Вже протягом декількох років я щоденно підсумовую зроблене за день і планую наступний. Багато хто таким не займається, але резюмують рік практично всі. І я тут не виняток. Дану традицію, публічно підбивати прожитих 363 днів, було започатковано ще три роки тому, коли я опублікував статтю Як жити, наче мільйонер без мільйона в кишені (підсумок за 2012 рік). А ось ще за 2013 і 2014

Один з наших розумних попередників сказав: “Те, що ми не заміряємо, ми не контролюємо». Натомість, відслідковуючи покроковий розвиток, практично неможливо стояти на місці. Швидше за все, якщо ви хоч щось робите, що прогрес невідворотній. А, якщо це робите з чіткою метою, то знаходитеся серед 1% людей, котрі рухають цим світом. 

Щороку в грудні, озираючись назад, я розумію, що це був класний рік. І якось так трапляється, що кожен наступний кращий попереднього. Але про все потроху. Впевнений, вам буде цікаво і корисно. 

Орест 2015

Для того, щоб підусумати життя за 2015 рік, вже традиційно опираюся на три кити, які стоять біля витоків OpenMind діяльності. Це: подорожі (географічна свобода), саморозвиток (особисте), бізнес (кар’єра/фінанси). 

Також, як і минулого 2014 року, окрім заслуг і перемог я поділюся невдачами і траблами, з якими мені довелося стикатися. А вони є у всіх. Просто мало хто готовий відкритися. Мені зовсім не соромно. Сподіваюся, що ці дві сторони медалі стануть вам у пригоді. Тому, поїхалиии… 

***

Подорожі 

У плані подрожей цей рік став особливим. В січні 2015 я нарешті надав нового сенсу своїм мандрам і спромігся визначити особисту місію – Відвідати всі країни світу до настання мені 40 років. Чесно кажучи, це було зовсім непростим рішенням, але після його прийняття жити якось стало простіше, а поневіряння по світу обзавелися фокусом. 

Загалом у 2015 році я відвідав 13 країн, з яких 10 нових. А загалом наразі відвідано 65 країн – ось повний список. Таким чином йду в ногу з планом і, якщо притримуватимуся такого ж ритму, то фінальна тревел ціль буде досягнута. Життя покаже. 

Ось карта відвіданих країн у 2015 році. 

countries2015

А це схема перельотів за рік. 

flights-2015

* Білим позначені сегменти майбутніх рейсів.
* Через Атлатнику показани круіз, а не переліт.

Як і решта попередніх років, 2015 фактично почався для нас ще у листопаді 2014. Річ у тому, що ми з Мартусею регулярно літаємо у вирій на цілу зиму в екзотичні країни. Зазвичай така подорож починається десь в кінці жовтня – початку листопада і завершується перед Пасхою, коли ми повертаємося домів. 

Тому відразу після одруження ми чухнули в Гонконг, що став початком великої зимової мандрівки Східною частиною Південно-Східної Азії, в межах якої ми ще й відвідали Тайвань, В’єтнам, Камбоджу, Лаос і Китай

В травні я ще сам на два тижні заскочив у Казахстан і Киргизстан, щоб прощупати Середню Азію. Літом була коротенька більше ділова поїздка у Польщу та Німеччину, а от у вересні ще встиг злітати у Ісландію

Черговий політ у вирій 2015/16 років почався на Канарах, звідки ми круізним лайнером перетнули Атлантику і опинилися в Бразилії. Вже у Південній Америці встигли побачити Парагвай та Уругвай, а зараз я сиджу і пишу ці рядки у нашій квартирі в Буенос Айресі (столиця Аргентини), де ми вже живемо цілий місяць і зовсім скоро продовжуємо шлях далі у Чилі, Болівію та Перу згідно плану дослідження цього континенту

Здається я старію! Чим більше подорожую, тим частіше приділяю увагу комфорту. При виборі перельотів я почав більше дивитися на години і стиковки ніж на ціну. Супер ранішні чек-іни та епічні автобусні переїзди мене більше так не надихають, як це було раніше. При виборі проживання все частіше зупиняюся у готелях ніж у хостелах або у каучсерферів. Зазвичай вибираю, щоб була спальня і зручний стіл для роботи. Якось так. 

Не знаю куди воно поведе мене далі, але Орест вже не той безстрашний бекпекер, що був пару років тому. У мене навіть сумка на колесиках замість наплечника. Уявляєте? 

сумка

*** 

Особисте 

У порівнянні з попереднім роком тут не має сильно чим хвалитися. У 2014 я одружився і став хресним батьком. Наступним логічним кроком вперед буде… Ну ви самі зрозуміли, але зараз не про це. З батьками спілкуюся по скайпу через день, а Мартуся завжди поряд. Все норм! ? 

Стривайте. Досягнення є! Мабуть для більшості читачів у цьому не має нічого особливого, але для мене це було дуже важливо. Вперше за кілька років вдалося провести кілька днів у оточенні кількох друзів дитинства, з якими ще в студентські роки ми були не розлий вода, але в силу частих переїздів та специфічного профіля діяльності, наші стежки почали розходитися. 

Андрію, Тарасе і Остапе, дякую, що витягли мене в Буковель. Класно тряхнули старіной ? 

друзі-хлопці

У плані спорту і фізичної форми теж не має чим похвалитися. Марафонів цього року ніяких не пробіг, а кубики на животі так і не з’явилися. Харчуюся так собі, і форма у мене не найкраща. Ех… ? 

*** 

Бізнес

Початок 2015 року ледь мене не вбив. Про це я майже нікому не розповідав. Насправді, все було не настільки драматично, але, в січні, коли ми були у Камбоджі і курс підскочив до більш ніж 30 грн. за долар, я всерйоз задумався над тим, щоб просто не повертатися в Україну. 

Чесно кажучи, ми навіть спеціально змінили маршрут, обмінявши М’янму на Китай, щоб поїхати розвідати економічну ситуацію у Піднебесній. Там виявилося все доволі багато обіцяюче. Ось які перспективи по бізнесу і роботі відкриваються у Китаї для українців

Чесно кажучи, це був доволі складний період для мене, оскільки з падінням гривні у три рази всі мої підприємницькі потуги фактично знизилися у ефективності у 6 разів, оскільки заробляю у гривнях, а витрачаю у доларах, подорожуючи світом. Тому, розвідавши обстановку у Китаї, ми летіли в Україну з планом невдовзі повернутися назад.

Тим не менше все якось так закрутилося, що ми нікуди не вернулися, а 2015 виявився науспішнішим для мене роком у житті. Про це далі, а наразі просто хочу сміло зявити всім, хто з острахом спостерігає на економічну ситуацію в Українні зза кордону:

«Це все виглядає страшно допоки ви читаєте новини і нічого не робите. Але, як тільки беретеся за діло, справи йдуть вверх. В Україні ринок наразі настільки незаповненний, що достатньо щось робити хоча б нормально (на трієчку) і у вас все одно будуть клієнти. Просто не бійтеся закатати рукави і взятися за діло. Ну і краще звичайно викладатися на максимум ніж бути середняком. Успіхів!» 

***

Рік формування бізнес спільноти 

Перш за все у нас сформувалася стійка команда. Цілий рік без змін ми працюємо у одному складі. 

  • Мартуся,  візуальний креатив (сторінки, інфографіка, презентації, фото та відео);
  • Іван Князевич, замається операційною діяльністю OpenMind і рекламою; 
  • Роман Попель, веде всю адміністративну частину і розрулює факапи технічної частни;
  • Тетяна Кальченко, розвиває UniStudy.org.ua, що теж неабияк прибавив цього року; 

команда-openmindМи всі працюємо дистанційно і кожен з них кудись подорожував цього року. Саме про таку команду я мріяв – щоб кожен міг займатися своєю улюбленою справою, незалежно від місця перебування, доповнюючи велике діло.

А ваш покірний слуга пописує статті і намагається тримати всіх у фокусі та задає ритму, оскільки… 

***

у нас важлива місія – Допомогти почати або розвинути бізнес 1930 людям.

Як на мене, це значно важливіше ніж відвідати всі країни світу, оскільки напряму торкається долі багатьох людей і при грамотній імплементації здатне покращити тисячі життів. 

Ось до речі вже десятки осіб, на комерційну діяльність яких я мав за честь позитивно повпливати

(клацніть, щоб переглянути повнй список)

Цей список з прикладами і кейсами постійно оновлюється та слугує свого роду дорожньо картою для того, щоб не збитися з вибраного шляху і реалізації професійної місії, що сформувалася вже аж під кінець 2015 року. 

Також цього року між численними нашими клієнтами напряму зав’язалися стійкі партнерські або дружні зв’язки. Це стало можливим завдяки організації декількох живих офлайн подій, серед яких МастерМайнд у Трускавці випускників курсу TraveLEarning PRO, двох семінарів у Києва і Львова, а також дводенного OpenMind форуму з бізнес вечіркою, де спікерами виступили мої найкращі учні/клієнти.  

Зрештою, я переконався, що як би круто не було вести дільність суто онлайн, живі події все одно вирішують. Ось детальніше про те, як організація подій у різних нішах переросла у бізнес, а також алгоритм проведення власного професійного заходу. Користайте. 

Натомість не пригадаю всіх виступів на інших подіях у якості гостьового спікера. Цього року навіть почав відмовлятися від пропозицій, оскільки доводилося виставляти пріоритети. Це те, що також доведеться робити кожному, хто потроху набуватиме експертності у вибраній ніші. 

Кількості публікацій у ЗМІ також втратив лік. Бувало таке, що день спілкувався з трьома журналістами, даючи інтерв’ю на різні теми. Лінки на деякі з них є ось тут, але більшість просто плавають десь у глибинах всесвітньої павутини. 

А от з публікацією книги я вкотре залажав. Навіть таке враження, що з часу написанні Формули Продуктивності у мене змінилося бачення, тому мабуть доведеться переглянути зміст, доповнити і повиправляти. 

***

Кульмінацією і новим поступом у напрямку розвитку спільноти завзятих онлайн підприємців є запуск MasterMind від OpenMind – віртуальної бізнес спільноти і платформи для розвитку малого підприємництва

Це абсолютно новий невідомий в Україні формат роботи, що покликаний допомогти виводити бізнес на новий рівень тим, хто вже успішно зробив перші кроки і потребує подальшого розвитку й необхідного оточення осіб, кому по дорозі. 

Не зважаючи на новизну і можливо навіть трохи нерозуміння того, як буде проходти весь процес, вже назбиралася класна тусовка амбітних підприємців, з якими розпочинаємо роботу з самого початку нового року. Приднуйтеся, якщо це актуально і для вас. Ось детальніше про МастерМайнд… 

*** 

Резюме

Ось таким був 2015 рік, якщо коротко написати у одній статті. Наспрадві неможливо передати всього.

Ззовні видніється лише вершина айсбергу. За цими скромними досягненнями стоїть велика праця, що залишається в тіні. Дивлячись на колег, що розвиваються пліч-о-пліч, мене просто вражає скільки зусиль вони докладають до цього. Це викликає повагу і надихає. Ви всі молодці, що рухаєтеся вперед. Дякую. 

Чи було тяжко? Так! Інколи навіть дуже. Були моменти, що хотілося все кинути, придбати квиток у найвіддаленішу країну і просто забити. Але це простіше всього. Воно нікуди не веде – лише у прірву. Ніхто не казав, що буде легко. А хіба ж ми хочемо, щоб все приходило само по собі? Мабуть ні! В такому разі людина просто не цінує того, що має. 

Ледарі, зіваки та “злі язики» можуть лише здогадуватися про те, як виглядає вся кухня з середини. Зрештою, кожен сам вибирає собі стежину.

Мій шлях зовсім непростий, але в глибині душі відчуваю, що це правильний вибір. З року в рік відтоді, коли почав вести блог OpenMind.com.ua і займатися всією діяльністю, що зараз його обросла, я озираюся назад і розумію, що роблю це все не дарма. 

Чомусь відчуваю, що це мій обов’язок в першу чергу перед тими людьми, яким я завдячую найбільше, а також перед всіма читачами і саме вами, зокрема, хто зараз переглядає ці рядки. Просто відчуваю, що це правильно і продовжуватиму робити далі… 

Вже вкотре переконався, що найважче прийняти рішення – ЗРОБИТИ ДЕКЛАРАЦІЮ – в першу чергу самому собі. І не має значення що це. Далі справа лише за виконанням. У моєму випадку це дві місії: 

Лише оде мене турбує. Ні, не те, що постане на тернистому шляху. Це будуть дрібні робочі або технічні моменти, подібні до тих, що траплялися раніше. Якою людиною я стану? 

3-уругвай-монтевідео-посітос13

Зважаючи на поточну тенденцію, я бачу, що можливо й не зможу назвати підсумкову статтю наступного року “Як жити, наче мільйонер, без мільйона в кишені», оскільки цифри наближаються до семизначної суми. Найцікавіше те, що я навіть до цього не прагну. Так просто виходить у житті, що гроші є еквівалентом тої цінності, яку ми приносимо у світ. Ні копійки більше – ні копійки менше. Рівно стільки, повірте.

Часто я дивлюся на себе зі сторони і розумію, що я це вже не я. А може це просто інший Орест і змінюватися це нормально. Як би там не було, життя продовжується і щороку воно стає все цікавішим. 

***

Трішки планів на 2016 рік

Лише тенденції, без конкретики. 

Подорожі

Тут все просто! Продовжити теперішню мандрівку Південною Америкою і США. До речі, роудтріп зі східного узбережжя США на західне відміняється. Буквально позавчора я придбав прямі квитки з Лос Анджелеса у Європу на середину березня, що говорить про те, що цілий лютий і половину березня ми проведемо виключно у Каліфорнії та ще декількох сусідніх штатах. 

Далі у літній сезон мабуть буде парочка ділових виїздів по Європі і бодай 1 чи 2 вильоти за межі континенту. Наступну зиму хотілося б провести у Африці, щоб рівномірно покривати світ на шляху до відвідання всіх країн. В цілому цілюся ще на 10-15 нових країн, але життя покаже. 

Особисте 

Спробую більше часу проводити з друзями, коли перебуватиму в Україні. Також хотілося б організовувати побільше спільних акцій з сім’єю. Як не як, все більше розумію, що люди у нашому житті та відносини з ними є найважливішим скарбом. 

Строгіше ставитимуся до власної дієти, бо починаю відчувати, як промахи з харчуванням відбиваються на раптових фізичних та емоційних провалах. Активніше візьмуся за фітнес і нарешті зроблю собі кубики на животі, от побачите. ? 

Бізнес 

Перш за все вдихну життя у МастерМайнд – віртуальну бізнес тусовку, яка от-от зародилася і має перших учасників. Вже не терпиться розпочати, тому приєднуйтеся, якщо вам по дорозі. Сподіваюся, за пару місяців це буде найпрогресивніша бізнес спільнота дрібних підприємців в Україні. 

Також перероблю курс TraveLEarning PRO – він мене вже не влаштовує. Перегляну власну позицію до тайм менеджменту, допишу і видам нарешті книгу Формула Продуктивності. Систематизую ряд процесів, які наразі потребують регулярного втручання, чим самим гальмують весь розвиток. 

Більше проводитиму живих подій, напряму спілкуватимуся з людьми, щоб краще розуміти їх потреби і активніше служитиму вам в цілому. Буду старатися, обіцяю. 

Ну що ж, за діло! Щасливого нового 2016 року, друзі!
Живіть Свідомо – Open Your Mind! Всього найкращого. 

***

А наразі напишіть у коментах! Як пройшов Ваш 2015 рік? Що вдалося, а що ні?
Які висновки ви зробили? Чи шкодуєте за чимось і що збираєтеся виправити?

Support and Follow events in UkraineMore Info