Це гостьовий пост Юлі Омельченко, автора новинного ресурсу по тревел подіях в Україні – AfishaTravel.com.ua, а крім того ще й випускниці мого навчально-практичного курсу по створенню онлайн бізнесу – TraveLEarning MEGApro. До речі, невдовзі розпочинається новий (і останній цього року) груповий набір в програму. Але зараз зовсім не про це.

Наступного понеділка, а саме 31 жовтня, Юля розповідатиме про деталі різдвяної подорожі на Лазурне узбережжя Франції, де я так ще і не побував. Ось деталі цієї події у Києві – afishatravel.com.ua/event/cote-dazur/. А для затравки ось 9 причин туди поїхати саме на Різдво. Далі прямим текстом від автора…

Усім привіт! Мене звуть Юлія Омельченко. Я підприємець, travel-коуч і практик самостійних бюджетних подорожей Європою: можу знайти авіаквиток за 2 євро або орендувати апартаменти безкоштовно.

Із 365 днів у році близько 100 я проводжу за кордоном, хоч не маю можливості від’їжджати надовго, як і більшість пересічних українців. Тому кожна моя поїздка, у середньому, триває не більше 1-2 тижнів.

У школі я вивчала французьку мову замість англійської, жила за обміном у сім’ї французів в м. Руан (130 км від Парижу, столиця регіону Нормандія), у студентські роки навчалася в Ніцці (35 км від Канн, середземноморське місто, порт і комуна на пд-сх Франції в регіоні Прованс), тому не дивно, що Франція, наразі, є одним із моїх улюблених напрямків для “канікул”. І ще я була на французькому весіллі у Каннах, а Монако знаю краще, ніж лівий берег у Києві )))

***

Сьогодні в нашому суспільстві існує такий стереотип, що на знамените Лазурне узбережжя (на “Блакитне” не перекладається, бо власна назва регіону – Côte d’Azur) можна їхати лише з десятками тисяч євро в гаманці і ніяк інакше.

Але Орест вже неодноразово вам доводив, що жити наче мільйонер, без мільйона в кишені – це не просто можливо, це не просто ідеологія чи філософія, це – реальність та відчуття, які кожен сам собі створює або ні. Це ваш вибір 🙂

Уявіть собі, що одне з найфешенебельніших місць для відпочинку, що робить готелі і нерухомість тут, чи не найдорожчими у світі, можна відвідати усього за 190€-230€ з людини? Це мінімально необхідна сума коштів для того, щоб дістатися літаком(!) із Києва до Ніцци й назад та орендувати комфортні апартаменти в центрі міста на цілий тиждень! Звичайно, це ціни не на серпень і, навіть не на Вересень. Проте, за такою ціною є багато дат у листопаді, а, що ще краще, – у грудні!

А з мого досвіду, європейські Різдвяні канікули в Грудні – це найсприятливіший період для знайомства з регіоном! І ось чому саме:

1. Майже немає людей…

Звичайно, я не маю на увазі, що ви будете прогулюватися вимерлими вуличками, але у цей час – друга половина грудня, у більшості французьких учнів – вже канікули, тому самі французи роз’їжджаються на лижі і моря, а туристи сюди починають масово з’їжджатися лише після Нового року, тому, фактично, людей тут майже немає!

Це неймовірне відчуття, порівняно із літніми місяцями! Ніхто вам не заважає – немає великих натовпів народу, можна зробити круті фотографії, наче спеціально для вас усіх “розігнали” )))) І це стосується будь-якого міста, куди б ви не поїхали – Монако (майже безлюдно), Антіби, Грас, Ментон, трохи більш заповнені Ніцца й Канни, але ви цього навіть не відчуєте.

***

2. Квитки на літак коштують вдвічі-втричі дешевше, ніж у “високий” літній сезон

На південне узбережжя Франції можна дістатися різними способами й оптимальна ціна на політ традиційними авіалініями з пересадками десь у Парижі чи Амстердамі вам виллється у євро так 200, незалежно від пори року. Єдина порада – купляйте квитки хоча б за 2 місяці до поїздки, інакше й всі 400 витратите лише на дорогу! Але можна й дешевше ))

Наприклад, із Києва можна злітати лише за 100 євро туди і назад! А тепер ще приємніше: якщо ви є членом клубу Wizz Air Discount Club, або купуєте членство в першому ж бронюванні (воно вам окупиться, повірте), то ціна автоматично зі 100 перетворюється на 60 євро!!!

Сам маршрут проходить через чудове місто-столицю Литви – Вільнюс, яку у вас якраз буде час подивитись по дорозі! Ціни на сегмент Київ – Вільнюс – Київ в листопаді-грудні стартують від 45 євро для всіх і від 25 євро для членів клубу за дорогу туди і назад.

До речі, якщо ви живете на Заході нашої України, то для вас буде корисним матеріал про те, як легко долетіти зі Львова до Вільнюсу за такі ж невеликі гроші. Недавно Орест якраз там побував.

З Вільнюса до Ніцци і назад можна долетіти за 55 євро без членства Wizz Air Discount Club і за 35 євро – для щасливчиків )) Важливо, що в цю вартість входить лише провезення ручної поклажі. До слова, ми з чоловіком літаємо тільки так – у невеликий рюкзак можна назбирати речей на цілий місяць!

***

3. Великий вибір готелів та апартаментів у будь-якому куточку регіону – хоч у самому серці Ніцци чи Канн

Із житлом історія схожа до ситуації з квитками – у другій половині грудня ви зможете знайти собі будь-який варіант на ваш смак і за розумні гроші. Причина тому – зниження попиту на таке проживання, бо “не сезон”.

Невеличку квартиру в центрі міста можна винайняти за 25-35 євро за добу. Якщо ж вам потрібні трикімнатні апартаменти, але ви їдете компанією у 5-6 людей, то можна орієнтуватися на 15-20 євро з людини на добу… за 3-кімнатні нафаршировані технікою апартаменти у центрі Ніцци! Проживання в готелях дещо дорожче й співвідношення ціна-якість буде відчутно програвати будь-яким апартаментам.

***

4. Сприятливий час для оренди авто

Якщо ви звикли до комфортних подорожей і незалежності у пересуваннях, то оренда авто – це для вас. У Різдвяні канікули на Лазурному узбережжі можна відчути себе, як мінімум, королем доріг, як максимум – учасником перегонів Формула-1. Чому? Дивіться пункт № 1 🙂

Вільні автобани, на яких ти просто летиш, а не їдеш, немає заторів у містах та на набережних, з’являються безкоштовні парковки, а не по 2-3 євро за годину! Економія серйозна, зважаючи на те, що влітку тільки на парковку ви би витрачали мінімум 15-20 євро на день.

***

5. Немає черг в музеї і є спецпропозиції

Якщо ви не любите відвідувати музеї, то я вас заспокою – я теж не надто це люблю. Проте музеї в цьому регіоні мають зовсім іншу концепцію і характер… а взимку багато з них ще й безкоштовні.

А ще тут надзвичайно велика концентрація художніх галерей всесвітньо відомих майстрів таких як, наприклад, Анрі Матісс (Ніцца), Марк Шагалл (Ніцца) та Пабло Пікассо (Антіб). Я б радила їх відвідати хоча б для саморозвитку, бо в світі не так багато місць, де можна знайти стільки оригінальних й видатних полотен на один квадратних кілометр.

***

6. Приємні кліматичні умови

На хвилинку уявіть собі найбільш комфортну для вас температуру повітря. Коли ви не обливаєтеся від спеки і ще не кутаєтесь в осінні пальта? Саме така погода й зустріне вас тільки-но ви вийдете з літака. Приємні +15 … +18 градусів, ясний сонячний день, свіжі вечори і дещо злегка прохолодні ночі. А навкруги – пальми, море й неймовірне повітря!

А от водичка буде досить прохолодною, градусів 13-15, – це вам не Канарські острови. Та загартовані все одно можуть скупатися, бо навіть мені, страшній мерзлячці, доводилось в житті хльопатися у такій водичці))))

***

7. Різдвяні ярмарки та атракціони

Про “нашу” зиму будуть нагадувати лише різдвяні ярмарки на центральних площах кожного “великого” міста. Це, дуже схожі на наші “гуляння”, комплекси з дерев’яних будиночків із різними смаколиками, як, наприклад, на Софіївській площі у Києві чи на проспекті Свободи біля Оперного та Ратуші у Львові. Але тут такі ярмарки доповнюються різними атракціонами, розрахованими на усі вікові категорії – й немовлята, і дорослі знайдуть, де і чим побавитись 🙂

Іншим різновидом розваг можна вважати незмінні “збори гравців” у петанк на набережних (найбільше – у Каннах, на набережній Круазетт). Петанк – це провансальський національний вид спорту і найулюбленіше заняття вільного часу на свіжому морському повітрі для місцевих чоловіків.

***

8. Устриці…

Це моя улюблена особливість Лазурного узбережжя взимку і “слабке місце”))) Якщо ви колись куштували устриці і вам вони сподобалися, то раджу поїхати на південь Франції хоча б на кілька днів – просто за устрицями.

Ви знаєте, скільки коштує одна устриця у Києві? Маю на увазі не кілограм, а одна штука нормального розміру, а не “як середня мідія”, де їсти нічого… Так от, у мережевому супермаркеті на околицях столиці 1 штука коштує 100 гривень. Тобто, ~3,5 евро за 1 устричку. І, до речі, велике питання – звідки саме їх до нас возять?

А от в супермаркетах Ніцци, Канн та Антіб у грудні за ці гроші ви отримаєте майже 1,5 кг великих свіжих устриць! І ще 1 євро закладайте на спеціальний ніж, щоб їх відкривати, бо інакше не вийде поласувати. Ну і 100% далеко французи за ними не їздять 🙂

Якщо ж точніше, то французи устриці продають і на “живих розкладках” в центрі міст, але досить недешево. Зате у великих магазинах ви знайдете цілі стенди із коробок устриць: 1 коробка – 4 кг – 10 євро. Тобто по 2,5 євро (~ 70 грн) за 1 кілограм… Ми об’їлися на рік вперед. Смачного 😉

***

9. Унікальність регіону – тут є усе

Коли я вперше сюди летіла, то навіть не уявляла, що десь у Європі, порівняно недалеко від України є таких регіон, який гармонійно поєднує у собі найрізноманітніші ландшафти, кліматичні особливості та природні стихії одночасно…

Ось ти лише прилетів і в променях сонця їдеш набережною вздовж Середземного моря, можна поплавати на невеличкій яхті (зовсім недорого, якщо у вас компанія друзів) чи скупатися. Сідаєш в авто – і через годину ти в засніжених Альпах катаєшся на лижах чи борді. Набридли лижі – розвертаєшся і через іншу годину ти вже у глибині провансальских ландшафтів де можна зайнятись пішим туризмом, сплавах на каяках, байдарках, кінними прогулянками та іншими активностями.

Звісно, таких місць багато, де є і море, і гори, але лише тут всі локації настільки близько одна до одної, що можна поїхати лише на тиждень, а пережити вражень настільки різних, наче ти у 3-5 географічно різних місцях побував за ці 7 днів.

***

Фінансовий звіт реального маршруту

До речі, я свої квитки на це Різдво вже купила – летимо сім’єю, нас п’ятеро 🙂 І, власне, ось тут фінзвіт нашого реального маршруту:

*витрати на 1 особу

  • Квитки на літак Київ-Вільнюс-Київ (20.12-29.12) – 40 євро (тільки ручна поклажа)
  • Квитки на літак Вільнюс-Ніцца-Вільнюс (21.12-28.12) – 60 євро (тільки ручна поклажа)
  • Ночівля у Вільнюсі (20.12 та 28.12) – 8 євро + 9 євро = 17 євро
  • Ночівля у горах недалеко від Ніцци (21.12-24.12) – безкоштовно, бо у друзів))
  • Апартаменти в центрі Ніцци, 3 кімнати, повний фарш (24.12-28.12) – 66 євро
  • Оренда авто (21.12-28.12) – 62 євро

Разом 245 євро з людини за тиждень на Лазурному узбережжі.

Додайте сюди ще харчування, бензин і платні автобани – запевняю, підсумкова цифра буде не більше 400 євро. Як на комфортний тижневий відпочинок в одному з найелітніших місць Європи й, навіть, світу, непогано, правда?

А найцікавіше те, що таку поїздку досить легко організувати ще більш бюджетно! Вам зовсім необов’язково орендувати авто, щоб відвідати найцікавіші міста і визначні пам’ятки. Окрім того – є зручніші райони для проживання, якщо ви пересуваєтесь пішки і громадським транспортом, а житло – відчутно дешевше. А міжміські автобуси, типу Ніцца-Канни, коштують лише по 1,5 євро – і це не акції, а прості рейсові автобуси!

***

Бажаєте розібратися детальніше?

Чудово! У мене є ще багато класних нюансів та лайфхаків для цього регіону і ділитися я ними буду вже в наступний понеділок (31 жовтня) ось тут – afishatravel.com.ua/event/cote-dazur/.

Зазвичай, я рідко проводжу подібні зустрічі і не люблю виступи у стилі “як я провів літо”, тому концентрація інформації на таких семінарах – надзвичайна. Я обожнюю чіткі алгоритми та інструкції до дії, тому подаю матеріал саме у такому форматі – структурованого коучингу із реальними життєвими прикладами і фактами.

Про “емоції і враження” лише натякну, що поговоримо про маловідомі перлини Французької Рів’єри, про які усі чомусь мовчать… Також розкажу дівчатам, де можна “підчепити” мільйонера, якщо дуже хочеться, а хлопцям – де знайти багато класних дівчат (ні, не на пляжі) 🙂

А де б ви хотіли провести Різдво цього разу? Чи може маєте вже плани? Признавайтесь!

Support and Follow events in UkraineMore Info