Кілька днів тому мене зранку осяяло вивести власну Формулу Продуктивносі – з простеньких принципів, дотримуючить котрих намагаюся не збиватися вибраного шляху і постійно крокувати вперед. Дещо виходить доволі просто і вже ввійшло у позитивну звичку, а з деякими речима звісно треба потягатися, щоб відточити свою техніку життя.

Виникла гарна цікава ідею розписати кожен з 21го пункту. Так за пару тижнів і маленький посібничок може з’явитися. Ну подивимося 🙂

А наразі про перший пунктик – визначення цілі….

***

Насправді більшість людей, що живуть на планеті, не досягають нічого або досягають дуже мало не тому, що це мега складно; не тому, що навколо купа зовнішніх факторів, які заважають рухатися; не тому, що в країні погана влада, а маршрутки почали їздити по-новому. До цього ще додайте зимові люті морози і взагалі з дому страшно вийти…

Насправді більшість людей не досягають нічого, бо їм нема що досягати.

Чому нема? Завжди є до чого йти, але потрібно визначити до чого саме. Важливо чітко встановити що конкретно ти хочеш. Машину? Якщо так, то якої марки? Поїхати? Якщо так, то куди конкретно? Знайти роботу? Яку саме роботу в якій галузі чи навіть фірмі? Власний бізнес? Який конкретно? Магазин, ресторан, IT-фірма, туристична агенція? Написати книжку і т.д. Тоді все набагато проясниться.

Ти не звертав уваги, що мисливці не ходять в ліс просто полювати? Правильно, ще за декілька днів наперед вони чітко знають кого хочуть підстрелити. Чи то кабана, чи качку, чи щє якусь іншу дичину. Для цього вони підбирають спеціальні гвинтівки, патрони, вибирають краще місце, що збільшить їхні шанси на успіх. Навіть неандертальці перед залишенням селища знали, що йдуть за мамонтом, а не як там вийде.

Так і в реальному житті. Перед тим, як братися за якусь справу визнач що КОНКРЕТНО ти хочеш з цього отримати в кінцевому результаті. Як повинен виглядати успішний фінал розпочатого шляху? Наприклад: ти пішов в магазин, щоб купити поїсти. В результаті, вийшовши з магазину триматимеш в руках пакунки з їжею. Ще один: молодий спеціаліст, випускник ВУЗу, шукає роботу, щоб в результаті влаштуватися із заробітною платою 4000 грн. Якщо йому пропонують 2000, то це явно не його ціль і мабуть він продовжуватиме далі поки не дійде бажаного результату. Інакше він залишатиметься незадоволеним. Якщо ти прийшов з магазину, не купивши всього зі списку, то періг не спекти і треба бігти назад по необхідні інгредієнти.

Скільки я зустрічав знайомих, друзів чи інших колег, які нібито чогось хочуть, але не знають чого саме. Люди тиркаються зі сторони в сторону з надією, що все таки щось впаде і змінить життя на краще. Але насправді все починається з середини, з внутрішнього бажання рухатися.

***

Визначити ціль просто, але зовсім не легко

Тут треба зважити на два аспекти. Перший – що конкретно ти хочеш отримати в результаті? Другий – яку ціну ти готовий заплатити за це? Можеш приставити приклад з магазином і роботою в цю формулу і побачиш, що у тебе вийде. Чи готовий ти вкалувати день і ніч 3 роки, а то і більше, без стабільного доходу і гарантій, щоб створити власнй бізнес? Чи готовий ти успішно вчитися 5 років в університеті, щоб отримати диплом? Чи готовий ти рік працювати в суді волонтером, щоб тебе офіційно оформили секретарем за 900 грн. на місяць? Чи готовий ти пожертвувати частиною своєї власної свободи, щоб збудувати чудові стійкі відносини з дівчиною чи хлопцем твоєї мрії?

Якщо ти знайшов відповіді на ці два запитання, то починай діяти вже зараз…

Кожен з нас часто мріє. В багатьох є одна заповітна мрія. Уяви її вже. Уяви, що ти вже там, ти вже той, в тебе вже це є. А тепер запитай себе щиро: «Що я зробив, щоб ця мрія стала реальністю?» Переконаний більшість людей задумаються і мозок відразу почне придумувати різні відмазки типу: «в мене не було часу, це ж лише мрія і т.д.». Таким чином можна залишатися професійним мрійником до кінця життя, не реалізувавши себе повністю.

І тут напрошується питання:
«А, якщо я насправді от зараз не знаю чого хочу? Якщо я ще не вибрав до кінця?»

Варіантів для дій я бачу два.

Перший – чітко визнач чого конкретно ти не хочеш. Наприклад ти не хочеш працювати в державному органі, ти не хочеш щоранку запихатися у переповнену маршрутку, ти не хочеш робити те, чим займається твій бос, члени сім’ї чи друзі т.д. За допомогою методу виключення можна сильно звузити варіанти правильних відповідей.

І другий – вибери хоча б щось маленьке для початку. У будь-якому випадку вибрати щось набагато, я кажу «НАБАГАТО» краще, ніж не вибрати нічого взагалі і бовтатися, наче буйок, показуючи приклад розумнішим, як не варто робити. Вибравши хоча б маленьку конкретну ціль, дасть можливість чітко і максимально швидко до неї наблизитися і ти побачиш наскільки простим може бути шлях, якщо реально знаєш куди рухатися. Потім став більш глобальні цілі для себе.

У всякому випадку кожен вибір є кращим від невибору взагалі. Всі про це знають, але не всі це роблять.

***

Жити без мети взагалі дуже складно. Якщо ти опинився в абсолютно темному приміщенні, як ти знаєш в яку сторону тобі йти, якщо не бачиш світла? Ну якщо взагалі не бачиш, то придивися краще. Десь все одно промінчик пробивається. Якщо і так не видно, то зроби кілька кроків у будь-якому напрямку. Можливо зміниться твій кут обзору і в результаті світло покажеться. Стоячи на місці лише закоцюбнеш і шанси на те, що сонце сховається за обрій збільшуватимуться кожної хвилини. А от провести потім цілу ніч буде дуже складно і наступного ранку шанси побачити промінчик будуть такі ж. Біда от лише в тому, що ти не знатимеш ранок це чи вечір, а може ніч взагалі….

Так що кроки на зустріч світлу потрібно робити вже, не чекаючи «ідеальних умов». Єдиний ідеальний момент – це ВЖЕ. Зроби хоча б один маленький крок зараз, не відкладаючи на потім.

***

Підрезюмую 🙂

1) Визначте конкретно чого хочете і яку ціну ви готові заплатити за це;

2) Обов’язково запишіть це на листку або у текстовий файл. Рекомендую Evernote.
*** Без виконання цього пункту, Ви наперед прирікаєте себе на ганебну поразку;

3) Якщо не знаєте чого хочете, то визначте для початку чого саме НЕ хочете, і пробуйте інше поки не знайдете. Крім цього визначте маленьку ціль, яку з легкістю зможете реалізувати. Це дасть приклад наскільки простіше йти, коли бачите куди саме.

4) Коли знайшли мету, то починайте рухатися до неї вже, саме в той момент, коли усвідомите, що ціль наведена.

 

Друзі, а які цілі визначили собі ви? Поділіться, будь-ласка…

Support and Follow events in UkraineMore Info