У мене ледве встиг пройти jetlag (річ у тому, що попередні 5 місяців я провів у Південній Америці і США), як довелося відразу з головою занурюватися в бурхливе українське життя. До речі, зі сторони у нашій країні виглядає все плачевно, хоча насправді роботи тут непочатий край. 

Пригадую, як минулого року, перебуваючи у Китаї, я вирішив, що приїду в Україну всього на пару тижнів позакривати хвости і знову повернуся у «країну великих можливостей». А насправді все трапилося так, що країною цих можливостей стала Україна. Тому, якщо до вас підступаються подібні лихі думки, забийте і просто почніть працювати, рухаючись до мети. 

Отже, декілька днів тому я потрапив на цікаву конференцію “Від хорошого до великого», участь в якій взяли провідні підприємців міста, області і країни. Зважаючи на те, що у мене був доступ до медіа центру, вдалося поспілкуватися з деякими гостями трішки ближче ніж просто послухати їх зі сцени поряд з 300+ іншими людьми. Це одна із непрямих переваг блогерської діяльності. 😉 

валерій-антонов-орест-зуб(з Віталієм Антоновим, власником мережі АЗС “ОККО” і ще багато всього)

Окрім того, я робив нотатки розумних слів та ідей людей, що вже знаходяться далеко попереду (принаймні у бізнесовому плані) і залюбки поділюся вижимкою отриманого з вами. Це не просто хитромудрі цитати, а реальний підсумок сказаного keynote спікерами другого дня: Володимир Поперешнюк (Нова Пошта), Віталій Антонов (мережа АЗК ОККО і не тільки), Євген Черняк (“Global Spirits”). 

На перший день потрапити не вдалося, оскільки я готувався до свого вебінару «10 складових успішного онлайн бізнесу (і переведення в інтернет існуючого)», але повірте, навіть один день у такій атмосфері неабияк промиває мізки. Отже, поїхали… 

***

З першого погляду атмосфера надихає на звершення.

photo-62

Ось, як виглядали мої замітки у сирому вигляді:

нотатки-конф

А тепер давайте розжовувати: 

***

Володимир Поперешнюк (співвласник Нової Пошти)

Первинної інвестицією Нової Пошти були всього 7000$, після чого весь розвиток компанії відбувався за рахунок зароблених грошей. Біда лише у тому, що з часу утворення (2001) до 2008 компанія працювала з перемінним успіхом, а її фінансовий баланс коливався між плюсем і мінусом. 

photo-500

Тому Володимир після кількох років ведення бізнесу почав власне його вивчати і зрозумів, що інвестиції у навчання (особливо на перших парах) це одне із найкращих вкладень. Особливо це стосується таких собі бізнес-турів, коли є можливість поїхати на інші підприємства, подивитися як все працює, щоб перебрати найкращий досвід. Очевидно, що найкращою для цього країною є США, де бізнес культура формується вже багато десятиліть.   

«Недарма я провів півтора місяці у Каліфорнії, відвідуючи різні профільні заходи і просто всмоктуючи тамтешню атмосферу» – про це і не тільки скоро у наступних статтях. 

В результаті Володимир зрозумів, що бізнес не може бути збитковим. Це не нормально. Основна його соціальна суть, за словами спікера, – приносити прибуток власнику, який вже вирішить як розпоряджатися отриманими коштами. 

Основні стрибки розвитку компанії відбувалися саме у моменти кризи. Криза може стати незамінним другом і найкращим мотиватором. Нова Пошта обожнює кризи, адже є найкращий час розвиватися тоді, коли всі навколо ховаються і просідають. Потрібно будь-що продовжувати розвиватися і вкладати у розвиток

Важливий момент стосовно інвестиції. Нехай краще на початку це не будуть важкі активи, типу будівництва приміщень, великого транспорту чи ще чогось. Більшість речей можна орендувати або віддавати на аутсорс. Вкладайте і швидкі оборотні засоби, що націлені на збільшення прибутку і не обтяжуватимуть ваше фінансове здоров’я. 

ВАЦ – велика амбіційна ціль
Лише тоді, коли маєте ВАЦ, ви здатні на подвиги. Дуже складно рухатися вперед, без чітко визначеної амбітної мети, від якої просто захоплює дух. До речі, до недавнього часу я також тиркався повільним ходом, аж поки не визначив власні ВАЦ у особистому і бізнесовому плані:  

  1. Відвідати ВСІ країни у світі (алгоритм насправді глобальних цілей…) 
  2. Допомогти почати / розвинути бізнес 1930 людям (моя професійна місія…)

І на завершення, алгоритм успіху від Володимира Поперешнюка:   

  • Визнач ВАЦ
  • Продавай
  • Навчайся
  • Дій

***

Ліричний відступ про організатора події ? 

Конференцію організувала тренінгова компанія «Ефективні Системи», яка на превеликий подив у переважній більшості складається і симпатичних дівчат, і заснована була ще у 2008 році Тетяною Троян. Скажу з власного досвіду, що подібний захід організувати зовсім непросто, а зуміти запросити настільки титулованих спікерів – на межі здійсненного. Тим не менше, все пройшло на висоті. 

ефективні-системи

Більшість учасників приїхали з інших регіонів України (зазвичай промисловий Дніпропетровськ та ін.), оскільки «Ефективні Системи» в першу чергу працюють з корпоративними клієнтами. Натомість, за словами Тетяни Троян, зараз в Україні бізнес тяготіє до Львова і потроху сюди перебирається все більше і більше підприємців. 

photo-50

Доповіді тривали по регламенту, а їжа була смачною. Окремо варто сказати про місце проведення події, але про це згодом. 

*** 

Віталій Антонов (президент “Концерну Галнафтогаз”, АЗК “ОККО”)

До групи компаній “Концерну Галнафтогаз” пана Віталія входять мережах автозаправних комплексів ОККО, страхова компанія «Універсальна», консерн «Хлібпром», будівельна компанія «Ваш Дім» etc…

Сам Віталій Антонов відомий у народі своїм європейським підходом до ведення справ, знаходиться у чудовій формі і просто класно виглядає на свої 50 з гаком років. 

photo-560

Ось власне парочка заміток з його слів: 

Перед черговим амбітним проектом буває трішки страно. У бізнесі важлива швидкість. Якщо ви на крок попереду, то завжди будете у виграші, адже на покращення якості матимете запас. Торгувати нафтопродуктами бізнесмен почав ще на початку дев’яностих у молодому віці, а перша сучасна АЗС «ОККО» з’явилася у 2000 році. 

Власне якості Антонов надає особливої уваги. Заправки «ОККО» вирізняються особливою красою, комфортом і доповнюючою інфраструктурою, що спонукає людей приїздити ще і ще, не зважаючи на ціни вищі ніж середні по ринку. Сам зазвичай заправляюся там ? 

У словах підприємця чітко простежується конкурентний принцип «ми проти них». Антонов каже: «Більшість торгують бадягою, а ми високоякісним пальним. Приїжджайте до нас і спробуйте самі»

Цікавим також є й відношення до брендингу компанії. Антонов сам придумав назву ОККО і хотів, щоб вона читалася однакого з обох сторін і не різнилася від латинського правопису. А ще мріяв про те, щоб його АЗК набули прямої асоціації. Наприклад: «Зустрінемося на ОККО» (не на заправці). 

Спікер особисто вибачається за незручності, що могли виникати в той чи інший момент, коли із залу чує розповідь про те, що колисть комусь не усміхнулися, а ще ділиться своїм приватним е-мейлом, закликає писати у фейсбук, якщо є чим поділитися, і дякує за поради по покращенню його бізнесу. Тим самим він вказує, що підприємець несе особисту відповідальність за роботу своєї компанії, навіть, якщо у ній працює близько 10 000 осіб. 

*** 

Додам, що конференція проходила 22-23 березня у готельно-оздоровчому комплексі Edem Resort & SPA” неподалік Львова. Я не спеціаліст у подібних речах, але як сказав мій товариш, грошей сюди було вкладено може й більше ніж у Межигір’я. 

photo-321

Це величезний розкішний комплекс із кількома приміщеннями, у яких знаходяться 100 номерів, 5 ресторанів і 5 залів для конференцій та банкетів. Навколо густий ліс, а посередині штучно створене озеро. Ізюминкою об’єкту є центр відновлення здоров’я, що пропонує програми з детоксу, очищення організму, покращення обміну речовин та біорегуляції.

Погода була похмурою 23 березня, тому щоб краще передати дух місцини, просто гляньте це відео. 

Скажу від себе, що масштаб звичайно вражає. Подекуди відчувається роздутий безсмаковий кіч, що притаманно для подібних об’єктів в Україні, але загалом непогана точка провести весілля, корпоратив, відпочити з сім’єю на вихідних чи по-іншому використати різноманітні запропоновані можливості Edem Resort & SPA”. Більше про все на сайті – edem-resort.com.ua.

А ось які місця подобаються мені – Пуерто Ескондідо або Яким є рай на землі та скільки коштує вхідий квиток.

Також додам, що генеральним парнером події була українська авіакомпанія «Міжнародні Авіалінії Україні», які доволі частенько пропонують класні ціни на різні рейси. Зокрема, минулого року я всього за 158 $ злітав зі Львова у Алмати, Казахстан і назад. Класна вийшла мандрівка Середньою Азією (Казахстан і Киргизстан). Деталі під катом. 

Ну а ми тим часом переходимо до заключного спікера події. 

*** 

Євген Черняк (голова наглядової ради холдингу «Global Spirits»)

Мова йде про горілку «Хортиця» і ще дюжину інших алкогольних брендів. Виступ пана Євгена був мабуть найбільш емоційно зарядженим. Його енергія просто заполонила серця 300+ слухачів у залі.

«Я хочу жити життям бідної людини з грошима» – це просто запало мені в душу і навколо даної фрази Черняка оберталася дискусія, що виникла далі. 

photo-600

300 з гаком мільйонів доларів не зробили нашого гостя повністю щасливим. Те саме спостерігаю і по собі. Хоча моє фінасове становище з часу початку ведення цього блогу значно змінилося я не вважаю, що став сильно щасливішим саме через більший кешфлоу. Цьому сприяють трішки інші фактори. 😉 

За словами спікера, у житті варто притримуватися балансу. Паралельно із розвитком глобальної компанії Черняк грає теніс, бігає марафони і готується до тріатлону, а ще завжди ділиться корисними порадами зі своїм сином, який вже прокладає собі власний шлях у життя. Щастя можна знайти і варто шукати у різних речах. Часто воно значно ближче ніж нам здається. 

Тим не менше бути багатим – це дуже круто. Гроші не головне у житті, але вони дають свободу. Наразі пан Євген активно намагається вийти на ринок США, найбільша споживча платформа у світі. Власне це він вже зробив, але крутиться десь у третьому десятку за об’ємами збуту. 

Найцікавіше те, що у нього не має секретаря і власного кабінету. Коли Черняк їздить між своїми офісами в Україні, Росії чи США, то максимально занурюється у роботу саме на цьому ринку і працює за столами поряд з працівниками. 

До недавнього часу Черняк був одним із найбільших меценатів країни, але він припинив свою благодійну діяльність тоді, як побачив по телевізору, що бабулька, якій він полагодив паркан і облаштував дитячий майданчик неподалік, сказала на камеру національних новин, що от мабуть збирається хату забирати. “Краще я допоможу стартаперу, а той потім допоже бабульці” -, каже Черняк.

Не можна втрачати мотивацію. Звичайно повинні бути нематеріальні цілі, але без бабла вони довго не протягнуть. Напишіть п’ять фраз, які вас надихають, а тепер знайдіть спосіб конвертувати це у гроші. 

На такій ноті завершився останній виступ чудової конференції Від хорошого до великого. Антонов пообіцяв підкинути Черняка своїм приватним літаком у Киїів, тому останній швиденько попрощався з публікаю і поїхав навздогін. 

***

У мене в свою чергу залишилося купа нотаток, що знайшли своє відображення у рядках цієї статті, а також сподіваюся знайдуть втілення на практиці у найближчому мабутньому, адже ніщо так не мотивує рухатися вперед як оточення. Достатньо яскравих прикладів довелося побачити та завести цікаві знайомства. 

 Ось ще парочка осіб, який ви просто не можете не знати 😉

photo-133

photo-82

photo-197

photo-257

photo-268

photo-371

photo-396

І знаєте що об’єднує всіх цих багатих людей? Вони живуть справою, яку роблять. Постійно заняті, кудись біжать, обертаються і продовжують розвиватися незважаючи на досягненні вершини, про які більшість лише мріють. 

Як тільки ви задумаєтеся, що вийшли на пік, то почнете відразу спускатися вниз. Життя – це і є безперервний рух та розвиток. Успіхів вам ? 

Support and Follow events in UkraineMore Info