Трішки раніше я написав поcт про те, що шукаю компаньйонів для подорожі у Центральну Америку, а тепер рухаємося далі. Насправді тревел плани до кінця 2016 року вже чітко кристалізовані. У вересні Центральна Америка, в листопаді навколо Каспійського моря, а в грудні Західна Африка. 

У Західну Африку навряд чи комусь вдасться легко потрапити, оскільки квитків з Польщі у Гамбію по 250$ вже не має. Тим не менше наступний маршрут вас може цілком зацікавити, адже це доволі близько, візової тяганини не має, а сезон для цього регіону просто ідеальний. 

В межах цієї подорожі я збираюся відвідати 4 нових країни (Азербайджан, Іран, Туркменістан, Узбекістан) плюс Казахстан, де я вже побував минулого року. Таким чином після Центральної Америки і даної подорожі вийде, що у моєму списку буде вже 77 країн, і я далі продовжуватиму квест по відвіданню всіх країн у світі

Ось, як виглядає запланована подорож на карті схематично: 

А тепер про все детальніше. 

*** 

Окрім придбання квитків я ще взагалі нічого не планував. Наразі маю переліт від Azal Airlines Львів-Баку-Тегеран на 30 жовтня з довгою майже добовою пересадкою у столиці Азербайджану. Ціна всього 97$. Повертатимуся 19 листопада з Актау, що у західному Казахстані, в Київ на МАУ за 72$. 

Поки що я взагалі нічого не планував та й не збираюся цього робити до моменту прибуття з Центральної Америки, але  грубими мазками накидав ось таке. 

Отже, 

***

Азербайджан (лише Баку), 1 день

Мій прямий рейс зі Львова прибуває у “Кавказький Дубай» о 2:30 ночі. Ще не розбирався з проживанням, але точно потрібно буде десь переспатися до ранку, щоб мати сили досліджувати Баку протягом дня.

баку(Баку на фото мого колеги і класного тревел блогера
Алекса Чебана, а ось його розповідь про сучасне Баку)

Матиму цілий день, оскільки наступний рейс до Тегерану вилітає аж о 22:30. Звичайно це не багато, але хоч якесь уявлення про місто повинно скластися. Також сподіваюся, що вдасться законектитися з місцевими, хто б показав справжнє, а не туристичне Баку. 

*** 

Іран (Тегеран, Ісфахан, Машхад), ~ тиждень

Отримую в аеропорту іранської столиці візу і відразу біжу в посольство Туркменістану подавати документи на транзит цією країною. До слова, транзит з Ірану в Узбекістан є єдиним нормальним варінатом відвідати цю відносно закриту пострадянську державу. Стандартний візит в Туркменістан можливий лише при оплаті туристичних послуг турфірм, цілодобовому супроводі гіда й проходження пару кіл пекла для отримання візи, що в результаті виносить в кругленьку суму. 

А тут в Ірані є варінат зробити транзитну візу, про що детальніше написано у блозі Ореста Білоуса – Мандруваки. До речі, з Орестом ми зустрічалися у Малайзії. Найприкольніше те, що анкету можна подати в Тегерані, а забрати саму візу вже у Машхабі тижнем пізніше, що поряд з кордоном Туркменістану. 

арсен-наталя-іран(Наталя й Арсен зараз подорожують Іраном і викладають фото з розповідями у фейсбук Арсена)

А тим часом, поки моя віза буде в процесі, я насолоджуватимуся Тегераном і переїду на схід країни. Цілком реально, щозаскочу в мальовничий Ісфахан у центрі країни або зроблю ще щось. Я ж кажу, не панував ніц. Якщо маєте ідеї чи поради, буду радий переглянути всі варіанти. 

*** 

Туркменістан (Ашгабад і “Ворота в Пекло”), 5 днів

Зазвичай транзитну візу дають всього на 5 днів. Цього часу якраз вистачить для того, щоб відвідати столицю країни Ашгабад і по дорозі до Узбекістану зупинитися біля “Входу у Пекло». Саме так, “ворота у пекло”, що є вічно палаючим газовим кратером посеред пустелі Каракум. 

воротат-в-пекло(фото ще одного класного тревел богера Джоні – onestep4ward.com)

Вже не терпиться туди потрапити, щоб перекинутися кількома словами з дияволом 🙂 

*** 

Узбекістан (Ургенч, Хіва, висохле Аральське море), ~ тиждень

Хто не мріє потрапити в узбецькі міста древнього Шовкового шляху. Саме одним із таких міст є Хіва. Бухара і Самарканд звичайно відоміші, але мені не в ту сторону. Їх я ще встигну побачити під час іншої мандрівки у сусідній Таджикистан колись у найближчому майбутньому. 

хіва-узбекистан(Хіва, справжнє місто з казки про 1001 ніч, згідно опису мого товариша Puerrtto)

Натомість зависну на пару днів у родючій долині між Ургенчем та Хівою посеред пустелі, де ще можна заскочити у пару древніх замків. Далі подивлюся на висохші місця Аральського моря, яке взагалі невдовзі зникне з лиця землі, та відправлюся з узбецькими гастарбайтерами поїздом в сторону Москви. 

Посеред дороги мені доведеться вийти і звернути в сторону Актау до узбережжя Каспійського моря. 

*** 

Казахстан (Актау), пару днів 

Ззійшовши з московського поїзда я приїду в Актау, звідки маю прямий квиток назад у Київ. Подивлюся, що буде з часом, але використаю його для відпочинку на березі Каспійського моря або просто у місті з околицями. До речі, до недавнього часу Актау носило назву Шевченко. Саме так, місто було названо на честь нашого Кобзаря, який був тут на засланні.  

актау(Актау, фото з aktau-mangistau.kz)

Так виглядає, що Актау є розвиненим сучасним містом зі всіма благами цивілізації, а сам Казахстан є найбагатшою країною регіону. Минулого року я вже побував у Алмати, що мені дуже сподобалося. Тому впевнений, що і тут буде незле. 

*** 

Резюме

Погодка повинна бути в сам раз, хоча під кінець у Казахстані вже може бути холодно. До речі, у мене є ще куплені двосторонні квитки у Іран на початок серпня, але мабуть я не полечу. Просто влом смажитися під +45 та й перерва перед Центральною Америкою буде замалою, щоб до пуття довести справи вдома після повернення. 

Отже, якщо маєте бажання, приєднуйтеся. Щойно пробив по тих самих квитках. Ціна на Львів-Баку-Тегеран (30 жовтня) не змінилася, а з Актау до Києва (19 листопада) вже коштує 92$, хоча це все одно доволі дешево. Ціла подорож по грошах повинна вийти десь у +/- 1000$ за три тижні в дорозі. Це відносно недорогий регіон. 

Нічого детальніше ніж описане вище я ще не планував і сказати більше не можу. Тому, якщо маєте ідеї або ж хочете чимось поділитися, напишіть у коментарях. Розгляну всі варіанти ? 

Support and Follow events in UkraineMore Info