Фінанси займають левову частину нашого життя. Так вже побудована людська цивілізація, що багато факторів залежать саме від економічних відносин. Тому, базова (і прокачана) фінансова грамотність є одним із найкращого, що ми можемо опанувати за життя. 

Найкраще основи фінансової грамотності описаниі у книзі Найбагатша Людина у Вавилоні. І власне ця стаття є своєрідним детальним оглядом змісту книги. 

Отже, основними навичками, пов’язаними з коштами, є здатність їх ЗАРОБЛЯТИ, ЗБЕРІГАТИ, ПРИМНОЖУВАТИ. І до кожної з цих функцій потрібні інші підходи. Із зароблянням я вже більш-менш розібрався (ось стаття про те, як нехотячи, але й невипадково, я став мільйонером, а тут в ОМБІЗ Картелі ми допомагаємо людям починати і розвивати бізнес). Але, відверто кажучи, над зберіганням та примножуванням ще варто працювати, хоча потроху рухаюся у тому напрямку (див підсумки 2017 року).

найбагатша людина у вавилоні(одноденний візит в Оман, повертаючись з Індії)

Так повелося, що у нашому суспільстві не прийнято говорити про гроші. Публічна зав’язка фінансової складової у багатьох викликає осуд, хоча в глибині душі чим менше в людини коштів, тим більше вона про них думає, чи намагається обсудити фінансові питання в кулуарах, начебто приховуючись від чогось.

Фінансова грамотність це така ж дисципліна, як історія чи програмування. Про це треба говорити. Цьому треба навчати молодь і не соромитися спілкуватися про гроші. Я часто навідуюсь в США, найбагатшу країну світу. Там це вже давно зрозуміли. 

Наприклад, коли на якійсь бізнесовій конференції (e.g. Content & Commerce Summit) людина ділиться власними фінансовими результатами, то інші аплодують стоячи, беручи приклад і натхнення. А у нас часто зціплюють зуби та подумки говорять: “От зараза” (чи щось подібне). А дарма! Зрештою, Каліфорнія – це штат, який утворився внаслідок притоку людей, які шукали золото. Воно у них в крові. І варто брати приклад (не у всьому, а перебирати найкраще).

***

В будь-якому разі, ФІНАНСОВА ГРАМОТНІСТЬ – ЦЕ НАВИЧКА, а не вроджений дар. Її можна і варто опанувати та розвивати. Ось ефективний алгоритм дій: 

  1. Для початку просто помріяти
    (ось про те, як мрії матеріалізуються і стають реальністю
  2. Далі вирішити бути багатим
    (ось про алгорм реалізації насправді глобальної цілі)
  3. Та сумлінно працювати над цим
    (а про це вже у найдрібніших деталях далі…)

***

Найбагатша Людина у Вавилоні

Це складно уявити, але ще понад сто років тому, коли на наших землях гостро вирішувалося питання національної ідентичності, то в США вже повним ходом розвивалася індустрія мотивувальної та бізнесової літератури. Однією з книг, що зробила на мене найбільший вплив на ранньому етапі розвитку цього блогу, є легендарне видання “Думай і Багатій”. Але зараз не про це. Якось ще окремо напишу про неї та решту рекомендованих книг.

Наразі хочу звернути вашу увагу на справжній шедевр Джорджа Самуеля Клейсона – Найбагатша Людина у Вавилоні, у якій автор структуризовано простою мовою розкладає по поличках основи фінансової грамотності. Найцікавіше те, що Клейсон бере свій контент із записів на глиняних дошках, знайдених у Межиріччі, що залишили по собі різні ділові люди того часу (купці, лихварі та інші).

Нещодавно я вкотре перечитав (id est переслухав у аудіо) цю книгу і можу з впевненістю сказати, що викладені у ній принципи працювали 5000 років тому у древньому Вавилоні, працювали 100 років тому в довоєнному США, працють зараз в Україні і працюватимуть доти, поки житиме людство. Фінансова грамотність та її принципи не змінюються. Інших форм набувають лише інструменти її реалізації.

Щиро рекомендую вам особисто прочитати книгу Найбагатша Людина у Вавилонуі, а для затравки закликаю переглянути вижимку, яку я спеціально зробив для вас. Користайте!

***

7 кроків до збагачення

Як написано у книзі, єдиними двома причинами чому людина бідна є те, що вона:  

  1. Не знає правил багатства
    або / і  
  2. Сумлінно їх не дотримується

Отже, ось ці правила, згідно книги Найбагатша Людина у Вавилоні, перефразовані мною (фінансова грамотність древнього Вавилону на сучасний манер в українських реаліях).

 

1) Спочатку платити самому собі 

Відкладати щонайменше 10% з усіх своїх надходжень

Системно, холоднокровно і за будь-яких обставин. Це перший необхідних крок до створення вашого інвестиційного портфелю. Місяць за місяцем кошти будуть акумульовуватися, а ви почуватимете себе впевненіше. 

Хорошим інструментом для цього є функція Копілка у Приватбанку. Просто спробуйте і побачите, наскільки просто збільшується ваша фінансова подушка. На даному етапі важливо ні в якому разі не чіпати цих заощаджень, а зберігати для дечого більшого. Про це далі.

 

2) Контролювати (бюджетувати) видатки

Жити не більше ніж на решта 90% надходжень! І тут відразу дехто скаже, що йому і так не вистачає того, що є. Давайте покладемо руку на серце і признаємося у тому, що 10% великої погоди не роблять. Навіть при мінімальній зарплаті, це питання одного походу в ресторан чи кількох переглядів фільмів у кіно.

Для початку варто визначити бюджет та розділити видатки на необхідне та додаткове. 

Необхідні видатки це ті, без яких ми не зможемо належним чином функціонувати (e.g. оренда, комунальні, харчування, транспорт, регулярні розрахунки за інші послуги чи сервіси, внески на школу дітей та інше).

Додаткові видатки це ті, що забарвлюють наше життя. Різноманітні гуртки, відвідання концертів, інші розваги, подорожі, амбітні покупки etc. 

Покривати в першу чергу необхідні видатки. Це те, що без жодних сумнівів просто списується з бюджету. Решта, що залишається, спрямовувати на покращення якості життя і насолоду. Без цього також нікуди, але в межах бюджету. 

Фішка полягає у тому, щоб жити максимум на 90% з того, що заробляємо, додатково балуючи себе різноманітними радостями життя. Як пише Тім Феррісс: «Я не збираюся щодня економити по келику вина заради пасивного депозиту, коли буду присметрі. Краще зараз буду насолоджуватися вином».

В ідеалі звичайно краще заробляти стільки, щоб дозволяти собі все, що завгодно, та відкладати значно більше ніж 10% надходжень. В будь-якому разі дана пропорція залежить суто від вашої конкретної ситуації, але жити на 90% здатен абсолютно кожен, незалежно від обставин.

 

3) Примножувати кошти

Кожна копійка повинна працювати

По мірі нагромадження інвестиційного портфелю, варто давати цим коштам роботу. Особисто я левову частку реінвестую назад у бізнес, дехто бавиться криптовалютами, хтось купує нерухомість etc. Варіантів є доволі багато і це не стаття про інвестування.

Основна суть полягає у тому, що гроші повинні працювати, а не лежати мертвим грузом. Не знаю чи зауважували ви, але, як тільки починаєте оперативно ними обертати, їх чомусь відразу стає більше.

Часто це користання із вигідної пропозиції, що підвертається в обмежений проміжок часу. Про це окремо наголошується у книзі та наводиться ряд прикладів. Зрештою, ви мабуть і самі не раз стикалися із ситуацією, коли є можливість класно проінвестувати, а вільних коштів на той момент не було. Або ж навпаки, скористалися можливістю та виграли у результаті. 

Те саме тісно переплітається з декількома із моїх 10 бізнес висновків за попередні 30 років життя. Але без поспішних кроків, оскільки далі у нас іде пункт… 

 

4) Обороняти кошти

Інвестувати розумно

Перш за все ні в якому разі не варто інвестувати усіх своїх заощаджень, незалежно від привабливості пропозиції. Притча про усі яйця в один кошик нам добре відома. 

Натомість, вкладати варто у те, в чому ви добре або є принаймні хоч трішки розбираєтеся. Не пускати все на самотік та не довіряти керування своїми активами некомпетентним людям. Якщо все на те і пішло, то чітко з’ясувати чи має ця людина належний досвід, напрацьовані кейси, ну і звичайно план примноження коштів. 

Також завжди варто перестраховуватися експертною оцінкою фахівців. Для цього достатньо скористатися порадою знайомих чи друзів, хто шарить, або ж звернутися до справжніх професіоналів.

Останнє це ніщо інше ніж відображення одного із 10 фішок тайм менеджменту, що змінять ваше життя – формуй своє оточення. 

 

5) Обзавестися власним житлом

За сучасних обставин в середнього класу оренда житла поглинає приблизно третину усіх надходжень. Це доволі відчутна сума, яка могла би спрямовуватися на зовсім інші потреби, описані вище. Тому є сенс позбавити себе цього тягара, тим самим заклавши плацдарм для інтенсивнішого розвитку, спокою на душі та комфорту в житті.

У зв’язку з історичними обставинами, більшість сімей в Україні отримали своє перше житло безкоштовно при розпаді СРСР, що далі переходить у спадок чи продається. Також зараз інтенсивно ведеться будівництво у найбільших містах країни, ціни у яких доволі приємні.

Україна розвивається і рухається на Захід, тож інвестиція в нерухомість доволі класний варіант. Особливо у моєму рідному Львові, що зараз виглядає майже, як один величезний будівельний майданчик. Зрештою, видатків на підтримку нерухомості практично нема, у порівнянні з рештою світу.

 

6) Забезпечити майбутній прибуток… 

… на момент, коли більше не зможеш працювати!

Цей крок напряму переплітається із пунктами 3 і 5. Очевидно, що мова тут іде про абсолютно пасивний дохід, стосовно якого у багатьох людей часто складаються ілюзії. Для створення справжнього пасивного доходу потрібно докласти неабияких зусиль і, що ще важливіше, створити цілу систему. 

Я теж про це писав у статті 10 бізнес висновків за попередні 30 років життя. Налагодження системи відбувається поетапно і може тривати багато років, поки будете підкручувати кожен гвинтик. 

Але, як би це песимістично не звучало, все одно колись настане той момент, що ви більше не зможете працювати. У зв’язку зі старістю (якщо доживете) чи внаслідок нещасного випадку (не дай, Боже). Тоді людина просто стає тягарем для своїх рідних. Всі ми бачили подібні ситуації у власних сім’ях чи на прикладі когось іншого.

Також автор окремо виділяє інститут страхування життя чи втрати працездатності. Про це теж варто пам’ятати.

 

7) Покращувати здатність заробляти

А це мій улюблений пункт даної підбірки. Все знаходиться у наших руках, як і здатність заробляти більше. Це стосується постійного розвитку своїх професійних здібностей для збільшення вартості на ринку, набуття нового життєвого досвіду для прийняття розумних рішень, розширення мережі контактів та постійного руху вперед, щоб просто ставати кращою людиною. 

Таким чином ви ефективніше зможете реалізовувати перший пункт і пришвидшувати рух колеса, по якому я вас щойно провів. 

Беззаперечно реалізація подібного шляху потребує часу і зусиль. Але ж воно того варте, правда?

***

РЕЗЮМЕ

Підбивши підсумки, хочу ще раз нагадати про необхідні фінансові навички!

  1. Заробляти 
  2. Зберігати
  3. Примножувати
    … кошти

Кожна з них потребує іншого підходу. Кожна з них варта того, щоб її опанувати, і залежить від інших. Великою мірою у своїх навчально-практичних програмах (наприклад, ОМБІЗ Картель) я торкаюся першого пункту, оскільки саме це входить до сфери моєї компетенції. Ну, а решта вже буде за вами.

 

Щоб підкріпити матеріал публікації пропоную вам ще 5 правил золота, про які йдеться у книзі:

5 правил золота

  1. Золото приходить швидше та у великі кількості до тих, хто відкладає не менше однієї десятої від своїх надходжень 
  2. Золото працює сумлінно й віддано для того господаря, який знаходить йому належне застосування
  3. Золото міцно тримається того господаря, який його розумно інвестує, а не легко й бездумно тринькає ним
  4. Золото вислизає від господаря, який намагається скерувати його на справи, про які сам нічого не знає або користуючись порадою некомпетентної людини
  5. Золото втікає від людей, які намагаються використати його задля легкої наживи, нереальних надприбутків чи роматничних непрактичних інвестицій

 

Обов’язково прочитайте книгу Найбагатша Людина у Вавилоні, щоб опанувати основи фінансової грамотності. До речі, придбати її можете тут. Вона напряму повпливала на те, що мені вдалося відвідати уже понад 100 країн, часто коригує напрям, якщо раптом збиваюся з фокусу, і впевнений, що також стане у пригоді й вам. Щиро бажаю успіхів у житті та бізнесі!

P.S. А, якщо ви націлені на розвиток власної справи, то щиро запрошую в ОМБІЗ Картель. Будемо раді вам допомогти.

Support and Follow events in UkraineMore Info