Вітаю!

В попередньому пості щодо формули продуктивності я писав про те, щоб звільнитися від навислої хмари справ, які постійно сипляться на голову, потрібно їх просто виписати на папір або якийсь текстовий документ.

Основним завданням такої простої вправи полягає у тому, щоб полегшити думки про кількість справ, виклавши їх чітко перед собою і подивитися що ж перед тобою стоїть.

І так, якщо ти зробив все правильно, то перед тобою повинен зв’явитися список як мінімум з 50-60 справ та мрій різного рівня складності. Деякі з них можна вирішити за допомогою лише телефонного дзвінка, ну а на реалізацію інших може піти навіть цілий етап твого життя.

Головне це чітко побачити чого саме ти хочеш. Дуже важливо матеріалізувати мрію чи план у письмі, і тоді шлях до вирішення почне потроху вистелятися перед тобою.

Рухаємося далі. Не переживай, що перед тобою така кількість завдань. Перші кроки ми вже зробили разом. Зараз же продовжуємо рухатися по дорозі на шляху до досягнення наших завдань. Їх дуже багато? Навіть не знаєш з чого почати?

Не панікуй, крок за кроком ми разом пройдемо від самого початку і до кінця.

Перше на зараз – Відкинь непотрібне.

Придивися до свого списку і викресли з нього те, що реально робити непотрібно. Там полюбому є ті справи, які ти вписав, щоб переступити планку у 50 завдань. Більше того, якщо бачиш завдання, у потребі виконання яких ти не впевнений, то сміло їх викреслюй. Вивільни місце під інші проекти. Якщо треба, то навіть пожертвуй чимось. Якщо дещо вже тягнеться місяцями-роками і до цього ніяк не доходять руки, викреслюй. Ну ти зрозумів. Зараз ми скорочуємо список всіх наших справ, щоб при підході до конкретних дій ми вже не тратили свого часу на пусте і фокусувалися лише на основних пріоритетних цілях.

Викреслюй вже, не відкладай. Скорочуємо свій список на 10-15% і рухаємося далі.

 

Далі розбий всі ці справи на три категорії за рівнем складності і часом їх виконання: швидкі, середні і складні (назвемо їх китами). Досить популярним тайм-менеджментовим способом є розподіл завдань на чотири категорії (термінові важливі, термінові неважливі, важливі нетермінові, неважливі нетермінові), але ми підемо іншим нестандартним, але мега-ефективним шляхом.

Отже, повертаємося до наших справ. До швидких ми відносимо завдання, на виконання яких іде максимум півгодини. Це, наприклад, якийсь телефонний дзвінок, оплата квитанції за газ, відповідь на мейл і т.д. Середні – це ті завдання, виконання яких потребує більших часових затрат і деякої підготовки. Скажімо так, щоб ти зміг повністю закрити своє типове середнє завдання за півдня. Приклади: проведення важливої зустрічі, геренальне прибирання в квартирі… Ну і кити – це вже ті справи, над якими прийдеться добре попрацювати, щоб їх зробити. До китів також відносимо далекоглядні мрії, які ти хочеш реалізувати за час свого життя. Приклади: весілля, побудова власного бізнесу, організація відпустки, купівля машини, а також інші найзухваліші мрії.

Я наголошую важливість «думати і планувати на письмі». Інакше все і далі продовжуватиме крутитися лише у думках і мало ймовірно, що просунеться кудись далі.

Не відкладай…

Візьми свій список і поділи його на три колонки зараз. Це займе у тебе лише кілька хвилин. Перший крок ти вже зробив, тож ні в якому разі не зупиняйся.

Коли ти поділиш свої справи, то побачиш, що кількість китів та швидких справ приблизно однакова. Китів може бути навіть трішки більше і це нормально. В кожного з нас є купа мрій, які ми хочемо реалізувати в житті. Не лякайся, що їх реально багато. Так і повинно бути. Інакше було б просто нецікаво жити, постійно займаючись біжучою сірою текучкою. Мрії мають властивість здійснюватися, якщо ти про них думаєш і постійно робиш щось для їх реалізації.

Розумію, що це було дуже просто і швидко. Можливо ти був настроєний на серйознішу роботу, але не забігай наперед. Крок за кроком ми робимо велику справу.

 

Резюмую за сьогодні:

  1. Викреслюємо зі свого довжелезного списку справ непотрібні справи або ті, які вже втратили свою актуальність;
  2. Ділимо всі завдання на три категорії: швидкі, середні, кити.

 

Support and Follow events in UkraineMore Info