Тоді, коли у нас на батьківщині ще всі постять і ледве протирають очі від зимової сплячки, на Заході Європи поряд з протокою Ла-Манш бурхливо розквітають магнолії та тюльпани.
Лише на початку квітня у північнішій за нас Бельгії вже було справжнє літо.

Скориставшись цією нагодою я подався оглянути цю країну пива, вафель та шоколаду, поєднуючи цю приємність з деякими зустрічами )

А, якщо бути точнішим, то лише північну її частину – Фламандію, де переважає фламандська (наближена до голландської) мова та традиції на відміну від франкомовного півдня.
Саме це є домінуюючою частиною країни у всіх її аспектах (політичному, економічному та культурному), де сконцентровані найцікавіші міста для відвідування королівства.
Оскільки в Антверпені та Брюселлі вже був перед тим, поділюся враженнями від фламандських перлин Брюге та Гента, які в середні віки були одними з найбільш розвинених міст Європи.

Отже Брюге!!!
Це типове північно-європейське місто неабияк розбагатіло на початку другого тисячоліття завдяки вправним умінням місцевих купців та своєму зручному розташуванню поряд Північного моря. Місто, як інші всім відомі Амстердам та Венеція пронизане безліччю каналів, по яких в давнину ходили судна, запливаючи сюди з моря.
Для порівняння скажу, що у 12 ст. воно було вдвічі більшим за Лондон, але, коли в 15 ст. торгову могутність перейняв на себе сусідній Антверпен всі багатії, довго не роздумуючи перенесли свої крамниці та цехи кількадесят кілометрів на схід, а саме Брюге залишилося законцервованим аж до кінця 19ст, коли воно поступово почало перетворюватися на одне із перших туристичних місць в Європі.
Завдяки такій історії тут практично все залишилося незмінним з 600-річної давнини.

Місто споконвіку притягувало до себе митців. Так само і наші сучасники намагаються внести і свою частку у загальний урбаністичний характер. Найцікавішим з того всього мені здалися воїни апокаліпсису на одній із численних маленьких площ.

Візитною карткою цього казкового міста є 120-ти метрова вежа міської управи, яка фактично настільки висока, що мені не вдалося сфоткати її густої мережі вузеньких вуличок

І власне вигляд з самої вежі

А взагалі, якщо хочете віртуально ознайомитися з містом, дуже рекомендую переглянути чудовий фільм за участю Колiна Фарела “У Брюге”, в якому дуже гарно передається атмосфера міста з найменшими деталями, ось, наприклад, як цей песик, котрий мабуть щоденно гріється на сонечку на своєму підвіконнику 🙂

Гент – друге найбільше, після Парижу, середньовічне місто Європи.
Тепер уявіть скажімо стару частину рідного мені Львова з площею Ринок по центру. Уявили??? Так ось, в Генті таких площ більше п’яти і кожна з них є сама собі центром певного кварталу міста. Еге ж!!
Масштаби мене просто вразили  

Крім того просто посеред міста, затиснений між будинків, стоїть замок подібний до резиденції Річарда Левине Серце, наче твердиня хрестоносців десь на Близькому Сході.

Ну, це Вам Гент 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info