*** Оновлено 16/02/2018

Ось свіженьке інтерв’ю , яке ми записали з Іваном недавно.

У цьому відео йдеться про (похвилинно):

  • 00:00 – Інтро
  • 00:53 – Знайомство з Іваном
  • 02:46 – Де він побував і чому вирішив повернутися в Україну
  • 05:15 – Як тобі вдається поєднувати подорожі з роботою?
  • 07:14 – Який твій бюджет на подорожі у різних країнах?
  • 09:33 – Яким чином оточення вплинуло на твій розвиток?
  • 13:37 – Магічна формула успіху від Івана Боброва
  • 16:20 – Перші кроки Івана у бізнесі та перші гроші онлайн
  • 18:20 – Найефективніші методи просування онлайн для мовників
  • 20:59 – У чому полягає твоя методика вивчення іноземних мов?
  • 28:19 – Резюме і запорука успіху в досягненні експертності

***

Рідко коли випадає нагода чітко прослідкувати професійний шлях людини від самих витоків, зафіксувавши прогрес на кожному етапі. Але це саме такий унікальний випадок. Такі історії просто не можуть не надихати! Але ще більш важливим є той сигнал, який вони у собі несуть – нема чого розмінювати себе на дрібниці, а варто намагатися рухатися за мрією. Рано чи пізно вона все одно вистрілить.

У цій статті хотів би поділитися з вами кейсом Івана Боброва (2013-2018), яскравого молодого хлопця з Броварів, який ще деякий час тому був звичайним студентом-біотехногом, а зараз фактично “додає людям нових життів”. Іван поліглот і допомагає клієнтам опановувати іноземні мови.

Скільки мови ти знаєш – стільки разів ти людина!

Зараз Іван веде популярний фейсбук-блог на тему вивчення іноземних мов. Він активно працює зі своїми клієнтами, як у груповому форматі, так й індивідуально, проводить вебінари, піднімає інші ініціативи, а також вільно подорожує світом.

Але так було не завжди. Історія Івана Боброва…

Як і кожному професіоналу, йому довелося крок за кроком пробивати перед собою шлях “крізь терни до зірок”. А починалося все наступним чином (принаймні, коли  Іван потрапив у радар мого поля зору)…

***

2015 рік

Перед тим, як копнути саме зародження, давайте на хвильку перенесемося у (2015 рік). Ось скріншот з одного із недавніх повідомлень Івана у соцмережах.

іван-бобров-скрін

А тут власне фото записів Івана, про які йде мова у публікації.

іван-бобро-вправа

Ну, а тепер повертаємося до витоків…

***

2013 рік

Десь восени 2013 року до мене написав один хлопець, проявляючи бажання долучитися до курсу TraveLEarning, який я проводжу час від часу. Чудово! Ось, сторінка, форма реєстрації. Оплачуй і починаємо працювати, згідно програми. Все просто, чітко і зрозуміло.

Не знаю, що тоді трапилося, але з тих чи інших причин Івану не вдалося приєднатися до курсу. Ну, що ж! Як казав Річард Бренсон: “Бізнес можливості (а відтак і клієнти), наче автобуси – завжди буде наступний”! Мені звичайно прикро, що людина не використовує можливостей тоді, коли вони підвертаються, та й кожним учнем і клієнтом я сильно дорожу, але нема на то ради 🙂

Чесно кажучи, доволі часто доводиться спостерігати, як люди чекають вказівки з небес, щоб почати діяти. Як би там не було, але до будь-яких етапів потрібно дозріти. Практично ніщо у нашому житті не відбувається випадково.

***

2014 рік

Пройшло півроку! Іван долучається у весняний потік курсу і тоді мені пригадується, що ми вже перетиналися раніше.

Це доволі унікальна ситуація, але Івану вдалося опанувати пару іноземних мов, не виїжджаючи закордон. Фактично вчився він по аудіоуроках у маршрутках в переїздах між Броварами і Києвом, а вперше наш герой виїхав за кордони Неньки лише весною 2014 року, пройшовши частину одного із найпопулярніших пішохідних маршрутів світу – Дорога Святого Якова у Іспанії (El Camino de Santiago) *** Пригадуєте фільм “The Way”.

бобров-якова

***

Перші результати

Щось є у тому твердженні: “Вчитель з’являється лише тоді, коли учень готовий”

І так, робота по курсу TraveLEarning PRO розпочалася. Ось до речі детально вся прокрокова структура. Учасники починають вибирати ніші, створювати сайти, дописувати контент і спокійно систематизовано рухатися по програмі, а Іван взяв та й лупнув просту сторінку в google docs з описом своїх послуг. Ось зацініть – English for Outliers.  

english-for-outliers

Таким чином вже за перший тиждень хлопчина заробив порядка 2000 грн., що було мабуть роковим сигналом, адже він зрозумів, що люди готові платити за його знання.

Ось коротенький відгук, який ми записали в Трускавці, на підсумковому МастерМайнді, живій зустрічі учасників курсу, що я зазвичай організовую для кожного потоку безкоштовно.

Це був лише початок. Далі почалася активна робота по розвитку справи. Численні виступи, вебінари, постійне вдосконалення блогу і так далі.

***

Невтомний Розвиток

Якщо ви хоч щось починали з повного нуля або принаймні переходили у кардинально іншу сферу діяльності, то вже мабуть відчули те, що зробити щось успішно вдруге значно складніше ніж уперше. Ріст вже не такий стрімкий, багато справ вже приїлися і потребують їх відшліфовування. Іншими словами, як я це назваю, всесвіт просто перевіряє гідні ви займатися цим чи ні.

Це трапляється з кожним професіоналом, повірте. Чого лише вартий кількарічний тернистий шлях Олексія Босого (читати). Так ось, перед Іваном поставали такі ж виклики. З дня у день він гарував над розвитком своєї справи, потроху дописував статті у блог, розвивався сам, а клієнти потроху накльовувалися. Але мабуть це здавалося трохи не тим, до чого прагнула молода душа. Знайоме?

бобров-орест1

Ми спілкувалися час від часу і десь опосередковано я слідкував за його діяльністю. Якось почав зауважувати, що Іван потоху відходить від вибраного шляху і занурюється у незрозумілі мутки МЛМ бізнесу.

Він навіть спробував свої сили у якості дистириб’ютора і одного разу, коли при зустрічі у Києві почав тулити мені якісь “гелі омолодження”, я взагалі розчарувався. Вже подумав, що ми його втратили, але не тут то було…

За пару місяців хлопчина зрозумів, що це не його справа і в результаті збився, повернувшись на “праведний шлях”, розвиваючи свої професійні здібності і напрацьовуючи власний персональний бренд. Тим не менше, навіть той досвід пішов у актив Івана. Він двічі перекладав зарубіжних гостей на тисячні аудиторії, а також згодом навчав англійської київський офіс компанії.

бобров-конф

***

2015 рік

Нове Дихання

В квітні 2015 року традиційно проходила щорічна онлайн конференція про інтернет бізнес ebiz, пріоритетність виступів у якій звичайно ж надається в першу чергу своїм, тому Іван виступив одним із спікерів. До речі, всі записи конференції безкоштовно доступні за лінком, а крім того у тій же події брала участь молода мама Христина Дикун, успішний п’ятизнанчий кейс якої опублікований тут.

На своєму виступі Іван підняв “мовне питання” і не прогадав. Мабуть це дало якийсь поштовх до розвитку і вже зовсім скоро справи у нього запрацювали краще.

Так склалося, що наша OpenMind спільнота дуже, як то кажуть, “interconnected”. Парочка інших випускників курсу TraveLEarning зараз навчається у Івана англійської, хтось між собою запускає спільні проекти або навіть співпрацює на довготривалій основі, як наприклад це відбувається між Іваном і Людмилою Калабухою. Іншими словами, всюди можна знайти своїх, котрі залюбки готові підставити плече.

бобров-разом

Якось я проводив семінар у Львові, на сторінці з описом якого ділився успішними кейсами учнів і клієнтів. Там же з гордістю встиснув також Івана. Опублікувавши всю інформацію, отримав ось таке повідомлення:

бобров-ремарка

Хіба ж це не може не тішити? Та й за людину приємно. Невдовзі ми зустрілися на цій події у Львові.

бобро-орест

Семінар завершився і маже півтори сотні його учасників роз’їхалися по своїх домівках втілювати свої власні зухвалі ідеї у життя за допомогою інтернету, адже у онлайн зараз присутні для цього всі доступні інструменти. Серед них і Іван, у якого все ще попереду.

Хотілося б сказати, що наші шляхи ще колись перетнутся, але вже можу сказати з впевненістю коли саме це буде, якщо не трапиться форс-мажорів. В кінці жовтня ми разом з Іваном + ще парочкою інших осіб, серед яких і випускники навчально-практичного курсу по створенню власного онлайн бізнесу TraveLEarning відчалюємо з Канарських островів на круїзному лайнері у Бразилію. Але це вже інша історія…

***

На завершення публікую коротеньке інтерв’ю з Іваном (ще з 2015 року), у якому молодий амбітний хлопчина ділиться тим, як зумів вивчити більше п’яти мов, а також дає корисні рекомендації для всіх, хто бажає прибавити і собі декілька людських життів.

***

Оновлення (дописано 16/02/2018)

***

Виступ Івана на OpenMind форумі

Для своїх від мене півцарства. Тому я завжди в першу чергу намагаюся запрошувати спікерами на власні заходи, рекомендувати іншим чи просто всіляко просувати клієнтів в першу чергу. Саме тому Іван опинився на нашій першій живій події, де були присутні різні спікери, OpenMind Форум.

Кожен розповідав про свою діяльність та ділився власними напрацюваннями.

Там Іван познайомився з деякими іншими учасниками нашої спільноти, з якими їх потім дещо зв’язало. Але давайте не будемо забігати наперед.

***

Канари – Трансатлантичний круїз – Бразилія

Як і планувалося восени 2015 року ми з Іваном, а також деякими іншим нашими друзями та клієнтами полетіли на Канари, де провели цілий тиждень.

Далі сіли на круїзний лайнер, і тиждень йшли по Атлантичному океану в Південну Америку. Щодня Іван вчив нас португальської мови. Та й загалом ми чудово провели час. Ось звіт з тієї мандрівки за лінком.

Далі ми прибули до берегів Бразилії, по якій ще три тижні мандрували разом, аж поки не роз’їхалися хто куди.

(на пляжі Іпанема в Ріо-де-Жанейро)

***

2016 рік

В самому кінці 2015 року з Бразилії Іван всього лиш на тиждень повернувся в Україну, змінив речі і далі полетів у Таїланд з трьома іншими людьми, з якими познайомився два місяці до того на OpenMind Форумі.

Ви вже мабуть в курсі про кого йде мова! Так, це Валерія Тімофєєва, Віталій Співачук, а також Ігор Пухнатий.

Поки вони жили на острові Самуї, то спільними зусиллями успішно запустили проект “Прибутковий Upwork“, а далі кожен собі пару місяців подорожував країнами Південно-Східної Азії, як хотів (разом і окремо).

Після повернення в Україну літо новоспечені друзі та бізнес-партнери презентували свої напрацювання на першому Digital Nomad Форумі в Україні, який я мав за честь організовувати. Відтоді ця подія стала традиційною і тепер проводиться щороку.

Згодом діяльність наших із героїв почала набирати ще стрімкіших обертів і кожен сфокусувався на реалізації власних проектів. Іван продовжував свою професійну діяльність і почав ще активніше подорожувати.

***

2017 рік

Відтоді він зумів пожити у Іспанії, а також неслабо намотався всюди по Європі та Україні, паралельно розвиваюся свою справу онлайн, що йшло по наростаючій.

Чим далі, тим ставало все цікавіше. Професійна діяльність, а також бренд Івана Боброва невпинно розвивалися. Зараз левовою часткою клієнтів Івана є бізнесмени, які хочуть вивчити англійську мову. Іван має власну методику, про яку ми говорили у відео з самого верху сторінки.

Коли ми поряд, то зазвичай виходимо на корт і граємо в теніс. Як людина, котра свого часу займалася цим спортом напів-професійно, скажу, що його прогрес просто колосальний. Це відчувається з кожною грою.

Відразу видно, що Іван опанував навичики навчатися, а відтак і добре розбирається у навчанні інших. Насправді не так вже багато є настільки талановитих людей, як герой цієї публікації. Впевнений у нього велике майбутнє.

В кінці минулого року (2017) Іван зкооперувався з іншими “мовниками” OpenMind спільноти і разом вони вже провели аж два спеціалізованих форуми для викладачів – Tutors Forum у Львові та Харкові.

Про кожного з них можна (і варто) опублікувати не одну статтю і записати численні відео, що я і збираюся зробити найближчим часом. Люди повинні знати своїх героїв, хоча впевнений, що ви мабуть і так впізнаєте ці обличчя.

***

2018 рік

А наразі просто хочу щиро подякувати Івану за той приклад, який він робить для інших; за титанічну роботу в освітній сфері; за віру в себе і міцний стержень: а також за віру в мене, що тоді у далекому 2013 році спонукала звернути увагу на мої напрацювання. Друже ти крутий!

Продовжуй в тому ж дусі. Вже мрію про те, як за пару років буду вносити чергові оновлення до цієї статті.

***

РЕЗЮМЕ

А вам, дорогі читачів, порада! Обов’язково заходьте на фейсбук Івана (facebook.com/ivan.bobrov.9) і користайте з його напрацювань у сфері вивчення іноземних мов, а також розповідайте про нього вашим знайомим. Я впевнений, що Іван Бобров додасть вам декілька нових життів, адже…

… скільки мов ти знаєш – стільки разів ти людина!

Щоб познайомитися з Іваном ще ближче, перегляньте відеоінтерв’ю зверху цього посту!

Ну, а якщо вас вразила ця історія і сподобався спосіб, яким чином Іван зумів поєднати своє захоплення і бізнес, та вважаєте, що також маєте чим поділитися з іншими, то я залюбки допоможу вам це поставити на професійний рівень.

Власне, курс TraveLEaring покликаний вирішити це завдання. 26 лютого (понеділок) розпочинається перший і останній груповий потік цього року. Приєднуйтеся, якщо це актуально. Деталі програми і умови участі за посиланням. Буду радий допомогти і вам. Зараз діють найкращі умови участі.

***

А тим часом, напишіть, якими мовами ви вже володієте?  
Якщо є труднощі у вивченні іноземних мов, то які саме?

Support and Follow events in UkraineMore Info