Нещодавно завершилася моя вже четверта підряд довготривала зимова мандрівка на інший континент. Для довідки, подібні виїди я називаю «польотами у вирій» і практикую їх щозими, коли у Європі холодно і мокро, а десь у Південній Півкулі чи поближче до екватора, сонячно і тепло. 

Зазвичай такі подорожі тривають порядка 5 місяців. Я вилітаю з України у жовтні-листопаді і повертаюся перед Пасхою, коли в Шевченківському гаю у Львові є можливість раз у рік зустріти більшість давніх друзів, що вже порозбігалися хто куди чи пообростали сім’ями. 

Ось окремі лінки на попередні «польоти у вирій»: Класична Пд-Сх Азія (2012/13), Центральна Америка (2013/14), Східна частина Пд-Сх Азії (2014/15). Також ще можна виділити 5 місяців проведених у Індії (2010), але тоді я не вів цього блогу і не займався так активно тревел-бізнес-просвітницькою діяльністю, як зараз. 

Отже цього разу доля повела нас у Південну Америку. Ось відео для затравки. 

З самого початку: Канари, круїз через Атлантику, Бразилія, Парагвай, Аргентина, Уругвай, Чилі, Болівія, Перу і завершення у США перед поверенням домів. Загалом 5 місяців, з яких рівно три припало на Південну Америку, півтора місяці на США, два тижні на Канарах і ще один проведений у водах Атлантичного океану. 

Буквально пару днів тому я прилетів у США і власне час підбити підсумки всієї Південної Америки по гарячих слідах. Пройдемося по всіх відвіданих країнах, їх основних характеристиках, найцікавіших місцях і звичайно фінансах, необхідних для організації такої епічної мандрівки. Ціни подаються на двох осіб, оскільки я подорожую з дружиною. Поїхалиии…

***

Наразі вдається чітко рухатися з наміченим планом ще минулого року і вкотре переконуюся, що всі мрії збуваються, якщо працювати у напрямку їх реалізації. Ось первинний план подорожі… 

А тут карта фактичного пересування. Див. частину по Південні Америці. 

Це доволі інтенсивний, але типовий U-подібний маршрут багатьох мандрівників, які вперше приїжджають на цей чудовий континент. Можете сміло повторити щось подібне, а я розповім як це вийшло у нас. 

Отже, коротко пройдемося окремо по кожній країні, а деталі по них вже є у окремих статтях, які я писав по ходу їх відвідування. Повірте, вони значно більше відрізняються між собою ніж ви можете уявляти і кожна з них несе у собі щось унікальне варте уваги. 

*** 

Бразилія (05/11 – 24/11), 20 днів, 1460 $ = 73 $/день

Це не країна, а цілий субконтинент, що стоїть окремо від решти сусідів. По-перше у Бразилії спілкуються португальською тоді, як всюди решта (окрім Гвіан) – іспанською. По-друге вона така величезна й різноманітна, що для всебічного дослідження Південної Америки можна нікуди й не виїжджати. 

Населення Бразилії складає порядка 200 мільйонів, що більше ніж люди всіх решти країн континенту взяті разом. А ще тут просто нереальна етнічна суміж: білі європейці, чорні африканці, місцеві індіанці, змішані метиси та інші. 

Серед найпопулярніших місць Атлантичне узбережжя і Південь країни. Звичайно що Ріо де Жанейро зі своїми пляжами і фавелами, Сан Пауло, найбільше місто Південної Півкулі, надзвичайні водоспади Ігуасу і багато всього іншого. 

В останні роки Бразилію добряче підкосила інфляція. Їхній реал упав по відношенню до долара щонайменше вдвічі. Нам з курсом гривні звичайно від цього не легше, але наразі тут вже не має паризьких чи лондонських цін. 

Також в країні розвинута мережа дешевих авіаліній і загалом чудова інфраструктура, тому подорожувати зручно і просто. Але розслаблятися не варто. В окремих місцях (наприклад у Ріо) може бути доволі небезпечно. Ось опис того, як я став жертвою збройного пограбування у Мексиці для науки. 

Детальніше про Бразилію тут… 

*** 

Парагвай (25/11-30/11), 5 днів, 291 $ = 58 $/день

Маленька, бідна країна в центрі Південної Америки. Багато мандрівників обходять її стороною або ж принаймні заскакують на пару годин з Бразилії у прикордонне місто Суідад дель Есте, щоб закупитися дешевою технікою та іншим барахлом, перед тим, як продовжувати шлях далі в Аргентину. А дарма. 

Особисто мені Парагвай дуже сподобався за свою простоту і розслабленість. Після бразилійського монстра Парагвай здається неохайним підлітком. Все одно рекомендую поїхати в столицю Асунціон, що я б назвав малою латиномериканською версією Нью Делі, Індія

А ще в південних провінціях країни навколо міста Енкарнаціон проживає до 50 000 українців, які є потомками емігрантів з Галичини початку 20 ст, на що вказують численні церкви: україномовні бізнес і люди слов’янської зовнішньості на вулицях у країні, де 95% населення є метисами. 

Там же поряд знаходяться руїни Єзуїтських місій, що є одиним із найменш відвідуваних пам’яток ЮНЕСКО у світі. Загалом країна цікава, але слугує більше доповненням ніж основним напрямком Південної Америки. 

Детальніше про Прагвай тут…  

*** 

Аргентина (31/11-05/01), 37 днів, 2071 $ = 56 $/день

Хочете потрапити на край світу, не виїжджаючи з Європи? Тоді вам у Аргентину! Столиця країни Буенос Айрес більше нагадує Мілан або Париж ніж латиноамериканський мегаполіс. 95% населення тут білі, а 50% населення є прямими потомками італійців, 25% – іспанців і 25% всіх решта. Власне це місто і було обране для місячного перепочинку між шаленими мандрами і активним пересуванням. 

Чесно кажучи, там настілки прикольно, що навіть не було бажання кудись їхати. Варто звичайно зазначити, що з самого початку ми подивилися на водоспади Ігуасу з Аргентинської сторони, де вони, як на мене, значно більш вражаючі ніж у Бразилії

Цілий місяць ми просто провели, як нормальні люди. Жили у власній орендованій квартирі, ходили за покупками в супермаркет, гуляли в парках і проводили вихідні з новоспеченими друзями, а також зустрічалися з деякими українцями, що також проїжджали повз. 

Віддихавшись в Аргентині ми взяли курс на захід, підкорювати решта континенту, але перед самим кордоном з Чилі зупинилися на пару днів у Андах, щоб помилуватися навколишніми пейзажами біля підніжжя найвищої гори у світі поза Гімалаями – Аконкагуа. 

Ось детальніше про Аргентину… 

*** 

Уругвай (21-24/12), 4 днів, 321 $ = 80 $/день

Дехто подумає, що це описка і я знову розповідаю про Парагвай. Зовсім ні! Уругвай це інша держава, левова частка якої знаходиться на протилежному березі ріки від Буенос Айреса. Саме тому візит туди виявився такою собі відпусткою від аргентинських буднів. 

Це найліберальніша країна континенту. Тут добре розвинені права людини і загалом видно, що суспільство доволі забезпечене. Про високі стандарти говорить і рівень цін у країні, що є на порядок вищим від всіх решта. 

А загалом це така собі “Швейцарія Південної Америки», де зазвичай все добре, спокійно і впорядковано. 

Детальніше про Уругвай… 

*** 

Чилі (06-14/01), 9 днів, 736 $ = 82 $/день

Це одна із найнезвіданіших держав континенту для українців. Ще б пак, візи у Чилі були скасовані буквально восени 2015 року. До того лише за цей документ потрібно було вивалити порядка 200$ і ще купу грошей, щоб просто туди добратися. З візами чи без них і незалежно за яку ціну, Чилі однозначно вартує того, щоб її побачити. 

Перш за все, це космополітична столиця країни Сантьяго, що є чудовим поєднанням надсучасного і традиційного. 

А ще просто неземна морська їжа і богемне прибережне місто Валпараісо. 

Я вже мовчу про найсухіше місце на Землі – пустелю Атакама з її шахтами, оазисами і надзвичайними пейзажами. 

Чилі – це розвинута країна і по своєму добробуту наступає на п’яти Уругваю. А ще тут проживає мій давній приятель Феліпе, який зробив свій вплив у формування моєї свідомості мандрівника і просто «нормального чувака» (я сподіваюся). Тому із Чилі у мене особливі спогади. 

Ось детальніше про Чилі… 

***

Болівія (15-23), 9 днів, 869 $ = 96 $/день

Це однозначно найколоритніша і найбільш вражаюча країна континенту. Потрапивши у Болівію, ви наче переноситеся у інший світ. Так якось виходить, що найгарніші місця є також часто і найбіднішими. Зрештою саме через це тут настільки незвичайно. 60% населення країни – це прямі потомки індіанців. Жінки тут і досі щодня вдягаються у національний одяг, заплітають косички і носять капелюхи. 

А ще природа. Левова частка країни знаходиться на Алтіплано, високогірному плато, що лежить більше 3000 метрів над рівнем моря. Тут даються про себе чути ознаки високогірної хвороби, а про будь-який спорт можна забути. Але такі дрібні незручності ніщо у порівнні з тим, чим вас винагородить поїздка сюди. Це просто мрія. 

“Тібет Південної Америки” – так називають Болівію за свою автентичність і колорит. Навіть тиждень тут вартував цілої мандрівки. Однозначно один із найцікавіших напрямків у світі. Ла Пас – півторамільйонне місто на висоті 4000 м. н. м., Потосі – древня золота столиця світу (майже Ель Дорадо) та інші міста залишаться у вашій пам’яті навічно.  

І хоча це найдешевша країна, по грошах вийшло найдорожче. Річ у тому, що потрапивши в бюджетний напрямок, часто перестаєш слідкувати за тим, що і скільки тратиш, оскільки все і так «відносно» дешево. Без розбору харчуєшся в ресторанах, замовляєш різноманітні тури і живеш у кращих готелях. В результаті набігає кругленька сума. Тим не менше Болівія варта всіх грошей і значно більше – це один із найцікавіших туристичних напрямків наразі. 

Ось детальніше про Болівію… 

*** 

Перу (24/01-05/02), 13 днів, 890 $ = 68 $/день

Мабуть найкраще збалансована країна у Південній Америці у плані середнього між автентикою і колоритом, розвитком та інфраструктурою, незабутніми місцями та їх різноплановістю, а також діапазоном цін. Якщо ви можете вибрати лише одну країну для мандрівки у Південну Америку, то я б сказав, що це має бути Перу

Тут знаходиться загадкове древнє місто Мачу Пікчу, історична столиця інків Куско, багато серферських спотів, а також місця для катання на дошці по піщаних дюнах, засніжені гори і посушливі пустелі. В окремих місцях надзвичайний тваринний світ, а крім того космополітична столиця країни Ліма, куди завжди можна приїхати, якщо вам того всього забагато. 

Отже, Перу рекомендую, як і все інше, зрештою 🙂 

Читати детальніше про Перу… 

*** 

Резюме по Південній Америці 

Якщо ви шукаєте напрямок для тривалої подорожі і вже були в Азії, то пригляньтеся до Південної Америки. У світі не так вже й багато місць, де можна в межах одного континенту вільно відвідати стільки різнопланових країн, пейзажів і культур. 

І хоча майже всі вони (окрім бразильців) спілкуються однією мовою – іспанською, різниця між ними колосальна. Кожна нація, має дещо унікальне в собі, що можливо зрозуміти і відчути, лише потрапивши сюди… 

***

Бюджет за три місяці на двох 

Цікаво вийшло. Ми прибули до атлантичного узбережжя Бразилії 5 листопада 2015 року, а вилетіли з Ліми, Перу, що на Тихому океані 5 лютого 2016 року. 

Ось ще раз по всіх країнах: 

Таким чином вийшло, що ми провели у Південній Америці рівно три місяці, а якщо конкретніше, то 97 днів. 

Разом витрачено 6 638 $ на двох осіб.

Я б ще докинув 5% за різні комісії і ті моменти, коли я міг забути вписати витрати. Таким чином виходить 6 970 $, що є фактично 72 $ в день на двох осіб і 36 $ на одного. 

Увага! Сюди не включений переліт, оскільки перед тим ми ще зависали на Канарах і добиралися у Південну Америку на круізному лайнері. Тому можете сміло накидувати ще 1500-2000 $ на двосторонній переліт за двох, якщо не знайдете якогось оферу. 

Отже ваша приблизна тримісячна подорож на двох у Південну Америку може коштувати порядка 8000-8500 $, що на порядок вище ніж, скажімо Класична Пд-Сх Азія (2012/13), Центральна Америка (2013/14), Східна частина Пд-Сх Азії (2014/15), де середній місячний бюджет приблизно на 1000$ менший. Але це ще залежить у кого який апетит і стиль мандрів. 

***

Але наша мандрівка на цьому не завершується. З Перу ми полетіли в Каліфорнію, де перебуватимемо до середини березня, а вже потім повернемося домів. Тут доволі інтенсивний графік. Спочатку конференція Traffic and Conversion Summit, потім підготовка до численних живих подій, які планують на весну в Україні, Сан Франциско, Лас Вегас і навколишні нацпарки та Лос Анджелес вже на кінець. 

каліфорнія-орест

Впевнений, що з того вийде цікава стаття і не одна. Але про це згодом.
А де ви побували цієї зими? Чи куди збираєтеся наступної? ? 

Support and Follow events in UkraineMore Info