Замість того, щоб думати що робити, роби те, що вже намічено попередньо.

План необхідний у всьому. Ну принаймні у абсолютній більшості твоїх дій. Беззаперечно перед кожною початою справою ти маєш уявлення що потрібно робити, для того, щоб досягти бажаного результату.

Щоб купити молоко в магазині потрібно вийти з дому, піти в магазин, вибрати молоко і заплатити за нього. Зазвичай кожен з нас знає яке саме молоко хоче. Особисто я надаю перевагу продукції торгової марки «Молокія». Це все звучить дуже просто і по-дитячому, але ж ми чітко пануємо перед тим як зробити такі прості дії.

Беззаперечно для складніших завдань необхідне більш структуризоване планування. Багато людей планують свої конкретні дії і послідовними кроками рухаються по вибраній стежині, але більшість на жаль надає перевагу зупинятися біля кожного куша і вибирати куди повертати щоразу. Така невдала тактика сильно заповільнює рух і ,більше того, часто водить людей по колу. І так щоразу. Ти знову зупиняєшся і думаєш куди йти далі. Проходиш маленький відрізок, гальмуєш, думаєш куди звернути і знову намагаєшся розігнатися. Акселерація довго не триває і обривається під черговим кушем.

Що я маю на увазі? Якщо собі чітко визначити які конкретні кроки потрібно зробити в напрямку наміченої цілі і йти не звертаючи з вибраної дороги, в результаті ти дійдеш до кінця. Нехай це буде не найкращий шлях, нехай в кінці ти усвідомиш, що помилився, зате знатимеш напевне, всю дорогу з початку і до кінця. Жоден кущик чи поворот вже не зіб’ють тебе з толку наступного разу.

Абсолютно необхідно виписати свої плани на папері. Зафіксувати їх. Матеріалізувавши свої завдання ти додатково додаш собі мотивації робити те, що треба, а не розмінюватимешся на дрібниці, які постійно появляються невідомо звідки і розсіюють твою увагу, збиваючи тим самим тебе з наміченого плану.

Як же ж варто планувати свої біжучі завдання і справи? Тут все доволі просто. Сідаєш в неділю ввечері вдома на дивані, відкриваєш весь свій список справ, який висить в тебе на голові. Про нього я писав у цьому попередньому пості. Береш ручку і відкриваєш щоденник. Я користуюся стандартним паперовим болкнотом з прономерованими сторінками з датами. За 20 000 років людство кращого нічого не придумало. Колись планували на папірусі, а тепер у записниках.

Далі записуєш на понеліок справи, які тобі потрібно зробити. Я люблю говорити не «мені треба», а «я хочу». Я хочу зробити це, це і це… В такому разі відсутнє пісвідоме відчуття вини. Тим більше, якщо ти вже вибрав для себе цю дію, то підозрюю, ти хочеш досягти моменту її настання. Інакше просто її викресли і роби те, що додасть тобі сил, а не навпаки.

І так, записуй. Є. Наразі ми говоримо про дрібні завдання та справи, які ти взмозі виконати за декілька хвилин або на протязі половини дня. Зазвичай список з 5-7 таких справ на день є достатнім. Сторіночка понеділка заповнена, так? Классссс. Ну, що? Виглядає, наче план на один день? А тепер подивися у свій список всіх справ і повитягуй з нього ще більше завдань і позаписуй їх на інші дні тижня за тим самим принципом.

Все, тепер ти маєш план на цілий тиждень. Страшно? Почуваєшся зкованим, наче хтось загнав тебе в рамки? Думаєш, що все розрулюється по ходу. Зовсім ні! Я теж так думав раніше. Якщо в тебе не має чітко визначеного плану що робити і коли, то фактично ти нічого робити не будеш. Більшість справді важливих завдань залишатимуться в довжелезному списку (якщо ти його написав, звичайно) тоді, як дрібні серфування в неті чи фесбуку крастимуть твій дрогоцінний час.

Ну і звичайно, коли понеділок настав, ти відкриваєш свій щоденник і бачиш: «Ага, це, це і це…». Береш і робиш першу свою справу. Зробив? Викреслив. Що далі? Відкриваєш щоденник, а там друга! Зробив – викреслив. І так далі аж поки всьго не зробиш. Правда, классно? І навіть задоволення приносить від таких цілеспрямованих дій.

Таке поточне планування і виписування справ на папір має колосально важливу функцію.

Замість того, щоб думати, що робити, ти робиш те, що вже є намічено попередньо.

Час який люди витрачають на вирішення питання чим зайнятися зазвичай перевищує строк самої дії. Свого часу для мене це стало великим відкриттям, яким я щоденно ділюся з людьми. Не має часу думати що робити, треба просто робити….

Спробуй, якщо ти цього ще не рбив. Побачиш, що всього за тиждень довжелезний список всіх твоїх справ зменшиться двічі і мождиво навіть ти закриєщ всі свої дрібні завдання.

А що ж з великими справами та мріями – що робити з китами? Тут теж все доволі просто, але зовсім не легко 🙂 Про планування китів я розкажу в наступному пості.

Наразі закривай свої біжучі завдання. Працюй на кількість і отримаєш позитивний заряд для нових звершень.

Успіхів…

Support and Follow events in UkraineMore Info