Ну, ось цей день настав. П’ять місяців промайнули, як одна мить. Недарма я майже півроку тому придбав квиточки у Маямі й Центральну Америку. Тоді я лише повернуся з півторамісячного перебування у США (Каліфорнія, Мідвест, Лас Вегас) і мабуть, десь на хвилі ностальгії просто купив собі переліт наперед, щоб бути впевненим у завтрашньому дні ? 

Ціна питання всього 450$. Це майже за безцінь, враховуючи, що мова йде про квиток у два боки. Єдиний нюанс – виліт з Кошице, Словаччина, з пересадкою у Відні, Австрія, на ніч. Ну що ж, а це вже окрема причина на ще одну класну мандрівку, чи не так?

Відень_Палац_Габзбургів_Блог_Ореста_Зуба_1

Особисто я обожнюю планувати маршрут, пересуватися різними видами транспорту і вправно поєднувати різні між собою сполучення. Власне, у цьому плані перша частина чергової епічної подорожі видалася сповна насиченою.

Отже, поїздом: Львів – Ужгород, автомобілем по Блаблакар: Ужгород – Кошице; літаком : Кошице – Відень; пішки: по Відню в компанії читачів блогу; літаком: Кошице – Маямі. Враховуючи, що ніч мені довелося провести у Відні, якраз на цьому і сконцентруємося. 

***

Для затравки, ось відео з відвідин австрійської столиці. 

***

Оскільки мій літак вилітав з Кошице о 15:15, довелося покидати Львів ще ввечері попереднього дня. Нічним поїздом, добре виспавшись, я добрався до Ужгорода,

Львів_Ужгород_Блог_Ореста_Зуба_2

… де, практично відразу, пересів на Блаблакар. Водій Федір забрав мене з самого вокзалу після того, як я смачненько поснідав.

Кордон_Ужгород-Словаччина_Блог_Ореста_Зуба_3

Словацький кордон, що знаходиться на околиці міста, пройшли доволі швидко. На щастя для нас, якісь волонтери робили опитування про якість роботи прикордонної служби. Останнім просто нічого не залишалося, як не проявити всі свої найкращі якості.

Кордон_Ужгорож-Словаччина_Блог_Ореста_Зуба_4

Далі, буквально за дві з половиною години після прибуття у закарпатську столицю, я вже прогулювався вуличками другого найбільшого міста Словаччини – Кошице. Приємне симпатичне містечко.

Кошице_Блог_Ореста_Зуба_5

Кошице_Блог_Ореста_Зуба_6

Добряче пообідав і поїхав на літак. Година льоту понад Татрами і я у Віденському аеропорту. Ще 25 хвилин міською електричкою (Shnelbahn), де до мене причепився п’яний серб…

Відень_поїзд_Блог_Ореста_Зуба_8

… і я у центрі австрійської столиці поселяюся у готель Das Tigra.

Відень_готель_Das_Tigra_Блог_Ореста_Зуба_9

Як блогеру, мені дали найкращий номер в будинку, що знаходиться на восьмому поверсі з приватним балконом. Тут все на найвищому рівні. Шкода лише, що у мене було так мало часу насолодитися усім цим.

Просто гігантське ліжко (шкода, що Мартуся зі мною не поїхала. Їй би сподобалося)

Відень_готельний_номер_Das_Tigra_Блог_Ореста_Зуба_10

Окрема вітальня зі всіма прибамбасами: бар, апарат з кавовими таблетками, робочий стіл та інше.

Відень_готельний_номер_Das_Tigra_Блог_Ореста_Зуба_11  

Ванна кімната, де вистачить місця навести марафет цілій модельній групі.

Відень_готель_Das_Tigra_Блог_Ореста_Зуба_12

У таких місцях лише вечірки і проводити. Ну, це ми ще якось організуємо.

***

Трохи менше години на те, щоб відпочити, помитися і переодягнутися, й зустрічаюся з двома українцями, котрі проживають у Відні, а крім того читають блог OpenMind.com.ua. Серед них і Віталій Галета, який, до речі, вже двічі проходив Формулу Продуктивності.

Відень_українці_Блог_Ореста_Зуба_12.1

Річ у тому, що в переддень поїздки я зробив оголошення у Фейсбук про те, що наступний вечір проведу у Відні та залюбки потусуюся з місцевими українцями. Декілька ентузіастів проявили ініціативу. Чудово! Давайте знайомитися між собою і з Віднем.

Стосовно міста краще сказати: «Пізнати ще краще»,- оскільки це вже далеко не перший мій візит. Тим не менше, враховуючи обмеження по часу і бажання накатати такий пост, мені потрібна була допомога місцевих. 

***

Ну, що ж, давайте прогуляємося вулицями чудового, літнього Відня…

Для початку, ось карта відвіданих точок того вечора.

***

Отже, що можна побачити і чим зайнятися у Відні, якщо у вас всього один вечір…

Для багатьох людей ця фраза може звучати, наче жарт. Відень є одним із найцікавіших для дослідження міст у світі, й кількома годинами чи навіть днями тут просто ніяк не обійтися. Тим не менше, маємо те, що маємо. Я тут транзитом (… як і можете бути ви. Скажімо при довгому авіа трансфері або ж проїздом на Балкани чи кудись далі у Європу). Тому виходимо з реалій ситуації.

Історичний центр дуже обширний. Річ у тім, що Відень був столицею однієї з найбільших і наймогутніших держав свого часу – Австрійської імперії. Населення міста сто років тому було більшим ніж зараз, і складало порядка 2 млн. осіб, станом на 1914 рік, поки не почалася Перша Світова. Тому навіть не думайте, що зможете осягнути все пішки за півдня.

Натомість, краще сконцентруватися на якомусь одному із районів центральної часини міста, щоб бодай частково проникнутися атмосферою і зорієнтуватися що й до чого. Враховуючи, що я зупинився у готелі Hotel Das Tigra, що знаходиться у найстарішій частині міста – районі 1, неподалік вражаючого готичного собору Стефансдом (Stefansdom), тут ми і крутилися.

Відень_центр_Блог_Ореста_Зуба_13Відень_центр_Блог_Ореста_Зуба_14

В принципі, за пару годин можна осягнути центральну частину міста, що знаходиться в межах малої кільцевої дороги – Ring. Тут є такі архітектурно – культурні важковаговики, як Ратуша, Палац Габзбургів, Віденська Опера та інші, що розбавлені між собою парочкою симпатичних парків.

Рухаємося проти годинникової стрілки. Щоб зорієнтуватися, дивіться карту на початку статті.

Віденська ратуша зовсім не така, як у нас у Львові. Якщо мені не зраджує пам’ять, то щось подібне бачив у Брюсселі чи Антверпені.

Відень_ратуша_Блог_Ореста_Зуба_15

Будинок австрійського парламенту

Відень_парламент_Блог_Ореста_Зуба_16

Один із тутешніх парків

Відень_парк_Блог_Ореста_Зуба_17 Відень_парк_Блог_Ореста_Зуба_18 Відень_парк_Блог_Ореста_Зуба_19

Частина палацу Габзбургів

Відень_Палац_Габзбургів_Блог_Ореста_Зуба_1

Згодом підтягнулося ще двоє і далі разом ми гуляли вже п’ятеро.

Відень_українці_Блог_Ореста_Зуба_20

В середині одного із центральних храмів міста.

Відень_церква_Блог_Ореста_Зуба_21

А це Стефансдом (Stefansdom) – основний і найвідоміший собор міста.

Відень_Штефансдом_Блог_Ореста_Зуба_22

Відень_Штефансдом_Блог_Ореста_Зуба_23

З архітектурної точки зору тут і справді є на що подивитися, але це рай не лише для любителів старовини. Відень постійно знаходиться у топі списків найкращих міст для проживання у світі. Воно й не дивно. Чого лише варті ось такі відкриті відпочинкові зони для людей.

Відень_відпочинок_Блог_Ореста_Зуба_24 Відень_відпочинок_Блог_Ореста_Зуба_25 Відень_відпочинок_Блог_Ореста_Зуба_26  Відень_відпочинок_Блог_Ореста_Зуба_28

День вже добігав кінця і моя втома давалася взнаки, оскільки перед тим я дві ночі провів у поїздах. В ніч до того ще повертався з Вінниці до Львова, де взяв участь у Форумі Діаспори Української Молоді. Окрім того, я соловейко, і зазвичай починаю залипати вже о 10-11 вечора. Але звичайно не піти на пиво з нашими колегами я просто не міг.

Тому ми вибрали одну із найкращих пивоварень Австрії, що має свій пивний сад (Biergarten), і продовжили наше спілкування там, як годиться робити у п’ятничний вечір.

Відень_пиво_Блог_Ореста_Зуба_29 Відень_пиво_Блог_Ореста_Зуба_30

Фух! День видався на славу, а я трішки втомився. Не зважаючи, що свято лише починалося, я повернувся назад у готель, щоб відпочити перед тривалим перельотом у Маямі та раннім підйомом. В принципі, як завжди. Ось вам в придачу корисний пост про те, як почати прокидатися рано вранці.

Відень_місто_Блог_Ореста_Зуба_31 Відень_місто_Блог_Ореста_Зуба_32

Як ви вже побачили, ззовні Відень доволі подібний на Львів. Або, краще сказати навпаки, Львів подібний на Відень. Хто не в курсі, то з кінця 18 ст. до початку 20 ст. Галичина знаходилася у складі Австрійської (а згодом і Австро-Угорської) імперії. Власне на цей час припадає зведення більшості будинків старого Львова.

Тому, коли не приїду у Відень, завжди почуваюся майже, як вдома. Принаймні тутешня атмосфера мені значно рідніша ніж у Києві. Вибачте столичні, але так є. Може й тому сюди так багато виїжджає на навчання, роботу і життя людей із Західної України. Мені не вистачить пальців рук, щоб порахувати всіх знайомих, котрі тут проживають.

***

Що ще варто побачити у Відні

Звичайно, пару годин у австрійській столиці це просто ніщо. Тим не менше, якщо ви обмежені таким часом і вперше сюди приїхали, то просто притримуйтеся центру в межах кільця (Ring).

Інакше ось ще парочка опцій, куди можна і варто піти:

Химерний будиночок Гундертвасера (Hundertwasser Haus), що розташований на вулиці Lowengasse…

будиночки Гундертвасера

… та Дім Мистецтва (Kunst Haus), не можна пропускати. Дивіться на карту зверху де вони знаходяться. А ще ось ціла моя окрема старенька стаття про ці та інші химерні будиночки Відня.

Дім мистецтва Kunst Haus

Палац Шонбурн є у списку кожного туриста, який приїжджає у Відень хоча б на два дні. Велична гарна споруда із чудовою територією поряд, де свого часу проживали члени однієї із найзаможніших родин країни, а також влаштовували бали, зібрання та інші тусовки для знаті.

До речі, ще один із колишніх маєтків Шонбурнів знаходиться в Україні. Мова йде про санаторій «Карпати», що стоїть при трасі Київ – Львів – Чоп на Закарпатті.

Замок Шонбурнів

Поряд з палацом знаходиться віденський зоопарк, куди теж можете завітати, якщо ви любитель подивитися на тварин у клітках. Зрештою цілком можливо, що багато з них тут живуть краще ніж їхні родичі на волі.

Ще один прикольний комплекс, який знаходиться трішки ближче до центру ніж Шонбурн.

Гора Кахленберг височіє над містом з північного боку. Обов’язково заїдьте сюди, щоб насолодитися панорамою цілого Відня і захоплюючими виглядами на Дунай.

Цікавими є ще парк атракціонів Пратер, а також комплекс споруд ООН, які розташовані на острові, що омивається Дунаєм. Звичайно у Відні є значно більше на що подивитися і куди піти, але це перше, що спадає на думку. Сюди варто їхати принаймні на тиждень, а ще краще просто пожити пару місяців, щоб сповна насолодитися і зрозуміти – це одне із найкращих у світі міст.

Будь ласка, допишіть знизу у коментах, що ще варто побачити і куди піти у австрійські столиці, якщо вважаєте за потрібне. А я тим часом мушу рухатися далі.

***

Наступного ранку прокинувся, як і планував, о 6 ранку. Причепурився і повністю зібрав усі манатки, яких у мене цього разу дуже мало. Ось, як виглядає весь мій багаж у мандрівку майже на місяць.

Рюкзак_в_дорогу_Блог_Ореста_Зуба_33

Сніданок у готелі розпочався о 7 годині, тож я ще встиг швиденько перекусити і подався в аеропорт.

Відень_сніданок_Блог_Ореста_Зуба_34

Там же, перед самою посадкою, до мене підбігла симпатична дівчина і зав’язала розмову. Виявилося, що Оксана також читає мій блог, а зараз повертається з Берліну додому в Одесу. Ох і малий цей світ ?

Оксана_відень_Блог_Ореста_Зуба_35

І ось зараз сиджу на борту літака Австрійських Авіаліній, дописуючи цей пост.

Австрійські_авіалінії_Блог_Ореста_Зуба_36

До посадки у Маямі залишилася всього година. Щойно пролітали над Багамами (до речі, це теж окрема держава, куди мені доведеться поїхати в межах квесту по відвіданню всіх країн у світі). Зацініть.

Багами_Блог_Ореста_Зуба_37

Невдовзі літак почне зниження і мені доведеться закрити свій Мак. Якраз класно вписався по часу, щоб завершити пост. Вже не можу дочекатися, щоб знову ступити на американську землю, адже перед тим вже був у Нью-Йорку, Каліфорнії, Лас Вегасі і катався на авто по Дикому Заходу.

До речі, сьогодні ввечері місцева громада українців святкує День Незалежності, а плани на Маямі у мене вже повністю розписані. Але це вже інша історія, друзі, про що також зовсім скоро ?

***

А наразі, будь ласка, напишіть у коментах, що я пропустив у Відні! Можливо є якісь спеціальні місця, варті уваги по дорозі назад? Адже повертатимуся тим же маршрутом в середині Вересня. Буду вдячний за корисні рекомендації і наводки. Почуємося!

Support and Follow events in UkraineMore Info