Вау! Це був вже четвертий “політ у вирій», тобто четвертий рік підряд ми з Мартусею відправляємося у зимову подорож екзотичними країнами на 5 місяців. Також скажу, що ще у далекому 2010 році після закінчення навчання в університеті я поїхав на стажування в Індію, хоча і не рахую це «польотом у вирій», оскільки ще не вів тоді digital nomad життя.  

Зазвичай у вирій ми вилітаємо наприкінці жовтня – початку листопада і повертаємося десь перед Пасхою. Тобто, як правило, виходить порядка 5 місяців безперервного перебування закордоном. Скажу, що вперше за останні чотири роки я побачив падаючий сніг лише 25 квітня 2016, коли ми поїхали до батька Марти на село в Карпатах (зацініть). 

Зиму 2012-2013 рр ми провели у класичній Південно-Східній Азії (Тайланд, Малайзія, Балі etc.); 2013-2014 рр у Мексиці та Кубі; 2014-2015 у країнах Східної частини країн Південно-Східної Азії та у Китаї; ну а 2015-2016 у Південній Америці та на Заході США (переважно Каліфорнія). За лінками зверху детальніше пише про кожну мандрівку. 

Насмілюся сказати, що остання подорож була мабуть найкращою. Чесно кажучи, складно сказати що саме найкращою, але точно найактивнішою і найрізноманітнішою за кількістю різних пригод, вражень, засобів пересування, зустрічей та досвідів. Також у порівнянні з першими поїздками значно підвищився рівень комфорту самої мандрівки та й вагабондом я почуваюся значно більш зрілим. 

Відразу хочеться все розповісти, але давайте по порядку… 

*** 

Не зважаючи на те, що зробили ми реально багато, все ж таки всього запланованого нам не вдалося і це, як на мене, навіть на краще. Ось яким чином виглядав первинний план перед початком цієї епічної мандрівки. 

А це по факту, як все вийшло. 

Як бачите, автомобільної мандрівки з Каліфорнії через Техас і Флориду у Нью-Йорк не відбулося. Натомість ми круто катнули по основних канйонах Південного-Заходу США, у Флориду я навідаюся у вересні, по дорозі у Центральну Америку і назад, а Техас нікуди не пропаде. Зрештою, пригадуючи наскільки я вже був виснажений у Лас-Вегасі, не думаю, що марш-кидок через всі Штати після 5 місяців у дорозі був би мені в кайф. 

***

А тепер про те, що вдалося… 

Різноманітність транспорту і способів пересування 

.

Різноманітність людей

  • Виступ перед українцями у Варшаві,
  • групова поїздка з друзями на Канари
  • класна тусовка на трансатлантичному круїзі,
  • давні друзі з інших подорожей світом,
  • місцеві українці у багатьох країнах Південної Америки,
  • неочікувані зустрічі з українськими колегами далеко від дому,
  • колишні клієнти у США
  • і ще багато інших чудових людей на шляху.   

Не дарма кажуть, що основними факторами, які впливають на подорож є погода і люди.

.

З погодою, різноманітними ландшафтами і вражаючими пейзажами нам теж неабияк пощастило.

  • Білосніжні пляжі,
  • непрохідні джунглі,
  • гримучі водоспади,
  • космополітичні міста
  • занедбані села,
  • високогірні плато
  • активні вулкани.

Було все, чого забажає душа.

*** 

Отже давайте пройдемося по хронології подій та самому марштуру детальніше.

УВАГА! За лінками у статті ви знайдете детальніші описи кожного із вказаних місць, оскільки викласти у одній публікації все про подорож просто неможливо. 

Ідея грандіозної подорожі Південною Америкою визрівала у мене вже давно. Ще більше двох років тому, коли я думав про політ у вирій №2 (2013-14 рр), то розглядав Південну Америку, як фаворит із всіх варіантів, але в результаті карта лягла на Кубу і Мексику. З грошима ситуація тоді теж була зовсім інша, тому скористався простішим варіантом. 

Цього ж разу я ще у червні знав, що зиму ми проведемо у Південній Америці, оскільки вдалося придбати просто чудовий круїзний рейс заздалегідь. Жереб кинуто. Я завжди кажу, що першим кроком до будь-якої мандрівки життя або ж точкою невідворотності є придбання квитків. 

Згодом подальша доля нашого пересування почала кристалізовуватися, коли я придбав квитки на Traffic and Conversion Summit у Сан-Дієго, Каліфорнія, таким чином чітко визначивши, що повертатися з Південної Америки будемо через Західні США. Зробили Мартусі візу (про це також невдовзі) і сформували бачення маршруту, що подано вище, хоча по ходу вийшло трішки інакше. 

Отже що з того, вийшло читайте далі… 

*** 

Все розпочалося з мого першого виступу/тренінгу у Варшаві на зустрічі з місцевою спільнотою українців. Дуже приємно було зустрітися з побратимами у столиці Польщі, де я теж свого часу проходив стажування, та й досі частенько сюди заїжджаю. 

З Варшави прямим рейсом ми полетіли на Канарські острови. 

*** 

Канари (19/10-28/11 2015) 

Острови з цією милозвучною екзотичною назвою знаходяться біля західних берегів Африки, але належать до Іспанії. Тут завжди багато туристів і на те є свої причини. Канарські острови просто чудові і їх можна сміло розглядати, як напрямок для «польоту у вирій», оскільки тут практично цілий рік однакова сонячна погода з температурою повітря +23 – +27 градусів цельсія. Вода на півдні Тенеріфе теє є купальною практично круглий рік. А крім того тут значно дешевше ніж у континентальній Західній Європі, типу Іспанії

У нас була класна компанія. Вдалося відвідати два острова (Тенеріфе і Гран Канарія).  Ми просто винайняли авто і щодня каталися у пошуках різних цікавинок, а там їх досхочу, повірте. Чого лише варті на Тенеріфе вулкан Тейде, Драконові дерева, різні пляжі, скелі Гігантів, піратське логово Маска та інші. 

А Гран Канарія зі своєю столицею Лас Пальмас і одним з найгарніших міських пляжів чи піщані дюни на півдні острова. Коротше кажучи, Канари є чудовим напрямком для різноманітної пригодницької подорожі, про що я детально описую у цій статті (читати)

Бюджет на двох без зворотнього квитка, 11 днів – 853 $ 

*** 

Круїзний лайнер через Атлантику (28/10-05/11) 

Завжди мріяв зробити щось подібне, але не думав, що це трапиться так близько. Крїуз через Атлантику з Канарських островів у Бразилію виявився найдешевшим, найцікавішим і найприємнішим способом потрапити у Південну Америку

Річ у тому, що кожного року восени сотні таких же лайнерів переправляють у Карибський басейн або Південну Півкулю із Середземномор’я, де якраз завершується сезон. Квитки віддають практично по собівартості і це чудова нагода для таких перельотних птахів, як ми. 

Цікавинки додало ще й те, що весь час на самому круїзі, а також половину часу в Бразилії з нами були мої учні-клієнти Людмила Калабуха з чоловіком, а також Іван Бобров з друзями. Крім того, як виявилося на кораблі було ще з дві дюжини українців, з деяких з яких ми навіть потім гостили у нашій квартирі в Буенос Айресі. Іншими словами було дуже весело. 

7 днів і 8 ночей у відкритому океані пройшли на одному подиху. Ось детальніше про життя на круїзному лайнері та подорож через Атлантику (читати).  

Бюджет на двох: 734 $ 

*** 

Південна Америка (05/11/2015-05/02/2016, 3 місяці)

Вау! От після такої подорожі можна вмирати, хоча я цього робити не збираюся, адже маю на меті відвідати всі країни у світі. Тим не менше всього три місяці у Південній Америці, це доволі мало для цілого континенту, якщо розбити цей час на пару країн, то в сам раз. 

В результаті у нас вийшло порядка трьох тижнів активного пересування Бразилією (включаючи Ріо-де-Жанейро), швидкий візит у Парагвай на 5 днів, місяць проживання в Буенос Айресі, швидкий візит в сусідній Уругвай на 3 дні та ще до двох тижнів припало поокремо на Чилі, Болівію і Перу.  

От на три останній країни дуже хотілося виділити більше часу, але попередньо заброньований виліт з Ліми, Перу у Лос-Анджелес підперав і змусив притримуватися графіку. 

Тим не менше, це був надзвичайний досвід, сповнений купи вражень, які б я не проміняв ні на які гроші чи щось інше. Вам може здаватися, що всі ці країни дуже подібні між собою, хоча потрапляючи у середовище, розумієш наскільки все відрізняється. За цей час я непогано підтягнув свою іспанську, яка забувалася після Мексики, і тепер сподіваюся просто щебетати в Центральній Америці у вересні. 

Фактично вийшло, що ми відвідали південну частину (окрім Патагонії) континенту таким чином, залишивши північні країни Південної Америки (Еквадор, Колумбія, Венесуела та всі Гвіани) на наступний раз. Нехай лише ситуація у Венесуелі вляжеться, а то там зараз неспокійно. 

Почитайте детальніше про три місяці у Південній Америці за цим ліком, звідки вже перейдете до опису по окремих країнах. 

Бюджет на двох, 3 місяці – 6 638 $ 

*** 

Півтора місяці у Західних США (06/02-16/03) 

По завершенні пригод треба було та й хотілося посидіти десь на місці, щоб з головою зануритися у бізнес. І США мабуть найкраще для того місце, оскільки ніде у світі бізнес та комерція не працює на такому високому рівні, як у США. 

Практично щодня по цілій країні проводяться різні тематичні події в будь-яких індустріях. Зважаючи на те, що у Нью-Йорку я вже був, а також концентрацією всієї двіжухи на західному узбережжі, наступною точкою для візиту було обрано Каліфорнію – найбагатший штат країни і центр онлайн маркетингу у світі. 

З самого початку ми поїхали на конференцію Traffic and Conversion Summit у Сан-Дієго, звідки напряму подалися у «глубинку Сакраменто», щоб імплементувати набуті знання на практиці. Після того ще відвідали Сан-Франциско і Лас-Вегас, де взяли на прокат авто і махнули по кільцевому маршруту через трасу 66, Гранд Каньйон, Долину Монументів та інші цікавинки

Завершили американський досвід ми у Лос-Анджелесі. Сил і бажання на черговий епічний переїзд через всю країну до східного узбережжя вже не було, тому ми скористалися класною пропозицією від Norvegian Airlines і напряму з Каліфорнії полетіли у Данію, звідки вже через Польщу повернулися до Львова. 

Лише цей досвід теж вартує окремої поїздки. 

Бюджет на двох, півтора місяці у США – 4 009 $

*** 

Загальний Бюджет цілого “польоту у вирій”

Отже, під кожним розділом я подавав бюджет на двох осіб:  

  • 853 $ – Канари (11 днів) з дорогою в одну сторону  
  • 734 $ – Круїз через Атлантику
  • 6 638 $ – Три місяці у Південній Америці
  • 4 329 $ – Півтора місяці у США з візами

Але для загальної картини цілої поїздки варто додати ще й наступні витрати: 

  • 678 $ – Повернення із США, включаючи ніч у Копенгагені і трансфери між аеропортами  
  • 64 $ – Туристичне страхування
  • 24 $ – Вакцинація від жовтої лихоманки
  • 11 $ – Банківська картка у доларах США

Таким чином за двох у нас вийшло 13 331 $ за незабутню 5-місячну подорож у Південну Америку і Західні США

А це у свою чергу по:

  • 6 665 $ на одного за весь час
  • 1 333 $ з одного на місяць
  • 45 $ на день з людини 

Це на порядок дорожче від всіх трьох попередніх «польотів у вирій», але все одно зовсім непогано, погодьтесь.

Скажімо, зима 2012-2013 рр у Класичній Південно-Східній Азії винесла 8 887 $; 2013-2014 рр у Мексиці та Кубі – 9 166 $ ; 2014-2015 у країнах Східної частини країн Південно-Східної Азії та у Китаї – 8 600 $.

Річ у тому, що США (зокрема Каліфорнія) самі по собі є значно дорожчими ніж вказані регіони. У Південній Америці рівень цін залишається відносно низьким за винятком хіба Уругваю та частково Аргентини і Чилі. Підсумовуючи, можна сказати, що цілий континент є дуже budget friendly для самостійних мандрівників. 

Також варто зазначити, що продовжує рости і наш добробут, а це дозволяє збільшувати витрати у подорожі і постійно покращувати комфорт пересування, харчування і ночівлі, що напряму відбивається на персональній продуктивності та ефективності ведення бізнесу в дорозі.  

Це була доволі велика поїздка, протягом якої ми відвідали три континенти і двічі перетнули екватор – майже еквівалент навколосвітньої подорожі, і задоволення таке не з дешевих. Та й випадати з життя майже на півроку якось некруто. 

***

Хоча, якщо ви можете працювати будь-де, як я і деякі герої, згадані у цій та інших приналежних публікаціях, то це просто гріх не користати з наявних можливостей. Приходьте на Digital Nomad форум 2-3 липня у Львові, щоб дізнатися як почати подорожувати і заробляти одночасно, а також познайомитися з іншими українцями, які це вже роблять. 

Ну, а якщо вам не виходить приїхати до Львова, то приєднуйтеся до онлайн конференції ebizТам теж будемо з’ясовувати, як дистанційною діяльністю вийти на рівень доходів, щоб подібні епічні мандри могли повторювати і ви. Повірте, такі речі вартують докладених зусиль, а подорожі це взагалі одне із найкращого, на що можна і варто виділяти відведений у житті час. 

Буду радий відповісти на будь-які запитання, пов’язані з такою мандрівкою і не тільки. Тому записуйте їх у коментарях і не соромтеся…

Support and Follow events in UkraineMore Info