Продовжуємо тематику подорожей Україною. З Львівщиною ми вже повністю розібралися. Ось,  чотири найкращі одноденні туристичні маршрути Львівщиною, а тепер діло піде за Закарпаттям, найзахіднішою з областей України, яка межує аж з чотирма країнами: Польщею, Словаччиною, Угорщиною і Румунією. Оскільки проживаю у Львові, то на Закарпаття вибираюся доволі часто.

Я б навіть сказав, що це і найбільш європейська область нашої країни. Де ще можна зустрітися стільки людей на велосипедах, села без свиней і курей та людей, в котрих майже точно є хтось з родичів, що працює у Європі. Тим не менше, як не дивно багато закарпатців їздять на заробітки у Москву.

Тут є гори, річка Тиса (я якій ви самі знаєте, чия кров тече), симпатичні містечка і традиційні села. А ще справжні замки та оригінальні дерев’яні церкви. Я звичайно не зможу описати весь цей край у одній публікації, але принаймні виділю те, що сподобалося, а мені, а ви вже зможете додати від себе.

***

Спочатку вже традиційно давайте глянемо на карту розміщення цікавинок.

Пропоную розпочати із Заходу, а саме з основного міста регіону.

 

Ужгород

Якось я вичитав у Lonely Planet, що Ужгород більше нагадує балканське містечко (ось мій тревел звіт з Балкан) ніж центрально-європейське чи зрештою українське. Ще б пак, циган тут більше ніж у будь-якому обласному центрі країни, а мікс української (дуже мало), російської, угорської, і словацької мов, що чути на вулицях, взагалі заставляє задуматися чи Україна це ще.

Серед місцевих цікавинок є замок, поряд з яким знаходиться місцевий скансен. Загалом центральна частина дуже навіть нічого – насправді гарно і приємно.

Річка Уж додає свого шарму протягом цілого року, але мабуть найвдалішим моментом відвідати Ужгород є час, коли цвіте місцева сакура, що зазвичай у другій половині квітня. Унікальне для нашої країни видовище.

Виїхавши з міста на північ, потрапляєте у широку долину, з якої видніється Невицький замок, що розмістився на одному із тутешніх пагорбів праворуч. Гріх, не заїхати, якщо вже будете в Ужгороді.

Також тут є циганське гето. Це звичайно не для всіх, але якщо ви любитель подібного хардкору, то запитайте в будь-якого місцевого, де воно знаходиться. Це практично у центрі. Буде цікаво 🙂

***

Якщо ви любитель різноманітних СПА, саун чи інших подібних процедур, то корисно буде заскочити в гірське село Лумшори, з котрого почалася мода на чани. Уявіть собі ситуацію: Люди варяться у величезних казанах з мінеральною водою, що підігрівається у свою чергу на вогні, а поряд шумить гірський потік, для охолодження розпарених тіл. Тепер дана послуга доступна у більшості карпатських сіл.

Для того, щоб спробувати справжньої мінеральної водички напряму із джерела, заїдьте у Поляну, де, окрім самої водички є ще купа пристойних готелів.

***

Мукачево

Беззаперечно другим найважливішим містом області є Мукачево, хоча для місцевих воно полюбе основне. Мукачево вже значно більше українське через свою наближеність до Великої України. Через місто проходять більшість транспортних шляхів та й розташоване воно більш центрально.

Ще одне класне європейське містечко середнього розміру, де буде чим зайнятися не один день. Ще б пак, у Мукачевому є чудовий замок Паланок, що століттями обороняв Угорщину з півночі, ряд костелів і церков, симпатична історична забудова центру, а також Свято-Миколаївський монастир.

Зовсім поряд, всього пару кілометрів на північ від міста є ще дві пам’ятки, варті уваги. Справжня фортеця у Чинадієво, …

… а також замок Шенборнів (тих самих, чий палац знаходиться у Відні).

замок-шенборнів

***

Берегове

Якщо хочете побувати в Угорщині та скуштувати справжнього гуляша, та не маєте візи чи просто влом стояти у чергах на кордоні, то завітайте у Берегове, центр угорської культури в Україні. Тут і в навколишніх селах більшість місцевих розмовляють угорською і вирощують виноград, з котрого згодом виробляють вино.

Щоб краще ознайомитися з угорською культурою в Україні, обов’язково завітайте в музей Берегівщини. Поряд є величезний готичний костел.

***

Хуст і навколо

А ви знали, що до 1991 року різні частини України де-юре були незалежними протягом певного періоду часу. Зокрема мова йде про УНР та ЗУНР після Першої Світової війни. А от Карпатська Україна проіснувала всього два дні (14-15 березня 1939 року) і була проголошена у Хусті.

Це доволі маленьке містечко, де сильно нема чого робити. Серед значних цікавинок хіба руїни замку на тутешній горі. От що насправді цікаво, так це Долина Нарцисів, де щовесни поле вкривається тисячами яскравих квітів.

А ще в ряді тутешніх сіл (Данилово, Крайниково, Стеблівка, Сокирниця, Олександрівка) збереглися унікальні дерев’яні церкви, подбні і до тих, що на протилежному березі Тиси в Румунській частині Мармарощини.

деревяна-церква

***

Карпати

Ну і яким же була дана стаття, якби я не згадав про Карпати, котрими вкрито більшість поверхні регіону, роблячи Закарпаття є найгористішою областю України.

На сході, неподалік Рахова, найвисокогірнішого міста України, знаходиться Географічний Центр Європи. Говерла теж своїми південними схилами спускається на Закарпаття, а найвисокогірніший зимовий курорт України Драгобрат тут же поряд. Звідси рукою подати до Буковелю і Прикарпаття.

Значно західніше вже практично на кордоні з Львівською областю (ось 4 найцікавіші маршрути) є гірське озеро Синєвир, а також полонина Боржава, на схилах якої розкинувся гірськолижний комплекс Пилипець і водоспад Шипіт.

Якщо ви любитель зимових видів спорту, то у пригоді стане окрема стаття – Куди зимою поїхати кататися в Україні на лижах чи сноуборді.

***

Закарпаття, беззаперечно є одним із найцікавіших регіонів країни в туристичному плані. Я залюбки приїжджаю туди знову і знову. Звичайно, це не повний список  цікавих місць, тому, якщо маєте чим поділитися, сміло записуйте у коментах свої улюблені точки. З радістю відвідаю і їх 🙂

А ось в придачу список решти цікавинок Закарпаття від моїх колег з igotoworld.com.

Support and Follow events in UkraineMore Info