Це гостьовий пост Станіслави Троцюк, молодої вчительки польської мови, яка не просто допомагає іншим заговорити мовою нашого сусіда, а й сама неабияк користає з можливостей, що відкриваються кожному, хто говорить “po polsku”. До речі, ось класне інтерв’ю зі Статею про те, як вона всього лиш за два місяці успішно запустила свою викладацьку практику онлайн.

До речі, невдовзі Статя проводитиме безкоштовний вебінар “Як уникнути 10 типових помилок українцю, котрий вчить польську мову“. Всі деталі за посиланням.

Я теж вільно володію польською мовою завдяки відвідуванням факультативу в університеті, що в результаті дало мені купу можливостей для подальшого професійного й особистого розвитку. Вдалося немало поїздити по різних конференціях і програмах, а також навіть трішки попрацювати у Варшаві, після чого я зрозумів, що офісна робота на велику корпорацію не для мене.

Але годі про це. Давайте послухаємо Стасю і вкотре переконаємося, що “скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина”, а якщо мова йде про Польську, то тут для українців є просто купа виняткових переваг. Далі прямим текстом від автора статті.

Kanapka2

«Вивчай мову панів, хлопе», – прочитала недавно в коментарях до реклами моїх курсів польської мови. Спершу обурилась, а потім зрозуміла, що не варто – сам коментар відображає інтелектуальний рівень його автора і може свідчити лише про обмеженість.

Справді, мовне питання досі залишається болючою темою в нашій країні. Водночас немає жодних підстав задля патріотичної показухи відмовлятися від тих можливостей, які нам дає знання іноземних мов. Чим більше – тим краще! Для когось іноземні мови – це хобі, для когось – можливість спілкування з цікавими людьми, а для мене – це фах, який дозволяє розвиватись і мені, і моїм студентам.

Дуже тішуся, що за останні кілька років Україна активно і впевнено наближається до Європи в плані рівня життя, а також морально-етичних принципів. Мій рідний Львів є яскравим прикладом того, як може змінитись місто, впроваджуючи європейські стандарти.

В свою чергу Європа теж іде нам на зустріч, організовуючи численні міжнародні програми, культурно-навчальні обміни, семінари для активних членів суспільства, студентської молоді чи підприємців. Очевидно, що той, хто хоче потрапити на подібні заходи і програми, повинен знати іноземні мови.

Попри тісні історичні зв’язки, Польща випереджає Україну в плані розвитку приблизно на 20 років. Саме тому я вважаю, що нам є чому повчитися у західних сусідів, перейняти найкращий досвід, щоб нарешті збудувати прогресивну європейську державу. На мою думку, Польща є однією з найкомфортніших для життя країн Європейського союзу з відносно стабільною політичною ситуацією та економікою. Тому не слід відмовлятися від запропонованих можливостей.

***

1. Навчання і Стипендії

Тож перша можливість, яку нам надає знання польської мови, це участь в різноманітних навчальних програмах, а також отримання стипендій. Більшість таких програм актуальна для українців до 30 років. На сайті польського консульства можна знайти доволі багато пропозицій, серед яких є програми для науковців та студентів:

Звісно, це лише декілька можливих програм, а ще більше ви можете знайти на іншому сайті Ореста – UniStudy.org.ua, де регулярно публікуються класні програми. Ось вибірка Польщі – (переглянути). 

Kanapka

***

2. Міжнародна співпраця

Завдяки міжнародним європейським фондам, українці мають можливість взяти участь в різноманітних культурних проектах (в основному молодіжних) за повного або часткового фінансування. Для того, щоб знайти такі проекти, потрібно періодично моніторити сайт консульства Польщі або в пошуковій системі ввести запит «projekty międzynarodowe ukraina».

Наприклад, щойно натрапила на цікаву інформацію для організаторів подібних проектів: можливість фінансування польсько-українського молодіжного проекту (проекти відбирають на конкурсній основі), завданням якого має бути культурний обмін, формування добрих стосунків між країнами, популяризація європейських цінностей та ін. Більше інформації можна знайти за посиланням: eurodesk.pl/granty/polsko-ukrainska-rada-wymiany-mlodziezy.

Саме цей грант передбачає реалізацію кількох польсько-українських проектів, головне вчасно їх знайти і зареєструватися. Це цікавий досвід спілкування з однолітками-іноземцями, особливо для дітей та молоді.

Шукала щось цікаве, як приклад, і відкопала відео зі старенького театрального проекту, в якому колись брала участь (Львів-Ченстохова). Скажу Вам, що такі речі не забуваються.

***

3. Розвиток власного бізнесу

Польща – це не лише своєрідний провідник українського бізнесу в Європу та шлях для українських товарів на європейський ринок, а теж джерело досвіду, перевірених на практиці моделей та стратегій розвитку, а також перспективне джерело інвестицій в українське підприємництво.

Весною у Варшаві відбувся 4-й міжнародний форум «День українського бізнесу», організований з метою допомоги українським компаніям закріпитися на новому ринку, знайти фінансову підтримку та партнерів. Детальніше про це можна прочитати за тут. 

[ОРЕСТ]: В цій статті описується, як зареєструвати компанію в Польщі і переїхати туди жити.

Зважаючи на мій викладацький досвід, можу впевнено сказати, що 60% учнів, які прагнуть вивчити польську мову – це підприємці, а отже вивчення мови для ведення бізнесу є доволі актуальне.

***

4. Подорожі

Польща для українців – не лише вікно в міжнародний бізнес, а й двері у інші європейські країни . Саме звідси чи не 80% українців, а більшість з них – мешканці західних областей, розпочинають свою подорож Європою. 

Kanapka1

Цікава та красива європейська країна для першої подорожі за кордон – таке собі бойове хрещення, дешеві перельоти/переїзди з Польщі для тих, хто вже часто мандрує, відносно легкий процес виготовлення візи – все це робить її актуальною в питаннях подорожей. А подорожувати країною, мову якої ти знаєш хоча б на початковому рівні, значно легше. До того ж є можливість краще пізнати культуру, історію цієї країни і відчути її зсередини. 

[ОРЕСТ]: Ось про те, як отримати Польську Шенген візу на 5 років. 

***

5. Професійний та особистий розвиток

Окрім всього іншого, знання ще однієї іноземної мови це великий плюс до особистого розвитку. Мова йде не лише про загальновідомий вислів: «Скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина», а про те, як вільно і впевнено ми можемо почуватись у своєму оточенні, наскільки універсальними ми можемо бути, скільки цінності в собі несемо.

У всьому світі найбільше цінують людей, які завжди розвиваються, адже світ не стоїть на місці. Україна зараз перебуває у перехідному періоді, і для її розвитку визначальну роль мають теплі стосунки з сусідніми країнами. Тому і не дивно, що польська мова стала такою популярною в останні роки.

На українському ринку праці з’являється щораз більше пропозицій, пов’язаних зі знанням польської. В українських школах польська також почала фігурувати як друга іноземна. І нічого поганого в тому, щоб люди довкола були більш ерудованими, точно немає. Тому мені іноді важко зрозуміти подібні коментарі у соціальних мережах: хлоп..пани.. дивно таке чути від людей в 21 столітті 🙂 

Kanapka3

Користаючись нагодою, хочу запросити вас на мій вебінар про те, “Як уникнути 10 типових помилок українцю, котрий вчить польську мову“ , де розповідатиму про складні моменти у вивченні польської, цікаві відмінності між нашими мовами, а також про те, що справді може бути ефективним, коли вчиш якусь зі слов’янських мов (на прикладі польської). Приєднуйтеся! Всі деталі за посиланням зверху. 

Support and Follow events in UkraineMore Info