Продовжуємо розглядати різноманітні туристичні точки нашої країни і цього разу зупинемося на Буковині. Якщо хто не в курсі, то мова йде про Чернівецьку область і «найспівучіший» край України.

Не зважаючи на те, що це найменша зі всіх областей, густота різноманітних цікавинок тут одна із найбільших. Завдяки своєму географічному положенню (на межі Галичини, Великої України, Румунії і Молдавії) цілий регіон є одним із найбільш багатих на культурну й історичну спадщину.

буковина (15)

Найкращою базою для дослідження Буковини є місцева столиця – Чернівці, а відвідати кожен куточок області можна без проблем в межах одноденних радіальних поїздок, тому власне і від цього відштовхуватимемося у даній статті.

***

Як завжди, у постах такого формату для початку надаю карту, описаних нижче місць.

 

Чернівці

Друге по величині місто Західної України (після Львова), друге за значущістю і може навіть перше за красою в цілій країні. Принаймні так вважають місцеві і повірте з ними є про що подискутувати. Чернівці справді є окрасою нашої країни.

буковина (1)

Тут збереглася значного розміру історична забудова, котра по своєму розмаху поступається лише мабуть тому ж таки Львову. Є площа Ринок з Ратушею, купа храмів (серед яких Вірменська церква, Єзуїтський костел, Миколаївський “п’яний” собор etc), драматичний театр та інші.

буковина (8)

Взагалі центрі міста дуже і дуже симпатичний з багатьма мальовничими вуличками і площами. Варто зазначити, що основна частина розкинулася на доволі крутому схилі, тож, блукаючи Чернівцями у вам доведеться постійно дертися вверх або спускатися вниз чи принаймні траверсувати.

буковина (3)

буковина (4)

Окрасою міста є будівля Чернівецького університету, що раніше виконувала  функцію резиденції митрополитів Буковини і Далматії, котра тоді, як Галичина чи Закарпаття, входила до складу Австро-Угорської імперії.

буковина (6)

буковина (5)
буковина (7)

В місті достатньо кафе і ресторанів, сюди зручно добиратися поїздом зі всіх частин України, тому, як я зазначав вище, це чудова база для дослідження регіону, оскільки подивитися тут є на що.

***

Хотин

Якщо ви хоч інколи вмикаєте телевізор (чого я не рекомендую – ось чому), або користуєтеся інтернетом, то вже точно бачили світлини цієї фортеці, чиї стіни фігурували у численних історичних фільмах.

хотин

Розташувавшись на березі Дністра, з протилежної сторони вже Хмельницька область, а всього за 20 км далі на північ неповторний Кам’янець-Подільський. Раз ви вже доберетеся до Хотина, то щиро рекомендую відвідати і Дністерський каньйон (ось найбільш рибні місця, куди можна добратися на авто).

***

Якщо ж з Чернівців податися основною дорогою на північ, то потрапите у Тернопільську область. Першим містечком будуть Заліщики, але не поспішайте, переїжджати через міст, що височіє над Дністром.

Буквально за кілометр до мосту зверніть у село Хрещатик і доїдьте до кінця у напрямку ріки. Перед вами відкриється така панорама. Беззаперечно один із найіконосніших пейзажів у нашій країні.

буковина (12)

Вигляд йде на Заліщики, що вже у Тернопільській області, але точка огляду ще у Чернівецькій. Якщо я десь мотаюся неподалік, то завжди заїжджаю сюди, щоб набратися енергії і позитивного настрою, запалу від чого вистачає на тривалий період.

Поряд ще є церква з монастирем, що додає ізюминки цьому надзвичайному місцю.

буковина (9)

Додам, що на півдні Тернопільщини є пару руїн цікавих замків, які гріх пропустили, раз вже будете тут неподалік. Ось окрема стаття про замки півдня Тернопільщини.

***

Назва «Буковина» очевидно походить від слова «бік», «край» і так далі. Зрештою так воно частково і є. Регіон завжди перебував біля кордонів різних держав. Навіть сучасні межі Чернівецької області значно відрізняються від оригінальних меж Буковини, що південною своєю половиною знаходиться у сусідній Румунії.

Свого часу тут оселилися старовіри, котрі тікали за межі Російської імперії. На самому півдні області, є пару сіл, де ще досі проживають представники цієї форми Православ’я. Найвідомішим з них є Біла Криниця, де збереглася мальовнича церква.

буковина (13)

Також вартує прогулятися селищем і просто подивитися на побут місцевих мешканців, які українською і досі практично ні слова не в’яжуть.

буковина (14)

До слова, велика община старовірів знаходиться також у Вилковому, що на півдні Одещини.

***

Також окремо варто відвідати вражаючий монастир у Молниці, що за 25 км на південний-схід від Чернівців у сторону райцентру Герца. Потрапивши туди, складно повірити, що подібний комплекс може існувати десь на периферії. В мене аж щелепа відвисла, коли потрапив туди вперше.

молниця

Побувавши вдруге, теж був не під меншими враженнями. Тут постійно виростає нова споруда, територія чудово доглядається і загалом панує порядок. От би нам в публічному секторі управління так. Ось окрема стаття про цей монастир, що з легкістю потягне на цілу лавру.

***

Підсумовуючи скажу, що це не вичерпний перелік місцевих цікавинок регіону. Левова частка Буковини знаходиться у горах, куди я так і не спромігся ще добратися, хоча дуже цікаво як виглядають тутешні Карпати.

.
Ну а решта за вами. Що ще цікавого можна побачити на Буковині? Куди
варто поїхати і на що звернути увагу? Поділіться, якщо маєте що сказати!

Support and Follow events in UkraineMore Info