­

Марта

Автор: Марта Троцюк

Будучи фотографом ще задовго до того, як я почала активно подорожувати, я мала досить чіткі уявлення про тревел фото. Скажу вам чесно, теорія без практики – це супер мало, і мої перші мандри дуже добре це підтвердили. Ні, я не робила грубих помилок із «заваленим» горизонтом і стовпом посередині кадру, навпаки, мої фото були правильні, але, водночас, схожі на мільйони інших.

Наразі я відвідала 37 країн за останні чотири роки (Орест вже відвідав 60). Моє уявлення і мистецтво у фотографії за цей час дуже еволюціонувало. Уявіть собі, що ви мандруєте мінімум 180 днів на рік. Ви не сидите у якійсь одній країні, а саме активно пересуваєтеся по нашій планеті. Кожен день – це нові «декорації», звуки, запахи, смаки, люди, емоції. Все це лавиною навалюється на вас і мозок зі всіх сил намагається якось справитися.

Я не знаю, що б я робила без свого фотоапарату. Він мій зовнішній жорсткий диск пам’яті. Саме під час активних подорожей я зрозуміла як потрібно якісно колекціонувати свої спогади за допомогою камери.

У цій статті я поділюся з вами власним досвідом та дам цінні поради щодо тревел фотографії.

Перш за все, щоб робити дійсно хороші фото, такі, при перегляді яких у інших не виникатиме відчуття, що це невдале намагання скопіювати National Geographic, вам потрібно дуже мало.

Головною складовою будь-якої фотографії є емоція вкладена у неї. Якщо картинка не показує нічого, що провокувало б цю емоцію, вона пуста. Це дуже філософське і обширне питання, на яке добре дискутувати за чашкою чогось у фотоклубі, що я з радістю зроблю, якщо у когось буде бажання.
 

А зараз давайте перейдемо до більш практичних порад, та грубих помилок, яких варто уникати, коли ви фотографуєте у подорожах.


не фотографуйте1
.
Одна з найчастіших помилок – це коли ви присутні практично на всіх фотографіях з подорожі. Не зловживайте цим! Нікому крім вас не буде цікаво дивитися такі фото, а ви закриватимете собою дійсно варті уваги речі.

2. Пам’ятники і музейні експонати навряд подарують вам спогади про незабутні моменти з вашої подорожі. Шукайте цікаві «живі» речі. Це можуть бути як люди, так тварини або рослини,  щось, що розказуватимепро те місце, де ви перебуваєте.(місцеві фрукти і спеції, крам, який продають місцеві жителі, рослини притаманні даному регіону і т.д.).


правила фотографії3.
Не фотографуйте все на рівні очей, спробуйте переміщувати вашу камери вище або нижче. Таким чином те, що ви фотографуєте буде набувати оригінальності.

4. Фотографії окремих деталей можуть сказати набагато більше, ніж загальний план.

5. Будьте оригінальними, не повторюйте сценарій з автобусом і туристами, які на 2 хвилини вискакують, щоб сфотографувати одинакові, нікому вже не цікаві фотографії.

6. Якщо ви вже і перебуваєте на автобусній екскурсії, шукайте цікавий ракурс, експериментуйте з переднім і заднім планами, кольорами та об’єктами, що попадають у кадр.

7. Спробуйте знайти час, щоб записати кілька нотаток про події дня і про свої емоції. Це допоможе вам систематизувати в подальшому ваші фотографії, написати якісь ключові слова до них, або навіть маленький опис з вашими враженнями від місця.

8. Дослідіть закони та культуру поведінки у країнах, які ви плануєте відвідати. У деяких з них може бути незаконно фотографувати людей без їхньої згоди. Також бувають вірування або звичаї, які не одобрюють фотографію. До прикладу, аборигени у деяких місцевостях вважають, що їх душі потрапляють в полон, коли їх фотографують. Смішно, але факт.

9. Є певні ситуації, в яких зйомка зі спалахом, може бути недоречною. Спалах, зазвичай, не освітлює більше, ніж на декілька метрів, тому фотографувати все підряд зі спалахом непрактично,  так як садить швидко вашу батарею, турбує інших та ще й може зіпсувати якісь старовинні речі (фрески, картини).

no camera

10. Звертайте увагу на знаки заборони «Не фотографувати», особливо коли ви відвідуєте якісь святі місця, церкви чи інші релігійні установи.  Або під час певних ритуалів чи процесій. (Увага, я не сказала «Не фотографуйте», а саме «Зверніть увагу» ;-))

11. Дороге обладнання приваблює крадіїв, особливо у деяких країнах і особливо у туристичних місцях. Орест таким чином позбавився фотоапарату і ще декількох речей, коли його пограбували у Мексиці. Не варто  надміру хизуватися вашою камерою. Якщо ви витягуєте фотоапарат з сумки, оберніть ремінець на зап’ясті кілька разів і міцно тримайте його в руці. Не раджу також, особливо у туристичних місцях, ходити з камерою на шиї, це приваблює крадіїв-мотоциклістів. Фірмові сумки для фотоапаратів привертають увагу до того, що лежить у них, можливо буде безпечніше тримати камеру в звичайному рюкзаку чи сумці, обклавши її, для пом’якшення, одягом.

Також я не можу не зачепити питання фотографії людей, адже саме це є невід’ємною але і найскладнішою складовою тревел фото.

Чи потрібно питатися дозволу у людини перед тим як її сфотографувати? – мене часто запитують саме про цей нюанс. Тут немає однозначної відповіді, та є порада: Якщо ви хочете зберегти щирість моменту і, в результаті, фото не буде спотворювати чи принижувати людини, намагайтеся сфотографувати непомітно. Але якщо ви сумніваєтеся, що вам вдасться залишитися непомітним, або ви хочете зробити більш особистісний портрет, та ще й цікаво поспілкуватися, тоді сміливо підходьте до людини і питайте дозволу.

не фотографуватиНайгірше, що може статися – це негативна відповідь. Все залежить від дуже багатьох факторів, та швидше за все, люди будуть посміхатися і кивати головою в знак згоди.

Як же правильно діяти, якщо вам дали згоду? Не нав’язуйтеся надто сильно, спробуйте зробити декілька кадрів. Часто ви побачите, що людина на фотографіях виходить скутою, видно, що соромиться, або їй не зручно. В такому випадку важливо розрядити атмосферу. Ви можете показати їм їхні фотографії на екрані вашого фотоапарату, розказати щось цікаве, смішне. Для вас буде дуже корисним вивчити декілька іноземних слів, місцевому населенню це точно сподобається.

Ловіть маленький список того, що цікаво фотографувати у подорожах:

  • Будинки
  • Пейзажі
  • Місцеве населення (під час якоїсь їхньої активності)
  • Попутніх людей, з якими будете знайомитися
  • Їжа та напої
  • Готелі
  • Транспорт
  • Ринки / Магазини
  • Вуличні сцени (стріт фото)
  • Цікаві вивіски, дорожні знаки, елементи архітектури
  • Себе (поодинці та з іншими)
  • Притаманні цій території рослини та тварини.

Та набір мінімум, який я порадила б взяти з собою у подорож:

  1. Цифровий фотоапарат + зум об’єктив
  2. Захисний, а ще краще поляризаційний фільтр
  3. Легкий штатив
  4. Мікрофібра для очистки оптики
  5. Сумка для фотоапарату

Все вище написане я зрозуміла саме під час активних подорожей та завжди використовую кожен раз коли у дорозі. Ці маленькі і, нібито, дуже очевидні речі, якісно покращать ваші  фотографії та сам процес зйомки.

Якщо говорити про зворотню сторону медалі, так звану «ізнанку тревел фото» – як сказав би мій вчитель, тут є свої небезпеки та неприємні нюанси. Я стикнулася з проблемою, коли набридає тягати фотоапарат з собою і зовсім пропадає настрій до фотографії. Чому? Все просто, зникає мотивація і стає лінь.  Фотографувати – це велика робота, так само, як і творчий процес. Як в роботі так і в творчості є спади, коли стає байдуже.

hЩоб справитися з цією проблемою я знайшла додаткову мету для своєї тревел фотографії. Так народився онлайн семінар «Travel Photography. Спогади в кишені», декілька статей на моєму блозі на дану тематику, а згодом і мій проект «I Asia», який я активно розвиваю зараз. 

***

Фотовиставка “I Asia”
vjsgmzdr5qd4630bmuli

Метою проекту є саме популяризація подорожей та якісної, незвичної тревел фотографії. Також я намагаюся показати людям, що можливо фотографувати цікаво та ділитися своїми фото не тільки в соц. мережах, а роблячи виставки і дозволяючи глянути  фотографії на фотопапері в затишній атмосфері галереї та поспілкуватися з автором вживу.

В багатьох країнах для таких творчих, некомерційних проектів є підтримка, fundraising. Всі бажаючі, всі хто вірить в ідею, всі хто хоче підтримати автора можуть долучитися. Я також створила схожу кампанію і вірю, що зможу її успішно здійснити, організувати виставку і подати хороший приклад всім митцям, котрі думають, що виставка та власні проекти – це неможливо. 

За підтримку автор кампанії дає подарунки, так я з радістю ділюся своїми фото.  Якщо вам цікаво почитати більше про мій проект і, можливо, посприяти його втіленню в життя, ось лінк: Я Азія. Незвична тревел фотографія”

Я буду вдячна за будь-яку допомогу. Навіть ваше поширення у соц. мережах буде дуже важливим і суттєвим (Ось лінк для поширення: http://igg.me/at/PMwIGYbLurQ/x/10534366).

Якщо у вас є ідеї, свої фото з Пд-Сх Азії, можливо, ви хотіли б взяти участь у відкритті в якості помічника, чи провести якийсь перформенс, який був би в тему виставки, будь ласка, пишіть мені.

Також, якщо у вас є питання по тревел фотографії, вам цікаво дізнатися більше про технічні нюанси чи про те, як швидко обробити фото з подорожі, можливо ви хочете потрапити на відкриття виставки, яке відбудеться у Львові, також не стидайтеся писати у коментарях знизу. Я надам всю необхідну інформацію.

І пам’ятайте, потрібно фотографувати зі смаком і з задоволенням та вірити у свої мрії. Подорожі – це прекрасно,  а тревел фото – це ваші спогади про найяскравіші миті вашого життя. Робіть їх правильно!

Support and Follow events in UkraineMore Info