Україна багата на різноманітні пам’ятки. Я вже потроху почав розкривати область за областю, показуючи ті точки, у яких побував сам. Наразі мова йшла про Львівщину, Закарпаття, Прикарпаття, Буковину і Тернопільщину (Південь, Північ) і Чернігівщину. Окремо можна виділити територію навколо Кам’янця-Подільського.

Ну а тепер настала черга Волині у вузькому значенні цього слова, а саме Волинської області. Якщо хто не в курсі, то це одна із двох областей України, де назва походить не від основного міста регіону, а власне від її історичного значення. Ще одною такою є Закарпаття.

***

Ось карта по описаних нижче місцях.

 

Луцьк

… столиця області. Чесно кажучи, «Луцька область» зовсім би не звучало, чи не так? 🙂

Це одне з найдревніших міст України, де збереглося немало архітектурно-культурних пам’яток. Окрасою міста є величний замок Любарта, який ви також можете бачити на 200-гривневій купюрі. Зовсім недалеко  стоїть лютеранська церква, що чітко вирізняється своєю західно-європейською архітектурою.

Найекстравагантнішою спорудою міста є будинок місцевого скульптора Миколи Голованя, що знаходиться на березі ріки неподалік лютеранської церкви. Детальніше про нього за лінком, а тут лише фото. Такий собі місцевий Гауді (не впевнений чи пан Микола любить, коли його так називають)…

Вся тамтешня територія відноситься до старої частини міста і складається переважно з низької приватної забудови. Цікавим вкрапленням є місцева синагога, що залишилася стояти тут з 17 століття, а також Ринкова площа, з оригінального вигляду якої вже мало що залишилося.

Сучасне місто знаходиться трішки північніше тоді, як південні і західні терени старої частини заповнені розливами ріки Стир. В центрі Луцька все за типовим радянським манером. Прямі широкі вулиці і будівлі 50-80х рр. Окремо варто згадати про симпатичну пішохідну вулицю Лесі Українки, що з’єднує старе і нове місто. В принципі це добра точка для відвідин на пару днів.

***

Олика

Всього 40 км на схід від обласного центру в сторону Рівного знаходиться селище Олика. Воно стоїть навіть не на основній дорозі. Чесно кажучи, я тут не був, але з опису і фоток розумію, повинно бути доволі цікаво. В Олиці зберігся цілий замковий комплекс 16 ст.

***

У протилежну сторону від Луцька (всього 12 км) при дорозі на Ковель у селі Рокині є маленький, але симпатичний скансен – Музей історії сільського господарства Волині, де бажаючі можуть побачити парочку традиційних українських хатинок з сільгосп приладдям у них.

*** 

Берестечко

Всі ми чули про доленосну битву козаків з поляками під Берестечком, коли армія Богдана Хмельницького зазнала поразки. Дана подія неабияк вплинула на подальший розвиток історії України і хто б знав як би виглядала наша держава, якби тоді перемогли козаки.

Власне тут знаходиться меморіальний комплекс Поле Берестейської битви.

***

Володимир-Волинський

Колись столиця Володимирського князівства, а тепер простенький райцентр. З минулої слави тут залишився хіба Успенськй Собор, зведений ще князем Мстиславом у 12 столітті, а також залишки валів древнього руського міста.

Є ще парочка інших церков та костелів. Зрештою тут є сенс зупинитися на обід і невелику прогулянку, якщо їхатимете зі Львова на Шацькі озера.

***

Шацькі озера

… беззаперечно найвідоміший об’єкт Волині. Шацькі озера є чудовим місцем для відпочинку на природі. Найбільшим серед них є озеро Світязь. Воно ж і найглибше в Україні. В літній період тут є можливість займатися різними водними видами спорту: від кайт серфінгу до ходіння на яхті та ін.

Багато хто полюбляє озеро Пісочне поряд з яким приїжджаючі розбивають наметове містечко. Свого часу літом я тут частенько зависав.

Загалом весь регіон Шацьких озер є прикольною місцевістю для того, щоб познайомитися з типовою для північної України місцевістю: густі ліси, непрохідні болота і чисте повітря.

***

Як бачите, зовсім мало я знаю про Волинь, хоча це так поряд 🙂
А які ще цікаві об’єкти на території області порекомендуєте ви?

Support and Follow events in UkraineMore Info