Пригадую, коли я лише мріяв про власний блог і шукав варіантів публікувати власні тексти у всесвітню мережу, то натрапив на цікавий, сповнений технічних підказок, україномовний блог Олега ВолощукаWebDigest.com.ua. Тоді у мене ще взагалі нічого не було і час від часу я заходив на сторінки webdigest, щоб почерпнути корисну інфу.

Пройшло пару років і буквально нещодавно до мене звернувся Олег із пропозицією написати гостьовий пост для аудиторії OpenMind.com.ua на тему реальних професійних труднощів блогерів чи онлайн підприємців. Звичайно! А чому б і ні? Це буде цікаво, корисно і головне чесно. Ми всі це переходили. Отже, далі прямим текстом від самого Олега…

Спливла у пам’яті розмова з одним знайомим, який зайшов на філіжанку кави до нас у гості. Я в той час сидів за своїм ПК та займався звичними інтернетівськими справами. За збігом обставин, погода на вулиці стояла просто казкова і ніяк не налаштовувала на щось серйозне – тепле літнє сонечко спонукало до прогулянки на річку чи озеро.

Обмінявшись вітаннями та поговоривши про першочергові новини, у нас зав’язалась розмова, яку я хочу Вам переказати. Ім’я та прізвище друга я вказувати не буду, оскільки то буде не дуже коректно, але виглядало це приблизно так:

Товариш: Ну, Олеже, і не шкода тобі сидіти за ПК, коли там (на вулиці) така краса?
Я: Та шкода, звичайно, але мушу дещо зробити ))
Товариш: І що ти там таке робиш? Напевно сидиш у Facebook та вбиваєш дурно час ))
Я: Та якраз таки і ні. Розбираю вхідну пошту та відповідаю на запитання. Потім потрібно ще статтю написати та розібратись з платіжними системами.
Товариш: Ну й сиди)) А ми зараз на Прут поїдемо! (Прут – то наша місцева річка у Коломиї). Якби тобі за це гроші платили, тоді зрозуміло, а так … дурний ти.
Я: Друже, не повіриш, але за це платять гроші))
Товариш: Та ну! Брехло ти)) Хто платить, за що, покажи?

Тут я відкрив вхідні платіжного скрипта і показав товаришу операції, що відбулись за останній тиждень. Далі була гоголівська сцена з “Ревізора”)). Я допивав каву та з посмішкою дав другові оговтатись і “переварити” побачене. Через 5 хвилин ми продовжили розмову…

***

Товариш: Е … і що, це реально? Це серйозно можна заробляти так, як ти?
Я: Ну звичайно можна, я ж заробляю )) Зараз от закінчу всі справи й ми також зберемось та гайнемо на озеро.
Товариш: Хм … слухай, а розкажи, як? Зможеш і мене навчити?
Я: Ну, теоретично можу, якщо маєш час та бажання.
Товариш: Ти ще питаєш? Звичайно хочу! Давай, розказуй!

І тут пішла довга та детальна розмова про те, що потрібно зробити для початку. Розказав я товаришу, як у мене все розпочиналось, як я вперше створив блог, писав цікаві та корисні матеріали, роздавав читачам безкоштовні продукти, скільки на це пішло часу, які потрібно було зробити інвестиції (а як же без цього!) і коли прийшов той момент, як мій тижневий заробіток перевищив його місячний.

Через деякий час я почав помічати, як у друга потихеньку згасали іскри в очах і наша розмова дійшла до того моменту, коли продовжувати її сенсу вже не було. Азарт та натхнення в товариша зникали по мірі того, як я розказував, скільки це мені коштувало в плані витраченого часу та зусиль.

Подальший перебіг нашої розмови я приводити не буду, оскільки там все зводилось до банальних запитань на кшталт: чи можна знайти щось готове, щоб не витрачати стільки часу, і тому подібне.

Для чого я все це Вам розказую? Для того, щоб Ви підійшли до теми нашої статті з розумінням простої й дуже правильної аксіоми: “Під лежачий камінь вода не тече“. Прислів’я нашого народу надзвичайно влучні та дієві, тому будь-який вислів з фольклору має серйозне підґрунтя та досвід.

***

Поговоримо ми з Вами про заробіток в інтернеті

Так, така доволі заїжджена тема, але дуже актуальна, оскільки в українському сегменті інтернету ця ніша майже порожня. На чому можна тут заробляти? Та практично на всьому. Ми з Вами відкинемо такі несерйозні методи, як кліки, оплачені листи та подібна маячня, а зупинимось саме на побудові власної справи, яка буде приносити нам постійний дохід.

Кожен з нас володіє певними знаннями та досвідом у якійсь сфері – хтось вміє вишивати чи в’язати гачком, хтось розуміється на ремонтах, хтось знається на комп’ютерній техніці, хтось на програмуванні, хтось на риболовлі, хтось захоплюється здоровим способом життя … безліч подібних напрямків можна вигадати та спроектувати. Відповідно, якщо Ви маєте в якійсь галузі досвід, то цим досвідом можна поділитись з іншими людьми.

А якщо Ви виберете зі свого досвіду найбільш дієві та корисні поради, найбільш цінну інформацію – то цю інформацію можна продати! Так, саме продати! Для прикладу, хтось з Вас захоплюється здоровим способом життя й виробив власну методику, як можна приємно та без знущань із себе схуднути зі 130 кг до 70 кг. Приклад теоретичний, але суть, я гадаю, Ви зрозуміли. Як Ви гадаєте, чому людина надасть перевагу? Шукатиме й випробовуватиме різні методи, що або результату не дають, або завдають непоправну шкоду здоров’ю, чи краще купить інформацію у спеціаліста, що має досвід у цій сфері, який сам випробував на собі дієвість своєї методики та знає, про що говорить? Вибір очевидний.

***

Але для того, щоб виступити в ролі такого спеціаліста, необхідно продемонструвати своє вміння, навички та досвід. А як це зробити в інтернеті? Найкращий метод – створити власний блог, де Ви зможете продемонструвати все, що вмієте та знаєте.

На блозі Ви позиціонуєте себе професіоналом у своїй справі, ділитесь з читачами корисними матеріалами, порадами й вибудовуєте дружні відносини з читацькою аудиторією, тому що у незнайомця ніхто, ніколи й нічого не придбає.

Олег Волощук

Ваш блог стане Вашою візитівкою в інтернеті, Вашим портфоліо, демонстратором Ваших професійних знань та навичок. Це Ваш фундамент для побудови успішного бізнесу в мережі.

Я дуже багато часу та зусиль віддав тому, щоб поділитись зі своїми читачами досвідом та корисними матеріалами, які я публікую на своєму блозі webdigest.com.ua. З великою радістю спостерігаю, коли людина за моїми рекомендаціями бере і створює свій власний блог та починає його розвивати й наповнювати, рухається у правильному напрямку.

Але … з великим розчаруванням бачу, що через певний проміжок часу ресурси та прагнення людей відходять у небуття. Чому так відбувається? В чому причина?

ОРЕСТ: У нагоді вам стане відео про Три основні проблеми блогерів і шляхи їх вирішення.

***

Насправді причин є декілька. Пройдімось по них та розглянемо, чому
люди не досягають своєї мети у блогосфері та онлайн бізнесі загалом: 

.

1) Відсутність тієї самої МЕТИ!

Так, на жаль, люди приходять в інтернет в загальному і в блогосферу зокрема без чітко поставленої мети. Насамперед Ви повинні чітко розуміти, чого саме хочете – просто про щось писати, десь засвітитись чи створити свій бізнес. Коли я прийшов в інтернет зі своїм блогом, то чітко знав, що хочу заробляти в мережі гроші. Тому чудово розумів, що мене чекає довга та кропітка праця з побудови довірчих відносин зі своїми читачами, демонстрації своїх вмінь та можливостей, а з заробітком доведеться почекати.

Обов’язково ставте перед собою чітку мету, чому і за чим Ви приходите у всесвітню мережу.

.

2) Ті ж самі ГРОШІ!

Як би це не звучало суперечливо, але якщо Ви прийшли в інтернет тільки заради грошей – фактично Ви приречені на провал. Чому? Все дуже просто. 90% всіх користувачів (якщо не більше), начитавшись успішних бізнесменів чи блогерів, малюють в уяві дуже “солодку” картину: ось зроблю блог, поставлю пару посилань і грошики будуть капати мені в кишеню.

Та насправді виявляється, що це не так вже і просто. Окрім того, що постійно треба писати унікальні матеріали на свій блог, це необхідно робити ще й доволі тривалий проміжок часу, щоб про тебе дізнались, повірили та переконались у твоїй професійності. Потрібен час, натхнення, терпіння і мета!

Але дуже часто, приходячи в інтернет з метою халявного заробітку, автор видихається дуже швидко та закидає свою справу. Люди не готові працювати!

Варто запам’ятати собі дуже просту річ – бізнес в мережі фактично нічим не відрізняється від бізнесу в реальному житті. Для того, щоб про Вас дізнались, необхідно наполегливо працювати не один місяць (а то й рік), рекламуватись, переконувати, ділитись, віддавати безкоштовно тощо. І лише коли Вам починають довіряти, лише тоді Ви виходите на прибуток. Без довіри бізнес в інтернеті побудувати практично неможливо.

Для прикладу, я вклав дуже багато часу та зусиль для того, щоб створити для своїх читачів безкоштовні відеокурси (завантажити один з них Ви можете на цій сторінці), які я віддавав просто так, без зобов’язань. Окрім цього, допомагав, консультував, радив, а в подяку люди присилали мені свої відгуки та теплі слова. Ось це і є побудова довіри та хороших взаємин.

.

3) Витрати

Витрати (чи краще буде назвати їх інвестиціями) тут не такі вже й великі, та все ж необхідні. Вам доведеться віддати свої кревні хоча б за оренду домену та хостингу, де буде базуватись Ваш блог. І коли минає перша ейфорія від створення блогу та приходить наступний етап оплати оренди, людина стоїть перед вибором – продовжити орендування чи ні. І якщо користувач ще не добився результатів, втратив мотивацію, працював без певної мети та цілей, часто приймається рішення згорнути свою працю. Хоча оплата домену й хостингу – це вартість 2-3 походів у супермаркет у кращому випадку.

.

4) Мотивація

Її величність мотивація дуже примхлива тітка, яка може Вас покинути, а вмовити її повернутись дуже важко)). Мене часто запитували, а як я мотивую себе? Як мені вдається підтримувати запас енергії та натхнення? Як вдавалось роками (саме так, роками, близько 3-х років я працював на ім’я та фактично безоплатно) робити щось без видимої віддачі?

Насправді оцей термін, “віддача”, справа доволі суб’єктивна. Для прикладу, коли хтось будує власний будинок, все починається з малого: копають рови, заливають фундамент… От на стадії заливки фундаменту мови про результат навіть в теорії немає, це тільки початок. І протягом всього часу будівництва людина працює, вкладає час, сили та гроші, й тільки коли будинок готовий, вона може в нього заселитись.

То чому в інтернет-бізнесі ми хочемо отримати одразу готовий будинок без інвестування чогось? Коли в мене на блозі почали з’являтись перші коментарі, почали надходити перші вдячні відгуки за допомогу, я зрозумів, що роблю саме те, що треба. Для підтримки мотивації неймовірно важливо отримувати схвальні відгуки та коментарі, розуміти, що твоя праця комусь цікава та корисна, що люди тебе цінять та довіряють, що ти рухаєшся у правильному напрямку! Ці відгуки показали, що фундамент залито вірно, потрібно переходити до наступного етапу – мурування стін. Саме тоді з’явився перший відеокурс, за ним другий, і все це я робив безкоштовно.

ОРЕСТ: Вам також може бути корисною стаття про те, як свої перші кроки в блогосфері та онлайн бізнесі розпочинав я. Все у деталях. Користайте!

Повернемось до прикладу мого товариша, що втратив натхнення, як тільки почув про обсяг роботи, який треба виконати. Він не зміг і навряд чи зможе вмотивувати себе на щось, окрім найманої праці. Але яка може бути мотивація ходити на роботу та працювати на когось? Як можна змушувати себе вставати щоранку і по 8-10 годин виконувати чиїсь вказівки, а от розпочати робити щось для себе і на себе – мотивації не знайти?

Існує простий закон Всесвіту, чи як його правильно назвати – закон закономірності, напевно. Якщо ти нічого не робиш, то з’явиться хтось, хто зробить це замість тебе. Все дуже просто – якщо Ви себе не проявите там, де могли б, через деякий час з’явиться хтось, хто займе Ваше місце.

.

5) Час

Так, доволі серйозна перепона для багатьох – це відсутність швидкого результату. Хоча його не варто чекати в будь-якій сфері, ну хіба Ви маєте просто феноменальні таланти чи доволі серйозні кошти для інвестицій, щоби просто купити успішний та перспективний бізнес чи інвестувати кудись за частку прибутку. Але більшість з нас такої можливості не мають, тому варто зрозуміти, що час працює в двох напрямках – на нас і проти нас.

Проти нас він працює тоді, коли ми нічого не робимо. Ми втрачаємо цей час, втрачаємо можливості, пропускаємо вперед тих, хто настирливіший, впертіший, енергійніший, хто зробить та реалізує те, що могли б зробити ми.

На нас час працює тоді, коли ми впевнено та поступово йдемо до своєї мети. Час може бути як нашим ворогом, так і хорошим другом.

***

Друзі, якщо Ви маєте ідеї, бажання, натхнення, знання чи навички в певних галузях – розпочніть з малого, розпочніть з демонстрації своїх можливостей, а для цього Вам необхідно створити свій власний блог та розказати людям про свої вміння. І я можу Вам у цьому допомогти.

Олег Волощук

Під лежачий камінь вода не тече, ніщо не береться з нічого. Потрібно просто зібратись, засукати рукави та почати працювати. Працювати над тим, в чому розумієтесь і що неймовірно Вас захоплює, адже саме наше відношення до справи, наш ентузіазм, наше зацікавлення заняттям допоможе утримати мотивацію та натхнення. Працюйте з задоволенням!

Якщо Ви чимось цікавитесь, щось знаєте, щось вмієте та бажаєте на цьому заробляти, запам’ятайте – кожна ідея має право на існування і на кожен товар є свій покупець, необхідно просто донести цю інформацію до потенційного клієнта.

А допомогти Вам у цьому може Ваш власний блог.

ОРЕСТ: І я так кажу. Блог – це основа основ. Звичайно є різні шляхи самореалізації в інтернеті, але особисто для мене (і для Олега, очевидно, та ще сотень інших) саме блог став провідником до власного онлайн бізнесу. Щиро бажаю успіхів у цій справі, друзі, і вам.

Support and Follow events in UkraineMore Info