Недавно завершилися епічна подорож Південною Америкою. Три місяці на екзотичному континенті пролетіли, наче одна мить, і настав час рухатися далі й повертатися у робоче русло. Це не означає, що я зовсім не працював, просто, коли на порядку денному древнє Мачу Пікчу в Перу або нереальні пейзажі болівійського Антіплано, рука до роботи лежить не надто охоче. А крім того промовчу й про якість інтернет зв’язку. 

Але подорож на цьому не закінчилася, хоча і набрала іншої форми. Для початку ми полетіли в Сан Дієго на одну із основних конференцій інтернет маркетологів цілого світу, далі з головою занурилися у роботу для імплементації набутих знань у тихому Сакраменто, після чого провели декілька днів у колоритному Сан-Франциско, завершивши весь каліфорнійський досвід тижневим зависанням у Лос-Анджелесі. 

2-Сан-Дієго9

Між тим ще вдалося вирватися у Лас Вегас, проїхатися історичною дорогою 66, а також відвідати ряд вражаючих національних парків країни, хоча про це окремо буде у іншій статті. А наразі лише про Каліфорнію. І хоча кожен з перелічених вище напрямків сам вартий окремого блогу, я спробую передати дух цього унікального штату у одній статті. 

Отже, давайте каліфорніювати… 

*** 

Вже традиційно для початку, ось карта нашого пересування Каліфорнією.

***

Сан Дієго  

2-Сан-Дієго1

Основною причиною візиту в «найфайніше американське місто» (нікнейм Сан Дієго – Finest America City) стала конференція Traffic and Conversion Summit, паломництво куди щороку здійснюють провідні онлайн маркелоги з більшості країн світу. 

Я й сам вже давно приглядався до цього заходу і ось нарешті цього року так стали планети, що фактично це визначило мій маршрут повернення додому з Південної Америки

Цікавим було й те, що туди приїхало багато наших вітчизняних зірок, серед яких Слава Баранський, Марія СолодарОлесь Тімофєєв, Денис Довгаль, Олексій Босий, Ярослав Самойлов та інші. За лінками ви знайдете мої інтерв’ю з цими колегами. 

traffic

Це зовсім недешева подія, візит куди супроводжується купою інших витрат, тому багато в кого виникне питання, чи вартувало воно тих грошей. До слова, участь у самій події коштує від 500 $ до 2000 $, переліт до Сан Дієго з України і назад винесе ще десь 1000 $, а тижневе перебування у місті легко потягне на 500 $ мінімум без жодних розваг чи екстра активностей. 

traffic1

Таким чином, набігає кругленька сума, але їхати все одно варто. Відразу скажу, що Traffic and Conversion, як і більшість подібних заходів – це перш за все тусовка, атмосфера, натхнення та енергія, а вже потім контент й інструменти. Так просто є, але часто перше є важливішим ніж друге. 

До речі 2-3 липня у Львові проходитиме перший Digital Nomad FORUM. Приєднуйтеся! 

Тому, друзі, моя вам порада: проходьте тренінги для набуття навичок і їздіть по подіях, для відслідковування трендів і занурення у середовище. 

Ось пару висновків, що я виніс з цього заходу. Не судіть строго! 

Саме Сан-Дієго по собі є приємним містечком. Принаймні в районі, де ми проживали, присутнє відчуття периферії, не зважачючи на те, що у мегаполісі проживає більше 3 млн, осіб. До слова, Сан-Дієго знаходиться прямісінько на кордоні з Месикою, де ми провели 4 місяці ще два роки тому. 

В центрі невеличка концентрація хмарочосів, а решта, як по всіх США, низька забудова. Наш район (Pacific Beach) виявився осередком пляжної і серферської культури, де складається враження, що постійно перебуваєш на курорті. Майже, як Пуерто Ескондідо, лише американське. 

2-Сан-Дієго7

2-Сан-Дієго6

2-Сан-Дієго5

2-Сан-Дієго4

2-Сан-Дієго2

каліфорніювання

2-Сан-Дієго8

2-Сан-Дієго3

*** 

Сакраменто 

3-Сакраменто1

На хвилі емоцій та запалу з конференції ми полетіли у Сакраменто, щоб з головою зануритися у роботу й імплементацію свіжих ідей. Мабуть кращого місця ніж Сакраменто годі було й придумати для втілення цієї цілі. 

3-Сакраменто5

І хоча Сакраменто є столицею штату, відчуття тут зовсім провінційні. До слова, це одне із найстаріших міст на заході США, про що говорять непогано збережені пару історичних кварталів у стилі вестернів. 

3-Сакраменто6

3-Сакраменто3

Два тижні у Сакраменто пролетіли, як одна мить. Більшість часу я сидів за компом, робив пробіжки по районі, підтягувався на турніках найближчої школи або просто смажив барбекю. В той час у Сан-Франциско перебував Ростик Чайка, організатор багатьох ІТ-шних подій у Львові, який теж завітав до нас у гості. 

12725034_1561197437505460_491051049_n

Зрештою, таке заповільнення пішло нам на користь після шаленого пересування між Аргентиною, Чилі, Болівією і ПеруОкремо хіба можна виділити тест драйв на автомобілі Тесла, зареєструватися на який було простіше ніж створити нову поштову скриньку. 

3-Сакраменто4

Також варто зазначити, що протягом цих двох тижнів я активно покращував курс TraveLEarning MEGApro, робив його презентацію і набирав черговий потік учнів. Таким чином це став найуспішніший запуск на 45 студентів. Наразі я не планую нового набору, оскільки фокусуюся на нових речах, але ви завжди можете придбати його і проходити у зручному для себе ритмі. Внутрішня двіжуха у нас ще та. 

*** 

Сан-Франциско 

4-Сан-Франциско1

Ох і скільки ми вже чули про це надзвичайне місто поряд з Кремневою долиною. Для затравки, пропоную переглянути коротеньке відео з походеньок цим містом. 

І буквально пару картинок, щоб добити, оскільки загальне уявлення ви вже могли отримати з відео. Це одне із найколоритніших, найприємніших і найдорожчих міст Сполучених Штатів. 

4-Сан-Франциско3
4-Сан-Франциско2

4-Сан-Франциско8

4-Сан-Франциско7

4-Сан-Франциско5

4-Сан-Франциско11

4-Сан-Франциско4

4-Сан-Франциско9

Навіть тут не обійшлося без знайомих. Нас люб’язно прийняли у гості друзі мого давнього колеги Івана, з котрим ми неодноразово пересікалися в Україні, Мексиці і Тайвані, а один із днів провели з львівським колегою Тарасом Антонівим (директор Агенції Гярчих Путівок), який на той момент вже знав місто значно краще за нас. 

З Сан-Франциско ми полетіли у Лас-Вегас, звідки вже направилися у Лос-Анджелес, але я відкладу розповідь про місто гріхів для окремого посту, а наразі зафіналю все Лос-Анджелесом, адже ніде, як тут, не відчувається дух Каліфорнії. 

*** 

Лос-Анджелес 

1-Лос-Анджелес1

Озираючись, скажу, що Лос Анджелес був нашою першою точкою призначення у США, але провели ми там всього два дні, після чого направилися у Сан Дієго. В аеропорту нас зустріла жінка із сім’ї, котру свого часу я обслуговував по туризму в межах Ukraine-Travel-Secrets.com

Вона навіть слухати не хотіла про те, щоб ми самі займалися навігацією у цьому величезному мегаполісі, а відразу по прибуттю повезла нас по всіх родичах. Таке враження, що я був далеким членом сім’ї, який вперше потрапив у Америку після зняття залізної завіси. Ось що трапляється, якщо ви ставитеся до клієнтів, як до своїх рідних. Принаймні у мене такий підхід. 

1-Лос-Анджелес6

А під час нашого другого перебування у ЛА, я просто переосмислив Каліфорнію і США вцілому. Ми проживали у одному із найкращих районів міста прямісінько посередині між Голлівудом і Беверлі Хілс. Все, як у фільмах і вулички виглядали приблизно так. 

2-Сан-Дієго10

Голлівудські пагорби і Алея Зірок буквально в кількох хвилинах їзди на авто. Скажу чесно: в реальному житті воно виглядає значно простіше ніж може здаватися по ТБ. А телебачення я взагалі не рекомендую нікому дивитися і ось чому (читати статтю)

1-Лос-Анджелес12

1-Лос-Анджелес10
1-Лос-Анджелес13

Місто дуже насичене і різноманітне, хоча спочатку здається, що це велике село, посередині якого виростають декілька висоток. Як бачите, це зовсім не Нью-Йорк, який я теж відвідав півтора роки тому. 

1-Лос-Анджелес7

А це фанковий Venice Beach 

1-Лос-Анджелес5

1-Лос-Анджелес4

1-Лос-Анджелес3

1-Лос-Анджелес2

 Загалом, щоб краще зрозуміти атмосферу Лос Анджелеса тут звичайно що потрібно пожити, ну і звичайно навіть не розраховуйте, що це вам вдасться без автомобіля. Якщо ти без коліс, значить з тобою щось не те. Якось я чув у одному із фільмів: «Ніхто не ходить у Лос Анджелесі пішки». Хіба що туристи або вже зовсім безнадійні люди. 

1-Лос-Анджелес14

Чесно кажучи, своїми відстанями й тривалістю добирання Лос Анджелес мене трішки втомив, але цього не скажеш про більшість його мешканців. У місці проживає майже 20 млн. людей і сконцентрована активна спільнота українців. Одного разу, ми навіть завітали до наших на пікнік. 

1-Лос-Анджелес9

Кожен займається різними справами і пробиває собі шлях по життю, адже тут працюють вже зовсім інші правила ніж у нас. Як би там не було, у Каліфорнії чудове життя. У цьому штаті є щось особливе. Недарма більшість американців хочуть мешкати саме тут. 

Також мені вдалося зустрітися з деякими колегами  свого американського МастерМайнду, кожен з яких спеціалізується у різних видах онлайн бізнесу. Більшість хлопців попереїжджали сюди з інших частин США, а підприємцями та інноваційними ідеями місто аж кишить.

1-Лос-Анджелес8
*** 

Лайфстайл

Лише уявіть! Якби Каліфорнія була окремою державою то її ВВП було б на шостому місці у світі, між Францією та Італією, при тому, що населення штату на 20 мільйонів меншу від цих європейських країн. Грошей і багатства тут валом. Яскравою ознакою каліфорнійців, як на мене, є прагнення до яскравого життя з розмахом. Зазвичай вони не розмінюються на дріб’язковість і є великодушними. Хоча можливо мені попадалися такі люди. 

каліфорнійці

В будь-якому разі, я впевнений, що неодмінно сюди повернуся. Ще 150 років тому люди їхали в Каліфорнію у пошуках кращої долі під час золотої лихоманки. Відповідно дух авантюризму, жага до перемоги і бажання реалізувати ціль присутня абсолютно у кожного. Багато каліфорнійців мріють підкорити світ за рахунок своїх винаходів, продуктів чи інших ініціатив, а також мислять глобально у хорошому значенні цього слова. 

Половина офіціанток у нічних барах днями ходять на кастинги, завзяті хлопці тяжко працюють, щоб придбати більший будинок, заклади здорового харчування перебувають у тренді, а про хіпстерські органік кафе я вже мовчу. Навколо постійно щось відбувається, а життя просто бурлить. Це Каліфорнія! 

*** 

Бюджет

Для того, щоб користати з цих всіх благ сонячного штату, необхідні звичайно що гроші. Не зважаючи на те, що Каліфорнія є найбільш бажаним для проживання штатом для більшості американців і, мабуть, людей з усього світу, левова частка з них просто не може собі цього дозволити через відносно високий місцевий рівень цін. 

Хоча постривайте! Власне у тому і все полягає, щоб ДОЗВОЛИТИ СОБІ жити так, як ви хочете, а не створюють умови суспільство чи держава. Багато американців це чудово знають і щоранку прокидають з широчезною усмішкою на обличчі навіть тоді, коли не все йде по плану. Тим не менше всі пашуть, як коні, хоча і відриваються теж. 

Отже, ось приклади типових цін для Каліфорнії! 

Чим далі від узбережжя, тим дешевше. Ну і звичайно, чим ближче до великих міст (Сан Дієго, Лос Анджелес, Сан Франциско), тим дорожче. 

  • 15 $ – перекуска у кафе чи забігайлівці 
  • 50+ $ – обід на двох у ресторані
  • 4 $ – кава у типовій кав’ярні
  • 15 $ – поїздка ~10 км на uber
  • 2 $ – одноразовий квиток на автобус
  • 35 $ – оренда автомобіля на день
  • 80+ $ – двокімнатний номер у простенькому готелі

Щоб детальніше переглянути місцеві ціни, подивіться табличку типових цін у Лос Анджелесі. У Сан Франциско все на порядок вище. У Сан Дієго десь так само. 

Загалом, щоб нормально давати собі раду у Каліфорнії, варто заробляти мінімум 5000 $/міс чистими. 

А ось і наші витрати за місяць перебування у Каліфорнії:  

  • 550 $ – харчування (кафе, бари, ресторани) 
  • 120 $ – дрібні покупки продуктів у магазинах
  • 128 $ – транспорт (uber по містах, автобуси між містами)
  • 169 $ – переліт з Сан Дієго у Сакраменто
  • 154 $ – Оренда квартири у Сан Дієго за 5 ночей
  • 272 $ – оновлення гардеробу після Південної Америки
  • 239 $ – вживаний iphone 5s, 64 Gb
  • 500 $ – квиток на Traffic and Conversion Summit
  • 67 $ – інші дрібні витрати

Загалом всього 2 294 $ за місяць життя, навчання і подорожей Каліфорнією. 

Погодьтеся, що це майже за безцінь, враховуючи, що половина зі списку не є обов’язковими витратами. Натомість, як бачите, ми практично не платили за житло, через купу знайомств і корисних контактів, які сприяли нам так само, як зазвичай намагаюся допомагати іншим колегам і я. 

Окрім того, протягом двох тижнів у Сакраменто, ми практично не виходили з хати і весь час працювали або я підтягувався на турніках та смажив барбекю на задньому дворі. Ну і зрештою, це все можливе лише тоді, коли у вас розв’язані руки та є свобода пересування, плануючи все, як потрібно саме вам, а не випливає із зовнішніх обставин, що диктує робочий графік або суспільство. 

Також варто врахувати, що частина часу перебування у США припала на Лас Вегас і автомандрівку, де ми наші витрати поденно у кілька разів перевищили перебування у Каліфорнії. Про це у окремі статті згодом. 

Підсумовуючи скажу, що це можливо, коли ведете вільний лайфстайл. Приходьте 2-3 липня на Digital Nomad FORUM у Львові, щоб отримати практичні поради по онлайн діяльності, а також зануритися у бажане оточення однодумців. До речі найбільше Digital Nomad-ів походять саме з США. 

*** 

Як потрапити у Каліфорнію? (віза і добирання) 

Багато для кого ця стаття могла носити суто розважальний характер, тоді як хотілося б почитати про те, як врешті потрапити в омріяну Каліфорнію. 

Отже, окрім власне бажання і грошей, з технічної сторони вам потрібно всього дві речі: 

1. Віза у США
2. Квиток на літак 

Віза 

Коли запитують проте, як мені вдається отримувати візи у інші країни, то я завжди відповідаю, що це всього лише технічне питання. Ви подаєте всі необхідні документи, згідно вимог посольства і отримуєте візу. Принаймні я роблю саме так ? 

Ось деталі з офіційного джерела – http://ukrainian.ukraine.usembassy.gov/general-information2.html  

Що конкретно по візі у США цікавить саме вас? 

Звичайно купа інших ньоансів ніж просто інфа на сайті, на які варто звертати увагу, зважаючи на специфіку вашої ситуації. Тому, наразі я готую розгорнуту статтю про те, як самостійно отримати візу в США, котра буде опублікована вже найближчим часом. 

Але перед тим попрошу вас написати, що саме вас цікавить з візового питання, чого не має написано у офіційних джерелах на візову тематику. Просто впишіть ваше запитання у форму і я обов’язково врахую це при написанні статті, щоб відразу розкрити ці аспекти з різних сторін.

*** Прохання саме заповнити форму, а не писати на пошти чи у соцмережах, щоб це було в купі.

Також, я відразу повідомлю вас на пошту, як тільки з’явиться стаття. 

Переліт 

Тут теж нам неабияк пощастило, оскільки наш переліт з Лос Анджелеса у Копенгаген, Данія коштував всього 210 $ на одного (420 $ на двох), звідки далі ми полетіли у Катовіце, Польща і вже потім до Львова. таким чином весь транспорт. Хоча крім того ми зупинялися у столиці Данії і мали різні трансфери.

Отже добирання з Лос Анджелеса до Львова виглядало так (на двох):  

  • 420 $ – переліт Лос Анджелес – Копенгаген
  • 59 $ – готель у Копенгагені
  • 22 $ – перекуски по ходу
  • 37 $ – трансфери з аеропорту Копенгагена у місто і потім у Мальмо, Швеція
  • 100 $ – переліт Мальмо – Катовіце
  • 40 $ – Блаблакар з аеропорта в Катовіце до під хату у Львові

Звичайно, що при такому варіанті вам необхідна діюча Шенгенська віза. А ось і стаття про те, як отримати Шенген візу на 5 років.

Разом за one way ticket з Каліфорнії на двох всього – 678 $ (339 $ на одного). Теж круто! 

*** 

Резюме 

Таким чином вийшло, що:
– місяць у Каліфорнії виніс 2 294 $ + 10% на похибку = 2 523 $
– переліт 678 $ (х2 – якби ми летіли у дві сторони) = 1 356 $  

Разом – 3 879 $  

Це 1 939 $ за місяць на одного і всього, 65 $/день на одного. Тра-ла-ла! 

4-Сан-Франциско10

Просто обожнюю цей Digital Nomad лайфстайл і, якщо це подобається і вам, то приходіть на форум 2-3 липня, а також записуйте ваші по Каліфорнії чи поділіться досвідом тамтешнього перебування у коментах знизу.

Support and Follow events in UkraineMore Info