Нещодавно був у Таллінні, столиці маленької країни прямо на Північ від нас – Естонії.
Навіть незважаючи на те, що вже була майже весна (останні дні лютого) температура в цій прибалтійській країні опускалася до -30 градусів. Чесно, ще ніколи не відчував такого морозу на собі.

Що ж ми знаємо про цього “карлика”, колишнього брата по радянському нещастю?

Так ось – це батьківщина скайпу, мабуть найбільшої гордості цієї країни. Кожен, поважаючий себе естонець, вказує у візитці скайпове ім’я, поряд з номером телефону та позицією на фірмі. Таке враження, що домашні лінії чи офісні телефони тут просто відсутні і всі спілкуються лише скайповим зв’язком.

Але це лише одна цікавинка Естонії. Тут все набагато глобальніше і розвинутіше ніж ми собі уявляємо. Країна входить в десятку найбільш технологічно розвинутих держав світу. Мається на увазі застосування IT технологій у повсякденному житті…

Ось наприклад саме в Естонії вперше у світі відбулися вибори до парламенту по інтернету, а безперешкодний доступ до всeсвітньої мережі тут гарантовано конституцією і 97% естонців користуються інтернетом у повсякденних потребах. Навіть фірми реєструються і відкриваються банківські рахунки через інтернет. Як Вам?

В чому ж цей феномен, країни, що лише 20 років тому була забутим безперспективним куточком гігантської централізованої економіки?

Блукаючи вуличками до речі чудово збереженого середньовічного Таллінна у 25-градусний мороз я дійшов висновку, що пересуватися між офісами, на зустрічі чи навіть просто вийти на перекур при такій температурі і справді дуже складно. Беззаперечно це був один із каталізаторів бурхливого розвитку дистанційного управління справами. А ще населення країни заледве перевищує 1 мільйон, тож і прaцювати сильно нема кому, тож нехай всю справу виконують роботи і машини.

От і правильно !!!

До слова кілька фото середньовічного Таллінна.
Стара частина міста просто в чудовому стані.


Крім того, що естонці чудово зберігають свою історичну спадщину, вони ще й активно перехоплюють сучасні тенденції будівництва переважно Скандинавських міст, чудово поєднюючи старе та нове.Наступні фото з району Ротерман у центрі Таллінну. Щось подібне мені доводилося бачити в Осло, Мальмо та Стокгольмі. Зацініть!!!


Цей будинок повністю оббитий ржавими металевими пластинами.

 

А як Вам такі архітектурні рішення?

Тут навіть у автобусах є вай-фай

Одним з таких автобусів я і подався у сусідню Ригу) Почуємось!

Support and Follow events in UkraineMore Info