Нещодавно я повертався з конференції в Берліні, де до речі записав класне інтерв’ю з Маркусом Морером, лідером digital nomad руху в Європі, і заскочив у мій улюблений Краків. Раніше тут проводив дуже багато часу і регулярно навідувався, але цього разу вирішив зупинитсия лише для того, щоб нарешті познайомитися вживу з Дмитром Демченком.

дмитро-демченко

Річ у тому, що декілька років тому, будучи доволі успішним підприємцем, він з сім’єю перебрався жити з Києва у Краків лише з міркувань покращення якості власного життя, і продовжував керувати бізнесом віддалено. Звичайно, мені цікаві такі люди, тож ми почали віртуальне спілкування.

Згодом, зважаючи на зміну ситуації в Україні, а також постійно зростаючий інтерес переїздів до нашого західного сусіда, Дмитро вирішив створити компанію Gorde.com.ua, що комплексно займається підтримкою і адаптацією українців у Польщі. Таким чином він на практиці поєднав власний досвід, улюблену справу і допомогу людям.

Це дуже цікава тематика для багатьох, тому я просто не втримався, щоб не розпитати у нього про деталі такого можливого повороту долі. Далі прямими текстом від самого Дмитра…

***

ДМИТРО: Під час нашої зустрічі у Кракові Орест попросив розповісти про можливості переїзду до Польщі, а також орієнтовну суму, яка знадобиться на всі супутні витрати. Я пообіцяв написати про це невелику і легку статтю, яка допоможе читачам OpenMind.com.ua дізнатися про всі деталі.

При цьому буду писати тільки про перевірені варіанти – ми самі по них допомагали і допомагаємо іншим людям іммігрувати до Польщі, тому якщо десь і хтось пропонував Вам іншу вартість – перепрошую, але орієнтуюся на наш досвід і реальні розцінки.

***

ОРЕСТ: Знизу детально подаються варіанти переїзду до Польщі на довготривалий термін, але якщо вас цікавить можливість лише подорожей і вільного пересування Європою, то ось нижче під фото  мої кориснні статті по отриманню Шенгенських віз типу С. 

Клацніть на посилання нижче, щоб перейти до відповідної статті:

***

ДМИТРО: Отже, повертаємося до наших баранів, а саме…

Переїзд до Польщі

***

1. Навчання в Польщі

Згідно з чинним законодавством Польщі, на основі документів, що підтверджують навчання в цій країні, можна оформити і національну візу категорії Д, а пізніше вже отримати і ВНЖ.

Якщо Вам до 25 років, можна спробувати вступити до польського ВНЗ, але це буде коштувати в середньому від 2000 у.о./рік на 1 людину. Крім того, виходячи з досвіду польських студентів, відраховують, дають навантаження і вимагають, незалежно від того, платите Ви чи ні. Тому це досить невиправданий, як на мене, варіант.

Більш цікавий варіант, який сьогодні відмінно працює, – отримання річної візи на підставі мовних курсів. Наприклад, у нашій мовній школі Gorde Language Center вартість таких річних курсів + організаційні питання з підготовки та отримання документів становить 1000 у.о./рік на 1 людину. 

навчання-у-польщі

Як це працює? Ви укладаєте договір з мовною школою, сплачуєте необхідну суму, після цього школа подає всі документи в місцевий Уженд (державний орган управління, який діє на обласному рівні), протягом 2-4 тижнів отримує запрошення для студента, на основі якого Ви отримуєте візу і приїжджаєте на мовні курси.

Можу підкреслити переваги цього варіанту: насправді Ви за рік вивчите польську мову, а через рік, остаточно вирішивши залишитися, вже маєте можливість і повноцінно комунікувати, і при необхідності влаштуватися на роботу, де може знадобитися знання польської мови (а це, приблизно, 90% у Польщі). 

Цей варіант ідеальний для тих, хто не прив’язаний до робочого місця, – it-фахівці, фрілансери і т.д. 

ОРЕСТ: Якщо ви роздумуєте про те, щоб навчитися і почати заробляти гроші онлайн,
то ось 11 актуальних способів дистанційного заробітку для українців

11-способів-заробітку(клацніть на картинку, щоб отримати деталізоване роз’яснуююче відео)

При цьому можна придивитися й оцінити Польщу як країну для подальшого життя або просто змінити обстановку; нарешті, цей варіант ні до чого не зобов’язує – все дуже легко, просто і доступно.

Мінус тут один – навчальна річна віза не дає права офіційного працевлаштування на території Республіки Польща, але при цьому Ви при бажанні можете влаштуватися на роботу і попросити роботодавця оформити дозвіл, по отриманню якого Вам можна буде оформити і ВНЖ. 

***

2. Робота в Польщі

Багато наших співгромадян наразі активно шукають роботу в Польщі (факт). Звичайно, на основі робочого запрошення Вам, як і в першому випадку, оформлять візу, по якій Ви маєте право переїхати до Польщі. Витрати тут можуть становити як 0 у.о., так і від 50 у.о. і вище.

Поясню, чому: можете знайти роботу в Польщі без знання польської, якщо Ви є першокласним it-фахівцем і претендуєте на відповідну посаду аутсорсингової компанії, що діє на території Республіки Польща, пройти від трьох і більше співбесід, і за Вас все зробить HR-відділ. Але в більшості випадків люди звертаються в рекрутингові компанії (вартість послуг за вакансію від 50 у.о.), та й Ви прекрасно розумієте, що без знання польської мови Вас будуть брати виключно на робочі спеціальності.

Не рекомендую робити «липові» дозволи на роботу – аж занадто багато їх уже було зроблено до Вас, і повірте, що й польська митна служба, й інші інстанції вже цей метод вловили. Думаю, що чимало з тих, хто останнім часом проходив митні пункти, бачили, як деяких, навіть тих, хто по нормальним робочим запрошеннями в’їжджають, «трясуть» і по годині-дві тримають на кордоні, а деяких і повертають назад в Україну, знімаючи з рейсових автобусів і т.п. Тому подумайте кілька разів, перш ніж погоджуватися, і не ускладнюйте собі життя.

Також основною особливістю є те, що сьогодні тих, хто приїхав з цією липовою робочою візою Д і, звісно, не з’явився на роботу і офіційно не влаштувався протягом 10 днів, при першому затриманні (потрапили, наприклад, в аварію або лікарню, або просто зупинила поліція за перевищення швидкості) чекає депортація з країни.

***

3. Реєстрація компанії в Польщі

Один з найкращих варіантів, якщо Ви маєте довгострокові плани на проживання в Польщі, а також якщо є бажання офіційно почати вести бізнес-діяльність на європейському ринку. Вартість відкриття фірми «під ключ» в Польщі з орендою юридичної адреси на рік у нас всього 1300 євро.

При цьому Ви можете ввести до складу засновників від 2 до 10 співзасновників, кожен з яких зможе отримати бізнес-візу і переїхати до Польщі, а далі вже оформити ВНЖ. Але тут важливо розуміти, що відкривати компанію потрібно у випадку, якщо Вам дійсно є чим займатися і Ви маєте намір нарощувати обороти, оскільки через деякий час податкова може засумніватися в реальності існування такої фірми і її «корисності» для економіки РП.

Додатковою статтею витрат буде ведення бухгалтерії – від 150 у.о./місяць. Знову-таки законодавство, принципи та засади тут свої, і важливо грамотно все вести з першої ж операції.

***

Резюме

На мою думку, це три найбільш реальних і адекватних способи переїзду до Польщі для всіх (не буду розглядати процедуру отримання Карти поляка і т.д, так як це явно для більш вузької аудиторії)

***

Інші додаткові витрати

Отже, спираючись на наш досвід, готуйтеся до таких додаткових витрат:

Сам переїзд – тут все залежить від Ваших побажань: авіа, автобусом, поїздом або автомобілем. Мені особисто дуже імпонує такий сервіс, як BlaBlaCar, – реально без проблем, зручно і доступно можна переїхати. Ми свого часу сім’єю переїжджали так: двічі перевозили речі українським автомобілем, а вже потім літаком WizzAir летіли до Катовіце, а звідти автобусом до Кракова.

ОРЕСТ: Під час недавньої поїздки у Ісландію, я власне летів з Києва до Катовіце на WizzAir. Ось пост про подорож (майже) на іншу планету. Тиждень у Ісландії та скільки це може коштувати

Конкретно оцінити всі витрати важко, тому що це залежить від початкової точки старту, пункту призначення і способу, але, думаю, в середньому від 100 у.о./людина.

Перевезення речей – актуально для всіх, хто їде сім’єю, а також якщо багато чого придбано та любо – тут без додаткової допомоги не обійтись. У нас, наприклад, вартість оренди Мерседес Спринтер без послуг з навантаження речей в середньому становить від 700-800 у.о. Є можливість оренди лише половини, тоді 350-400 у.о. відповідно.

Пошук і оренда квартири – можна пошукати квартиру і самостійно, але сьогодні за рахунок великої кількості приїжджаючих і не дуже хорошої репутації українців (за останній рік, скажу чесно, вона зіпсована), за рахунок того, що багато хто наживається на тих, хто не знає тонкощів і мови – це не зовсім зручно і правильно. Особливо це характерно для великих міст, де підвищений попит на оренду житла.

Можна пошукати квартири на сайтах, але вони можуть бути також від агентств, вже здані, з Вами можуть не захотіти говорити англійською або відразу ж відмовити і покласти трубку, так як тут немає проблеми, кому здати квартиру. Орієнтованості на клієнта (читайте Вас) не чекайте. Тому простіше і швидше знайти житло через брокера або агентства нерухомості, вартість послуг, наприклад, у нас – 100% оплати за перший місяць без комунальних. Є польські агентства, які беруть дорожче і не говорять російською або українською мовами.

У нас же клієнтоорієнтованість, коли ми готові і віддалено за характеристиками підбирати варіанти, а людина відразу приїжджає в орендоване житло, і показувати 3-5-7 варіантів (я це називаю «до переможного»), ми зацікавлені в тому, щоб інтереси наших співгромадян були дотримані. Адже бувають ситуації, коли власники житла не хочуть давати прописку, або дозволяти заїжджати з тваринами, або просять відразу оплату за 2 місяці, а ми зі свого боку вирішуємо ці питання на користь Клієнта, що не робитиме жоден польський брокер.

Вартість оренди 2-кімнатної квартири з комунальними в місяць в середньому вийде від 500 у.о. Відразу уточню, що це буде квартира десь 40 м² (тут дуже компактне планування і маленькі площі), це буде 2-кімнатна квартира-студіо (сполучена кухня і вітальня) + спальня. Це найбільш популярний варіант згідно зі зверненнями.

Інтернет і телефонія – якщо говорити про мобільних операторів, в Польщі є 2 безперечних лідера. Ми, наприклад, користуємося послугами PLAY – вартість стартового пакету 1,25 євро і мінімальний безлімітний пакет на місяць – від 4 євро. При цьому отримуємо шикарний високошвидкісний зв’язок за стандартом 4G LTE.

Інтернет часто включений в оплату при оренді квартири-media (тобто відразу телефонія та Інтернет), але якщо квартира нова і до цього ніхто в ній не жив, може знадобитися оформлення пакету послуг та договору на себе. Тоді вартість складе в середньому 15 євро на місяць для нормального безлімітного Інтернету.

Мобільність. Тут, звичайно, все знову залежить від Ваших побажань і можливостей, але можна так охарактеризувати: вартість нормального автомобіля з механічною коробкою і адекватним пробігом – від 2000 у.о. Вартість газу – 0,47 євро, дизельного палива – 1 євро, бензину від 1,2 євро.

Якщо говорити про громадський транспорт, тут правильніше відразу купувати «Міську карту». Наприклад, у Кракові в перший місяць Ви платите близько 23 євро (так як включена оплата за пластик), потім щомісяця поповнюєте на 20 євро. Тим самим отримуєте можливість безлімітного переміщення всіма видами міського транспорту в межах Кракова.

транспорт-польща

Додаткові витрати: вартість візового збору – 35 євро, страховка на рік (якщо Ви переїжджаєте і відразу на рік, краще подбати про це завчасно і звернутися до страхової компанії в Україні) – за тарифами страхової компанії і т.д.

Харчування, шопінг і т.д. – цей останній пункт я залишу без цифр, тому що все залежить від Вас. З досвіду: продукти харчування тут у тому ж ціновому діапазоні, десь доступніше, крім алкоголю і сигарет; одяг і т.д. Можна купувати дешевше, ніж в Україні брендові й не тільки речі кращої якості; послуги – дорожче. Загалом, тут кожен орієнтується по своїм звичкам. Думаю, при бажанні можна зайти на будь-який польський сайт потрібного напрямку і проаналізувати це питання. 

***

ОРЕСТ: Ось примірні ціни на різні продукти й послуги у Кракові (в USD) .
А загалом дуже цінна і практична інфа від Дмитра. На завершення пропоную невелике інтерв’ю з автором, в якому ми душевно спілкуємося про переїзд та життя у Польщі і не тільки. Користайте!

***

Ну що ж, чекаємо на Вас у Польщі, приїжджайте до нас у Краків. Я завжди відкритий для спілкування. Сміло можете задавати будь-які питання у коментарях знизу.

P.S. А всіх, хто задумався над переїздом до цієї країни, запрошую взяти участь у наших ознайомлювальних турах до Польщі, які будуть включати в себе на 90% інформації саме про життя, ведення бізнесу в Польщі та відвідування відповідних місць.

Більше інформації по турах тут – gordetravel.com.ua. Вказуйте промокод «OpenMind» і те, що дізналися про нас з блогу Ореста Зуба для того, щоб отримати -5% на тур, -10% на участь в конференції, а також приємні знижки на інші наші послуги. Успіхів і “Do widzenia”! 🙂 

Support and Follow events in UkraineMore Info