Минулого року я відвідав усі країни Європи. Для більшості людей це здається якоюсь нереалістичною мрією і зазвичай першою перепоною, що всі бачать – це гроші.

Враховуючи, що я завжди ретельно веду підрахунок власних видатків (цього мене навчила книга Найбагатша Людина Вавилону), то можу без жодних проблем підрахувати скільки грошей насправді пішло для такого подвигу, звичайно, якщо це можна назвати геройським поступком,.

(Ліхтенштейн під час автомобільної мандрівки карликовими країнами Європи)

Ну, що ж! Готові дізнатися справжню істину про те, скільки коштів достатньо для того, щоб мати усю Європу за пазухою? Тоді велкам! Читайте далі…

***

Спочатку я зумів відвідати порядка 25 європейських країн ще будучи студентом (ось вся хронологія). Тоді брав участь у різноманітних студентських програмах і мандрував майже за безцінь, оскільки більшість витрат покривали численні гранти.

Ось, до речі поради по самостійних подорожах для студентів. А тут ще один сайт, яким займаюся, про міжнародні програми UniStudy.org.ua. Переходьте за лінками і користайте.

(Вихідні у Венеції під час літньої шклоли у Австрійських Альпах)

Після завершення ВУЗу почав подорожувати далі і набагато доше, проскакуючи час від часу і різні європейські країни. Зазвичай проїздом у напрямку з/до кудись за океаном. Ось тут карта відвіданих мною країн.

У вересні 2017 в Португалії, я символічно закрив усі країни Європи на крайній західній точці Старого Континенту – мисі Кабо да Рока. Наразі можу сказати, що відвідати усі країни Європи не складе жодних проблем, зважаючи на те, що нікуди, окрім Ірландії та Британії, віз вже не потрібно. Хоча я і так умудрився потрапити в Англію без візи й до того.

На жаль у ранні часи я ще не вів підрахунків видатків. Але зараз умовно прикидую, що день перебування у Європі може коштувати приблизно 50 $. Це доволі бюджетний варіант. Також ціна пропорційно зростає, рухаючись на Північний-Захід. Скажімо, якщо на Кавказі, Балканах чи в Україні можна обійтися по 25-30 $ на день, то в Скандинавії чи Ісландії і сотні може бути мало.

Зважаючи на те, що у Європі є 50 країн (за моїми підрахунками), то виділивши в середньому по одному тижню на країну, можемо вивести, що…

… відвідати усі країни Європи коштуватиме ~ 17 500 $ на одну людину…

(… або на одного леприкона, Ірландія)

Звичайно у таких державах, як наприклад Монако або Ватикан, ви навряд чи затримаєтеся більш ніж на 2 дні. Натомість у Франції чи Іспанії і місяця буде мало. Тому, середнє тиждень на країну, як на мене, доволі адекватне припущення.

Також хочу додати, що цифра 50 $ на день реальна лише при поєднанні кількох країн у межах однієї поїздки. Наприклад, тритижнева автомобільна мандрівка карликовими країнами Європи нам коштувала 2054 $ на двох, а 40-денна експедиція на Балкани винесла всього 2305 $.

Натомість останні мої мандрівки минулого року в країни, якими я закривав прогалини, виносили приблизно по 100 $ на день. Наприклад: Португалія на тиждень – 650 $; Ірландія на тиждень – 677 $; Фінляндія на 5 днів – 467 $. Ісландія на тиждень пару років тому мені потягнула 911 $.

Зрештою, якщо летіти лише в одну точку на короткий термін, то левову частку бюджету з’їдає переліт, витрати на який однакові в незалежності від того на який термін їдете.

***

РЕЗЮМЕ

Все залежить від обраного ритму і бюджету. Теоретично відвідати усі країни Європи можна і за одне літо, пересуваючись автостопом, витративши при цьому кілька сотень доларів. Але це зовсім не мій стиль і впевнений, що не стиль більшості читачів цього блогу.

Значно цікавішим варіантом, як на мене, є можливість розтягувати задоволення, за рахунок численних поїздок, занурюючись у якусь конкретну локацію чи регіон або ж відштовхуючись від окремої події чи проекту. Десь так все відбувалося у мене.

Я починав подорожувати Європою ще в студентські часи, по декілька разів на рік виїжджаючи за кордон. І завершив підкорювати Старий Континент ненасильницьким шляхом лише десять років потому. Звичайно це можна було зробити і швидше, але ж Європа нікуди не втече. Тож я символічно закрив усі країни до 30 років.

Десять років тому, я подорожував майже безкоштовно (ось, як це робити). Натомість зараз мій бюджет при мандрівках Європою наближається до позначки ~100 $ на день. Принаймні про це говорять опубліковані вище цифри і приклади останніх поїздок.

 

Завдяки чому?

Це стало можливим завдяки розвитку своєї власної справи онлайн, що дало змогу регулярно відриватися від рутини і подорожувати. Моя модель чітко описана на сторінці навчально-практичної програми TraveLEarning. До речі, 26 лютого стартує перший і останній груповий потік цього року. Тож, приєднуйтеся, якщо ви розділяєте мої цінності і бачення розвитку бізнесу. Буду радий вам допомогти!

(На підсумковому МастерМайнді, який цього року проходитиме 31/03 у Львові)

 

Також, я користаю з цього, як блогер. Скажімо автомандрівка карликовими країнами Європи майже повністю була профінансована партнерами проекту, серед яких BlaBlaCar, бренд одягу Turbat, магазин туристичного спорядження Gorgany, страхова компанія PZU і навіть автомийка.

Звичайно було непросто поєднати ці всі рухомі частини між собою, щоб догодити кожному партнеру, згенерувати цікавий і корисний контент для глядачів та водночас зберігати власну ідентичність, продовжуючи робити те, чим я і так залюбки займаюся безкоштовно (хоча з грошами значно цікавше).

Це дуже цікава діяльність і я радий, що в Україна блогери мають можливість заробляти не лише, користуючись принципом 1000 справжніх фанів, але й через партнерські відносини з іншими гравцями суміжних індустрій. Додам, що я вже зекономив тисячі доларів на житлі, завдяки співпраці з готелями та іншими компаніями у різних кінцях світу, куди мене закидає доля.

(повертаємося з Пхукету до дому в бізнес-класі від Turkish Airlines)

Найближчим часом разом з Мартусею (оскільки за подібну співпрацю у нас відповідає вона) збираємось провести спеціалізований воркшоп для блогерів по тому, як ефективно співпрацювати з партнерами в інтернет просторі. Якщо маєте конкретні питання, то можете сміло їх записувати у коментарях, щоб я включив відповіді на них до майбутніх публікацій.

***

А наразі просто хочу зупинитися на тому, що відвідати усі країни Європи зовсім не є проблемою. Це всього лиш час, трішки грошей (в залежності від вашого стилю мандрів), ну і звичайно бажання. Якщо гооврити про суму, то це може бути значно менше ніж 17 500 $ або ж значно більше. Успіхів, вам, та до зв’язку! І пам’ятайте, що шлях завжди є.

P.S. Ситуація значно цікавіша з цілим світом. Нещодавно я також відвідав сто країн та збираюся опублікувати скільки ж коштувало мені це. Там вже зовсім інші цифри. Впевнений, буде цікаво!

Support and Follow events in UkraineMore Info