У мене часто питають як мені вдається так багато подорожувати. За останній час приблизно третину, а то й більше днів у році я проводив закордоном. Це клеймо доволі сильно причепилося до мене і перше, що я чую від знайомих, котрих частенько зустрічаю на вулицях рідного Львова, це: «О, ти у Львові???»

Скажу чесно, що постійно бути в дорозі це круто і зазвичай люди якраз і мріють про цю свободу, нові горизонти, враження, знайомства й місця. Це дуже домогає розширити кругозір! Але іноді здається, що така ситуація відриває від реальності і десь у підсвідомості існує бажання осісти і вести «нормальний» спосіб життя.

У мене часто виникає бажання не лише споглядати і жадібно споживати тонни інформації, а і творити щось своє, внести бодай маленьку частинку у розвиток цього світу. Реалізувати таку зухвалу ідею не дуже просто, тим більше після гіперактивного пересування по Землі. За деякий час з’являються зневірювання у початому, бажання переключитися, а дорога гукає все гучніше і гучніше, кров закипає і в голову лізуть лише одні думки: «Куди ж далі?»

Все, в такій ситуації необхідно підвищити вміст проміле пригод у моїй крові і нема на то ради. Ліків від цієї хвороби я поки не знайшов. Як з цим боротися я не знаю, але знаю напевне до чого це призведе, якщо продовжувати в тому ж дусі, тож будьте обережні, не сприймайте все близько до серця і розсудливо ставтеся до інформації, поданої нижче про те, як можна подорожувати часто, корисно, цікаво і недорого.

Ще зовсім недавно я був студентом і на перших курсах університету бездарно гаяв дорогоцінний час в кабаках, потопав в юрбі нічних гульбанів і знайомств, та кайфував від «дорослого» вільного студентського життя. На щастя для мене це розбавилося в прагненні до пізнання незвіданих горизонтів, хоча далеко не зникло взагалі :-Р

Нижче на свій розсуд та чисто з власного досвіду подам кілька варіантів, серед яких, сподіваюся, знайдеться корисна порада для сучасної світлої молодої голови, котра бажає розширити свій кругозір за допомогою подорожей та міжнародного досвіду. Для багатьох все перелічене не є секретом, а комусь можливо підкине нову ідейку.

Тож:

1) Громадські організації.

В світі відомі як NGOs (Non-governmental organizations). Їх є стільки скільки існує вподобань, цілей чи ідей у людей. Від любителів екібано до напівпрофесійних клубів молодих фінансистів. Свого часу особисто мені поталанило бути президентом молодіжної громадської організації з розвитку екстремальних видів спорту, діяльністю якої було організація масових спортивних подій у Львові та стимулювання молоді до активного способу життя.

Громадські організації можуть діяти локально, регіонально або ж на міжнародному рівні. Тут є і можливість поїхати на конференцію, взяти участь в міжнародному симпозіумі чи іншим чином долучитись до діяльності з користю для себе та оточуючих. Серед найпопулярніших є молодіжні AIESEC, AEGEE та ELSA (для студентів юристів).

 

2) Міжнародні програми.

Щодня в світі проводяться десятки, а то й сотні міжнародних програм академічного, соціального чи іншого характеру. Більшість з них мають сформований бюджет, тож учасникам зазвичай забезпечують проживання та харчування під час такої події, а частенько навіть покривають транспортні витрати.

Прикладом такої програми може бути щорічний міжнародний форум в Альпбаху, що у австрійських Альпах. У більшості випадків можливість участі в таких програмах слідує попередньому відбору учасників на конкурсній основі, що проявляється у необхідності заповнення аплікаційних форм, складанні мотиваційних листів, отримані рекомендацій та інших забаганок організаторів. Тим не менше є за що поборотися.

 

3) Міжнародні стажування.

Це вже якісно вищий рівень. Доволі багато комерційних організацій пропонують молодим спеціалістам чи студентам старших курсів практику. Можливо навіть отримувати грошову винагороду за свої старання або ж фірма може запропонувати інші умови. Наприклад, забезпечення проживання в місті чи харчування в офісній їдальні. Варіантів море. Щоб знайти підходяще стажування потрібно не одну ніч провести в пошукових системах і надіслати резюме до багатьох бажаних компаній.

Тут же Вам в пригоді стане досвід в громадських організаціях, участь в міжнародних програмах та випадкові корисні знайомства, що трапилися на шляху. Для прикладу: http://www.elsa.org/traineeships. Можете просто набрати в пошуковій системі «internship». Цікаві варіанти для міжнародних стажувань пропонує AIESEC.

 

4) Крім таких формальних шляхів можливості отримати міжнародний досвід є і більш пройдисвітські варіанти.

Чудовий портал CouchSurfing – супер спільнота мандрівників з цілого світу, які пропонують один одному місце переночувати без жодних матеріальних вигод, а лише заради живого дружнього спілкування з метою допомогти мандруючому.

 

5) Ще є багато волонтерських програм, користаючи з яких Ви можете здобути незабутній досвід, при цьому працюючи заради суспільно корисної мети. Наприклад: Європейський Волонтерский Сервіс і купа інших.

Як бачите варіантів поїхати подивитися на світ море і залишається лише трішки ширше подивитися, якщо Ви цього ще не зробили…

Для чого це мені? А так, якщо це хоч трішки допоможе хоча б одній людині, то вважатиму, що година вівторкового вечора на день конституції 2011 року була потрачена недаремно.

А що далі після всіх цих подорожей я сам ще не знаю, і зовсім не збираюся поки що зупинятися ні на мить, а лише продовжуватиму нарощувати оберти і розширюватиму кругозір до пізнання світу і своїх можливостей.

Головне не перегоріти. Успіху Вам 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info