Кажуть, що досвід приходить з часом. Нещодавно мені стукнуло 30 років і, хоча особисто відчуваю, що це лише початок, все таки за плечима вже лишилося трохи напрацювань, на основі яких можна (і варто) вивести особисті висновки для подальшого розвитку.

Як мені стукнуло 30, я зробив пост у фб, в якому коротко пройшовся по ключових моментах, обіцяючи згодом написати більш розширено. Ну, от якраз цей час настав. А сам пост символічно вписується з нагоди чергового мотиваційного понеділка.

Окрім власне прожитих 30 років, ще вдалося відвідати понад сотню країн, написати книгу-бестселлер, розвинути один із найприкольніших україномовних онлайн проектів, ну і звичайно купу разів стати на граблі так, що від удару по лобі, аж в очах темніло. Решта заслуг і промахів можете переглянути у серії підсумкових статей “Як жити, наче мільйонер, без мільйона в кишені” за 2017, 2016, 2015, 2014, 2013 і 2012 роки.

В будь-якому разі, є що проаналізувати. Це буде корисно мені, а також сподіваюся, що хоч на 1% допоможе підкоригувати і ваш напрям розвитку в правильному напрямку. Якщо так вийде, вважатиму, що писав цю публікацію недарма. Я зовсім не претендую на об’єктивність і опираюся суто на власні спостереження, що можуть пересікатися з вашими.

Аби зберегти просту структуру і не вичавлювати з голови потоку думок, вирішив охарактеризувати кожен із висновків одним словом з невеличким доповнюючим поясненням. Ці ж самі пункти відповідатимуть за пріоритети на найближче майбутнє. 

І ще! Оскільки робота заповнює левову частку нашого життя, то великою мірою ці висновки стосуються ділової активності, хоча деякі з них можуть здаватися метафізичними і тісно переплітатися із життям в цілому. Нумерація пунктів не залежить від їх пріоритетності, оскільки всі важливі. Поїхали…

*** 

1) Здоров’я

“Ей, а де тут бізнес?”, – запитаєте ви! І я відповім! Якщо десь крутить під боком чи болить голова, то все решта поза тим часто просто втрачає сенс. Здорова, і з гарним самопочуттям, людина є значно ефективнішою для себе і оточення. Це первинне джерело енергії, що дає імпульс для всього іншого.

Я зовсім не експерт у здоров’ї чи фітнесі та буває, що нетхую цим, але базові фішки для того, щоб перебувати у хорошій фізичній формі та у хорошому настрої, виділив у книзі Формула Продуктивності.

***

2) Відповідальність 

І здоров’я, і все решта залежить лише від самих нас. Те, що маємо у житті, досягнення і невдачі, як ідуть ділові справи, скільки грошей у гаманці та інше є прямопропорційним відображенням нашого місця у цьому світі. Ми маємо рівно стільки, на скільки заслуговуємо. Ні на копійку більше – ні на копійку менше. 

Вже неодноразово у цьому переконувався. Якщо шукаєш винного, в першу чергу дивись у дзеркало. Якщо шукаєш рішення, запитай у того чувака у дзеркалі, що він може зараз зробити. І зробіть це разом.

*** 

3) Рішучість

Один із наших розумних попередників сказав: «Основним, фактором, що відрізняє успішних людей від неуспішних (чи напівуспішних) у класичному значенні цього слова – є їх рішучість». А ще, успішні люди характеризуються тим, що відносно швидко приймають рішення та неохоче від них відмовляються. Тоді, як неуспішні (чи напівуспішні) такі ж рішення довго приймають, але при перших же перепонах зістрибують з них. 

Я неабияк це провідчував на собі. Був момент у моєму житті, коли я часто перепитувався інших, як варто зробити і невпевнено тягнув гуму. Натомість, як тільки почав оперативно говорити так/ні, то справа рухалася далі. І, хоча у короткій перспективі, левова частка рішень видалася хибною, за рахунок швидкого зворотнього зв’язку із всесвіту, я підкориговував напрямок і на довге плече все виходило вдало.

*** 

4) Вчасно

Це, мабуть, номер один очевидний висновок за весь попередній рік. Скільки можливостей було втрачено лише через те, що просто затягнув. Від банальної затримки з відповіддю на діловий е-мейл до пропуску важливих дедлайнів.

Очікування – це корінь багатьох проблем.

  • Провів зустріч – напиши наступного дня follow up з подальшими кроками; 
  • Бачиш хорошу ціну на авіаквитки – купуй і починай планувати подорож;
  • Записав відео з класним чуваком – сідай монтувати і публікуй через тиждень;
  • З’явився хайп – сідай на гребінь цієї хвилі і тримайся на ній, поки не зійде.

Справи актуальні доти – доки вони актуальні. Все що далі – йде в небуття!

Якби ми опублікували книгу Формула Продуктивності в березні, а не січні 2017, її могла б спіткати доля сотень інших видань. А так – це було актуально. Тайм менеджмент і перше січня. Що може бути більш вдалим часом.

Не роздуми, а оперативна чітка кореспонденція дозволила мені залучити ряд партнерів, яким я великою мірою завдячую успішністю 2017 року. Вчасно – краще ніж правильно!

***

5) Менше

Всі ми знаємо про принцип Парето (80/20). Фішка полягає у тому, що зробивши ставку на основне, в результаті отримуємо більше. «Загвоздка» полягає у тому, що для пошуку основного, потрібно перепробувати абсолютно все. І нехай! Але, як тільки ви все спробували, то маєте досвід. Тепер холоднокровно робіть лише те, що дає найбільший ефект і селективно відкидайте усе зайве. 

З точки зору професійної діяльності, мова йде про спеціалізацію! Закінчився той час, коли можна було продавати усе всім. Ринок став зрілішим. Digital Агенція – це агенція ні про що. Бізнес консультант – це викладач фінансової грамотності у середній школі. Майбутнє за вузькопрофільними професіоналами.

Як тільки почнете працювати лише у зоні власної геніальності, справи підуть вверх, кількість грошей у гаманці зросте, а клієнти отримуватимуть кращий результат від справжніх фахівців.

Ваше завдання – стати Go2Guy – тобто людиною, до якої звертаються!

Коли двоє колег сідають на пиво і починають обговорювати якусь тему, то ваше ім’я та образ повинні висвічуватися в уяві цих співрозмовників, якщо мова йде про сферу діяльності, у якій ви працюєте. І чим вужче візьмете, тим більше шансів стати ось цим Go2Guy.

***

6) Система

Один мій друг сказав: Не має сенсу інвестувати у навички, які не переростуть у звичку!

Виробіть методику! Спростіть усе. Запропонуйте простий чіткий алгоритм роботи, якого будете притримуватися і постійно покращувати, раз за разом докручуючи найдрібніші деталі. З року в рік ваша система буде набувати все нових і нових форм, укріплюватися, щоб працювати на роки. 

Наприклад, замість того, щоб вв’язуватися у безкінечні переписки, у відповідь на питання: 

…і так далі… 

Але мова йде не лише про бізнес. У побуті також варто вибудовувати систему. Наприклад, до фізичних тренувань, ранкових прокидань, стилю подорожей і не тільки.

Система – це ключ до пришвидшення тоді, коли ви знаходитеся посеред хаосу, в якому всі варяться. Це складно і просто водночас. Воно дає вам можливість не задумуватися тоді, коли решта туплять.

*** 

7) Підготовка

Сім раз відмір – один раз відріж!

Закінчилися часи, коли було можна на серветці щось придумати, запустити в маси і виловити рибку. Так справи більше не працюють. Якість, цінність, користь! Ось, що насправді важливо! Це можливо зробити лише тоді, коли все ретельно і в деталях сплановано. 

Без належної підготовки, будь-яка справа перетворюється у нервовий експромт. Починаючи від того, що немає перехідника з компа на проектор тоді, як у залі вже сидить сотня людей. І закінчуючи фатальнішими промахами, які можуть зробити з вас посміховисько чи взагалі поставити під питання подальшу кар’єру. 

Облитися брудом дуже легко, а от змивати його потім напрочуд складно. Щоб такого не траплялося, варто просто підготуватися і змоделювати хід подій наперед.

***

8) Спокій

Насправді робити все вищеперелічене значно простіше (та й ефективніше), коли на душі спокійно. Спокійно – не означає повільно, а – виважено, розмірено і мудро. Підходити до справ з відчуттям внутрішнього достатку і наповнення – це запорука хорошого результату.

Без метушні, не перескакуючи з однієї лінії на іншу. Спокійно йдемо по своїй стежині. Зробили, передали справу, і переходимо до наступної. Ось вам ключ до гармонії та поступового розвитку. Проникаючись, пропускати все, чим займаєтеся через себе. Занурюючись в глибину, а не швиденько пробігтись поверхах.

*** 

9) Любов

В першу чергу до самого себе – повага. А також до інших. Щирість і довіра у ділових відносинах – це вершина, яку можна досягнути у бізнесі. Якщо хтось там щось мутить, то нехай. Такі ділки просто відвалюються, а ви продовжуєте гордо йти по своєму шляху, лише нарощуючи оберти. 

Це гра, у якій повинні вигравати усі сторони. Хочете зробити щось добре? Напишіть спільний мейл двом людям, що можуть стати у нагоді одне одному. Вони цього ніколи не забудуть. А, якщо і забудуть. То фіг з ними. Головне, що ви несете любов і турботу. Це завжди (я кажу – ЗАВЖДИ) повертається у багатократному розмірі, хоча і не відразу. 

Варто завжди зробити крок першим, відкритися чи навіть прогнутися. Це гра на довге плече, яка лише укріплює ваші позиції у світі й вибудовує стійкі ділові та особисті зв’язки. 

І пам’ятайте: Your net worth – is your network!
Ваше багатство – це мережа теплих контактів.

Так само все працює і в побуті, і з найближчими людьми. Користайте!

***

10) Своє

Не дарма я завершую публікацію саме цим висновком. Не зважаючи на те, що на Землі є понад 7 мільярдів людей, у кожного в нас своє унікальне життя, свій бізнес, завдання і виклики. Насправді не має одного шаблону для всіх (хоча є дієві перевірені алгоритми). Як і не має якогось спеціального правила. 

Не варто шукати, як повинно бути і як є правильно! Правильно так, як краще саме вам. Єдина умова (як я писав у статті з підсумками за 2017 про життя, наче мільйонера, без мільйона в кишені) – це не повинно шкодити іншим. Все решта вимірюється глибиною вашої думки, протяжністю польоту ідеї та зухвалістю рішень.

Бути собою і працювати над тим, щоб ставати кращою версією себе – це хороший шлях, як на мене. Будувати бізнес чи розвиватися професійно в залежності від власних захцянок – це чудове рішення. Прислухатися, аналізувати та підлаштовувати все під себе – це нормально! Зрештою, сильним і багатим можна значно більше користі принести у світ, ніж кволим і бідним, чи не так?

***

Пригадали, подумали, проаналізували! У вас вже є певний досвід! Опирайтеся на нього!

Запитайте себе: “Що варто зробити інакше?; На що поставити акцент; А відчого відмовитися?”

І пам’ятайте, що бізнесові рішення – це технічні питання. Основи все одно лежать у метафізиці.

Супер! А тепер за діло! Щиро бажаю успіхів у 2018 році та й по життю, вцілому! Я з вами! Вйо!

Support and Follow events in UkraineMore Info