Це гостьовий пост Валерії Тімовєєвої, випускниці курсу TraveLEarning PRO, а також успішного фрілансера зі стажем більш ніж 5000 годин на найбільшій глобальній біржі фрілансерів Upwork. Далі прямим текстом від героїні цього посту.

За останні 2 роки я відвідала 13 країн, подорожувала найекзотичнішими місцями Азії та гуляла древніми вуличками старої Європи. Я почуваюся вільною та не прив’язана до жодного місця роботи. Можу обирати коли, де і скільки працювати. А все завдяки тому, що свого часу я знайшла такий спосіб заробітку онлайн, який дозволив мені поєднувати роботу з активними подорожами, навчатися та розвиватися.

Для мене таким способом став фріланс, а саме робота на міжнародній біржі Upwork. 

Восени на OpenMind Forum я познайомилась із Іваном Бобровим – поліглотом і мовним тренером та Віталієм Співачуком – керівником веб-агенції та автором онлайн-курсів із створення сайтів без програмування.

Виявилося, що хлопці теж мають неабиякий досвід у фрілансі та активно діляться своїм досвідом під час індивідуальних консультацій. До речі, виявилося, що у нас стільки багато спільного, що ми довго не думали і разом придбали квитки у Тайланд, щоб провести тут зиму.

Автори_small(Віталій, я та Іван)

Разом ми дійшли висновку, що в сучасному інтернет-просторі бракує комплексного навчального ресурсу, який би готував спеціалістів для роботи на Upwork.

Отож, об’єднавши зусилля у сферах своєї компетенції, ми створили унікальний продукт, що дає ще більший поштовх до розвитку фрілансу – Прибутковий Upwork.

***

Саме фріланс дозволяє самостійно контролювати власний графік та географічну локацію, що є особливо важливим для сучасного покоління. Новітні технології успішно закрили питання необхідності у фізичній присутності працівника в одному певному місці. На своєму шляху я зустрічала безліч спеціалістів, чиї професії дозволяли працювати будь-де.

Разом з тим, я побачила, що світ фрілансу не є таким безхмарним. В мережі безліч російськомовних бірж фрілансу та порталів для віддаленої роботи, де нерідко замовники не виконують своїх обіцянок, зривають контракти та не виплачують чесно зароблені гроші своїм виконавцям. Якщо ви хоч раз шукали своє місце під сонцем у цій індустрії, то ви чудово розумієте, про що я.

Чи не тому стільки новачків так швидко розчаровуються, не отримавши омріяних фінансових результатів, та повертаються на найману роботу…

То де ж вихід? Куди стукати, щоб зробити свій фріланс по-справжньому прибутковим?

***

Американська біржа Upwork завжди була і є найбільшим та найпопулярнішим майданчиком для фрілансу.

На сьогоднішній день нею користуються 4 мільйони клієнтів та понад 10 мільйонів фрілансерів. Згідно статистики 2014 року, на платформі було опубліковано 2,7 мільйонів проектів, а фрілансери-учасники біржі заробили 940 мільйонів доларів.

Upwork-main_small

Маючи 9-річний досвід роботи на фрілансі та більше 5000 відпрацьованих годин, я можу впевнено сказати:

Upwork може гарантувати високий та стабільний заробіток у сфері фрілансу.

Оскільки ця міжнародна біржа є дуже популярною, то і конкуренція тут відповідна. Нижче ми зібрали 7 основних кроків, проробивши які, ви майже гарантовано досягнете успіху на Upwork. Отже, поїхали 🙂

***

1) Англійська мова

Upwork – це американська платформа, тому всі операції на сайті, а також переважна більшість проектів ведуться лише на англійській мові. Це зовсім не означає, що спеціаліст має бездоганно говорити. Фрілансер повинен володіти певним рівнем технічної мови для того, аби розуміти мову інтерфейсу та спілкуватись із замовником.

ІВАН БОБРОВ: Інша справа, якщо ви тільки почали працювати на Upwork, але вже хочете продавати свої послуги дорого. “Непоганої” англійської для цього буде явно недостатньо. Базова англійська допоможе вам розуміти замовника та задавати прості питання, проте лише високий рівень мови дозволить вирішувати найскладніші завдання, ефективно комунікувати та створити враження високооплачуваного та затребуваного експерта (навіть якщо це наразі не так!).

Лише уявіть: ви шукаєте дизайнера для відповідального проекту, передивились сотні профілів і тут заходите на сторінку, де:

  • чудове фото
  • ідеальне портфоліо
  • солідна ціна – $50/год
  • а в описі: “i can work very good for you. you can trust me

Вам захочеться віддавати роботу цій людині?

Пам’ятайте: на біржі Upwork товаром є ви самі, а рівень англійської – так само важлива ознака якості ваших послуг, як і їх ціна.

 

2) Ціль

Без цілі на такому суперконкуретному майданчику, як Upwork, практично нема чого робити. Кожен фрілансер, який починає працювати на платформі, повинен чітко для себе визначити, якого конкретно результату він хоче досягти.

Це може бути певна сума щомісячного заробітку, отримання нового досвіду та закріплення навичок, розвиток та пошук нової ніші.

ІВАН БОБРОВ: зі свого досвіду роботи перекладачем-фрілансером на oDesk (сьогодні – Upwork) раджу ставити собі вимірювані фінансові цілі на наступний місяць. Наприклад, якщо в грудні ви заробили на фрілансі $600, то ціль на січень може звучати так:

  • Заробити $700 на Upwork до 31 січня 2016.
  • Програма мінімум – $500
  • Програма максимум – $900

Останнє потрібно, щоб не ви не втрачали мотивацію та адекватно сприймали ріст своїх доходів (+10-15% щомісяця – цілком реальна картина). Цікаво, що коли я прописував свою фінансову ціль на місяць ще до його початку, у 95% випадків мені вдавалося перевершити її на $100-$200 🙂

 

3) Технічна обізнаність

Upwork – це окрема налагоджена система, яка працює майже безвідмовно. Аби сповна отримати всі переваги, потрібно чітко орієнтуватись у її роботі. Види контрактів, система оплати та способи виведення коштів, тонкощі при виборі клієнтів – усе це взаємопов’язані та дуже важливі компоненти.

Маючи таку технічну підготовку, кожен фрілансер має шанс отримати серйозні прибуткові контракти та уникнути багатьох помилок (у тому числі й фінансових).

4) Мистецтво продажів

Головний товар, що продається на платформі – це послуги самого фрілансера. Можна бути висококласним спеціалістом, однак за відсутності навичок продажів, ваше кар’єрне зростання буде відбуватися вкрай повільно.

ІВАН БОБРОВ: “Як себе продаси, так тебе і куплять”, – часто наголошує на своїх тренінгах львівський експерт з продажів Людмила Калабуха. І це в повній мірі стосується ринку міжнародного фрілансу. Єдине, що продавати доводиться віртуально, коли товаром і одночасно продавцем є ви самі, а профіль – вашою електронною “упаковкою”.

З чого ж починається продаж у фрілансі? Як на мене – з першого враження. Лише зробивши його позитивним та вибудувавши довіру до себе через профіль ви можете розраховувати на високі прибутки.

Ось з чого складається це перше враження на Upwork:

  • фото
  • позиціонування
  • короткий опис
  • повний опис
  • ставка
  • портфоліо
  • сертифікати
  • відгуки
  • середня оцінка

Грамотно та продумано заповнивши усі ці складові профілю Upwork, ви неодмінно зробите свій фріланс прибутковим. Ось як, наприклад, я оформила свій профіль.

Upwork-profile_small(Професійно заповнений “продаючий” профіль Валерії на Upwork)

5) Ефективний менеджмент

Робота фрілансера серйозно відрізняється від роботи офісного працівника. Насамперед це пов’язано із тим, що графік та режим завантаження спеціаліст регулює самостійно. Без навичок проектного та самоменеджменту тут не обійтись. Часто декілька проектів можуть співпадати у дедлайнах – в такому випадку потрібно раціонально розставляти пріоритети та дуже якісно планувати свій час.

Ось декілька порад, яким я слідую сама, працюючи на фрілансі:

  • Незважаючи на буквальну відсутність графіку, починайте працювати зранку. Пару годин кожного дня і всі ваші дедлайни в порядку!
  • Реагуйте на пошту та повідомлення клієнтів завжди протягом 24 год.
  • В першу чергу робіть малоприємну, але термінову справу. Є таке поняття — з’їсти жабу, тобто проковтнути щось малоприємне, але потрібне, важливе.

ОРЕСТ: Ось ще 10 фішок тайм менеджменту, які змінять ваше життя.

 

6) Фінансова грамотність

Дохід фрілансера (особливо новачка) майже завжди є нестабільним і може дуже сильно коливатися протягом року. В такому випадку вам просто необхідні знання базових принципів управління коштами, вміння вести їх облік та складати власний фінансовий план.

Недостатньо просто заробляти на фрілансі. Вміло розподіляти інвестиції та планувати шляхи додаткового доходу – важлива складова успішної кар’єри на Upwork.

ІВАН: один мій знайомий дуже довго намагався “вистрілити” на Upwork, а заробивши першу $1000 майже в той самий день спустив її на новий iPhone. Потім був змушений страшенно економити на їжі та у всьому собі відмовляти.

Не робіть такого у фрілансі: це не офісна робота з гарантіями та штампом у трудовій книжці 🙂

Що ж робити із заробленими коштами? Рекомендація тут дуже проста – привчити себе мінімум 10% (краще 30%) свого місячного доходу відкладати в депозит. Це не на подорожі, не на квартиру чи омріяне весілля. Це – ваша фінансова подушка та стратегічний резерв для розвитку нових проектів. Лише маючи її, ви зможете спокійно почуватися та грамотно планувати свої доходи на місяці і роки вперед.

7) Допомога професіоналів

Яким би висококласним спеціалістом ви не були, якими б навичками, талантами та здібностями не володіли, без професійної допомоги та підтримки людей, які вже пройшли цей шлях і знають усі “підводні камені” фрілансу, стати гуру Upwork буде дуже і дуже непросто.

Саме тому ми вирішили створити 30-денний онлайн-курс “Прибутковий Upwork”, який і є 7-м вирішальним кроком на шляху до успішного фрілансу. Виходячи із практичного досвіду кожного із авторів курсу, ми визначили 6 необхідних складових, що гарантують ваш швидкий старт та ефективний розвиток на американській біржі.

***

Про те, з чого все починалось і чим вам буде корисний наш онлайн-ресурс, дивіться у короткому відео:

https://youtu.be/vJmm5z9DYMk
Перейдіть на сторінку – profit-upwork.com і заповніть форму, щоб отримати перший урок.

Прибуткового фрілансу та стрімкого розвитку у Новому Році 🙂

***

Друзі, а який у вас досвід роботи на Upwork? Вже давно вийшли на міжнародний
ринок чи тільки робите перші кроки у фрілансі? Поділіться в коментарях нижче! 

Support and Follow events in UkraineMore Info