Продовжуємо тематику подорожей Україною, а саме глибше занурююємося у найпопулярніший серед одноденних туристичних маршрутів Львівщиною – Золота Підкова №2.

Якщо Ви вже були на подвір’ї Золочівського замку поміж валів та бастіонів, відчули подих часу під час відвідин Підгірців з прекрасним палацово-замковим комплексом та із роззявленим ротом дивувались красі костелу Св. Йосипа посеред цього села, а Олеський замок вже повністю в’ївся після численних відео-трансляцій, передач і конкурсів з краєзнавства, то Вам цей маршрут обов’язково сподобається.

золота-підкова-2

Ця одноденна поїздка є альтернативою до давно протоптаного табунами туристичних груп одноденного маршруту «Золотої Підкови» Львівщини (частина 1 ), про який я писав у одному із попередніх постів.

Запрошую Вас проїхатися по менш відомих двох замках та одному монастирю неподалік Львова, які часто залишаються осторонь уваги пересічного туриста, хоча заслуговують бути постійно включеними в основний маршрут «Золотої Підкови».

***

Протягом дня ми відвідаємо грандіозні руїни замку в Старому Селі, мій улюблений справжній класичний замок у Свіржі та поспостерігаємо за буденністю монахів в Свято-Успенській Унівській лаврі. Це чудовий маршрут для тих, кого втомили юрби туристів і він зовсім не збирається платити за те, щоб подивитися на красу і дослідити частинку історії цього регіону, адже вхідних квитків ніде платити не треба 🙂

Варто зазначити, що раніше я вже писав про цей маршрут на ресурсі AutoTravel.ua (ось оригінал), але просто не можу не включити його в дану підбірку на сайті.

На даній карті мова йтиме про пункти 15, 16, 17. Тобто всі три об’єкти можна відвідати протягом одного дня, проїхавшись по Великій Золотій Підкові, поєднавши її першу частину і другу, про яку йде мова тут.

Тим не менше, якщо ви хочете провести свій день без гонки і десь впасти на класний пікнічок, то рекомендую сконцентруватися на одній половині. В даному випадку на менш заїждженій.

***

Отже поїхали досліджувати замки і не тільки…

Розпочинаємо зі Львова по вулиці Зеленій в Південно-Східному керунку. Ця вулиця є однією з найдовших в місті. Вона починається фактично в самому центрі і тягнеться аж на виїзд в сторону Івано-Франківська, перетинаючи кільцеву дорогу. Зауважте, що центр Львова знаходиться в такій собі ямі і Вам добрих кілька кілометрів доведеться підніматися вулицею Зеленою в її середній частині. Майже перед виїздом з міста зауважуємо червоні смуги обабіч проїзної частини. Так-так, це велосипедні доріжки. В-) Львівські керівники активно взялися пропагувати вело культуру в цьому найбільш європейському місті України.

Перетинаємо кільцеву і ми на дорозі, що прямує на Івано-Франківськ, Рогатин та Бібрку. Дорога практично відразу виводить нас на мальовниче плато. Справа минаємо перше досить велике село Давидів, а зліва відкриваються чудові краєвиди понад розлеглими полями. Десь там ще за Руських часів існувало одне з наймогутніших міст Київської держави Звенгород, про що свідчить меморіальний пам’ятник ліворуч від траси. Серед тих пагорбів, доречі, знаходиться одна з найвищих точок негірської частини України, гора Камула (471 м.)

1

 

Старе Село

Рівно через 7 кілометрів після перетну об’їзної дороги Львова бачимо вказівник на Старе Село праворуч. УВАГА!!! Нам не туди. Старе Село доволі довге і нічого тиркатися по ямах та баюрах, а краще звернути ще через 4 кілометра, де теж буде вказівник. Дорога приведе нас прямісінько під могутні стіни колишньої твердині. Паркуємся біля місцевого магазинчику після залізничного переїзду і гайда досліджувати руїни замку в Старому селі.

2

!!! Найкращий ракурс для фото можна отримати, обійшовши ставок, що залишився ліворуч перед залізницею. Трішки більше про сам замок тут.

***

Вертаємося назад на трасу, повертаємо вліво і рухаємося далі. Невдовзі дорога розділятиме навпіл село Залісся. Тут доволі часто місцеві мешканці виставляють по обочинах дороги на продаж овочі та фрукти зі своїх городів та садків. Не полінуйтеся зупинитися та спробувати одні з найкращих яблук та груш у світі.

Їдемо далі. Дорога досить крутим спуском йде до маленької долини, в якому компактно розташувалося містечко Бібрка. Цьому, до речі одному з найменших міст України, в 2011 році стукнуло 800. Тут зберігся старий історичний центр із будинками забудови попередніх століть. Щочетверга це напів-спляче містечко перетворюється в гамірний локальний центр, куди з’їжджаються мешканці довколишніх сіл на ярмарок. Це чудова нагода відчути місцевий колорит і поспостерігати за справжнім західноукраїнським ярмарком, які на жаль відходять у минуле, замінюючись сучасними молами у великих містах.

В центрі Бібрки звертаємо з головної дороги ліворуч, проїжджаємо містечко і прямуємо мальовничою горбистою місцевістю по придорожніх селах за вказівниками до Перемишлян…

***

Свірж

… як тут після чергового горбика, наче на долоні, відкривається беззаперечно одна з найгарніших картин нашої держави: ліворуч від дороги над озерцем гордо стоїть замок. Ця справжня середньовічна фортеця нагадує фрагменти з фільмів про Річарда Левине Серце та хрестоносців і є моїм улюбленим замком в країні.

Трохи вище на підйомі можна звернути вліво, щоб залишити авто і наблизитись до замку впритул. Таке враження, що замкові вотора зачинені ще з часів, коли турки постійно нападали на тутешні землі. Мені жодного разу не поталанило попасти, коли тут хтось є, хоча і зовні тут є на що подивитися. Галявина на березі озера є чудовим місцем для пікніку, а могутні стіни не дадуть Вам сидіти на місці допоки не обійдете їх навколо.

Свірзький замок

Свірзький замок

Ось трішки більше про замок у Свіржі. Ну що ж, поїхали далі…

***

Унів

Продовжуємо шлях далі і за пару хвилин виїжджаємо на головну дорогу. Направо вона, як і попередня, веде до Івано-Франківська, а нам в протилежну сторону до Перемишлян. В районному центрі звертаємо праворуч через місто і далі по тутешніх пагорбах дорога приведе нас до Унева (на багатьох картах може використовуватися стара назва села – Міжгір’я). Вказівник говорить про те, що до монастиря варто їхати праворуч через ціле село аж поки не попадемо на облаштовану автостоянку перед стінами святині.

Свято-Успенська Унівська лавра

Свято-Успенська Унівська лавра

Під час християнських свят тут буває досить людно, але інакше є чудова нагода поспостерігати за буденним життям ченців та насолодитися красою цього місця навколо Свято-Успенської лаври (детальніше).

***

До Львова звідси майже 50 кілометрів. Виїжджаємо по селу назад до головної дороги, де повертаємо праворуч. Всього через 6 кілометрів виїдемо на трасу Львів-Тернопіль, де повертаємо ліворуч і по прямій вертаємось до міста Лева.

Просто чудовий варіант для розслабленої одноденної поїздки, чи не так? 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info