Це гостьовий пост Євгенія Іхельзона, співзасновника нетипової туристичної агенції Я люблю Азію. До речі, ще одним керівником проекту є мій теска Орест Білоус, якого ще пару років тому ми зустріли у Малайзії. Хлопці організовують класні неординарні тури найвіддаленішими колоритними місцями найбільшого континенту світу – Азією.

І у цьому пості Євген розповість нам про Тибет. А саме, чому туди варто їхати і що там можна побачити. Далі прямим текстом від автора статті й цього маршруту.

tibet9

Наймістичніше місце на землі, Тибет серед шукачів духовного є синонімом слова «мрія». Але, попри містицизм, є багато об’єктивних причин хоча б раз в житті там побувати. Зацініть:

***

Пейзажі

Тибет недаремно називають дахом світу – адже тут знаходяться найвищі гори Гімалаї, верхів`ям яких є Еверест. Таких пейзажів ви не зустрінете більше ніде в світі. 

ОРЕСТ: Скажу, що щось подібне мені доводилося спостерігати у Ладаху в Індії, що фактично розділяє з Тибетом одну географічну зону.

Уявіть собі, що виходите вранці з простого сільського будиночка чи намету і очам відкривається вид на грандіозні гори, вкриті вічними снігами. Особливо мальовнича дорога з Катманду до Лхаси – столиці Тибетського автономного округу. Зазвичай подорожні дивляться на сніги і місячний ландшафт у вікно як зачаровані, не помічаючи, як минають години. 

tibet8

***

Перевали і найвисокогірніша залізниця світу

Залізнична дорога Тибет – Цинхай є найвисокогірнішою в світі. На окремих ділянках потяг піднімається на висоту 5070 метрів над рівнем моря. Протягом всього шляху в вагони через спеціальні отвори біля кожної полиці подається кисень – без нього дихати значно важче. За вікном на тлі снігових гір і болотистих водойм розгулюють яки і барани. 

Якщо ви будете їхати в Лхасу не з Китаю, а з боку Непалу, то будете перетинати чотири перевали висотою більше 5000 метрів. В той час як ви будете повільно переставляти ноги, бредучи в сторону туалету з табличкою «Висота 5248 метрів», звичні до висот місцеві жителі навколо будуть активно торгувати сувенірами, швидко пересуватися пішки і кіньми і спілкуватися між собою. 

ОРЕСТ: Це мабуть щось подібне на високогірну дорогу з Кашміру в Ладах у сусідній Індії.

tibet5

***

Тибетці 

Не дивно, що люди, все життя яких проходить на тлі вражаюче величних гір, є унікальними. Більшість з них небагаті і живуть дуже простим життям, але вони вражають туристів своїм щасливим виглядом і неймовірною привітністю. Вони з задоволенням спілкуються, навіть якщо не знають мов, і гостинно зустрічають гостей в своїх скромних помешканнях. 

ОРЕСТ: Болівію також ще називають Тибетом Латинської Америки за колорит її мешканців, хоча населення там не зовсім дружнє до чужинців.

Для фотографів-портретистів Тибет – це просто знахідка. Тут величезна кількість унікальних фактурних облич, а також розмаїття національних костюмів та незвичних прикрас.

tibet3

***

Унікальні монастирі і специфічний буддизм 

Поїздка в Тибет отверезить людей, які мали ілюзії стосовно тибетського буддизму. Відвідання головних монастирів нагадує відвідання закладів швидкого харчування. Основне зайняття монахів у таких місцях – рахувати гроші, принесені віруючими. Вільна каса! 

ОРЕСТ: Те саме у переважно будиському Лаосі.

Разом з тим, тибетські монастирі є унікальними, тому що в них збереглося чимало древніх скульптур віком у сотні років, і унікальних тибетських мотивів в оформленні і архітектурі. Монастирі Ташилунпо, Дрепунг і Сера неймовірно великі, разів у шість більші за Києво-Печерську лавру. Там проживають сотні монахів чи монахинь, а котли для приготування їжі по розміру нагадують цілу кухню в стандартній українській квартирі.

tibet6

***

Потала

Цей палац до 1959 року служив резиденцією Далай-лами, і разом з монастирями Джоканг і Рамодже є основою старої частини Лхаси. Правда, навколишні будинки вже всі сучасні.

ОРЕСТ: До речі, зараз резиденція Далай Лами знаходиться у індійському місті Дарамсала, де також мені свого часу пощастило побувати.

Поталу всі бачили на фото і листівках, але зовнішній вигляд – ніщо, в порівнянні зі скарбами і витворами мистецтва, які знаходяться всередині. В дорогоцінних ступах у палаці покояться тіла попередніх Далай-лам – від 5го до 13го, там багато золота і дорогоцінностей. Правда, побачити всі ці унікальні скарби можна тільки на власні очі – фотографувати в палаці заборонено.

tibet2

***

Ямдро Цо

Це священне озеро розкинулось на висоті майже 4500 м по дорозі з Г`янцзе в Лхасу. Жоден фотоапарат світу не здатний передати його колір, розмір і велич. Тибетці вважають це місце одною з національних святинь. Багато паломників приїжджають сюди здійснити кору – ритуальній обхід озера.

ОРЕСТ: Високогірне озеро Паконг Цо, яке розділяє Індію та Китай також вражає.

На щастя, на тутешніх берегах поки що не стоять дачі, а по небесно-синім водам на водних мотоциклах ще не ганяють діти місцевої еліти. В будь-якому місці можна підійти до води і скупатись, як це часом роблять наші туристи.

tibet4

***

М`яка окупація

Поборники незалежності Тибету мають побачити це на власні очі, щоб зрозуміти що насправді відбувається. Столиця Тибетського автономного округу Лхаса розділена навпіл на китайську і тибетську частини. В місті все спокійно, але вулиці в тибетському кварталі патрулюють військові. Збори та мітинги заборонені. Така ситуація зберігається з 2008 року, з часів масових виступів проти Китаю, коли у бійках повстанців з китайськими військовими загинуло 18 людей, а тисячі, в тому числі близько тисячі монахів, були заарештовані. 

ОРЕСТ: Всюди є свої режими. Чого лише варті Кашмір чи Палестина.

Разом з тим, все, що відбувається не схоже на геноцид тібетців. Китай будує дороги, іншу інфраструктуру та серйозно розвиває регіон. Ситуація швидше нагадує м`яку окупацію, а боротьба за незалежність Тибету давно зійшла нанівець. До речі, жити в Лхасі потрібно обов’язково в тибетській частині – тут тече колоритне життя, як у величезній комунальній квартирі.

tibet7

***

“Я люблю Азію” — це об`єднання експертів по Азії, які захоплені активними подорожами, і прагнуть відкрити світ іншим. Поїхати в Тибет наступного разу з «Я люблю Азію» можна в квітні. Деталі маршруту ось тут – iloveasia.travel/ua/travel/kathmandu-tibet-west-china.html

Читачам блогу OpenMind.com.ua надається знижка у розмірі 50$ на цей та всі інші тури компанії «Я люблю Азію» в Індію, Японію, В`єтнам, Культові місця Китаю і на новорічні маршрути, що включають в себе Новий рік на Тогеанських островах. 

Просто внесіть промокод 2ASIA2 під час бронювання у нас на сайті. Побачимося!

Support and Follow events in UkraineMore Info