Марта posted:

 Блакитна Діра  (від англ. Blue Hole) – підводна вертикальна печера у Червоному морі, неподалік від Дахабу, Єгипет. Один з найбільш загадкових і прекрасних рифів Червоного моря, а також вважається одним з найцікавіших та найнебезпечніших місць для занурення у світі.

1.Блю Хол

Насправді Блакитна Діра –  це оточена чудесними рифами лагуна глибиною 102 метри і діаметром близько 55м. На одній із стінок діри, на позначці 54 метри, знаходиться дивовижної краси підводна арка, вхід до якої охороняє кам’яне утворення, що нагадує кішку.  Із склепінь арки звисають загрозливі сталактити (не дарма друга назва Блакитної Діри – Паща Диявола).

2.

Місце настільки чаруюче, що з ним має бути пов’язана якась історія або легенда. Так і є. Місцеві бедуїни (бедуїни – кочівний  народ  пустелі) розповідають: давним-давно жив у тих краях емір (правитель), який часто ходив з військом у походи, залишаючи у володіннях свою єдину і улюблену дочку. Дочка мала дуже норовливий,  похотливий характер і  любила віддаватися любовним утіхам з молодими юнаками, коли батька не було поруч. Це було ризиковано і щоб батько нічого не дізнався, вона наказувала топити юнаків у бездонній ямі. Звичайно ж це не могло бути таємницею вічно, батько все рівно дізнався про безчестя своєї доньки і наказав стратити її, кинувши у ту ж таки бездонну прірву. Донька зі злістю і у відчаї сказала: «Я все одно буду забирати собі чоловіків, щоб не бути самотньою у безодні».

Місцеві жителі до сих пір бояться цього місця. На противагу, воно ніби магічним закляттям притягує до себе закоханих у морські глибини драйверів. Які на превеликий сум досить часто не повертаються з чаруючої синеви на поверхню. На скелі неподалік висять меморіальні таблички померлим в глибах Блакитної Діри. За розповідями більшість таких табличок зняли, залишивши тільки декілька, щоб не відлякувати туристів.

Блакитна Діра – це занурення з берегу. Дістатися туди можна або з Дахабу (10-15 хв їзди і 30 єгипетських фунтів), або з Шарам Ель Шейху (1,5 год.).

Бажано мати своє спорядження і вже бути досить досвідченим драйвером. Або ж як зробила я, не маючи часу на навчання, просто пірнати і плавати з маскою та трубкою. Для людей, які не мають достатніх навичок, пірнання на глибину заборонене! Для тих, хто вже вміє, але не має багатого досвіду, існує спрощений маршрут, занурення якого передбачає глибину не більше 20-30м (мал. №3 ). Досвідчені ж, так звані технічні драйвери, пірнають глибоко, небезпечно і їм підозрюю відкриваються чарівні глибини у повній красі.

3.

Не засмучуйтеся, якщо готуватися і вчитися у вас не має можливості. Я запевняю вас, те, що ви побачите пірнаючи з маскою – перевершить ваші сподівання. Я досі з трепетом і мурашками на шкірі згадую це місце. Коли закінчується рифове плато і перед очима з’являється синя, в повному і найбільшому розумінні, відчутті цього кольору безодня, перехоплює подих. Чи то від того кольору, чи від прірви, яка, здається, може затягнути і не випустити. Пливучи  вздовж стінки, на зустріч випливають чудернацькі рибки а з коралових наростів стирчать небезпечні колючки отруйних їжаків. Раджу також переплисти Діру по напрямку до відкритого моря і подивитися на рифову стіну з протилежного від берега боку. Ви будете здивовані великою кількістю кольорових рибок, які далеко не лякливі, а найсміливіші косяки маленьких і яскравих взагалі можуть оточити вас і супроводжувати деякий час.

4.

Це магічне місце, з дуже особливою атмосферою. Виділіть день на цю атракцію, воно того варте 😉

Далі буде…

Марта

Support and Follow events in UkraineMore Info