюваних справ.

Наприклад! Тренування у спорт залі: 15:00-16:00 пн., ср., пт; вивчення іноземної мови – щовівторка і щочетверга о 11:00 по півтори години опрацювання аудіо уроків і т.д. Важливо жорстко закріплювати час за визначеними діями, інакше інші зовнішні подразники їх постійно перериватимуть.

Власне для цього й необхідна інформаційна дієта, котра не обмежується лише читанням новин. В програмі курсу Формула Продуктивності ми глибоко інтегруємо протидію різного роду перериванням, котрі зазвичай є причиною неефективного виконання справ. Заглиблюємося  настільки, що для декого це навіть може здаватися абсурдом. Тим не менше – це насправді працює.

 

7) Кодування

Кожна навичка – це свого роду рутина. Рутина є позитивна, але є і негативна. Звичка прокидатися щоранку, випити півлітри води, побігати, зробити розминку і добре поїсти – це хороша рутина. А от звичка вимикати будильник, відразу після того, як той задзвенить, і далі продожувати спати чи ще гірше – потягнутися до телефону і залипнути в ньому на 30-40 хвилин – це погана.

Є об’єктивні речі, що позитивно та деструктивно впливають на наш організм та свідомість. Так ось, завдання полягає у тому, щоб вбудувати у свій життєвий ритм позитивні звички.

Наприклад! Я звик щоранку першим ділом братися за основну справу, котра дасть максимальний довготерміновий ефект у моєму житті, та принаймі  першу годину займатися лише нею. Даний принцип називається Eat the frog in the morning first, про який багато говорить Брайян Трейсі. Лише це після п’яти місяців активної праці свого часу допомогло мені започаткувати власну справу і покинути небажану роботу.

Ось я трішки детальніше розписав про даний принцип та ще 9 ефективних технік у статті 10 фішок тайм менеджменту, які змінять ваше життя. Інтеграція позитивних звичок є зовсім непростим процесом, але плоди даних зусиль будуть підтримувати вас роками.

 

8) Компресія

А це моє улюблене. Тепер озирніться на всі пункти, подані вище. Визначення цілі – бажаний результат; Реконструкція – окремі дії; Вибір – мінімальна ефективна доза і закон Парето (80/20); Послідовність – від малого до великого; Мотивація – зовнішні зобов’зання; Грфік – розклад; Кодування – позитивна рутина.

Чи можете ви втиснути це все на одному листку паперу так, щоб роздрукувати і повісити на стіну чи навіть заламінувати і постійно носити з собою у якості «дорожньої карти життя»? Якщо ви достатньо сумлінно підійшли до опрацювання даних порад, то це вам вдасться.

Таким чином ви виведете власну формулу продуктивності, притримуючись якої зможете опанувати будь-яку навичку у максимально короткі строки та ефективно реалізувати чи навчитися будь-що. Ось моя формула продуктивності, котру я вивів для себе ще більше трьох років тому. Як показує життя, вона дійсно працює 🙂

А це підсумки учасників тренінгу Формула Продуктивності і їх власні формули, у якості одного зі фінальних ДЗ. Обов’яково ознайомтеся з їх висновками і виберіть ті методи, які можуть бути найдієвішими саме для вас.

Ну, а якщо ви хочете інтегрувати дані навички у своє життя, а відтак і зробити прорив у різних сферах вашого життя вже найближчим часом з моєю допомогою, то власне зараз одна з найкращих на це нагод. Всі матеріали тренінгу Формула Продуктивності систематизовані для ефективної самостійної роботи і готові до їх опрацювання вже зараз. Також до 15:00 неділі (08 лютого) діє знижка 35% відсотків на придбання курсу.

Формат, відгуки, процес та умови отримання доступу і решта деталей викладені на сторінці курсу.

***

.
А тим часом напишіть, який з методів, поданих вище, вам виявився найбільш дієвим.
Що працює краще, а що ні? Може хочете щось і від себе додати до цього алгоритму?

Support and Follow events in UkraineMore Info