По мірі того, як збільшується мій вік і розвивається блог, все більше і більше людей підколюють, типу: “Ну-ну, подивимося, як ти будеш подорожувати, коли у вас з Мартою з’являться діти”. Чесно кажучи, не знаю, але думаю, що сильно нічого змінитися не повинно. Це лише технічне питання.

От Інна Морозова вже не перший рік подорожує з чоловіком і двома дітьми та знає, що і як потрібно робити для того, або звести труднощі сімейного пересування на нівець. Власне, щоб поділитися власним досвідом, вона і написала цей гостьовий пост. Далі прямим текстом від Інни:

10 родительских лайхаков для перелетов с детьми - фото укр

Мене звати Інна Морозова. Я Сімейний Консультант, психолог розвитку, блоггер та мама двох діточок – синочку зараз п’ять років, а дочці – два. Всією сім’єю ми подорожуємо, ведемо проект “Быть родителями – это просто!” – про відносини в парі, про те, як виховувати дітей, про здоров’я у сім’ї та про подорожі з дітьми.

***

Ми почали подорожувати, коли дочці тільки-тільки виповнився рік, а до цього були просто виїзди в різні місця. Наприклад, ми подорожували на авто місяць по Криму, ночуючи на березі в палатці з 8-мимісячним сином.

Як же просто та легко подорожувати з дітьми?

І питання, яке задають майже всі – що важливо взяти з собою в поїздку, а що виявиться непотрібним.

Сьогодні я зупинюсь на перельотах з дітьми – 10 важливих моментів, які потрібно врахувати, коли ви збираєтесь подорожувати з маленькими дітками.

Починаємо!

 

==1==

Рюкзак

Перше, що вам точно знадобиться – це правильний рюкзак. Це важлива річ як ручна поклажа з самими необхідними речами, так і в аєропорту чи при прогулянках з дітьми в різних, самих несподіваних місцях. Наприклад, потрапивши в громадський туалет з дитиною на руках – сумка весь час хоче кудись впасти з плеча, а притикати на не дуже чисту підлогу не хочеться. Тут рятує рюкзак на спині з самим необхідним на всі випадки.

Не буду заглиблюватись у варіанти вибору самого рюкзака – але скажу, на що варто звернути увагу при виборі. Це хороша ергономічна та “дихаюча” спинка, і ремінці, котрі можна застегнути попереду. Це допоможе вам при необхідності довгого носіння рюкзака на плечах та одночасного підйому-переносу дитини на руках.

При складанні рюкзака в літак скоріше всього ваших речей там буде мінімум – наприклад, у мене це ноутбук, документи та гроші, шарф-палантин, мінімальний набір косметики. Всі зарядки, батарейки та інші аксессуари до девайсів звичайно в багажі або в рюкзаку чоловіка.

Про наповнення рюкзака дитячим в літак – нижче.

 

==2==

Шарф-палантин

Думаю, ви здивувались – чому шарф я віднесла до необхідних речей в перельоті з дитиною?

Широкий жіночий шарф-палантин із міцної бавовни – просто необхідна річ з мого досвіду. Його добре постелити на шкіряне сидіння для місця “поспати” дитинці, це чудове покривало, якщо прохолодно, це подушка під голову малечі, що заснула чи така собі фіранка від сонця, якщо треба закрити дитинча.

Іще це непогана іграшка – моя дочка любить в нього замотуватися, щось ховати, можна зробити халабуду. Ось до речі підбірка з 21 умови, що необхідні для самостійної гри дити. (оформлена мною у форматі інфографіки і точно стане вам у пригоді).

постер 5 спойлер укр

Ну і інколи я використовую такий шарф, як слінг – просто зав’язати вузлом на плечі і туди дитину – інколи швидше зробити так, ніж діставати ерго-рюкзак.

*відразу відповім, чому б не використовувати слінг на ці всі випадки – тому що я сама люблю носити шарфи – тобто використовувати його за призначенням, крім того, в мене їх декілька зазвичай, а слінг таку функцію не виконує 🙂

 

==3==

Рюкзак-переноска для дитини (ерго)

І ми плавно підійшли до рюкзака-переноски для дитини. Оптимальний вибір – це ерго-рюкзак – з ним можна подорожувати вже з шести місяців дитини.

Відразу позначу, що тут ви не знайдете рекомендацій по вибору коляски – так як наші діти не знають, що це таке 🙂 Нам було набагато простіше перенести малюка де потрібно, ніж возитися ще з одним девайсом. Та й ходити діти починають активніше, коли немає варіантів )))

 

==4==

Вибір перельоту

10 родительских лайхаков для перелетов с детьми - фото 3

Тепер по вибору перельоту, коли у вас маленька дитина.

Перша порада – намагайтеся купляти перельот “в ніч” – тоді вам не потрібно буде розважати малечу в закритому просторі декілька годин.

Якщо ж потрібно летіти в інший час, то ось вам ще кілька порад:

  • якщо перельот ранковий – розбудіть дитину раненько – нехай збирає речі з вами. Малюк з радістю “включиться” в передпольотну біганину  і буде зацікавлено спостерігати чи активно “допомагати”. А потім – доспить в літаку.
  • якщо у вас попереду денний перельот – змістіть сон дитини саме на нього. Як би малюк не хотів спати до – намагайтеся розважити його в аеропорту – повірте мені, набагато легше погуляти-подивитись цікавинки, ніж придумувати нові розваги в літаку.
  • перельот вечірній – по можливості не вкладайте спати дитину вдень. Тоді в літаку дитинча засне одразу, і можливо, вже до ранку. Вам залишиться тільки перенести малюка після прильоту.

 

==5==

Батьківський відпочинок під час польотів з дітьми

Запам’ятайте важливий момент – спіть самі тоді, коли спить дитина. Вам буде потрібна надувна подушка на плечі – вона врятує, коли малюк спить на руках.

Переліт з дитиною – не сама бадьорлива справа. І якщо не відпочивати, а намагатися подивитись фільм чи поговорити, то коли прокинеться ваше чадо – ви можете несподівано відчути роздратованість та втому, та навіть злість. Щоб цього не трапилось – намагайтесь поспати, коли є така можливість.

==6==

Чим займати дитину в літаку

Але коли перельот довгий, все одно буде період, коли дитина не спить – і тоді виникає питання – чим же займатись?

У нас були перельоти з двома діточками на протязі шести годин в одному літаку, а потім в той же день ще чотири години – другий.. І тоді тема нашого “легкого батьківства” та “самостійних ігор” нас врятувала – ми взяли з собою точно те, що нам і знадобилося.

постер 6 спойлер укр

Старшому – якісна розмальовка-вирішалка дитячих ребусів з історіями, картинками та наклейками, до неї маленький набір олівців. для обох дітей додатково – просто чисті листи паперу А4 та для молодшої набір воскової крейди – малишні вона подобається більше, ніж олівці.

Далі по іграшкам – кілька маленьких машинок для хлопчика та улюблена лялька для дівчинки. Якщо діти привчені грати самостійно – на півгодини-годину розваг цього достатньо.

І по іграшкам це все – інші пластикові, дерев’яні, граючі, стрибаючі і такі подібні штуки не потрібні! Діти граються ними самостійно недовно, а місця вони займають немало.

Тепер “іграшки-не зовсім іграшки” із арсеналу наших ідей для самостійних ігор – мотузка довга + кілька коротких, пару тонких шнурків, невеличкий бавовняний мішечок чи два з дріб’язком, який можна втрачати – кришечки від пластикових пляшок, великі гудзики, намистини, квасолини чи горох, може ще щось придумаєте.

Ідей, что з цим робити – масса, більшість я описала в своїй книзі “135 идей для самостоятельных игр ребенка”. Декілька очевидних варіантів – це фасовка, пошук в мішечку загаданного, надівання намистин та гудзиків на шнурки, катання гудзиків по столу, зав’язування вузлів, аєрохокей на столі зі старшим (кришечки та горох), будування домівки – мотузка + шарф)

І важливо не видавати все одразу – по іграшці, по ідеї. І змінювати сидячі ігри на активні – побігати, покатати по проходу машинки.

==7==

Одяг

По самому набору одягу в поїздку нічого не скажу – звичайно це залежить від країни, в яку ви прямуєте.

Але основа-основ в літаках – це натуральні дихаючі тканини та одяг, що не перешкоджає руху. Краще не джинси – частіше всього в них не зручно бігати по салону, повзати по проходу чи лазити по кріслу.

10 родительских лайхаков для перелетов с детьми - фото 2

Якщо ви сідаєте в літак в теплому одязі – краще взяти змінний та перевдягнути дитину.

Чи з самого початку вдягаємо, використовуючи принцип “капусти”, тобто вниз легкий одяг, зверху тепліший и тепліший. Коли потрібно – знімаємо шар за шаром зверху чи знизу (до речі цим не зручні комбінезони – не можна зробити “трохи легше” – або в ньому паритись, або без нього вдягатись) – ось така “капуста”.

Обов’язково дві зміни одягу в літак на довгий переліт – на всякий випадок. Оптимум для хлопчика – футболка з рукавом та довгі шорти чи м’які штанці, для дівчинки – плаття-футболка і ті ж довгі шорти чи панталончики.

Чому бажано довгі шорти, що закривають коліна? Навіть шестилітка інколи граючись повзає по літаку з машинкою, що вже говорити про малечу. А забороняти – собі ж гірше – втримати дитину на кріслі – це та ще розвага для вас.

 

==8==

Їжа

Запам’ятайте, в будь-який літак з маленькою дитиною можна взяти для неї їжу та напої. Так що користайтеся таким шансом, щоб взяти перекуси чи замінити літакову їжу.

“Правильні” перекуси насичують та розважають!

Ось вам кілька ідей.

У нас це:

  • кукурудзяні пластівці – ви можете відпочивати, поки діти будуть хрустіти ними всі півгодини. На довгих перельотах дуже нас виручали.
  • порізані на невеликі шматочки яблука в контейнері. Чому не цілими? Діти часто погано пережовують і можуть наковтатися великих кусків – раптом заболить животик?
  • банани. Старшим – нехай чистять самі – теж розвага. Малечі – даєте ложку і допомагаєте відколупувати шматочки. Теж весела гра та розтягується надовго!

А у вас є подібні ідеї? Поділіться!

 

==9==

Напої

Тут дуже проста порада – давати тільки воду. В перельоті вода дуже потрібна організму, а соки чи чай зовсім її не заміняють.

Крім того, перельот – це все ж таки стресс. І можливі несподівані збої в роботі маленького животика – тому краще не ризикувати. Вода корисна та ніяк не зашкодить.

 

==10==

Важливий дріб’язок в дорогу

Ми майже заповнили наш рюкзак – одяг, їжа, вода, іграшки. Залишився всякий дріб’язок, та він не менш важливий.

Перше, що я б порадила мати батькам в дорозі – це столовий наборчик – легкі  складувані ложка-вилка. Доволі часто використовуються за призначенням та ще й непогана іграшка!

Ще, звичайно, для малюка вам знадобяться підгузники та серветки сухі і вологі.

Далі раджу брати кілька пластикових пакетиків – для сміття, підгузників, покласти недоїджений кусочок чогось і таке інше.

Із засобів захисту-лікування – активоване вугілля, маленька баночка перекису водню (перелити для літака) та пластир.

mother and child look through the window of the airplane

====

ОРЕСТ: Я наразі без дітей, але чим далі, тим більше усвідомллю з чим мені доведеться стикнутися при необхідності виховання потомства і бажання продовжувати активно подорожувати. Тут вже потрібен буде Тайм Менеджмент 99+ ступеня, ну і звичайно навички забавлання дітей. Мабуть одним із найважливіших вмінь є можливість створити умови, в яких дитина буде гратися самостійно. Ось власне інфографіка (клацніть, щоб завантажити) Інни може неабияк допомогти.

.
ІННА: На мій погляд, цих фішок достатньо, щоб спокійно і весело перетнути океан!
На цьому прощаюсь та чекаю ваших коментарів – що б ви додали в мій списочок?

Support and Follow events in UkraineMore Info