Приблизно півтора роки тому я вперше потрапив у США, відвідавши Нью-Йорк. Чесно кажучи, раніше якось фанатів Європою, але Штати трішки притупили це захоплення. Не знаю, як вам, але після Америки бабця Європа здається мені досить повільною, чимось «скупою» і неемоційною. 

Лише на контрасті починаєш розуміти, чому в американських фільмах Європу представлять якоюсь периферійною. Але звичайно по самому Нью-Йорку важко судити, тому цієї весни я запланував поїздку на Західне узбережжя, щоб подивитися а що ж відбувається там.   

Беззаперечно west coast для більшості асоціюється з Каліфорнією, найбагатшим штатом країни, де люди живуть зовсім інакше ніж у Великому Яблуку. Про особливий менталітет каліфорнійців я написав у цій статті.  

Зовсім поряд знаходиться місто гріхів Лас-Вегас, де також варто побувати хоча б раз у житті. Але хайлайтом будь-якої подорожі у США є можливість винайняти на прокат авто і проїхатися численними рівними дорогами і прекрасними національними парками країни. Беззаперечно напівпустельні райони Південного-Захду країни є найкращими для цього теренами.

Зовсім недавно я вже писав детально по всіх частинах цієї подорожі, а наразі просто хочу підсумувати все і скласти для вас загальну можливу картину такої подорожі з конкретними місцями і бюджетом. Просто клацайте за посиланнями, щоб почитати про все детальніше. 

*** 

В цілому десь так може виглядати ваша «ідеальна» поїздка на Захід США: місяць у Каліфорнії, пару днів у Лас-Вегасі і ще тиждень незабутньої мандрівки по каньйонах і трасою 66. В принципі є сенс винайняти авто на весь час вашого перебування у США, оскільки це дорожна культура.

У цілій країні з громадським транспортом не густо, за внятком декількох великих міст, а в Лос Анджелесі на вас взагалі дивитимуться косо, якщо зізнаєтеся, що ви без коліс навіть на пару днів. 

***

Отже, по локаціях: 

Каліфорнія

Протягом місця я побував на конференції Traffic and Conversion Summit в Сан-Дієго, пожив два тижні, залігши на дно у Сакраменто, відвідав Сан-Франциско і тиждень потусив у Лос-Анджелесі. 

Каліфорнійці окремий народ зі своєю ментальністю, а сам факт про те, що це найбагатший штат країни, говорить багато про що. Тут сформувалася виняткова “культура достатку” (не знаю як ще це назвати) і взагалі мені в Каліфорнії дуже сподобалося.  

Бюджет на двох за місяць – 2 523 $

Ось детальніше про тамтешній досвід каліфорніювання (читати…)

***

Лас Вегас

Жоден візит у на Захід США не може вважатися повним без відвідин «міста гріхів», що знаходиться всього в кількох годинах їзди з Лос-Анджелеса. 

Особисто я туди поїхав зовсім не грішити, а навпаки набиратися розуму, відвідавши ще одну професійну подію Intelligent Content Conference, хоча подивитися на величні готелі-казино і прогулятися Стріпом встиг. 

Бюджет на двох за 4 дні з добиранням – 478 $ 

Ось детальніше про «місто гріхів» і корисні нотатки з конференції (читати…)

*** 

Автомобільна подорож 

Класичні місця, про які ми знаєте із голлівудських фільмів ще з дитинства знаходяться тут недалеко від Лас-Вегасу в сусідніх штатах Арізона і Юта. Мова йде про дамбу Гувера, яка дає тріщину у кожному фільмі-катастрофі, мати всіх доріг США – траса 66, безкраїй Гранд Каньйон, Долина Монументів з вестернів та інші. 

Обов’язково візьміть на прокат авто, коли будете у США, і проїдьтеся численними дорогами країни. Якщо навіть не будете у цьому регіоні, автомобільна поїздка все одно може стати вашим топ-досвідом з подорожі. 

Бюджет на двох за 5 днів роудтріпу – 1 008 $

Ось детальніе про мій досвід дорожньої пригоди (читати…)

*** 

Як найкраще добратися за західне узбережжя США?

Не зважаючи, що це одна країна, складається враження, що Нью-Йорк та Лос-Анджелес знаходяться на різних континентах. Переліт між містами триває 5-6 годин, що трішки менше ніж летіли зі східного узбережжя країни у Західну Європу. Нерідко переліт між двома найбільшими містами країни коштує від 300 $ в одну сторону. 

Відповідно ціна добирання з Європи у Каліфорнію легко може бути вдічі більшою ніж у Ньо-Йорк чи Торонто, Канада. Тим не менше за рахунок гнучкості по часу і невеликого дослідження мені вдалося організувати все добирання з Лос Анджелеса до Львова всього за 678 $ за двох (339 $ на одного). Не хіло, правда? 

Ось детальний маршрут при купівлі на двох: 

  • 420 $ – переліт Лос Анджелес – Копенгаген (Norvegian Airlines) 
  • 59 $ – готель у Копенгагені
  • 22 $ – перекуски по ходу
  • 37 $ – трансфери з аеропорту Копенгагена у місто і потім у Мальмо, Швеція
  • 100 $ – переліт Мальмо – Катовіце (WizzAir)
  • 40 $ – Блаблакар з аеропорта в Катовіце до під хату у Львові

Оскільки прибули ми з Перу, то маю розрахунок лише в одну сторону, але при помноженні цієї суми на два вийде, що двосторонній квиток обішовся би вам 678 $ і 1356 $ за двох. 

*** 

Віза 

Звичайно необхідною ще є американська віза. Останнім часом практично всім знайомим з мого оточення видають 10-річні візи. 

А коли мене запитують проте, як вдається отримувати візи у інші країни, то я завжди відповідаю, що це всього лише технічне питання. Ви подаєте необхідні документи, згідно вимог посольства і отримуєте візу. Принаймні я роблю саме так ? 

Ось всі деталі з офіційного джерела – http://ukrainian.ukraine.usembassy.gov/general-information2.html

Невдовзі я ще опублікую окрему статтю про те, як з великою ймовірністю отримати візу в США. 

Ціна візи – 160 $ х 2 = 320 $ 

*** 

Загальний бюджет на двох осіб:

Разом 5 685 $ може коштувати півтора місячна подорож у Західне США на двох осіб. 

Відразу скажу, що це доволі оптимістичний прогноз, оскільки не завжди вдасться знайти такий класний переліт, а крім того ми сильно зекономили на проживанні, зупиняючись всюди по Каліфорнії (окрім Сан-Дієго) у знайомих чи друзів. 

*** 

Резюме 

Звичайно це не все, що можна і варто подивитися у західній частині США. На північ від Каліфорнії є ще два штати Орегон і Вашингтон з класними столицями Портленд і Сіетл відповідно. Також не вдалося потрапити у один із найвідоміших парків країни – Йосеміт, чи у Долину Смерті. Там ще купа місць до відвідання, але це ми залишимо на наступні візити, бо збираємося повертатися ще не раз. 

Також зазначу, що в такій подорожі дуже актуальним є можливість працювати або вести бізнес дистанційно та мати ненормований графік, адже тоді завжди можна підлаштуватися до найзручнішого вам розкладу, бути гнучким у своїх переїздах або ж навіть кинути десь якір, якщо вам так заманеться, щоб відпочити і сфокусуватися на основному. 

Якщо подібний лайфстайл вам до душі, то приходіть на Digital Nomad форум 2-3 липня у Львові, щоб дізнатися як почати подорожувати і заробляти одночасно, а також познайомитися з іншими українцями, які це вже успішно роблять.

Support and Follow events in UkraineMore Info